Dorin Tudoran

TRAIAN BĂSESCU

A plecat de la Cotroceni cel mai dinamic politician român postdecembrist de până acum.

Viteza lui de reacție, instinctul extraordinarului “animal politic” care este și alte calități au făcut ca imaginea predecesorilor săi să pară a unor cicliști de velodrom, încremeniți încă în sur place la multă vreme după terminarea cursei.

Fermitatea, vocația blitzkrieg-ului dublată de capacitatea de a face față unor lungi, extenuante și nemiloase lupte de gherilă l-au transformat într-un simbol al omului politic gata să facă, oricând, orice spre a-și impune punctul de vedere.

Până la el, s-a spus că scopul scuză mijloacele.

În cazul său, se poate spune că omul scuză mijloacele. O schimbare de paradigmă cu efecte imprevizibile pe termen lung.

De aici la portretul nemeritat al unui dictator impenitent nu a mai fost decât un pas. Și unii l-au făcut cu voluptate.

Decizia de a fi un președinte-jucător l-a făcut să faulteze și să fie faultat; deseori, într-o manieră de o grosolănie surprinzătoare chiar pentru o lume care nu a putut fi niciodată confundată cu o Academie de Dans și Bune Maniere.

A forțat limitele Constituției, câștigându-și simpatia mulțimilor fascinate de un mai bine și mai drept pentru care se făcuse prea puțin până la el.

Simpatizanții săi au închis ochii în fața unor asemenea asalturi, vrăjiți de iluzia periculoasă că, pentru consolidarea unui stat de drept, totul e justificat.

Și-a acuzat adversarii de forțarea limitelor Constituției și subminarea statului de drept, deși, în multe cazuri, aceștia puneau la încercare fibra statului de drept prin acțiuni și procedee nu  întotdeauna mai neortodoxe decât cele folosite de el, dar mai puțin populare.

Inițial, părea că are mai degrabă datele unui președinte de politică internă decât al unuia de politică externă.

După un deceniu prezidențial, rezultatele sale în politica externă sunt – sau cel puțin par – mai bune decât cele din politica internă.

A lansat numeroase proiecte.

Unele au sfârșit prin a deveni realizări de netăgăduit. Altele și-au dat obștescul sfârșit, înainte de a prinde o formă bine definită. A părut că face și atunci când doar vorbea. A vorbit, deseori spre a nu fi acuzat că nu face.

S-a spus că și-a luat sfătuitori, mai mult spre a avea cine să-l asculte, decât să asculte la ce era sfătuit.

În jurul său s-a instaurat o camarilă sofisticată, grație unei proximități mai eficiente decât tradiționala “birourilor noastre vizavi de biroul său”. Ocamarilă mediatică, cu multe butoane remote.

Oameni care, fără a fi jurnaliști per se, au avut –  tocmai pentru că nu sunt cu toți simpli jurnaliști – o pondere mediatică importantă. Fără ei, războaiele mediatice pe care le-a declanșat sau cărora doar le-a răspuns ar fi putut sfârși altfel.

L-am admirat. L-am disprețuit. I-am fost recunoscător – chiar în prefața unei cărți. La nivel personal, nu am avut niciodată ce să-i reproșez – față de mine s-a purtat admirabil, chiar dacă l-am criticat cu mult mai mult decât l-am lăudat.

Felul în care și-a terminat al doilea mandat a fost deprimant.

Până și câțiva din admiratorii săi necondiționați s-au dezis de el pe ultimele sute de metri. Mă întreb dacă lucrurile nu ar fi stat altfel, în cazul în care, vreme de un deceniu, astfel de oameni n-ar fi uitat cu desăvârșire de existența spiritului critic.

Dacă în literatura dramatică există scena unui rege încolțit care strigă “A horse! A horse! My kingdom for a horse”, reportajul crud al acestui sfârșit de mandat ne confruntă cu episodul unui  ”Elena! Elena! Elena, în schimbul unei moșteniri politice!”

Este o scenă tragică, în pofida aparenței de dramoletă. Un politician de mare talent iese din scenă pe ușa din spate, chiar dacă unii vor să mascheze acest lucru, invitându-l să facă o ultimă baie de mulțime în mijlocul Bucureștiului.

Să-i recunoaștem meritele președintelui care pleacă. Să fim drepți cu el. Mai drepți decât a putut fi el cu el însuși.

Peste ani, va înțelege că nimeni nu l-a putut apăra pe Traian Băsescu de Traian Băsescu.

În acel moment, el și istoria acestor zece ani, pe care a marcat-o definitiv, vor trece de la armistițiu la pace.

Abia atunci ne vom câștiga și noi liniștea necesară pentru a înțelege că am avut suficiente motive să-i spunem la plecare: ”Vă mulțumim, domnule Președinte!”.

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “TRAIAN BĂSESCU

 1. Lupu Ionel

  S-a luptat si a castigat bataliile cu baronii hoti……. Are un merit cu totul si cu totul deosebit……. A aparat statul de drept cu mult curaj ……. L-a invins pe Ponta in mod categoric ……..

  Reply
 2. Mihaela

  Incontestabil a fost cel mai bun presedinte de pana acum. Ne-a schimbat tuturor parerea pe care am avut-o despre cum trebuie sa fie un presedinte. Personal, ii multumesc pentru cei 10 ani de mandat.
  Felicitari, domnule Presedinte!

  Reply
 3. geo

  Din pacate nu e nimic nou sub soarein toata „cestiunea”…
  Personaje politice precum basescu s-au mai intalnit. Atenienii au avut aceleasi probleme acum 2400 de ani. Peste 500 de ani Plurarh in „Vieti paralele” comenteaza despre un astfel de personaj documentandu-se din bibliotecile polisurilor grecesti.
  Daca inlocuiti Nicias cu Nastase si Cleon cu Basescu rezulta fara echivoc o caracterizare simpla si atotcuprinzatoare care se potriveste ca o manusa regimului pesonal de 10 ani din epoca noastra.
  Stiu ca descrierea lui Plutarh nu o sa placa adulatorilor, simpatizantilor si celor care s-au dezis pe parcurs de „zeus” insa ea ne demonstreaza ca insul in discutie, la scara istoriei, nu a fost providential si o sa ramana comsemnat numai cu discursul tiparit in Monitorul Oficial!

  ,,(5) Şi într-adevăr, Nicias a adus mari pagube cetăţii, permiţînd lui Cleon să-şi cîştige atîta faimă şi putere, din pricina cărora devenise tare înfumurat, şi prinzînd curaj neînfrinat, a reuşit să aducă şi alte nenorociri cetăţii, din care a gustat şi el foarte mult.
  (6) Cleon, suprimînd şi rînduiala de la tribună şi el cel dintîi obişnuind să strige cînd vorbea, să-şi rupă haina, să-şi dea cu pumnul în coapsă şi să alerge cînd vorbea, în cele din urmă a introdus în faptele politice neseriozitatea, uşurătatea şi nesocotirea bunei-cuviinţe, care au produs confuzie in toate lucrurile”.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *