Ioana Nunu

Umilința mascată de școală românească

De câteva zile circulă prin presă un videoclip în care 4 adolescente din Târgu Jiu au agresat și umilit o fată de 13 ani. Numeroase ONG-uri au pornit mișcări împotriva bullying-ului, mulți tineri și-au spus poveștile și experiențele personale, dar oare nimeni nu s-a întrebat câte cazuri există de atâția ani în școli și sunt mascate? Mereu avem nevoie de ceva public pentru a alarma și a atrage atenția asupra unui subiect care există de ani de zile.

Aceste lucruri se întâmplă și în afara școlii, dar este de zece ori mai umilitor să se întâmple într-o școală – mediul principal de socializare care s-ar presupune că este o comunitate incluzivă – un mediu în care un elev ar trebui să se simtă protejat.

De multe ori nu are importanţă umilința la care este supus un elev, ci renumele școlii. Câteva ședințe de terapie la consilierul școlar (în cel mai bun caz măcar atât) și este dat uitării un anumit caz „problemă”. Important este să nu se filmeze, „să nu ne apară liceul la televizor” (o replică des auzită de mine în situațiile din școala mea).

Ca elev reprezentant am întâlnit numeroase situații, am încercat să fac dreptate având încredere în direcțiune, în Consiliul de Administrație, ajungând la plângeri și la Inspectoratul Școlar Județean. M-am izbit, nu de cele mai multe ori, ci chiar de fiecare dată de nepăsare. Cel mai trist este că nici comunitatea de elevi nu a susținut cauza, în 2020 încă întâlnind clasicul „nu sunt eu implicat, nu mă bag, nu e treaba mea”.

Haideți să ne gândim să facem toate aceste mișcări anti-bullying la fiecare caz pe care îl știm. Să avem o voce și în școala noastră. Să nu ne lăsăm colegii singuri. Doar pentru că un caz nu este mediatizat, nu înseamnă că nu este relevant!

Fiecare elev din școala românească care a fost umilit, discriminat și agresat fizic este egal cu fetița de 13 ani din Târgu Jiu. Tuturor trebuie să li se facă dreptate. 

Cel mai trist este că nu am întâlnit bullying-ul doar între elevi în liceul meu. În divergență cu faptul că un profesor are un rol marcant în dezvoltarea personală a elevului, se află situația binecunoscută în liceul meu, dar îngropată în mocirla direcţiunii. Un profesor care face aluzii sexuale la adresa unei minore și a unui minor în fața unei clase întregi, un profesor care agresează fizic un băiat de altă etnie, nu își poate asuma titlul și cariera de profesor! Deși au existat materiale video care dovedesc faptele lui, deși colegii lui de catedră au fost zilnic martorii comportamentului său impulsiv chiar și față de aceștia, nu s-a rezolvat nimic într-un semestru întreg. 

Rezultatul plângerilor la direcțiune, poliție și ISJ?

  • Doar o comisie de disciplină pentru a confirmă cele întâmplate, cu martori.
  • Surpriză! „Liniște și pace” pe tot parcursul semestrului în care acest profesor a predat în continuare în liceul meu fără că cineva să facă ceva în acest sens.

Răspunsul ISJ în urmă apelurilor mele?

  • Din păcate legea nu ne ajută. Nu i se poate suspendă dreptul de a preda pentru niște plângeri la poliție în curs de anchetă

La ce bun să ai stabilite niște norme metodologice de aplicare a legii împotriva violenței psihologice/bullying-ului când în unele școli încă există favoritisme, când de fapt avem nevoie de o schimbare de la firul ierbii?

Asta este umilința din școala românească: umilința de a nu găsi o rezolvare, de a fi singur și de a nu ți se face dreptate într-un sistem bazat pe interese proprii.

Ioana Nunu activează la nivelul județului Bacău ca ambasador Școli curate, proiect al Societății Academice din România (SAR), dar și ca vicepreședinte în Consiliul Elevilor al Elevilor Bacău. Totodată, susține incluziunea socială, fiind voluntar activ în sistemul Direcței Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Umilința mascată de școală românească

  1. Dumitru

    „Un profesor care face aluzii sexuale la adresa unei minore și a unui minor în fața unei clase întregi, un profesor care agresează fizic un băiat de altă etnie” Depinde. Daca „minora si minorul” fac tapaj cu sexualitatea lor (ceea ce se poate intampla) sincer nu-mi pasa. Sau daca „baiatul de alta etnie” nu-i in stare sa se comporte civilizat (pana la urma etnia e secundara cand cineva nu-i civilizat).

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *