Catalin Tolontan

Tolo: DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro

DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro. Șeful Unifarm, Adrian Ionel, a cumpărat izolete la 17.000 de euro bucata, preț de mașină

După ce presa a relatat despre zeci de contracte supraevaluate, procurorii anticorupție au cerut de documente despre afacerile Unifarm, atât de la companie, cât și de la Ministerul Sănătății

Luni, 18 mai, în Consiliul de Administrație al Unifarm, s-a petrecut un episod neașteptat.

După ce de câteva luni insistase să-i fie prelungit fără concurs contractul, care durează din 2012, directorul Adrian Ionel a votat și el în favoarea propunerii trimisă în scris de ministrul Tătaru ca noul director să fie numit nu direct, ci prin concurs.

De unde schimbarea?

***

Odată cu începutul pandemiei COVID-19, Unifarm a devenit unul dintre principalele surse de cheltuire a banului public din Sănătate.

În primă instanță, Unifarm a cheltuit rapid 70 de milioane de lei, iar apoi i s-a dat un credit de 1,15 miliarde de lei de la Eximbank, din care a cheltuit deja 600 de milioane de lei, cam jumătate din suma garantată de către stat.

Profitând de starea de urgență, aceste achiziții au fost făcute fără licitații, prin înțelegeri din care investigațiile jurnalistice au extras exemple de achiziții la suprapreț, precum:

2,2 milioane de măști achiziționate la un preț dublu de Unifarm, prin doi intermediari, importator fiind firma soției unui fost ofițer SRI,

***

Pe acest fond, DNA a deschis mai multe dosare. Și, de câteva zile, procurorii anticorupție au solicitat documente atât la Unifarm, cât și la Ministerul Sănătății.

Mai mulți angajați din Unifarm au dat deja declarații la DNA, printre ei numărându-se, potrivit informațiilor ziarului, inclusiv directorul financiar al companiei Ministerului Sănătății.

Continuarea în Libertatea


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Tolo: DNA investighează achiziții publice COVID de 140 de milioane de euro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *