Mihai Goțiu

SUPER-NEMURITORUL de la Cultură! Plagiator, cianurist, demolator, acuzat de fapte penale și, totuși, în funcție la Minister!

”Între două buldozere vom mai salva câte ceva”. E una dintre declarațiile care l-au făcut ”celebru” pe domnul Mircea Angelescu. Se întâmpla în vara lui 2011 și pe atunci era consilier al ministrului Culturii, Kelemen Hunor, iar declarația se referea la patrimoniul de la Roșia Montana, după ce Comisia Națională de Arheologie, influențată de domnul Angelescu, tocmai avizase, într-o ședință secretă, un al doilea certificat de descărcare de sarcină arheologică pentru Masivul Cârnic, menit să-l înlocuiască pe cel anulat definitiv de instanțele de judecată. Argumentul domnului Angelescu era că din sutele de milioane de dolari pe care compania minieră promitea să le investească în cianură și dinamită ar mai fi rămas ceva pentru a salva resturile de pe urma buldozerelor…

S-ar zice că un asemenea episod ar fi suficient pentru a pune punct unei cariere de funcționar public la Cultură. Ei bine, nu e cazul domnului Angelescu, care pare a fi personajul principal dintr-o serie Batman autohtonă de prost gust. Omul ăsta e, pur și simplu, indestructibil și de neînlocuit! Iar Roșia Montană nu este singurul caz în care domnul Angelescu e ieșit în evidență la modul… excepțional.

În 2005, Consiliul Științific al Institutului de Arheologie i-a dat verdictul de plagiator în unanimitate. Acest lucru nu l-a făcut însă să piardă nici poziția de director al Direcției Monumentelor și Muzeelor din Minister, nici pe cea de secretar al Comisiei Naționale de Arheologie. Că acuzațiile vizau două plagiate, nu doar unul singur, este, oricum, un detaliu nesemnificativ!

Începutul anului 2013 anunța sfârșitul carierei publice a domnului Angelescu. Radu Mazăre, încă primar al Constanței și unul dintre cei mai influenți membri ai PSD în acea perioadă, l-a acuzat că i-ar fi cerut șpagă 60.000 de euro pentru a-i elibera un aviz. Premierul Victor Ponta i-a promis public lui Mazăre că-l va demite pe domnul Angelescu și Daniel Barbu, ministru al Culturii în acel moment, s-a și grăbit să anunțe demiterea lui. A trecut primăvara, a trecut vara a venit toamna și, ce să vezi, domnul Angelescu era tot la minister. Și dintre toți cianuriștii care, într-un fel sau altul, au zburat din funcții după Toamna Românească, domnul Angelescu se numără printre puținii rămași în funcție.

Între timp s-a mai scris că același domn Angelescu și-ar fi pus semnătura pe autorizația de demolare a Așezămintelor Sfântul Sava și că ar fi avut propria contribuție (penală) la declasarea abuzivă de pe Lista Monumentelor Istorice a Palatului Știrbey (dosar în care e urmărit penal pentru abuz în serviciu și complicitate la distrugere fostul primar Andrei Chiliman).

Și cu toate acestea, domnul Angelescu este invulnerabil. Săptămâna trecută, fostul ministru al Culturii Vlad Alexandrescu i-a adresat o scrisoare deschisă actualului ministru Corina Șuteu, publicată în Revista 22. Supărarea lui Vlad Alexandrescu nu vine de la faptul că domnul Angelescu a supraviețuit (și supraviețuiește de 15 ani, cu toate buboaiele lui) în minister, ci pentru că, în continuare, i se dă pe mână conducerea șantierului arheologic de la Histria. Mai mult, Vlad Alexandrescu pune în discuție o altă acuzație – aceea de conflict de interese – ani la rând domnul Angelescu fiind cel care și-a dat singur (!) autorizații de săpătură la Histria.

”Ceea ce mi-a devenit clar în mandatul meu ministerial sunt mecanismele putrede după care a funcționat și funcționează intervențiile în arheologia de teren din Romania, respectiv încrengătura dintre minister, instituții și muzee, firme și fundații private care au căpușat banul public. Din acest mecanism au făcut parte dl. Mircea Argelescu și asociații lui, unii directori de muzee și de instituții de cercetare. În foarte puține cazuri a intervenit justiția. Acuzațiile de până acum au fost de abuz în serviciu și de complicitate la infracțiunea de distrugere, nu de deturnare de fonduri. Tocmai aceste mecanisme trebuie schimbate, iar oamenii care le-au creat și le-au susținut și le susțin încă trebuie să se retragă.”

Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii, în scrisoarea către actualul ministru

Doamna ministru Corina Șuteu i-a răspuns lui Vlad Alexandrescu pe Facebook (răspunsul integral aici). Sintetizat, răspunsul e destul de simplu – nu e de competența ministrului Culturii să intre peste propunerea Institutului de Arheologie. Așadar, domnul Angelescu cade, și de această dată, dar nu din funcție, ci în picioare.

”Cea mai mare parte a lucrurilor semnalate în scrisoarea dumneavoastră sunt cunoscute în spațiul public, dar, după cum bine știți, ele singure nu permit Ministrului Culturii să intervină în desemnarea responsabilului științific de șantier, atâta timp cât instituția organizatoarea a cercetărilor arheologice de la Histria, Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan”, l-a propus pe dl Mircea Angelescu pentru această poziție.”

Corina Șuteu – actual ministru al Culturii

***

La final, vă provoc cu un ”sondaj”-pariu, că s-au adunat mai multe:

Care dintre următoarele lucruri credeți că AU ȘANSE să se întâmple în viitorul apropiat (ATENȚIE: poți bifa de la 1 la 5 variante de răspuns)

View Results

Loading ... Loading ...


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “SUPER-NEMURITORUL de la Cultură! Plagiator, cianurist, demolator, acuzat de fapte penale și, totuși, în funcție la Minister!

 1. ana

  Imi place articolul dvs.ca si cartea despre RM. Pastrati increderea, nu o spulberati cu un joc de cuvinte. S-au schimbat multe si se vor mai schimba cu realism (politic). Dna Suteu s-a spalat pe maini. Nu e nici primul nici ultimul ministru care o face. Pare mai curand un fel de pact intre cei care creaza designul si cei care se conformeaza. Poate nici profilul /cariera de inalt functionar nu e compatibila cu cea de reformator…

  Reply
 2. MIRCEA POPESCU

  Articolul dvs. pune un diagnostic pe care nu-l mentionati: Securitatea s-a bagat si in arheologie, iar Angelescu este omul ei. Vezi Manualul meu de detectie publicat in New York Magazine 2004-2005.

  Reply
 3. hans hedrich

  din start ma gandeam ca e vba de acel domn angelescu. mai era si o doamna dinozaur pe acolo: simionescu sau asa ceva. cand o contactesem prin 2007 pentru a impiedica declasarea unui monument istoriic la sighisoara ca sa poata fi demolat pentru un penny market, madam mi-a zis mot a mot: asta cu pastrarea monumentelor este nostalgie, frectie la piciorul de lemn!
  sper sa ajunga si ea pe faras, la fel ca seful DJCC mures, un fost securist care a tolerat toate ilegalitatile strigatoare la cer de la sighisoara, biserica-rusine de la ungheni; la fel ca si securistul MITRAN din fruntea DJCC brasov (daca nu a plecat deja), despre care se spune ca si-a plagiat doctoratul despre ceramica transilvana, traducand in romana o lucrare scrisa in germana…

  Reply
 4. Andrei

  Tot nemuritor este si cinicul MR Unguent dar nimeni nu mai are treaba cu el, nici gand sa-si dea demisia sau sa-l intrebe ANI sau DNA despre OMV si alte maruntisuri ale lui si ale Steinbetz &Co.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *