Daniel Befu

TURNĂTORUL de 100 de milioane de euro. Cine e cel care i-a dat în gât la DNA pe Nichita, Olguța, Orban și Niță

A ajuns ”ochii şi urechile” României, datorită importanţei obiectivelor pe care le supraveghează cu camerele lui video. A gravitat în preajma lui Ion Iliescu. L-a servit şi apoi l-a dat de gol pe Adrian Năstase. A făcut afaceri cu unul din oamenii-cheie ai lui Traian Băsescu din securitatea naţională și apoi cu unul din apropiații lui Teodor Meleşcanu. Nu e deloc întâmplător faptul că firmele lui Urdăreanu din Grupul UTI se numără printre cele care au împușcat cele mai multe contracte cu statul. Ca pachetul să fie complet, UTI a câștigat și contractul de modernizare a SEAP. Cum ar veni, UTI a realizat programul prin care să fie urmărite și monitorizate contractele pe care statul le încheia, printre altele, cu… UTI (detalii aici) . România Curată vă prezintă un portret edificator al lui Tiberiu Urdăreanu, omul de afaceri creditat recent că ar deține o avere de 100 de milioane de euro și care i-a denunțat la DNA pe primarii Gheorghe Nichita și Olguța Vasilescu, pe fostul candidat PNL Ludovic Orban și pe fostul ministru Constantin Niță.

Capitalistul feroce a avut mereu în colţul privirii amintirea vie că a lucrat cândva la stat

Tiberiu Urdăreanu e fiu de general şi a primit o distincţie de la Ion Iliescu la Cotroceni. Despre el se cunoaște că a lucrat la Institutul de Cercetări pentru Tehnică Militară de la Clinceni. Nu se ştie însă că în ascensiunea lui, Urdăreanu s-a simţit de parcă n-ar fi demisionat niciodată din postul de angajat la stat, fiindcă ani buni l-a avut ca partener pe generalul Dumitru Aelenei, fostul şef al Institutului de Cercetări pentru Tehnică Militară de la Clinceni. Cei doi au fost parteneri în UTI Instal Construct SRL. Însă asocierile lui Urdăreanu cu generalul Aelenei sunt şi indirecte. Astfel, în Softmatic SRL, Dumitru Aelenei a fost asociat cu Sorana Lavinia Urdăreanu, fiica patronului UTI.

Generalul Aelenei are o paletă largă de conexiuni la nivelul greilor din securitatea naţională. În firma Felix IT, generalul Aelenei s-a asociat cu Nicolae Irimie, fostul locţiitor, pană în 2005, al şefului Departamentului Înzestrării al Armatei. Firma Global Communications Services România SA se ocupă cu… telefoane speciale (aici), unul din muşterii care şi-au luat gadget mobil de la aceasta fiind Omar Hayssam. În compania Global CSR SA, Dumitru Aelenei s-a asociat cu generalul Marius Opran, viceamiralul în rezervă Ion Alexandru Plaviciosu şi generalul Ion Alexandru Plăviciosu (detalii aici). Mergând pe fir, fiecare dintre aceste nume deschide noi legături spre alţi generali din servicii şi armată. E o adevărată ”reţea a greilor” din securitatea naţională.

I-a căptuşit casa lui Adrian Năstase într-o foiţă de cupru și a primit 55 de contracte cu statul

Tiberiu Urdăreanu a muncit la propriu pentru fostul lider al PSD Adrian Năstase, trimiţându-şi muncitorii să căptuşească cu foiţă de cupru buncărul de la subsolul celebrului bloc din Zambaccian posedat de familia fostului prim ministru. Tot Urdăreanu i-a montat premierului de la acel moment al României, camere video şi sistemele de securitate. Urdăreanu a avut grijă să-l apere pe Năstase de hoţi prin montarea a tot soiul de device-uri nu doar în Zambaccian, ci şi în alte două locaţii. Conform documentelor depuse în 2008 de procurorii DNA la Camera Deputaţilor şi care încă se găsesc postate pe site-ul instituţiei (vezi aici), Urdăreanu şi familia Năstase ar fi convenit ca respectivele lucrări să reprezinte muncă patriotică, remunerată nu prin cash, ci prin contracte cu statul. Cităm doar câteva extrase preluate de pe site-ul Camerei Deputaţilor:

”Din cercetarile efectuate în cauză au rezultat date şi indicii temeinice privind săvârşirea de către ADRIAN NĂSTASE a infracţiunii menţionate, constând în aceea că, în anul 2003, a pretins şi primit de la Vlăsceanu Ion –fost director general şi administrator la SC UTI Instal Construct SA, o parte din contravaloarea unor lucrări executate, la imobilele din Bucureşti, str. Muzeul Zambaccian nr. 16, localitatea Cornu, judeţul Prahova şi din Bucureşti, str. Cristian Tell nr. 15.In schimbul acestor foloase, evaluate la peste 6 miliarde ROL, fostul prim ministru al Guvernului României a folosit influenţa şi autoritatea sa, decurgând din funcţia deţinută, pentru a favoriza grupul de firme UTI în încheierea şi derularea unor contracte cu Ministerul Apărării Naţionale, Guvernul României, Preşedinţie, Parlamentul României etc… Imprejurarea că ADRIAN NASTASE şi înv. Daniela Năstase nu au avut niciodată intenţia de a achita contravaloarea prestației, iar reprezentanţii legali ai firmelor din grupul UTI pe aceea de a factura, rezultă atât din modul în care, de comun acord, au disimulat identitatea beneficiarului prin încheierea de 2 contracte false, cât şi din faptul că lucrările la imobilul din Zambaccian, finalizate în anul 2004, au fost facturate abia în anul 2006, după declanşarea cercetărilor în prezenta cauză… Din depoziţiile sus-numiţilor, rezultă că S.C. U.T.I. Systems Bucureşti şi S.C. UTI Instal Construct S.A. (fostă S.C. Infcon S.A.), au executat, la cererea înv. Daniela Năstase şi la imobilele indicate de aceasta (Bucureşti str. Muzeul Zambaccian nr. 16, str. Cristian Tell nr.15, sect. 1 şi localitatea Cornu, jud. Prahova) sisteme de securitate (încăperi ecranate integral-pereţi, tavan, podea cu folie din cupru, securizate electro-magnetic, situate în subsolul clădirilor din str. Zambaccian şi loc. Cornu, sisteme de distribuţie audio – video cu televizoare L.C.D. şi plasmă, sisteme de detecţie efracţie – incendiu, umiditate, fum, gaz, mişcare, comunicaţii – telefonie, etc)..Cu privire la contractele de care a beneficiat grupul UTI, în schimbul foloaselor date, s-a stabilit că, în perioada 2002 – 2004, numai cu Ministerul Apărării Naționale societatea a încheiat şi derulat 55 de contracte, având ca obiect furnizarea de servicii”.

  S-a asociat cu omul de arme din coasta lui Băsescu

Urdăreanu şi Sergiu Medar, ajuns consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu şi şef al Comunităţii Naţionale de Informaţii (CNI), au făcut şi afaceri împreună. Nu direct, ci prin neveste. Anca Simona Medar a deţinut 25% din firma Sorral Internaţional, având-o asociată pe Lucia Urdăreanu. Anca Simona Medar a administrat şi societatea Tehnonuclear SA, în care principalii acţionari erau Sorral Internaţional şi Infcon SA (rebotezată  UTI Instal Construct). Cu foarte puţin timp înainte ca Medar să fie luat de Traian Băsescu la Cotroceni, soţia lui a ieșit din afacerile derulate cu UTI. Urdăreanu a prosperat pe mai departe din contracte cu statul, unele din sfera securităţii naţionale, o altă parte fiind atribuite de apropiaţii politici ai lui Băsescu, cum e cazul mega-contractului Net City, de peste 200 milioane euro, oferit lui Urdăreanu, în 2008, de primarul Capitalei Adrian Videanu pentru 50 de ani. După ce în Guvernul Năstase a primit contractul de securizare a Portului Constanţa, el controlează şi securizarea  mai multor porţi aeriene de intrare-ieşire din ţară. Totodată el e omul care securizează şi Parlamentul României. De asemenea, el reuşeşte să răzbată, adjudecându-şi contracte, acolo unde alţii nu pot. De pildă, Mircea Tudor, patronul MB Telecom, a declarat autorului articolului că pentru un contract la Aeroportul Cluj i s-a cerut ca șpagă un procent din valoarea contractului. A refuzat şi n-a mai licitat. Ulterior, contractul respectiv a fost atribuit firmei UTI şi după aceea i-am văzut pe procurori că au deschis un dosar ce viza tocmai un contract al UTI cu Aeroportul Cluj.

 S-a întovărăşit cu unul din cei mai controversaţi afacerişti postdecembrişti

Un alt lucru interesant, necunoscut până acum, este acela că Tiberiu Urdăreanu s-a asociat în firma Real Residence Construct SRL cu Mihai Cuptor, Mugurel Cristinel Dinu şi Aurica Coltea. Sediul firmei a fost chiar în turnul de birouri al UTI şi administrator a fost Cosmina Roşoga, devenită ulterior nevasta lui Mihai Cuptor.

Ex-ofiţerul de securitate Cuptor şi avocatul Dinu sunt doi dintre cei mai rapace rechini imobiliari din prima jumătate a anilor 2000, ei răzând la propriu câteva zeci de imobile de lux din patrimoniul RAAPPS, prin cumpărarea drepturilor litigioase de la proprietarii de drept, obosiţi de mafia din RAAPPS, care le refuza punerea în posesie. Cuptor a fost asociat cu Dorin Cocoş în firma Pieţe Grup SA, iar cu Bittner în Securent SA, care a asigurat paza combinatului Sidex Galaţi pînă în 2003. Cuptor a fost şi secretarul executiv al APR, fondat de Teodor Meleşcanu, ajuns în 2012 şef al SIE. Avocatul Mugurel Cristinel Dinu a vândut în 2004 un teren extrem de valoros către Cristina Nicoleta Lundin, soţia controversatorului director al Erricsson România, Thomas Lundin, care a recunoscut că a dat șpăgi către mai mulţi oficiali români pentru contracte cu statul (aici). Aurica Coltea e mătuşa controversatului afacerist cu petrol, Adrian Tarău, al cărui tată a fost prefect PSD în Guvernul Năstase. Precizăm că Urdăreanu s-a asociat cu acest grup de afacerişti controversaţi în 2004, anul când el muncea de zor la buncărul lui Năstase, iar ei încă aveau în desfăşurare marile operaţiuni de absorbţie a patrimoniului de lux al RA-APPS

Tiberiu Urdăreanu a dispărut de pe site-ul UNPR

În 2012, Urdăreanu era anunțat drept Preşedinte al Departamentului economie, transporturi şi finanțe din UNPR-ul lui Gabi Oprea. Orice curios care dă search pe site-ul UNPR, nu mai găseşte nicio urmă de informaţie despre Urdăreanu. A dispărut cu totul. Iniţial am crezut că ar fi vorba de o posibilă operaţiune de ”curăţenie de primăvară” a UNPR, în care partidul se distanţează de asocierea cu numele personajelor certate cu legea. În realitate însă oameni ca Nicolae Dumitru, condamnat în Dosarul Microsoft, Neculai Ontanu, una din prospăturile băgate la beciul domnesc de DNA, sau generalul UNPR Gabi Oprea, sunt la loc de onoare pe site-ul partidului. Cine nu ne crede, poate să intre pe site-ul partidului, să  tasteze în căsuța  ”Căutare” numele ”Urdăreanu”, să apese butonul ”Go”, iar răspunsul care i se va întoarce va fi: ”Nu există produse înregistrate în baza de date”.

Pentru a vedea ce contracte derulează Urdăreanu cu statul plus alte controverse din jurul numelui lui, vezi aici.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

10 thoughts on “TURNĂTORUL de 100 de milioane de euro. Cine e cel care i-a dat în gât la DNA pe Nichita, Olguța, Orban și Niță

 1. Mihaela Ungureanu

  Cuptor a fost finantatorul partidului Alianta pentru Romania fondat de Teodor Melescanu in 1997 ,nu doar secretar executiv. Melescanu a fost si administrator al grupului Rom Petrol condus de Dinu Patriciu .Dupa cum se poate vedea increngatura mafiota este transpartinica .La noi Democratia a fost mimata ani de zile .Ne-au furat sistematic .

  Reply
 2. Vasile

  Ok…dar lucrurile astea se știu de ani de zile…de ce nu se ia o măsură concretă,de ce caracatița crește mai departe, de ce nu sunt confiscate averile uriașe căștigate fraudulos?

  Reply
 3. Nicoleta

  Oameni buni, la ce ne ajuta ca stim??????? Numai ne amarat citind cat sunt ei de nemernici!!! Si ei raman cu milioanele iar noi, restul la supravietuire!!! Si panarama asta cu dna, ii aresteaza cu surle si trambite, satu 3 zile la zdup, mai stau 30 de zile sub control judiciar si apoi sunt liberi ca pasarea cerului, cu milioanele lor cu tot, iar pe noi, amarastenii, ne executa pentru 400 de lei….

  Reply
 4. ??????

  Observati ca astia primesc bani de la stat ca sa se prezinte „capitalisti de Romania” ?

  Reply
 5. Emil

  Un nume despre care tot citesc de 17-18 ani în articolele de fond / anchetele din Academia Catavencu – de 5 ani Catavencii…..

  Reply
 6. Dumitru Drinceanu

  Se incearca in continuare aplicarea justitiei prin practicarea delatiunii. Poate este timpul sa se restranga si elimine, asa cum se intampla in Occident. Fiidca urateste si mai mult societatea si o stramba, de fapt, fiindca turnatorul este infractor de marca, iar injustitia sociala creste, fara a avea loc o sterilizare si eradicare a coruptiei. Responsabilizarea poate avea loc insa prin demiterea imediata a celor supusi oprobriului public adeverit de ANI si justitie cu probe indubitabile, administrate corect dar echidistant si pe masura faptelor si coruptiei generalizate, cu recuperarile de rigoare de natura financiara.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *