Dorin Tudoran

Triptic românesc de secolul 21

I. Maior(ul) se vrea generalism

Pregătindu-se să-și prezinte promisa demisie, Directorul SRI, dl George Maior, lansează o propunere: spre binele României secolului XXI, cele două servicii de informații – SRI (intern) și SIE (extern) – ar trebui să fuzioneze:

“Pentru a avea un sistem de informaţii eficient în secolul 21 este nevoie pe de o parte de o organizare mai bună şi cred că cele două Servicii de informaţii, SIE şi SRI, trebuie să coopereze mai mult în acest sens. Eu am îndrăznit o părere personală, invalidată nicidecum politic, că într-o ţară ca România o fuziune, o unificare ar fi cel mai bun model prin care am putea fi mai eficienţi decât suntem în acest sens, dar acest lucru nu ţine de mine, ţine de o opinie profesională şi de voinţa politică. Nu este nimic controversat în acest lucru şi a discuta despre aceste probleme în viitor.”

Nu știu cât de “validată” politic este recomandarea dlui Maior, dar știu ce ar dezlănțui la nivel politic și în media americană propunerea directorului FBI, James Comey, ca biroul pe care îl conduce să fuzioneze cu CIA, sau propunerea directorului CIA, John O. Brennan, ca agenția pe care o conduce să fuzioneze cu FBI. În capul noii structuri – ”un țar al tuturor secretelor”, pe lângă a cărui statură Casa Albă ar arăta ca o bojdeucă din turtă dulce, iar Congresul ca o plăcintă cu brânză (cheesecake).

Așadar, România secolului 21 ar avea nevoie de un mamut care să primească dreptul de a acționa nestânjenit și înăuntru, și în afară. Călare pe noua structură – nu un maior, ci un generalism.

Haida-de! Mă trece un fior democratic cu ecou de gârbaci.

Două întrebări pentru dl Maior.

Prima – în ce alte țări democratice există un asemenea model?

A doua – are ori nu dreptate dna Mocnica Macovei, când vorbește despre existența unor ”servicii secrete paralele și ilegale în România?” Dacă are, atunci urmașul dlui Maior la SRI nu se va putea plânge de plictiseală. Forget about fuziune!

II. Gigi Becali avocat al Elenei Udrea

Unii dintre noi tot nu înțeleg cum ar fi putut conduce dna Elena Udrea o țară, când pretinde că, timp de un deceniu, habar n-a avut cum erau încărcate conturile familiei cu zeci (alti spun, sute) de milioane de euro sau cu înlesnirile făcute de generoasa prietenă Alina Bica dlui Dorin Cocoș și camarazilor săi de borfășeală.

Știa toată lumea, doar dna Udrea nu știa. Știa și Gigi Becali, dar dna Udrea nu știa, O spune chiar Becali. Atunci, dacă nu știa nici măcar ce știa Gigi, de ce credea dna Udrea că știa suficient pentru a conduce o țară? De ce să nu fi condus Gigi – care știa mai multe ca dna Udrea – România?

E greu de crezut că un om ca dna Udrea, credidată cu inocență chiar de Gigi Becali, ar putea fi atinsă penal de scandalurile în derulare. Dar, dacă prin absurd va fi, Gigi Becali ar fi avocatul ideal, mai ales că relațiile diplomatice cu fostul avocat al familiei Cocoș, Victor Ponta, au intrat în hibernare.

III.  Rareș Bodgan dovedește că nu el este ofițer acoperit, ci Daciana Sârbu

Photo @ Copyright @ Alexandru-Dan Mitache

După pierderea alegerilor prezidențiale, premierul Victor Ponta nu mai e luat în serios aproape de nimeni.

Acuzația (“ofițer acoperit”) adusă jurnalistului Rareș Bogdan s-a întors împotriva dlui Ponta sub forma unui necruțător bumernag de familie.

Documentul de mai sus dovedește că, zău așa!, acoperită este urechea dnei Daciana Sârbu.

Dl Rareș Bogdan pare doar că inaugurează o nouă poziție în rugby-ul politic românesc: acoperitor la grămadă. Postul clasic — deschizător la grămadă — pare perimat.

Și aici, dl George Maior are perfectă dreptate: secolul XXI va fi fuziunea dintre SRI și SIE sau nu va fi deloc.

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Triptic românesc de secolul 21

 1. Dezideriu Dudas

  Tot un fel de “triptic” sunt si maladiile lui Noica…Doar ca in tari ca Romania, la mijloc, sunt :

  1. pentru zeii locali ( in timpuri de “foame” sau anarhie de Stanga sau de Dreapta, din 4 in 4 ani…, acum, dupa 10 ani… ) = Individualul
  2. pentru “specialisti” ( in timpuri de “specialism” = 1/x comunism…) = Determinatiile
  3. pentru “Dumnezei” ( in timpuri de comunism sau capitalism, la alegere, da’ repede cat e oferta… ) = Generalul

  La nr. 1 poate ( inca ) depune marturie Paul Goma
  La nr. 3 nu mai poate depune marturie Lucretiu Patrascanu
  La nr. 2 putem depune marturie toti dar nu se aproba audierea…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *