Alina Mungiu-Pippidi

Trei profeţii pe care le-aş lua înapoi. Dar nu pot

Atentatul din Berlin a avut ca scop principal să influenţeze alegerile din Germania, acum că acelea din America au fost manipulate de ruşi cu un enorm succes. Acum un an de zile am scris prima dată aici că marele „asalt sexual” asupra femeilor de la Köln din noaptea de Anul Nou a fost o diversiune pusă la cale pentru a discredita poliţia şi presa germană, ca şi politica dnei Merkel faţă de refugiaţi, şi iată că încet-încet, deşi foarte tîrziu, apar dovezile complete, cam greu să fi apărut mai devreme, cînd noi eram de bună credinţă, iar duşmanii noştri în plin război informatic. Rusia a avut cîteva degete îndemînatice şi în alegerile din SUA, şi în Brexit, desigur, cu materialul clientului, că e de necrezut cîţi duşmani are Occidentul la el acasă, de la cei care ar prefera să îl vadă sărind în aer, numai ca să iasă că au avut ei dreptate să se lupte cu corectitudinea politică, la cei care încă mai cred că Sovietele au fost o idee bună greşit pusă în practică. Există între timp nu doar rapoarte FBI, asumate de preşedintele Obama, dar şi rapoarte ale serviciilor secrete germane, şi documentare în detaliu, şi un raport al Parlamentului European aici.

. Cînd v-am spus astă primăvară că agitaţia legată de un caz sau altul de protecţie a copilului în ţările scandinave e o mare diversiune,fiindcă de aceea a apărut întîi în Rusia şi după aceea în 4-5 ţări din Est în acelaşi timp, nu prea m-aţi crezut. De ce? Nu aţi învăţat, de la Revoluţia română încoace, cum se fabrică diversiunile, chiar folosind oameni de bună credinţă? Din păcate, am avut dreptate, şi succesul unor astfel de manifestări  (că ăştia, fie că sunt ruşii sau islamiştii, lucrează cu materialul clientului, de asta reacţia publicului e importantă, ei lovesc pentru a sprijini o parte din opinia publică occidentală contra celeilalte), i-a încurajat să continue. Şi vor continua. Ce mai apără Occidentul de succesul propagandei mult avansată a unor duşmani care nu au probleme cu austeritatea, că nu cheltuie cu protecţia celor vulnerabili, ca noi, în Occident? Doar consensul votanţilor din Franţa, care vor vota în turul doi contra Marinei Le Pen indiferent cine iese adversar, stînga sau dreapta, sau care e propria lor ideologie, pentru că se simt apărătorii civilizaţiei europene. Şi, la fel, consensul elitelor politice germane ca după alegeri să rezulte o coaliţie care să apere Europa şi valorile ei, deci o coaliţie contra Alternativei radicale pentru Germania. Dacă am fi avut şi în Anglia aşa ceva, nu eram la ora asta pe făraş pe jumătate, cum suntem. Dar nu am avut.

A doua profeţie se referă la folosirea de către români a unor mijloace necuvenite pentru a atinge nişte scopuri nobile, abandonînd calea mai trudnică, dar mai temeinică, a meritului pentru a câştiga în alegeri. Vă spun de ceva vreme că statul de drept şi democraţia nu se pot construi cu ipocrizie, că mijloacele sfîrşesc prin a prevala asupra scopului, că nu se poate ca partenerii lui Dragnea de la referendum să fie cei care acum nu vor să mai aibă de a face cu el din cauza pretinsei lui imoralităţi, că nu se poate să dăm vina pe alţii pentru nişte legi electorale dezastruoase, la vremea lor pilotate spre ce au ieşit de către Vasile Blaga, Mihai Voicu, Laurenţiu Ştefan, şi cu voia dvs, Klaus Iohannis, că nu poţi să îl ai pe Tăriceanu cînd imoral nefrecventabil, cînd perfect acceptabil ca soluţie imorală, că arbitrul, cum ar fi primul ministru tehnocrat, nu poate fi şi jucător, că partidul antisistem nu poate accepta ajutorul sistemului, că acesta nu vine gratis, v-am mai spus toate astea, nu o dată, ci de multe ori anul ăsta. Dar cum exista un Plan de Salvare pus la cale de cei care au Toate Informaţiile (enfin, aşa cred ei, cît despre cu ce le procesează…) am preferat să mă retrag, am fost în ţară 48 de ore de la finele lui august pînă azi, şi am urmărit ca spectator complet cum s-au descurcat salvatorii în alegeri. Că, oricum, mai mult decît să ajut un preşedinte prooccidental să cîştige, să scot din pălărie numele unui prim ministru tehnocrat la momentul potrivit şi să facem un partid din cei contra proiectului Roşia Montană  ar trebui să fie destul, dacă nu cumva a fost prea mult chiar. Ce aţi reuşit voi însă, prin ansamblul de soluţii imorale practicate de cînd aţi furat revoluţia ălora de la Colectiv încoace: i-aţi readus pe Şerban Nicolae şi Eugen Nicolicea, pe care reuşisem în 2004 şi 2008, cu preţul unor bătălii uneori directe şi personale, să îi trecem pe linie moartă, ca şefi PSD la Senat şi Cameră, legitimaţi de popor, aţi distrus două partide fără să creaţi un al treilea,  şi cît p-aci să îl faceţi pe Dragnea prim ministru legitim, dacă nu vă oprea legea. Cred că nu mai e nimic de demonstrat, cine ştie, poate dacă îi trimiteţi acasă lui Tăriceanu tot ce îşi poate dori pe zece ani înainte, şi scuze pentru dosarul în care l-aţi agăţat că minte, atunci doar să vă scoateţi pe ultima sută de metri. Dacă nu, nu. Nu mai aveţi ce ţară salva, salvaţi-vă pe voi, că sunteţi vraişte.

Şi, finalmente, vin la a treia, poate cea mai dureroasă profeţie, cum va fi guvernată România după alegeri. Mă tot pisează presa străină cu treaba asta, şi eu tot dau răspunsul, „Nu se va schimba nimic fundamental”, cu un click pe Google daţi de el. Cum, nu vine catastrofa, nu se duce România la Rusia, nu se creşte iar corupţia (care nu a scăzut însă, cel puţin nu deocamdată), ce optimistă sunteţi! Ei, nu. Să ne înţelegem. Eu cînd spun că nu se va schimba nimic nu o fac din optimism. Eu vreau să spun că în România nu avem pe nimeni cu idei radicale în politică, nici măcar Vadim nu le avea pe bune, deci nu e de temut că se va schimba cursul nostru extern. România e însă o ţară nemeritocratică, deci necompetitivă,  şi pe fond imorală, corupţilor li se dă prin fraudă academică drumul din puşcărie şi nici un rector nu spune că îi pare rău, şi ca atare faptul că nu se va schimba nimic nu e un lucru bun. E un lucru rău. Vă dau un singur exemplu. Suntem de acord că la temelia relansării noastre este reabilitarea unui sistem de educaţie cu 40 la sută analfabeţi funcţionali şi cu jumătate din cei intraţi în şcoală pierduţi pe drum, da? Sunt trei ani de cînd cer sa se publice bugetul şcolilor pe un portal, la cine nu are Internet măcar pe uşa şcolii, mi-au promis trei miniştri, și am primit abia zilele astea un răspuns de la MEN, cum că s-ar fi făcut. Răspunsul are un link de şase rînduri trimiţînd la portalul de execuţie bugetară (publicat tot la insistenţele mele în ianuarie trecut, guvernul Cioloş nici nu ştia că există la Finanţe, dar ascuns). Portalul e o chestie primitivă, făcut pentru disciplinare fiscală de bază, nici pe departe ce au promis ultimele trei guverne (în alte discuţii) ca transparenţă fiscală și open data, cu categorii contabile de pe vremea comunismului, în format pdf, deci fără să poată fi utilizat ca « data », şi cu o rată de răspuns foarte slabă de la instituţii, şi care nu se poate nici măcar calcula (nu se poate afişa, de exemplu, cîte şcoli sau primării au răspuns din cîte). Cum ar fi trebuit sa arate aşa ceva vedeţi în Republica Moldova, se poate face aşa ceva şi pentru şcoli, şi pentru spitale, şi asta ar permite urmărirea de către utilizatori a costurilor acestor instituţii.

E important? E esenţial, nu important, pentru că e un indicator al gradului de e-guvernare pe bune (care e mult sub ce raportăm la UE), al luptei cu corupţia pe bune, înainte să se producă (dacă şcolile ar afişa pe uşă bugetul lor formal, părinţii ar şti cît trebuie să mai contribuie, şi la ce, dacă spitalele şi-ar publica cheltuielile, nu ar mai fi posibili alde Secureanu) şi al unei guvernări pe bază de dovezi. Pînă nu avem un model explicativ al rezultatelor la PISA, în care bugetul, locaţia, numărul de kilometri pînă la asfalt, şi cîţi profesori sunt titulari versus suplinitori (doar ca idee) nu putem şti dacă profesorii sau programa sunt de vină pentru proastele rezultate la PISA, sau, mai degrabă, faptul că avem în continuare cel mai mare sector rural din Europa, că în centrul Bucureştiului rezultatele sunt bune. Şi e o mare diferenţă dacă opţiunile pentru rezolvarea unei probleme sunt să pui asfalt sau să pui şaua pe profesori, sau să le dai mai mulţi bani. Că nu e totul ideologie pe lume, mai e şi informare. Or la această oră nivelul acesteia, al simplei documentări despre ţară nu mai permite nimănui să guverneze avizat, oricîte bune intenţii ar avea, Dragoş Păslaru nu o fi fost potrivit de ministru chiar la Muncă, dar am auzit că a făcut o treabă dedicată colectînd datele despre cîtă lume primeşte pensii, că nu existau. Or, în condiţiile astea, avînd în vedere că nimeni din România nu a făcut nici un efort pentru informaţia relevantă din educaţie, lumea preferînd să se ocupe de imaginea în străinătate a universităţilor (oricum ar fi, e mai bună decît merită), şi că miniştri mai buni ca ultimii doi oricum nu se vor găsi, evaluez că nu se poate schimba nimic. Oricum nu prin alegeri, dar nici în afara lor.

Nu mai profeţesc ca atare nimic o vreme. Urez tuturor un Crăciun fericit, din casa mea berlineză din marginea parcului Tiergarten, de unde văd îngerul din centrul parcului şi maşinile de pompieri care aleargă în toate direcţiile, ca să prevină ce nu se poate preveni.

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

33 thoughts on “Trei profeţii pe care le-aş lua înapoi. Dar nu pot

 1. alex

  Doamna, va inteleg dezamagirile tiegarteniene, chiar daca pe alocuri au o tenta de beleidigte leberwurst (nu traduc, ca berlineza adoptiva ar trebui sa mincati pe piine termenul, pun intended). Nu pricep insa cine e adresantul. Pe modelul „eu v-am spus, VOI nu ati…” Autoritatile germane? Cele norvegiene? Alegatorii romani? Frohe Weihnachten anyway, sper sa treceti peste suparari.

  Reply
  • Arpad

   Se pare ca Mama Omida redivivus mi-a cenzurat primul commentariu. Probabil, asa e obiceiul aici, cand apare ceva care nu convine madamei. Mai incerc.
   Am dorit numai sa-mi exprim acordul si aprecierea fata de postarea dvs. N-am putut sa nu zambesc.

   Reply
 2. marius

  cand hotarasti sa deschizi granitele pentru sute de mii de refugiati, printre care se afla multi islamisti radicali, e normal sa se intample ce se intampla, in franta si germania..cand in germania este descoperit (cu totul intamplator), un islamist radical, in ditamai serviciul de informatii (nu cred ca-i singurul…), este normal sa se intample ce se intampla..restul sunt legende…nu rusii au obligat-o pe merkel sa aduca in germania sute de mii de posibili atentatori..desi sunt ferm convins de faptul ca, actuala clasa politica de la mosckova, este ultranociva pentru civilizatia europeana..

  Reply
 3. NC

  „Nu se va schimba nimic fundamental”
  Rămâne de văzut ce presiune va face noul electorat al PSD asupra guvernanților. De asemenea, nu trebuie ignorați tinerii care nu au participat la vot și care (după cum s-a dovedit din dec. ’89 încoace) se pot mobiliza ușor pentru a protesta când situația o cere. Până la urmă schimbările sociale fundamentale nu se inițiază cu o simplă ștampilă în cabina de votare.

  Reply
  • xxx

   „Tinerii nu participa la vot, dar se pot mobiliza usor” !… Haida-deh ! Mobilizare la ce ? Po;litica pe fcb ? Indiferenta si dispret pentru orice nu inseamna distractie ? Asta nu inseamna ca nu muncesc ! O fac cu asupra de masura. dar politica nu fac. Decat la nivelul de chibitz care scuipa cojile de seminte din tribuna in capul celor din teren. Iar cand se mobilizeaza, o fac manipulati de seniori, mai dau cu o bricheta, sau o petarda. Dupa care… noapte buna, copii ! Cati tineri (intre 18-35 ani) au votat ? Nici 15 % . Iar votul poporului, cum ii place PSD-ului sa declare, inseamna cam 18% din lista votantilor. dar asta a vrut boborul. Si tinerii, mai ales. Asa ca, vorba tinerilor, „mai lasa-ma”. Asta e realitatea. Dezamagitoare. Apropos de „Până la urmă schimbările sociale fundamentale nu se inițiază cu o simplă ștampilă în cabina de votare” – cum ar fi fost daca nu se prezentau la vot decat 10% dintre votanti, sau 1% ? Sau zero la suta ? Asrta ar fost cu adevarat o palma pentru politichia romaneasca si politichienii ei. Nici macar asa ceva nu s-a putu face. Deci .. ramane ca mai ‘nainte, inclin sa-i dau dreptate doamnei Pippidi.

   Reply
   • NC

    @xxx „cum ar fi fost daca nu se prezentau la vot decat 10% dintre votanti, sau 1% ? Sau zero la suta ? Asrta ar fost cu adevarat o palma pentru politichia romaneasca si politichienii ei.”
    10% reprezintă probabil electoratul captiv al partidelor. Așadar la o astfel de prezență la vot am fi avut probabil doar 3 partide in parlament cu un PSD majoritar.
    La 1% veneau la vot doar candidații cu neamurile și cumetrii lor și am fi văzut cam aceleași figuri în parlament.
    Cât privește palma pe care ar fi reprezentat-o un absenteism și mai mare la votare, politicienii noștri au demonstrat că au obrazul destul de gros ca să treacă peste subtilități din astea.

    Iar pe tineri să nu-i subestimați niciodată, chiar dacă sunt destul de naivi să nu profite de schimbările pe care le produc (cum a fost în dec. ’89). Gândiți-vă numai ce ar fi însemnat încă un an de guvernare Ponta.

    Reply
 4. Catalin Toma

  Mesajul articolului e mult mai simplu: baietii cu cascheta si-au atins de mult limitele, Romania administrata de ei timp de 27 de ani este un esec, ar fi bine sa se retraga din foarte multele domenii pe care nu le pot gestiona dpv intelectual si sa isi faca doar meseria.

  Reply
 5. rodax

  clasa politica e reflectarea societatii romanesti actuale.cum e alegatorul asa e si politicianul.ca sa se schimbe ceva in tara asta trebuie sa ne schimbam noi ca indivizi si apoi asta se va vedea si la nivel de tara.dar oare se vrea cu adevarat acest lucru?

  Reply
 6. PAFI

  Diversiunile Moscovei nu ar avea cum castiga alegeri. Ele nu pot decat sa accentuaeze sau sa aduca in lumina cate ceva, dar atat. Exista in toate o anume dualitate, un flux si un reflux. Dupa globalizare (cu beneficiile ei) a urmat o faza in care partile proaste ale aceluiasi fenomen au devenit din ce in ce mai vizibile. Iar cei afectati au reactionat. E firesc. Ce urmeaza, nu stiu, dar nu Moscova l-a pus pe Trump presedinte, nici nu a declansat Brexit-ul si nu va castiga alegerile in Franta sau Germania. Nu, politica mioapa a celor la putere in toate tarile astea, cei care ar fi trebuit sa stie de mult ca imigratia necontrolata si pierderea locurilor de munca din cauza goanei dupa profit cu orice pret, aceasta politica este vinovata de ce va urma: dizolvarea UE asa cum e astazi, intoarcerea la politicile nationaliste, confruntari din ce in ce mai periculoase in arena internationala. Cat priveste Romania, cred ca va faceti iluzii. Exista aici partidul Rusiei, inca tacut (el e la vedere, dar politica prorusa e inca la sertar), pentru ca n-a sosit ceasul.

  Reply
  • ana

   PAFI
   Va multumesc pentru postare, sint intru totul de acord cu Dumneavoastra. Traim intr-o era in care informatia circula mult mai rapid si multe dedesubturi si jocuri politice de culise nu mai pot fi pastrate pentru prea mult timp ascunse marelui public. Deci teroriile conform carora Moscova a manipulat alegerile din SUA sau Brexitul sint nu foarte usor de crezut. Oare Moscova a manipulat si alegerile cistigate de Bush sau Obama ???
   Va marturisec ca nu am avut rabdarea sa citesc pina la capat articolul Doamnei Mungiu. Nu mi-au placut tonul vadit superior si nici prezumtiile conform carora Putin si oamenii lui au influentat milioane de oameni in SUA si in UK sa voteze in modul cum au votat. Este foarte jignitoare prezumtia ca toti cei care s-au saturat de politicienii ineficienti si corupti de la Casa Alba sau de la Bruxelles, sint niste imbecili manipulati de la Moscova. Din pacate Doamna Mungiu nu face decit sa preia punctul de vedere al unei largi categorii de jurnalisti, editori, analisti, care nu pot intelege ca ceea ce vedem azi este o consecinta fireasca si previzibila a unor decizii politice foarte indoielnice.

   Reply
 7. AlinaP

  Hosul intern si extern este atat de mare incat e greu sa gasim o explicatie rationala la ceia ce se intampla in lume in prezent. Undeva, pe drumul istoriei, s-au facut greseli grave care au creat conditiile de azi. Macar de ne-am lua responsabilitatea pentru aceste fapte, poate ca istoria nu s-ar repeta la nesfarsit. Pana una alta, oare stie cineva cum putem iesi din situatia asta tragica? In ceia ce priveste diversiunile rusesti, categoric sunt experti in acest domeniu, au devenit extrem de eficienti, schimba destinul tarilor si a popoarelor dupa propria lor vointa, ne joaca pe degete pe noi, europeni sau americani. Dezbinarea pe toate fronturile e la ordinea zilei, usor de atins. E tot ce trebuie pentru a crea conflicte peste conflicte. Oare cand ne vom trezi din visul de cosmar?

  Reply
  • Scipio Africanul

   Nu exista nici-un haos, intern si/sau extern, exista degringolada. Singurii care ne pot feri de efectele degringoladei politice (la cea a privitorilor de pe margine ma refer) sunt conducatorii lucizi si bine intentzionatzi 9exista si asa ceva). Putin nu se incadreaza in aceasta categorie si nici… Dragnea (ciudata alaturare, dar ei sunt pe val). Apoi, oricat de expertzi at fi rusii in domeniul la care va referitzi, ei nu pot deturna complet mersul lucrurilor decat daca ocupa, cu trupe, teritoriul respective (vezi in istoria postbelica a Romaniei). Cat despre SUA, va pot spune cu informare din surse directe ca rezultatul votului a fost vointza alegatorilor americani si nu rezultatul interventiei ruseshti (Obama a constatat doar ca ei au reusit sa „sparga”, sa se infiltreze si sa incerce ceva, nimic mai mult). Iar dezbinarea se produce doar intre cei care nu cred in ceva, nu sunt solidary in actiune pentru izbanda acelui ceva in care cred si asteapta, doar, sa le pice para malaiatza. E mult prea mult spus ca rusii ne joaca pe degete atat pe noi, „europenii”, cat si pe americani; doar ne jeneaza, ca nishte monturi in pantofi si de aceea este posibil sa le rezistam DACA SUNTEM UNITZI SI SOLIDARI. Acesta este raspunsul la intrebarea dvs. existentziala, daca stie cineva cum… etc. Trebuie sa ne alegem, hotarat, barca in care vrem sa calatorim si sa tragem la rame fara fitze, ezitari si milogeala. Europa unita poate exista si fara Marea Britanie, dar trebuie sa dovedeasca minut cu minut acest lucru. E cat se poate de posibil ca englezii sa o cam ia in bot dupa aventura pe care au declanshat-ooricare at fi vina boshorogilor de la Bruxelles in aceasta chestiune. Si nu cred ca va fi altfel, fiindca: (1) competitivitatea economica este reala in Europa Unita (cam fara Romania) si in USA , (2) fortza bruta, promovata de soviet trebuie sustzinuta de o economie reala care, la ei, nu este competitive, chiar bazata pe resurse natural excelente. Pana la urma, mareatza uniune s-a prabushit din cauza impotentzei economice de a sustzine visurile ei de dominare. Aviz amatorilor.

   Reply
 8. Dumitru

  Am fost si eu la Berlin in toamna si am trecut si pe acolo… Sunt solidar cu Dvs si cu berlinezii.
  Articol, in schimb, a fost scris „la cald” si ca orice articol scris la cald contine cateva erori si
  afirmatii discutabile. Cred ca cel mai periculos este aici faptul ca articolul arata din nou o
  tendinta spre a ignora realitatea electorala (adica ce vor alegatorii). Reiau cateva pasaje :

  1. „consensul votanţilor din Franţa, care vor vota în turul doi contra Marinei Le Pen”. Consensul
  nu mai exista de mult intre votanti, ba chiar MLP ar castiga impotriva ultimilor 2 presedinti ai
  Frantei. Consensul a existat intre elitele politice (exceptand FN). Dar acestea par sa-si fi dat
  seama ca nu reprezinta vointa votantilor si risca sa-si piarda locurile, asa ca schimba discursul.
  Fillon e deja candidat de dreapta si are un discurs pro-rus, ca si MLP. La stanga cel care ar fi,
  dupa parerea mea, adversarul natural al lui Fillon este Mélenchon, alt pro-rus.

  2. „consensul elitelor politice germane ca după alegeri să rezulte o coaliţie care să apere
  Europa” Fraza asta are nu una, ci doua probleme. Prima este ca Europa nu e condusa de
  Germania (de fapt euroscepticismul vine in mare parte din autoasumarea asta a
  controlului de catre germani). A doua este ca, din pacate, se intampla in Germania ce
  s-a intamplat deja si in Franta : AfD este FN-ul german, care castiga teren pe masura ce
  Merkel ia masuri pe care alegatorii le gasesc nerezonabile.

  3. „Nu aţi învăţat, de la Revoluţia română încoace, cum se fabrică diversiunile, chiar folosind
  oameni de bună credinţă?” Ba bine ca nu. Alegerea lui Iohannis a fost bazata pe diversiunea
  „Colectiv”, care ramane o diversiune chiar daca suferinta oamenilor a fost si este reala.
  Eu n-am inteles importanta tacticilor diversioniste decat tarziu, citind cartea lui Larry Watts
  „Fereste-ma Doamne de prieteni” din care am retinut felul in care URSS a subminat relatiile
  internationale are Romaniei (cu continuare evidenta dupa 1989).

  Problema este ca acum tacticile diversioniste ale fostului KGB au fost reluate de un numar din
  ce in ce mai mare de servicii secrete, cu agende diferite, si ca devine din ce in ce mai greu
  sa intelegi cine cu cine lucreaza (de exemplu, eu nu mai inteleg ce se intampla in Romania
  sau in Siria).

  Ultimii ani au aratat cat e de usor sa separi o elita politica de baza ei electorala. E clar nevoie
  de mai multa transparenta si de o relatie mai profunda intre alegatori si alesi, de tipul
  mandatului imperativ (pe care insa tarile mari europene il interzic formal). Atfel manipularile
  sunt inevitabile.

  Si ca aceste tactici fac si mai evidente
  limitele sistemelor de tip reprezentativ actuale.

  Reply
 9. Munteanu

  Alegerile din SUA ar trebui sa fie pentru dumneavoastra doamna Mungiu hartia de turnesol care sa va arate ca am avut dreptate in mesajele pe care vi le-am adresat multe dintre ele cenzurate. Spar ca macar acum cand Clinton are 3 milione de voturi in plus si e presedinte Trump sa admiteti si dumneavoastra ca SUA nu sunt o democratie si sa le puneti in aceiasi categorie cu Arabia Saudita si alti despoti. Sper ca macar acum cand se striga „Heil Trump” prin Washington DC sa intelegeti ca dreapta pe care ati sustinut-o in SUA, Germania, Ungaria, Austria, Ucraina, Romania, etc. este de fapt nazista si impinge lumea la dictatura si razboi. Sper ca macar acum cand Trump a numit Mexicanii „hoti” si „violatori” sa intelegeti ca dreapta rasista vrea sa ucida toti „inferiorii” de „rasa Latina” inclusiv pe dumneavoastra. Sigur veti spune ca Americanii sunt buni si au votat cu Clinton si America este o democratie cu colegiu electoral dar daca ati vazut filmul „Mississipi burning” ati inteles cum se numara voturile prin sud si cati nordisti, in film din New York, nu au fost assasinati incercand sa aduca democratia in sud. Da o minoritate agresiva conduce SUA spre razboi si exterminarea „rasei Latine” si altor „rase inferiore” dar cum ei sunt la putere „rasele inferiore” nu au alta posibilitate decat sa lupte cu ei sperand sa scape de exterminare astfel.

  Reply
 10. Buratino

  Multi citesc, putin pricep. De, avem 40% analfabeţi funcţionali. Si, din pacate, aia se duc la vot. Efectul se vede in halul in care arata azi Romania si in nivelul de trai.

  Reply
  • NC

   @Buratino
   Mă îndoiesc că absenteismul la vot ar fi vreun semn de cultură politică avansată, ci este mai degrabă rezultatul lipsei de educație civică (una din fațetele analfabetismului funcțional). Desigur, asta nu înseamnă că toți care votează au un nivel ridicat de cultură politică, dar a te eschiva de la exprimarea opțiunii doar pentru a-i acuza apoi pe cei care au făcut-o nu cred că este o soluție. Până la urmă votul exprimat în cunoștință de cauză este expresia responsabilității cetățeanului într-o democrație reprezentativă.

   Reply
 11. Radu

  @Dumitru, vezi ca Iohannis a fost ales un dupa Colectiv…@Toma. Sunt cu tine, si eu cred ca ‘voi’ in text se refera la Sistem, adica la boii care au condus/manipulat cam tot de cand Basescu a slabit/iesit din scena, in orice caz pe Iohannis, PNL si alianta pro-Ciolos. Asa e ironia soartei, ca noi, partida pro-libertate si pro-reforma sa fim condusi de strategii SIE si SRI.

  Reply
  • Dumitru

   Mea culpa, am scris cam repede. Scuza e ca la mine Iohannis si Ciolos sunt „la pachet” iar mobilizarea s-a facut la fel, cu feisbuc. Chiar am fost uimit anul asta ca la sectia mea de votare din strainatate (unde in 2014 nici n-am putut sa ma apropii de biroul de vot) nu era aproape nimeni. In nici un caz tineret frumos si liber, cu toate ca studenti tot atatia sunt.

   Reply
 12. Casargoz

  Profeții despre trecut :)
  Un portal ce nu poate fi finanțat pentru ca primarul unui sector l-făcut gratis:) dar l-a botezat nefericit.
  Un portal care nu exista pentru ca SAR a publicat cu buna credință un raport care ca fost interpretat pe dos :)
  Mai greu va va fi sa explicați presei străine cum un prim ministru are investiții imobiliare in Latakia controlată de ruși sau in Damascul lui Bashar si cum acest prim ministru va sprijini alături de aliații europeni opoziția „moderată”.
  Poate a investit așteptând sa vina in Latakia oamenii de afaceri turci?
  Cât despre PISA as dori sa va întreb , in ce calitate organizează OECD aceste teste? Cât sunt sprijinite aceste teste de fundații ce promovează învățământul privat? ( Facebook , Microsoft )

  Reply
 13. marius

  Mai exista un scop: distragerea atentiei de la masacrul ruso assadist din Allep precum si justificarea acestuia in fata opiniei publice.

  Diversiunile lansate de Securitate din decembrie 89 continua cu mult succes si in ziua de azi!

  Reply
 14. Fane_1

  Sincer, mi-ar fi mila de dumneavoastra daca nu as fi trait in perioada cand ascultam postul de radio Europa libera.
  Chiar ca lumea este tampita?
  Vezi cum sau adaptat bacteriile cu amtibioticele? Vreau sa-ti spun ca oamenii sunt cu mult superiori unei bacterii.

  „A fi sărac şi a nu dispera e greu. A fi bogat şi a nu deveni arogant este şi mai greu.“

  Reply
 15. marius

  Alegerea lui Ciolos secondat de Borc si Dincu a fost cea mai proasta solutie care putea fi facuta. Societatea este sufocata de economia de monopol impusa de multinationale cu deplina colaborare a serviciilor. Degeaba a aruncat monopolul bancar in piata credite uriase fara nici o acoperire caci rezultatul va fi o alta catastrofa sociala a sclavagismului.

  Greseala majora pe care ati facut-o este sustinerea economiei centralizate de monopol impusa de monopolul multinationalelor secondat de biznisurile monopoliste locale ale serviciilor!
  Sustinerea monopolului bancar si a ifn_urilor impotriva sclavilor a fost piatra de moara legata de gatul sperantelor revoltatilor de Colectiv! Atunci ne-am dat toti seama ca am aterizat din lac in put!

  P.s. nu am avut si nu o sa am credite dar sunt un economist iar hotia centralizata a econmiei de monopol ma afecteaza direct si indirect inclusiv pe mine la fel ca pe noi toti!

  Reply
 16. Munteanu

  Despre influentarea alegerilor din SUA, GB, Germania, etc. de catre Rusi. Dupa cum am mai spus „Arienii” de dreapta au o problema cu „rasele inferioare”. Unii „Arieni” spera ca Rusii de „rasa inferioara” se vor sin-ucide toti eventual folosind vodca cum se spera pe vremea lui Eltin. Arienilor ! asta nu se va intampla nici-o-data. Daca vor fi atacati de voi Rusii vor muri luptand si vor folosi in lupta tot ce au: virusi informatici, arme nucleare, etc. Am votat-o pe Clinton dar stiu ca Rusii nu au uitat bombardarea Belgradului de catre sotul ei. Se pare ca si cu blonda Merkel de rasa Germanica au unele probleme Rusii de „rasa inferiora” deci din nou: Arienilor nu asteptati in zadar sa se sin-ucida Rusii.

  Reply
 17. remus

  „Că, oricum, mai mult decît să ajut un preşedinte prooccidental să cîştige, să scot din pălărie numele unui prim ministru tehnocrat la momentul potrivit şi să facem un partid din cei contra proiectului Roşia Montană ar trebui să fie destul, dacă nu cumva a fost prea mult chiar.”

  – Presedintele pro-occidental, cu toate ca este limitat din toate punctele de vedere, este raul cel mic in comparatie cu derbedeul VVP.
  – Palaria a fost cu ghinion, numele extras ca si momentul nu au fost potrivite. Nu sunt nici acum.
  – Daca USR este „partid din cei contra proiectului Roşia Montană” nu ma mai mira nimic.

  Si, daca ati facut aceste 3 lucruri majore, ceilalti, carora va adresati in articol (cei cu caschete), ei ce au mai facut? Banuiesc ca partile nevazute.

  Reply
 18. laur22

  Si totusi se merita sa vrei sa stai la aceiasi masa sau doar in aceiasi camera cu :
  „cei care au Toate Informaţiile (enfin, aşa cred ei, cît despre cu ce le procesează…) ” ?

  Nu zic da spui.
  Criteriile westice ar zice ca nu se merita efortul si ca grupul respectiv TREBUIE ocolit pe departe. Sau asemenea criterii de moralitate sunt bune in metropole si nu in colonii unde democratzia e o mascarada pusa in scena de sercicii si nu un lucru real a se vedea procesul democratic din India interbelica
  Nu zic da spui.

  Altminteri n-ar fi rau sa fie bine si din nefericite analfabetismul functzional nu e o tara recenta a inavaztamantului romanesc bazat pe sablon si memorare mecanica.

  Primul soc pe care il au romanii cand dau IELTS -ul nu e folosirea limbii engleze ci dficultatea de a intzlege ce spune un text chiar si atunci cand stii toate cuvintele.
  Si nu e o probelma de vocabulaor ori de gramatica eo pur si simplu o probleme de gandire de dezobisnuire de a gandi si reinterpreta un text folosindu-tzi propriu cap si nu niste reguli ori in sablon.

  Si acesta nu e o problema de limba ci de dezobisnuire de a gandi, dezobsinuire atent antrenata in scoala romanesca gandita exclusiv de profesori pentru a produce altzi profesori.

  Reply
 19. Mihnea

  „Germanii nu îşi doresc o societate multiculturală. Procesul de integrare este sortit eşecului. Chiar şi cu cele mai bune intenţii din lume, nu vom putea niciodată integra cu succes un număr atât de mare, având în plus ţi o cultură diferită de a noastră. De asemenea, refugiaţii reprezintă un pericol pentru securitatea noastră, deoarece multe dintre antecedentele lor ne sunt necunoscute.” Fraza a spus-o un ministru german in functie acum cateva luni…si cu toate acestea corectitudinea politica pur si simplu nu este capabila sa vada realitatea…dar sunt convins ca comentariul nu va aparea pentru ca nu corespunde maretelor idei de aici..pacat..ar tb sa va rezumati la lupta cu coruptia din Romania, altfel va pierdeti cititorii..

  Reply
 20. Mihai

  Doamna Alina,
  Scriti lucruri interesante pe care sunt convins ca sunt citite cu interes. De data asta insa nu sunt de accord cu ce scriti. Islamistii nu au nici in scop in actele de terrorism. Eu vor sa faca acte de terrorism unde pot, in special in tarile occidentale. Acest ultim act de terrorism din Germania nu are nici in substrat politic ci ISIL vrea sa dovedeasca ca inca e activ.

  Reply
 21. Mihai

  Daca rusii au dat emailurile lui Hilary Clinton la wikly leaks sa fie publicate, asta nu inseamna ca Hilary a pierdut alegerile din cauza asta. Lumea a inceput sa se sature de political correctness si Trump a inteles asta. Oamenilor le-a placut sa auda ca musulmanii nu vor mai fi primiti in America, zid la granita cu Mexic, etc. Presa ne-a facut sa credem ca Hilary va cistiga, si ca Marea Britanie va sta in Europa. De acea a aparut expresia fake news. Democratia dusa la extreme a dus la inflorirea terorismului international. E nevoie de o schimbare si americanii ca si englezii au aratat-o.

  Reply
  • Emil Stoica

   Mihai: democrația duce la înflorirea terorismului? Cele mai multe acte de terorism au loc însetate slabe, precum Pakistan, Afganistan, Nigeria, dar si in state autocrate: Turcia, Egipt. Asta ca sa nu vorbesc de terorism de stat ca in Coreea se Nord. Problema in vest este ca noi avem puterea de a cere statului sa ne apere si putem sa-l criticam. Dava vrei, o viața in Vest este de 100 de ori mai importantă decât o viața in alte tari. Acuma, este o realitate ca societatea deschisă din vest este atacată din mai multe părți: din Rusia autoritara, din Turcia autoritara, de extrema drepatablocala si de teroriști de toate culorile, inclusiv islamiști.

   Reply
   • Mihai

    Domnule Emil,
    Sunt cu totul de accord cu ce scriti. Poate nu m-am exprimat clar. Mai incerc o data in citeva cuvinte cu citeva exemple. In o localitate din Anglia un grup de Pakistanezi au violat multe fete minore timp de doi ani. Politia stia dar a musamalizat pentru ca e un punct sensibil sa spui ca musulmanii fac asta. Un doctor psihiatru American angajat in armata (marines) a impuscat mortal doi colegi, cred ca cifra e corecta. Eram curios sa vad daca el era musulman. Deabea dupa doua zile un ziarist a avut curajul sa scrie ca era musulman. In Melbourne Australia e o problema mare cu tineri africani ce au venit cu azil politic din Sudan si Somalia. Politia ii prinde si judecatorii le da drumul. Intra in case noaptea, au batut oameni in casele lor, fura masini scumpe, intra in magazine si distrug totul in fata cumparatorilor. Nu li se face nimic. Parintii lor se pling de democratia dusa la extreme si unii au inceput sa-i trimita inapoi in Sudan sa stea citiva ani acolo cu disciplina impusa de rudele lor. Ziaristilor le era frica sa scrie ca sunt africani ca sa nu fie concediati. Asta inteleg prin political correctness. La asta ma refer. A fost in act frumos ca Merkel a adus peste un million in Germania, dar vorbiti cu germanii ce va vor spune cum s-a schimbat viata acolo si ce probleme sociale au creat.

    Reply
  • Munteanu

   Toata discutia asta e absurda pentru ca Trump NU a castigat. Clinton are 2,86 milione de voturi in plus. Colegiul electoral a fost introdus cand existau state sclavagiste. Sclavii evident nu votau dar erau numarati ca 3/5 dintr-un vot in colegiul electoral. Colegiul electoral arata ca SUA nu sunt o democratie si exista si azi sclavi in SUA nu in New York sau California ci in statele care cica au votat cu Trump. Acolo alegerile nu au fost libere ca in New York si California. KKK a numarat voturile acolo si de aceea a castigat Trump. Algoritmul KKK nu a mutat voturile de la Clinton la Trump ci a mutat voturile de la Clinton la absenti de la vot. De aceea in statele Trumpiste prezenta la vot a fost cica infima in realitate milione de voturi pentru Clinton valabil exprimate au fost trecute la absenti de KKK.

   Reply
 22. Laura

  Partea cea mai trista dupa parerea mea este ca partea liberala a occidentului nu a reusit inca sa se dezmeticeasca si sa vina cu un raspuns solid si creativ si liberal la ceea ce intampla. Bun, sunt si exceptii, in Canada, Australia si Japonia liberalismul democratic e inca dominant, iar in Austria candidatul „bun” a castigat de curand, dar astea sunt exemple periferice.

  Si cred ca in anii care vin va fi mai rau (xenofobie, rasism, conflicte, protectionism, cursa a inarmarilor) pana va fi mai bine (dezvoltare, reducerea inegalitatii, etc). Si nu vad cine in Romania realizeaza ca anii in care am avut un context extern atat de norocos au trecut si nu se mai intorc …

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *