Daniel Befu

Suspiciuni de nepotism. Parcul Național Cheile Nerei a angajat-o ca juristă pe fiica unui membru al Consiliului Științific și al CA-ului Romsilva

Parcul Național Cheile Nerei devine încet o mică familie. Recent, administrația a angajat-o pe fiica unui influent membru al Consiliului Științific pe postul de juristă a Parcului. E vorba de Merima Costin (vezi document 1 și document 2 ), fiica lui Ion Chisăliță, fostul primar PDL al orașului Moldova Nouă. După această angajare, tânăra a ajuns să obțină de la Romsilva prin cumularea funcțiilor de jurist la Direcția Silvică Timiș și jurist la Parcul Național Cheile Nerei, salariul net de 1000 de euro. Nu e o sumă mare, dar nici modestă pentru o leafă la stat, în contextul în care salariul mediu pe economie în 2016 a fost de 2076 lei (aici și aici).

Fiica lui Ion Chisăliță a candidat pentru un post înființat urmare a unei decizii a Consiliului de Administrație al Romsilva, din care face parte și tatăl ei (vezi document 5).

Întrebarea care se pune este însă dacă fiica fostului primar PDL se poate achita de sarcinile serviciului, în condițiile în care trebuie să lucreze zilnic atât pentru Parcul Național Cheile Nerei Beușnița, cât și pentru Direcția Silvică Timiș. În contextul în care ambele instituții au program diurn, ea reușește să rezolve atât problemele Romsilva din Timișoara, cât și pe cele ale Parcului Național administrat de Romsilva din Sasca Română, localitate aflată la 142 km de Timișoara, adică la cel puțin 2 ore de mers cu mașina (aici). În total, dacă e să socotim la modul teoretic, tânăra fiică a membrului CA-ului Romsilva, pierde pe drum 4,5 ore cu naveta și muncește efectiv 12 ore zilnic. În total îi rămân pentru viața personală doar 7,5 ore pentru viața personală.

Merima Costin (foto: Facebook)

România Curată a solicitat Merimei Costin un punct de vedere, care a negat ferm că angajarea ei ar avea vreo legătură cu prezența tatălui său în boardul de conducere al Romsilva și în Consilul Științific al Parcului Național care tocmai a angajat-o. De asemenea, Aceasta a explicat că naveta îi e într-adevăr costisitoare, însă că o parte din muncă o face de la Timișoara, juriștii nefiind obligați să stea toată ziua blocați la birou. Merima Costin a insistat să scriem că angajarea ei nu s-a făcut cu încălcarea legii și că a fost angajată în urma unui concurs.

Tatăl acesteia, fost primar PDL în Moldova Nouă și fost șef al Direcției Silvice Caraș, actualmente membru în Consiliul Științific al Parcului Național Cheile Nerei și membru în Consiliul de Administrației al RNP Romsilva, a explicat pentru România Curată că nu a intervenit cu ”nepotisme” în favoarea angajării fiicei sale la Parcul Național Cheile Nerei. Inclusiv numirea lui Ion Chisăliță în poziția de membru în Consiliul Științific al Parcului a survenit în ”condiții tulburi”, vechea componență fiind schimbată după ce s-a opus presiunilor Romsilvei de a diminua cu 5000 ha suprafețele propuse de o echipă de cercetători să fie incluse în zone de protecție strică și integrală, adică cu interdicție la drujbe.

Precizăm totodată că Ion Chisăliță e și un apropiat al lui Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva până în ianuarie 2016, conferențiarul Ion Chisăliță fiind cel care a preluat temporar predarea disciplinei conferențiarului Crăciunescu la USAMV Timișoara. Explicația dată de Chisăliță României Curate a fost că era cel mai în măsură dpdv profesional să-i țină locul lui Crăciunescu în lipsă.

În perioada cât Ion Chisăliță preda cursurile în locul lui Adam Crăciunescu la Universitate,  Crăciunescu a avut o tentativă de a-l pune pe Chisăliță în Consiliul Științific al Parcului Național Cheile Nerei încă din decembrie 2014 (vezi doc 3 atașat). Alături de Ion Chisăliță, pe lista de ”consilieri științifici” avizați la acel moment de ”directorul Romsilva Adam Crăciunescu” s-a aflat în mod absurd și ”cercetătorul Adam Crăciunescu”, care s-a avizat ”el pe sine însuși” (vezi doc 3 atasat).

România Curată a semnalat încă din vară presiunile din Parcul Național Cheile Nerei

Reamintim cititorilor că România Curată a semnalat scandalurile din jurul modului cum este administrat de către Romsilva Parcul Național Cheile Nerei Beușnița, la conducerea căruia a fost pus de către fostul director al RNP, Adam Crăciunescu, un membru de partid din liga a doua, care a fost declarat incompatibil de către ANI pe când era consilier local UNPR. România Curată a tras un semnal de alarmă referitor la numirea actualei componențe a Consiliului Științific, care s-a făcut după ce vechea garnitură de consilieri științifici a intrat în conflict cu Romsilva pe tema tăierilor (aici).

