Andrei-Mihai Tănase

Tribunalul Constanța: exmatriculare de la Facultatea de Drept din București – nelegală. Prilej de analiză a valorilor în care credem

Imaginează-ți că ești anul I la drept, în prima ta sesiune. Ai petrecut un semestru întreg online, iar facultatea nu pare a fi ceea ce ți-ai imaginat, cunoștințele sunt mai greu de acumulat și realizezi că 12 ani de școală nu te-au pregătit sub nicio formă pentru ceea ce va urma. Ajungi în prima sesiune și ești lovit de materii care îți solicită nu doar capacitatea de a face raționamente și de a structura informație, ci mai ales memoria. Pe cât de solicitant este, tentația de a frauda examenul este mare. Colegii tăi sunt agitați pe grupul de Whatsapp, cer răspunsurile în grabă, iar tu dai unul dintre răspunsuri sau poate…nici măcar atât. Poate ai cerut un răspuns și nu l-ai primit.

Peste noapte, afli dintr-un mail de la conducerea facultății că urmează să fii exmatriculat. În această situație s-au aflat 48 de studenți de la Facultatea de Drept din cadrul Universității București în urmă cu un an. Ce a urmat? O vânătoare de vrăjitoare în spațiul public.

În dimineața de 23 februarie, surse au informat redacția EduPedu despre faptul că se pregătește exmatricularea a 48 de studenți din facultate. Reacția publicului a fost una devastatoare, deontologii de serviciu fiind primii să condamne, să arunce cu pietre în acei studenți, fără să se chinuie măcar să înțeleagă contextul. Pentru public, toți erau niște infractori și trebuiau să fie pedepsiți cât mai aspru. Cu titlu prealabil, menționez că nu susțin în nicio formă frauda universitară, ci doar o abordare realistă, integră și, mai ales, legală, asupra ei.

Atitudinea asta de Salem, anul 1692, s-a extins și asupra conducerii Facultății de Drept, care, aflată sub presiunea publicului care striga răspicat „Capul studenților vrem!”, a propus rectorului universității spre exmatriculare în bloc 48 de studenți – fără nicio individualizare. Ce mai este important de știut este modalitatea în care frauda a ajuns la persoanele din conducerea facultății. Câțiva studenți care nu făceau parte din grupa corespunzătoare grupului de Whatsapp s-au infiltrat și au făcut screenshoturi asupra conversațiilor private ale studenților pe o perioadă de timp, urmând a le trimite ulterior decanului.

Considerente legale

În continuare, aș vrea să analizăm împreună cadrul legal în care se putea decide exmatricularea unui student.

Constatarea exmatriculării trebuia realizată, în conformitate cu art. 31, alin. (3) din Regulamentul privind activitatea studenților din Facultatea de Drept, aflat în vigoare la acel moment, pe loc, de către examinator.

„(3) Frauda și modul de realizare a acesteia vor fi consemnate într-un referat – ce se va întocmi pe loc de către examinator/comisia de examinare. Înscrisul doveditor al fraudei sau, după caz, mijloacele tehnice prohibite vor fi reținute de examinator/comisia de examinare. Referatul de constatare a fraudei, semnat de examinator/comisia de examinare și însoțit, dacă este cazul, de înscrisurile sau mijloacele tehnice reținute, vor fi înaintate Decanului de către examinator/comisia de examinare în vederea demarării procedurii exmatriculării”

Dacă analizăm atent prevederea de mai sus, ea ne spune următoarele:

 • Examinatorul realizează pe loc un referat care să cuprindă frauda și modul ei de realizare
 • Examinatorul reține înscrisul doveditor al fraudei/mijloacele tehnice utilizate pentru fraudă
 • Examinatorul semnează referatul de constatare a fraudei și îl transmite către decan

Toate acestea sunt reguli obligatorii privind administrarea probelor în ceea ce privește frauda examenelor. La acel moment, totuși, ele nu au fost respectate. Nu a fost realizat un referat de examinator, nu el a surprins frauda, iar ea nu a fost constatată pe loc, ci ulterior susținerii examenului. Mai mult decât atât, nu au fost precizate persoanele care au transmis probele către decan, nici modalitatea în care ele au fost transmie/administrate. Nimic care să ateste veridicitatea lor.

După ce decanul a primit probele, el a propus exmatricularea studenților în bloc, cu încălcarea unui principiu de drept foarte important: individualizarea pedepsei. Firește că nu toți  studenții au întreprins aceleași fapte, cu aceeași gravitate. Nu a contat pentru conducerea facultății și nici pentru public. Toți au fost pedepsiți la fel.

Mai mult decât atât, decizia de exmatriculare a rectorului nici măcar nu a precizat în mod clar temeiul în baza căruia studenții au fost exmatriculați. Regulamentul privind activitatea profesională a studenților aplicabil situației, cel aprobat în toamna anului 2019, nu prevedea o procedură clară pentru sancționarea fraudei comise în cadrul examenelor susținute online, iar cel adoptat în 2020 nu putea fi aplicat situației exmatriculărilor, urmând a intra în vigoare la 1 octombrie 2021, așa cum reprezentanții studenților în Consiliului Facultății au precizat. Totuși, chiar dacă s-ar fi aplicat regulamentul adoptat în anul 2020, acesta nu prevedea ca unică sancțiune pentru fraudarea examenelor exmatricularea, motiv pentru care Consiliul Facultății ar fi trebuit să individualizeze pedepsele aplicate în raport de gravitatea faptei săvârșite de studenți.

Concluzia e una simplă: orice regulament ar fi fost aplicat, nu exista temei pentru exmatricularea studenților.

Imaginează-ți că ești în poziția lor. În facultate înveți despre principii de drept, despre cât de importantă e administrarea corectă a probelor într-un proces, despre cum procedurile de luare a deciziilor sunt foarte importante tocmai pentru a evita posibilele vicii, despre răspunderea personală pentru fapte, în subsidiar cu individualizarea pedepselor, iar apoi ești stropit cu un duș rece.

Realizezi că aceiași oameni care ție ți-au explicat toate aceste principii, puși sub presiunea publicului, au ales să facă rabat de la ele doar pentru a păstra o aparență de dreptate. Dar pentru tine unde a fost dreptatea?

Alegi, totuși, să lupți în continuare. Deși conștientizezi greșeala pe care ai făcut-o, ești absolut conștient și de faptul că doar pentru că cineva comite o ilegalitate, nu poate fi pedepsit tot printr-o ilegalitate, altfel întregul sistem de drept ar ajunge în colaps. Alegi să îți dai în judecată Universitatea.

Procesele împotriva Universității București

O mică parte din studenții care au fost exmatriculați de Universitatea București au ales să lupte împotriva nedreptății pe care au suferit-o și au chemat în judecată instituția de învățământ. Până acum câteva zile, toți cei care au dat în judecată au reușit să suspende deciziile de exmatriculare, putându-se întoarce provizoriu la cursuri.

Situația a luat o întorsătură pozitivă pentru studenți, întrucât instanțele au decis ulterior și anularea deciziilor de exmatriculare a studenților, Tribunalul Gorj în dățile de 29 octombrie și 5 noiembrie 2021 și Tribunalul Constanța în data de 16 martie 2022, săptămâna trecută. Instanța a constatat, astfel, că modalitatea în care studenții au fost exmatriculați a fost nelegală și, ca atare, a înlăturat de la aplicare deciziile rectorului Universității.

În loc de concluzii

Decizia pe care Tribunalul Constanța a luat-o ar trebui să reprezinte un zgomot de trezire pentru toți reprezentanții universităților care cred că statul de drept nu li se aplică. Ar trebui să fie un motor de inițiere a dezbaterilor în spațiul public despre modalitatea în care acționăm atunci când cineva a comis o faptă reprobabilă, despre care este scopul real al sancțiunilor pe care le aplicăm acestor persoane.

Îmi aduc aminte cu dispreț că în urmă cu un an nimănui nu îi păsa de cum a fost desfășurat procedeul de exmatriculare, de cum au fost cercetați și judecați studenții, ci doar să fie dați afară din facultate sub orice preț. Ei bine, întreb aceiași oameni care pe atunci aveau impresia că Facultatea de Drept a luat o decizie de nereproșat, ce părere aveți acum? Or fi instanțele corupte, nu?

Cu ocazia asta, ar trebui să discutăm și despre fiecare dintre noi. Biblia ne povestește despre o pildă în care o femeie era acuzată de adulter, iar oamenii erau foarte revoltați și abia așteptau să o judece prin lapidare. Hristos a spus atunci „Cel fără de păcat dintre voi să arunce primul piatra asupra ei!” (Ioan 8:7). Dincolo de amplitudinea parabolei, m-aș fi așteptat la acel moment ca fiecare om să se gândească dacă nu a copiat niciodată în viața lui la un test din liceu, la un examen la facultate sau dacă nu a ales vreodată calea ușoară deși mai puțin etică. Mi-aș fi dorit ca oamenii să fie sinceri cu ei și cu propriile valori.

Realitatea mi-a arătat că modul în care oamenii se luptă cu lucrurile imorale pe care le-au făcut este să atace fără de iertare alți oameni, în speranța că judecându-i pe alții, ei nu vor mai fi judeați la fel de aspru. Acest exces de zel i-a făcut atunci pe oameni să uite că exact valorile pe care ei le promovau au fost încălcate de conducerea Facultății de Drept din București. Sper ca odată cu decizia de miercuri, aceștia să reevalueze poziția lor în societate și, mai ales, felul în care aleg să îi judece pe alții.


Mihai Tănase este student în primul an la Facultății de Drept din cadrul Universității București, activist în domeniul educației și tineretului de 5 ani de zile. Fost președinte al Asociației Elevilor din Constanța, militează pentru autorități transparente și responsabile în aplicarea legii, pentru un sistem educațional de calitate, precum și pentru implicarea tinerilor din mediul rural în comunitatea lor.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Tribunalul Constanța: exmatriculare de la Facultatea de Drept din București – nelegală. Prilej de analiză a valorilor în care credem

 1. Jean

  Wellcome in Romania!!! Interpretarea greșită a legii la facultatea de drept, plagiatori la facultatea de intelligence, superb!!!! Mai lipsește să fie omorâți din greșeală câțiva studenți de la facultatea de medicină și să rămână blocați vreo două zile în clădire cei de la politehnică (cu tot cu profesori), din cauză de pană de curent.
  În rest, e OK. Avem doar 9 morți înainte să înceapă războiul.

  Reply
 2. Adrian

  N-am înțeles dac-ați copiat sau nu.
  Discuția mai largă (de ce s-a putut copia cu posibil succes) a avut loc atunci, fiind pusă pe tapet inclusiv ponderea (absurdă, după părerea mea) pe care-o au în societate juriștii&economiștii&alți -iști

  Reply
 3. Dan

  Da! Tipic românesc. Nu contează că ai furat….dacă nu s-a respectat procedura de prindere a hoțului, respectiv procesul verbal de constatare a furtului, ștampilat în colțul din dreapta sus, semnat și contrasemnat, etc,….se cheamă că nu a furat. Așa au scăpat toți hoții mari din ultimii 30 de ani, pe chestiuni procedurale. Ce nu înțelege autorul este că așa cum îi crești, așa îi ai….și ajung magistrați de nădejde supuși ispitelor și cedând în cele din urmă, că de. toți suntem supuși greșelii!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *