Codruța Simina, Marian Voicu și Marin Gherman sunt invitații speciali ai dezbaterii ”Ucraina, dezinformare și demistificare”, pe care o organizează Societatea Academică din România (SAR), joi, 14 noiembrie 2023, de la ora 18.00, și la care poți participa și tu, online, printr-o simplă înscriere (aici).
Cei trei se alătură lui Vasile Ernu și Mihai Goțiu, coordonatorii proiectului cu același nume cu cel al dezbaterii, în cadrul căreia au fost monitorizate, identificate, prezentate și demistificate manipulările, din acest an, ale propagandei rusești legate de războiul din Ucraina.
Codruța Simina a fost jurnalistă (Clujeanul, PressOne) și este specialistă în combaterea dezinformării, în prezent coordonator (alături de Ovidiu Mihalcea) al proiectului Misreport (primul newsletter din România cu știri despre știrile false).
Marin Gherman este jurnalist din Cernăuți (Ucraina), mutat în România după începerea războiului, unde colaborează cu Libertatea și Veridica, cu articole și analize legate de propaganda rusească.
Marian Voicu, fost manager de proiect la Radio România Chișinău, jurnalist, realizator de filme documentare și scriitor, este publisher la Veridica, platformă specializată în monitorizarea, analiza și demontarea campaniilor de fake news, dezinformare și manipulare din Europa Centrală și de Est.
Vasile Ernu este scriitor, analist și jurnalist român, născut la Odessa (unde a copilărit și a făcut școala), expert în spațiul ex-sovietic.
Mihai Goțiu are peste 20 de ani de experiență în presă, atât ca jurnalist de investigație, cât și ca redactor șef al unor proiecte locale și naționale (Clujeanul, România Curată), în ultima perioadă cu preocupări legate de modul în care funcționează manipularea legată de schimbările climatice (și convergența acestora cu alte domenii – teoriile conspiraționiste, anti-vacciniste etc.).
În cadrul dezbaterii ”Ucraina, dezinformare și demistificare” vor fi prezentate atât rezultatele proiectului implementat de Societatea Academică din România, cât și cele rezultate din experiența celorlalți invitați specialiști.
Pentru a participa la dezbaterea online, pe Zoom, de joi, 14 decembrie, de la ora 18.00, este necesară pre-înregistrarea (aici).
***
Articol publicat în cadrul proiectului ”Ucraina, dezinformarea și manualul de demistificare”. Proiectul este derulat de Societatea Academică din România (SAR) și beneficiază de o finanțare în valoare de 36.940 euro, prin programul Active Citizens Fund România – finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul materialelor realizate în cadrul proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021. Pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org. Informații despre Active Citizens Fund România sunt disponibile la www.activecitizensfund.ro.
Specialistii mai rau le fac cata vreme suntem un popor fara credibilitate. Din gura natiei de talhari si corupti nimic nu va fi credibil.
credibilitatea e a fiecărei persoane în parte
Asa-i romanul, fiecare isi trage prada pentru chiverniseala lui, nu a adevarului.