Legal, această schimbare a componenței Consiliului Științific era posibilă, însă moral nu a avut nici o justificare, dat fiind că era format mai mulți cercetători reputați. Acest aspect n-a contat însă, fiindcă tocmai acești cercetători deveniseră critici la adresa Romsilva, opunându-se presiunilor ei.

Trimiterea acasă a vechiului Consiliu Științific a survenit în aceeași zi din iunie 2016 în care secretarul de stat Traian Viorel Lascu, un apropiat al ministrei Palmer, a emis un document purtând ștampila și însemnele Ministerului, în care exercita presiuni asupra cercetătorilor care elaboraseră Planul de Management al Parcului Național, în care îi soma să acționeze ilegal ca să facă pe plac Romsilvei. Cercetătorii nu s-au lăsat intimidați și nu au acceptat cererile secretarului de stat Traian Viorel Lascu.

Prima ședință a noului Consiliu Științific numit prin ordin de ministru de secretarul de stat Traian Viorel Lascu, a avut ca scop ”avizarea ilegală” a ceva ce fusese deja ”avizat”. A fost o încercare de a da un aer de legalitate unei variante a Planului de Management modificată unilateral de Romsilva, ”fără acordul cercetătorilor” care investiseră 2 ani de muncă și 700.000 euro pentru elaborarea Planului (vezi aici).

Ulterior, când România Curată a cerut o audiență la ministra Palmer, semnalându-i în chiar dimineața în care se ținea ședința de ”avizare ilegală” a Planului de Management, oficialii Ministerului au negat că s-ar fi pus la cale acea operațiune de avizare a formei ciuntite din Planul de Management, cu mai puține hectare de pădure propuse la a fi protejate de tăieri. Atunci s-a trecut la ”varianta B”, pe care ne-a explicat-o chiar Traian Viorel Lascu. Romsilva, fără a aduce ca argument nici un ”contra-studiu”, a diminuat ”din pix” suprafețele propuse la a fi protejate, conform concluziilor ”studiului de 2 ani, finanțat de UE cu 700.000 euro”. După ce, cu știința Ministerului, Romsilva a modificat după bunul plac Planul de Management supus aprobării Ministerului de către cercetători, a dat o acoperire legală operațiunii, prin obținerea unei hârtii de la APM Caraș Severin, în care funcționarii de acolo au scris că diminuarea suprafeței protejate de tăieri cu aproximativ 5000 ha față de cât propuseseră cercetătorii, nu ar urma să aibă un impact negativ asupra Parcului Național. Imediat după aceea, ministrul Palmer a aprobat Planul de Management.

Studiind cu atenție modului în care s-a aprobat acest Plan de Management care urmează să reprezinte ”legea” după care se va ghida în următorii 10 ani administrația Parcului Național Cheile Nerei Beușnița (care se suprapune și peste o arie protejată sit Natura 2000), cei implicați au ajuns la concluzia că cele 700.000 euro din fonduri UE au fost cheltuite degeaba, deoarece indiferent de concluzia echipei de cercetare, Romsilva și Ministerul Mediului au modificat Planul de Management rezultat după bunul lor plac. (detalii aici).

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul “Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Suspiciuni de nepotism. Parcul Național Cheile Nerei a angajat-o ca juristă pe fiica unui membru al Consiliului Științific și al CA-ului Romsilva

 1. Af

  Nepotismul este un modul din softul după care funcționează societatea românească. De niște secole. Au muncit la el niște programatori de la Istambul și de la Moscova.
  Sunt sute de mii de astfel de cazuri în toată țara. Contextul (internațional, european, neputința probată a autorităților naționale) convine de minune.
  Un eveniment ar fi descoperirea unor suspiciuni de stat de drept funcțional …

  Reply
 2. PseudoGreen

  Cum ii turcu ii si pistolu! Cum e tatal e si fiica! Si Chisalita ia salarii din vreo 5 locuri , este in acelasi timp sef al Statiunii ICAS Timisoara (unde nu da cu saptamanile si nu desfasoara nici activitate de cercetare nici de proiectare), profesor la USAMV Banatul, membru in CA al Romsilva, consilier la Moldova Noua si mai are si o firma privata ascunsa. Si la ICAS si la USAMV banatul este cu norma intreaga.
  Chisalita nu a facut decat sa transmita naravul si la fiica-sa, vazand ca merge sa sugi mai multe tzatze in acelasi timp.

  Caractere micutze, nesimtire cat cuprinde!

  Reply
 3. Adrian

  (off-topic) Să vină persoana cu un drept (e absolventă de drept) la replică. De pildă, cum se pot urmări şi de către cine clauzele-practic e un contract cu statul- unui certificat de urbanism.

  De pildă, privind Râul Alb.
  (a se vedea CU din noiembrie emise de CJ Hunedoara).

  Altfel, putem doar specula (de pildă, că şi primul-ministru desemnat ar fi cazul să citească toate acele CU şi să urmărească situațiile acelora, cel puțin respectarea lor la nivel de consilii locale de-a lungul timpului, etc.)

  Reply
 4. Muta

  Suspiciuni de nepotism combinate cu certitudini de incompetenta (juridica!) și de încrengaturi dubioase în romsilva .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *