Moise Guran

Trei pași înainte, doi pași înapoi… de aia la noi veșnicia durează mai mult

Ca om de la ţară, vă spun că sintagma – Veşnicia s-a născut la sat, este uşor inexactă. Veşnicia s-a născut, de fapt, la ţară. La noi în ţară, în România!

Rezistenţa la schimbare a întregii societăţi româneşti este mare şi, de aceea, avem de multe ori impresia că noi, românii, am inventat veşnicia. Asta pentru că rareori, la noi, în codrii verzi de brazi, se schimbă ceva… nici măcar hoţia de codru…

Vedeţi, de când cu spectaculoasele condamnări în dosare de corupţie, nu numai politicienilor le-a venit greu să înţeleagă ce se întâmplă, dar chiar si nouă, cetăţenilor, parcă ni s-a părut neverosimil că se întâmplă. Toate se desfăşoară după un plan, este evident asta acum, un plan care nu avea cum să înceapă ieri. Ani de zile înainte să reuşească să aducă în faţa instanţelor corupţi, DNA-ul s-a ocupat, în mod prioritar, de magistraţi. Şi asta pentru că, evident, nu se putea lupta împotriva marii corupţii politice având magistraţi corupţi. Acum, planul este evident, dar atunci nu era, la fel cum nici azi nu prea înţelegem de ce ajung în faţa instanţelor dosare vechi şi de şapte ani. Poate că instanţele nu erau pregătite atunci pentru astfel de dosare. Azi instanțele sunt dar nu și politicienii. Și, să mă iertați nici publicul nu este. Uitați-vă la Iohannis… i-a trebuit o săptămână ca să reacționeze după votul pentru Șova, din Senat iar reacția a fost extrem de slabă. Zice chestii gen Poptămaș! a exclamat ieri o colegă în timp ce ascultam cu toții discursul prezidențial. De Ponta ce să mai vorbim…

Acum, a intervenit problema asta cu Fiscul … Văd că parlamentarii l-au chemat pe şeful ANAF să dea explicaţii în legătură cu controalele desfăşurate la micii comercianţi. În același timp, răspunzând unei întrebări, Iohannis a dat un mesaj scăldat, iar Ponta, ei bine Ponta a anulat imediat cam tot efectul controalelor dure din ultima perioadă. Și asta printr-un mesaj neclar în privința viitoarelor proceduri.

Ok. Gata! Rămâne ca până acum! S-a rezolvat. Acum haideți să vă dăm filmul înapoi și să pricepem cu toții care e treaba asta cu Fiscul. Poate credeți că bătălia e simplă.

În urmă cu vreo doi ani, atunci când Garda Financiară s-a restructurat în Direcţia Antifraudă, au circulat zvonuri intense, potrivit cărora Fiscul a fost infiltrat cu oamenii serviciilor secrete, trimişi cu scopul clar să identifice şi să cureţe de corupţie organele de control financiar. Aha! Păi și credeți că asta se putea face cu Chițoiu șef? Sau cu Gelu Diaconu? Tot elementul politic a fost cel care a stricat Garda Financiară pe vremuri… dar nu trebuie să vă imaginați că toți comisarii fostei Gărzi erau corupți. Dar, desigur, o parte a lor, aduna bani pentru partidul de la guvernare. Scopul restructurării era cu totul altul decât curățarea Gărzii. De fapt USL-ul dorea să își pună oamenii. Atâta doar că n-a mai fost atât de simplu. Și dacă pe funcțiile politice n-aveau cum să împiedice poziționarea clanului Rușanu (asta era aripa financiară a fostului PNL), în structurile de jos o bună parte a vechilor șpăgari chiar a fost eliminată. A contat mult și ofensiva DNA care i-a și eliminat pe Rușanu de la ASF și pe Chițoiu de la Finanțe. Aripa politică ce dorea controlul ANAF a fost mult slăbită astfel și ceea ce numim azi Direcția Antifraudă a început să devină altceva. A început adică să lucreze cu DNA și să se ocupe de marile dosare de evaziune. Controlează SRI Fiscul, la fel cum se spune că ar controla DNA? Nu știu. Habar n-am! E o problemă care mă depășește. Dar sunt sigur că SRI cel puțin verifică Antifrauda, judecând după modul de acțiune al noilor inspectori care au luat locul vechilor comisari. Pur și simplu le este frică să ia șpagă. Sau poate chiar nu vor. Sunt mult mai mulți tineri. Foarte tineri. De teizeci și ceva de ani – patruzeci.

Și dacă anul trecut Antifrauda a luat la rând marii contribuabili, acum fac asta cu micii comercianţi. Nu au resurse și timp să facă controale de fond. S-au răspândit prin toată țara ca să verifice casele de marcat. E minimum ce se poate face. Faza asta cu bătut din uşă în uşă, ca să-ţi dai seama cât e minus în casă şi cam cât a luat, pe grabă, patronul ca să acopere bonurile neemise, categoric nu este ultima. S-a instituit o adevărată teroare printre micii comercianţi, s-au închis 170 de magazine în două săptămâni, dar staţi, că abia urmează lucruri. Și asta se va întâmpla indiferent că vrea Ponta, că plânge lumea pe Facebook, că dă sau nu dă Iohannis mesaje amestecate sau că se leagă Macovei cu lanțuri la administrația fiscală.

În mod logic, acţiunile vor continua cu o campanie îndreptată împotriva celor care plătesc salarii, dar nu le plătesc integral sau nu le plătesc deloc pe cartea de muncă. Ştiu, asta ar fi treaba inspectorilor muncii, dar la câtă infiltrare pe bază de nepotism politic e acolo, zău că ar mai dura nişte ani de zile până când s-ar face curăţenie, ca să avem în România şi salarii plătite legal.

Aşa că, stimaţi patroni, să nu spuneţi din nou că aţi fost luaţi prin surprindere… Şi, dacă TVA-ul încă nu a scăzut şi nici nu este clar în acest moment dacă Parlamentul va decide scăderea lui, în privinţa taxării muncii, de bine, de rău, tot am avut o reducere a CAS-ului.

E un plan, da, desigur că e un plan. Nu putem fi siguri că va avea şi succes. Dar ştiţi ce, sunt mult mai mulţi cei care se bucură în tăcere de ceea ce se întâmplă, decât cei care urlă că Fiscul nu ţine cu ţara.

Sistemul legislativ din România rămâne stufos, idiot de multe ori, imposibil de respectat 100%, aşa încât e aproape imposibil să nu greşeşti cumva şi, deci, să nu devii vulnerabil la un control. Așa, și pe ăsta cine vreți să îl schimbe? Păi nu o pot face decât politicienii ăștia anemici, din păcate.

Cam aşa se întâmplă la orice schimbare şi, cum spuneam, la noi rar vedem asta. Haideţi, totuşi, să fim deschişi măcar o dată la nou, ca să vedem cum ar fi şi altfel în România. Iar dacă nu ne place, desigur, va fi mult mai simplu să revenim oricând la România noastră de o ştim, cea în care avem legi, dar nimeni nu le aplică, avem taxe, dar nimeni nu le plăteşte, avem o ţară care creşte, dar nu simt asta decât pereții burdușiți cu tablouri și lingouri.

Da, este ea, România formelor fără fond, în care ne zbatem de la Cuza încoace, de fapt, de când ţara însăşi a apărut pe hartă. Sunt peste 150 de ani de atunci. Nu-i cam mult?

 

sursa: biziday.ro


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Trei pași înainte, doi pași înapoi… de aia la noi veșnicia durează mai mult

  1. Ina Moldovan

    Cu totii ne dorim sa se schimbe ceva. Eu personal imi doresc sa se schimbe legislatia aceea stufoasa despre care vorbeati, ca sa stie toti, de la micul comerciant si pana la marile corporatii ce drepturi si indatoriri au fata de statul roman si sa le respecte intocmai.
    Aceste actiuni de curatenie de primavara facute de ANAF imi aduc aminte oarecum insa de taierea gainii cu oua de aur. Pedepsele disproportionate in raport cu eventualele infractiuni comise de micii comercianti vor duce in cele din urma la disparitia unei intregi categorii de contribuabili corecti intr-o oarecare masura si buni platnici cand e vorba de impozite. Pe de alta parte teroarea nu produce schimbarea unei culturi, dimpotriva, aceasta isi va crea in timp o imunitate crescuta la orice agresiune.
    Schimbarea unei culturi se produce in timp si presupune existenta unor reguli clare, care sa duca la o imbunatatire pas cu pas, incet dar sigur, a conditiilor de existenta a celor vizati de schimbare.
    Din pacate in isteria arestarilor zilnice si a sctiunilor de curatenie ala Antifraudei, multi dintre noi par sa uite acest adevar.

    Reply
  2. danu binaru

    Mihai Gotiu scria excelent despre parlamentarii nesimtiti si ca ar trebui iesit in strada sa-i dam jos (alta solutie nu vad).
    referitor la persoana presedintelui, e foarte bine ca nu e iubit, mai ales de presa, trebuie doar respectat.
    am vazut Flight (cu Denzel W., ca-s la moda filmele cu piloti, si despre minoritari), si ma intrebam cum de unui “alcoolic” i se acorda respect (chiar si la antena3), nu insa si unui “autist” (care nu vorbeste, insa e serios, constiincios, respecta legile si principiile – cu alte cuvinte exact opusul unui ashole)
    PS: am fost basist (si ca nu suportam antena3), voi (romaniacurata) m-ati facut iohanist de stanga :)

    Reply
  3. Andrei

    Felicitari pentru articol! Sunteti vocea ratiunii intr-un cor al crizatilor care plang de mila evazionistilor si smenarilor… ma scuzati “antreprenori”. Chiar si colegul Gotiu este pe aceeasi idee:
    http://www.romaniacurata.ro/mai-nesimtitilor-ponta-tariceanu-si-anaf/

    Eu zic sa nu se mai faca nimic, sa nu se mai distruga economia! Aici are o vina si DNA ca omoara antreprenorul roman care da de mancare la atatia copilasi, orfani, vaduve, femei si batrani! Sa-i lase si pe ei sa fure ca fac ceva si pentru oameni! Va aduceti aminte de cazul Lukoil! La fel este si cu micii antreprenori spagari. Nu le inchideti smenurile, ca poate lasa locul unor afaceri sanatose… si doamne fereste cum o sa functioneze societatea romaneasca. Numai marii evazionisti trebuie verificati, ca asa doresc unii sa fie in Romania: legea sa fie una pentru toti dar mai ales si aproape exclusiv pentru unii!
    Trist!

    Reply
    • Ovidiu

      Exact, cazul Lukoil, ceva putred in Danemarca! Nu exista destula transparenta institutionala, cetateanul roman ori este informat de oficialitati tardiv sau numai “in partile ce-l privesc”. Daca ar afla omul de rand ca in fiecare zi cineva se gandeste la “binele” lui poate ar reactiona altfel. O fi publicat cineva vreodata ce inseamna coeziunea maselor? Dar ceva care sa nu se limiteze doar la o propaganda ordinara.

      Reply
  4. George Petrineanu

    “România formelor fără fond, în care ne zbatem de la Cuza încoace”
    Am spus-o in 2007 (in urma unor experiente “antreprenoriale” in tara) intr-un eseu pe care l-am intitulat RFG România Fara Ghisee si in care propuneam simplificarile supereficiente din administratia ale Modelului Suedez. Ecouri zero, plus iritare din partea unor infatuati (“Mai lasa-ne cu…”) sau a unor intelectuali de bine (“Ti-a casunat pe noi”). Oricum, eram (sint si voi fi) un nimeni. Dar ma bucur ca am nimerit-o cind inca se tacea la subiectul acesta al innoirii.

    Iohannis: “Corupția e ca o boală. Trebuie să i se aplice un tratament dureros, dar vindecător.”

    Adevarat, cu conditia ca tratamentul sa atace cauza. Si cauza este mediul pe care creste coruptia. Daca de exemplu administratia ar aplica folosirea pe bune a sistemelor computerizate (cu CNP ca placa turnanta) 90% din solicitari s-ar rezolva fara acte doveditoare, printr-o apasare de buton, in absenta fizica a solicitantului. Nu ar mai fi loc de spaga pentru urgentarea solicitarii. Nu ucizi tintarii cu tunul – asanezi balta cu o incarcatura de dinaminta.
    A doua artera pentru alimentarea coruptiei este hiperlegislativismul. Avem lege care interzice condusul automobilului cu bustul gol, avem lege prin care sotia divortata are nevoie de asentimentul fostului sot ca sa pastreze numele. Avem amenzi la nivel care arunca in ruina o familie amarita. Intrucit toate aceste ne-legi jignesc bunul simt, avem tot atitea potentiale exceptii platite.
    Avem autoritarism. Seful (primarul, directorul, whatever) decide continutul muncii expertului, fie el si laureat al Premiului Nobel. In conditiile astea, un subaltern nebun sa fie sa actioneze conform propriei constiinte sau competente.
    Ne-am asternut pentru un somn de inca citeva decenii. Cind va fi trezirea, nici macar cei tineri de azi nu mai apuca se se bucure.

    Un off topic. Ce ar fi daca structurile (cum sa le zic?) care acorda autorizatii de constructie si se ocupa de urbanism ar fi un organism intependent (de primarii etc). Sa actioneze fara frica primarului sa poata alege specialisti curati si competenti, tot fara frica acestuia. Ar fi la noi ca la nimeni, dar, pusa bine la punct, ar putea fi o masura de retezare a unui tentacul important.

    P.S. ARC, se mai aude ceva cu propunerile de adoptare a elementelor valoroase din Modelul Suedez? Sau a fost doar un simplu element publicistic?
    Domnii suedezi asteapta cu deschiderea care ii caracterizeaza. Unele dintre materiale sint pina si traduse in româneste. Mai ales acum, cind cersetorii români au invadat Suedia, ar fi o mare disponibilitate pentru actiuni “mini Marshal”. Nu cu fonduri, ci cu how know.

    Reply
  5. Nelu Stiuca

    Dragi romani ,

    Ma adresez romanilor INDEPENDENTI cu discernamanul neafectat, cu mintea limpede, lucida si sclipitoare prin a va propune sa reflectati profund la faptul cert demonstrat dupa 1989 ca subsistemele sistemului nostru social, politic, sindical, judiciar, legislativ, invatamant, sanatate, etc din Ro sunt decazute si mafiotizate, drept urmare trebuie reinventate altele deoarece transformate nu se mai poate pt ca se vor constitui alte partide, sindicate, etc noi tot cu mafioti politici, sindicalisti, etc vechi clonati dupa aceiasi reteta folosita dupa 1989.
    PRABUSIREA Ro se datoreaza PRINTRE ALTELE si lipsei din spatiul public de ATITUDINE CETATENEASCA care s-a distrus continuu in mod programat de catre factori interni si externi ostili viitorului Ro.
    Trebuie sa-l obligam pe JOHANNIS ca fost sef al unui forum cetatenesc sa ne ajute prin mijloacele si parghiile de care dispune la infiintarea de COMITETE CETATENESTI APOLITICE la toate nivelurile administrative si AUTORITATI PUBLICE din Ro care sa supravegheze punerea in opera a politicilor publice de dezvoltare si progres in toate domeniile vietii economico-sociale , folosirea eficienta a banului public, difuzarea adevarului in spatiul public,etc.
    De asemenea trebuie sa militam cat se poate de eficient pt ca JOHANNIS sa ne ajute prin mijloacele si parghiile de care dispune si la STOPAREA exportului de SPECIALISTI si materie prima neprelucrata (lemnoasa, mineraliera, fier vechi etc) pentru ca Ro sa nu mai fie tratata ca o tara din lumea a treia si sa se poata initia in acelasi timp PAS cu PAS cresteri reale si continuue a productivitatii muncii si a nivelului de dezvoltare economica a tarii.
    CE ZICETI DL MOISE GURAN, VA PROVOC ????????????????

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *