Teodor Blăgan

Teren de sport pentru copii, doar o promisiune pentru cetățenii din comuna Străoane

Sunt Teo,  student în an terminal la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași, iar în timpul liber sunt unul dintre liderii #CivicAcc în localitatea din care provin – comuna Străoane, județul Vrancea. În urmă cu 4 luni am aflat de Acceleratorul de Implicare Civică pentru tineri, proiect al Societății Academice din România, desfășurat în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă, care are drept scop formarea a 24 de lideri civici în mediul rural și urban mic; știind că în localitatea mea este nevoie de o astfel de persoană, am decis să aplic și să-mi consum timpul și energia nu doar pregătirii mele profesionale, ci și pentru a lăsa ceva în urma mea în satul natal.

Când am aplicat, a trebuit să vin cu argumente bine puse la punct pentru a-i convinge pe cei care se ocupau de selecție că merit șansa de a fi un lider civic. Frustrările mele date de: investițiile inutile sau de proastă calitate, lipsa progresului (lucurile stagnau, regresau sau doar progresau încet),  lucruri puse sau încercate să fie puse la punct doar în anii electorali – și ăștia sunt mulți, primarul are la activ 7 mandate încheiate și în continuare simte că poziția lui trebuie să fie la cârma comunei, făcând carieră din această funcție – m-au poziționat în primii 24 de potențiali tineri lideri civici din peste 300 de aplicanți.

La finalul lunii iulie am participat la un training în orașul Predeal unde am pus la punct toate cunoștințele necesare preluării unei inițiative la nivelul comunității. În cadrul aceluiași training, am avut ocazia să schimb idei cu: jurnaliști de top, secretari de stat, profesori universitari ce-și desfășoară activitatea la universități din străinătate, colegii mei ce provin din diferite județe și au specializări diferite față de a mea. O bună parte din timp ne-am petrecut-o lucrând la problema comunității din care provenim; a mea a fost dată de o dezamăgire din copilărie: eram în școala primară, fiind coleg cu nepotul primarului, ne strângeam pe ulița lui și băteam mingea, aveam nevoie de un spațiu al nostru și acest lucru îl simțeam cu toții. I-am cerut domnului Vasile Zbîrciog un teren de fotbal, ne-a promis că ni-l va face  și noi i-am acordat încrederea. A venit gimnaziul, jucam în echipa școlii, mergeam la săli de sport din comune apropiate de a noastră pentru a participa la competiții sportive – domnul primar se simțea mustrat de acest lucru, ceilalți aveau și noi nu, umbla prin clase și ne promitea că  face sală de sport (o fi fost campanie electorală atunci sau nu, eram prea mici să înțelegem). Mai am un pic și termin facultatea, sala de sport a fost ridicată, dar cetățenii n-au acces la ea, iar terenul pentru activități sportive a devenit inițiativa mea.

Bazându-mă pe cunoștințele dobândite, după ce am revenit de la Predeal, am făcut o dezbatere publică online privind amenajarea unui teren destinat activităților sportive în satul Muncelu, la școala primară. Cetățenii au fost foarte deschiși, mulți au privit cu entuziasm această idee, evident au fost și persoane sceptice, dar rezultatele au fost mai mult decât mulțumitoare. În continuare, deoarece pe site-ul primăriei lipsea lista de investiții și din bugetul local s-au alocat 0 lei pentru activități sportive pentru anul în curs, a trebuit să depun o cerere pe baza Legii 544/2001 pentru a afla motivele  din spatele acestei decizii. Pasul următor a fost să strâng semnături; cu această ocazie am interacționat și fizic cu cetățenii, mulți au apreciat efortul pe care l-am depus, m-au încurajat și felicitat pentru inițiativă. Am trăit un sentiment de mulțumire interioară când vedeam copiii entuziasmați de scopul acestor semnături și  cum se duceau să-și cheme părinții pentru a se trece pe listă. Mi-a zburat imediat gândul la copilărie: pentru noi nu a avut cine să lupte, dar măcar ei văd că au pe cineva care să-i susțină – acum, ca și atunci, copiii bat mingea tot prin locuri care nu sunt special amenajate, punându-și sănătatea în pericol și intrând în conflicte cu diferiți cetățeni.  

S-au strâns 211 semnături, cu acestea am fost la ședința Consiliului Local unde nu mi s-a permis accesul, fiind invocat contextul pandemic. Nici live nu vor să le transmită. În schimb, am discutat cu domnul Zbîrciog despre inițiativă și am ajuns la un acord verbal. I-am permis să facă copii xerox după semnături și să dezbată cu aleșii locali în ședință inițiativa. Concluzia la care s-a ajuns în plen a fost: Inițiativa este bună, dar să vedem care sunt prioritățile! Bazându-mă pe articolul 138, alineatul 2, subpunctele a) și c) ale OUG 57/2019, mă voi duce și în această lună la ședință, unde le voi solicita aleșilor comunei să semneze un angajament pentru a face acest proiect o prioritate!

Teodor Blăgan este student la Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi din Iași și participant la Acceleratorul de implicare civică pentru tineri, proiect organizat de Societatea Academică din România, în parteneriat cu Asociația pentru Dezvoltare Activă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Teren de sport pentru copii, doar o promisiune pentru cetățenii din comuna Străoane

 1. Mihai

  Felicitări pentru analiza realizată cu privire la acest partid numit PNL , la planurile și dorințele sale, mai mult vocale / verbale de de redresare a situației social-economice a țării . Cu sau fără actualul premier acest partid va fi dezavuat de un segment important al populației din România , iar dacă mai continuă în această manieră grosieră și abuzivă cu certitudine vor avea un sfârșit politic mai mult decât previzibil . O să facă multă figurație alături de PNȚ cd , doar sunt partide istorice , dar totul va fi undeva la mantinelă , pe tușă .

  Reply
 2. laur22

  shi totushi care e diferentza ?

  daca salile de sport ar tb permita free acces comunitatzii oare clasele nu ar trebui sa se supuna aceluiashi regim?

  nu zica da spui care e diferentza din punct de vedere juridic ori administrativ ?

  ori la misecuvenistii cu ifose de “dreapta” asemenea intrebari sunt superflue ?

  unde sa se traga linia shi de ce ? pe ce baza ?

  hai mai robotzel ia de raspunde jusifica-mi shi mie de ce tzie tzi se cuvine si la altzii pomana e OK sa se opreasca.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *