Alina Mungiu-Pippidi

Sunteți siguri că ați înțeles ce a spus Jean-Claude?

Klaus Iohannis a făcut ce a putut într-o situație de toată jena, a vorbit despre România ca și cum ar fi un stat european normal, după ce, în trecut, a greșit grav comparându-ne cu Polonia în fața presei europene.

La fel a făcut și președintele Jean-Claude Juncker, când a dat impresia că mai putem fi încă membri egali în UE și a subliniat că e necesar un consens pentru statul de drept.

Nu sunt sigură că românii au înțeles ce a vrut să spună el și nici că asta arată că Juncker a înțeles ce se întîmplă aici, la noi, și lupta sălbatică pentru putere camuflată prost într-o luptă anticorupție. De, Jean Claude e ceva mai versat decît ziariștii, și nici nu are nevoie să vîndă ziare cu povești care pot concura cu jocurile video prin simplitatea lor.

La fel și Timmermans, cu care m-am întâlnit la OECD, unde a spus că într-o democrație nu trebuie să se ajungă la senzația că acela care pierde merge la închisoare, pentru că asta îi face pe politicieni să lupte contra statului de drept. A câștiga sau a pierde puterea într-o democrație trebuie să fie ceva mult mai puțin dramatic.

De doi ani încerc să vă spun că distrugem democrația noastră, dacă nu facem un pact pentru statul de drept.

Într-un asemenea pact, Lazăr ar fi lăsat să-și termine mandatul, indiferent cine l-a numit, dar nici el nu ar mai pune procurorii militari să îndemne protestatarii să toarne jandarmii, în timp ce uită vreo trei luni să-i aresteze pe demonstranții care au atacat jandarmii. E vorba de aceiași procurori militari cărora le-am spus acum un an – când ne-am văzut, la cererea lor – că nu s-au făcut examene balistice pentru morții de la Revoluție și că oțelul nu dispare, deci e cazul să îi dezgroape și să vadă cine a tras, dacă e să ajungă undeva procesul Revoluției. Desigur, nici vorbă de așa ceva, ne prefacem mai departe că facem dreptate, în schimb peste noapte ne mobilizăm pentru o banală demonstrație, și aia regizată de servicii.

Nu, nu ar fi o formă de târg murdar un asemenea pact, ci un exercițiu de reținere reciprocă. Așa funcționează statul de drept. Din păcate, din 2015 încoace s-au trecut niște limite, iar asta îndeamnă la excese reciproce. Limitele astea încălcate distrug statul de drept.

Pactul pentru statul de drept ar fi să numească CSM pe toată lumea și să nu mai scoatem de la naftalină secretara lui Dargnea și casa lui Iohannis. Dacă e să fie urmăriți Dragnea sau Iohannis, să fie pe ce fac acum și să fie exclusiv treaba justiției.

Pactul contra corupției nu ar trebui să aibă legătura cu justiția deloc. El ar fi să agreăm cu toții că universitățile care dau certificate la pușcăriași că scriu literatură academică, sau au plagiate multe, sau au școli de doctorat cu zero citări sunt suspendate și intră în program de supraveghere pînă pot da garanții că au ajuns la standarde. Și la fel la spitale. Cum ar fi aplicație pe smartphone de evaluare a oficiilor unde se plătesc taxe, sau se depun cereri, cu o notă 1-10 (destul un aparat la ieșire, ca pe Otopeni, cu cinci mutre). Cine nu are peste 5 i se schimbă șeful și se ia prin concurs unul cu program de cum să facem mai bine. Asta e calea de a preveni corupția, așa a făcut Australia, care în mai puțin de o sută de ani a devenit din colonie de pușcăriași țară de top în ce privește buna guvernare.

Cine crede că salvează țara externalizând chestiunea la Bruxelles se înșală. Trebuie să fii de o ignoranță abisală despre afaceri europene ca să crezi că România e vreun paradis al spălării de bani (Luxemburg, Malta și City-ul londonez sunt adevăratele paradisuri, nu noi; dovada, acum zece ani deja, Năstase a dat de necaz pentru că a vrut să spele banii mătușii Tamara) sau că România ar fi vreun paradis al favoritismului guvernamental (dovada- Tel Drum face drumuri doar în trei județe și cînd a vrut să ia fonduri europene a dat de bucluc; nici nu concurează la vreo autostradă mare, unde e, în schimb, Vinci, firma cu monopolul parcărilor publice din Franța).

Ultima oară când am invitat-o pe Monica Macovei la Berlin, i-a îngrozit pe studenții mei, tineri din diferite guverne europene, cu povești despre corupția din Parlamentul European. Două treimi din Comisia Europeană și o treime din Parlament, conform Transparency International, lucrează după ce și-au terminat mandatele în instituții europene la firme din registrul de lobby, pe care le-au reglementat chiar ei.

Avocata poporului europeană, o irlandeză bravă, a cerut să se facă o comisie de etică pentru investigarea lui José Manuel Barroso. După ce și-a încheiat mandatul, acesta s-a dus să lucreze la Goldman Sachs, firma care a ajutat Grecia și Italia să își camufleze deficitele, de exemplu cele cu calea ferată, îndatorată peste cap, vânzând acțiuni unei firme tot de stat, astfel încât datoriile să devină încasări. Goldman Sachs s-a jurat că nu l-au luat să facă lobby și nici nu va călca pe la Comisie, dar nu peste mult timp l-au surprins unii cu un vicepreședinte al Comisiei, punând lumea la cale. Comisia de etică ne-a anunțat că nu știe unde au greșit, pentru că nu știm ce e integritatea (Curtea de la Luxemburg nepronunțându-se vreodată, în istoria ei, pe această temă spinoasă).

Guy Verhofstadt e un un campion al profitului din ceea ce la noi ar fi incompatibilități, cine face liste negre la Bruxelles îl pune totdeauna în frunte. Despre Elmar Brok o las pe Monica să vă spună. Parlamentul European se luptă de ani de zile cu OLAF, ca să aibă imunitate aleșii și să nu poată fi percheziționat. De ce ne expunem noi la judecata unui asemenea for, care l-a lăsat pe Berlusconi (șeful președintelui Tajani) să distrugă legislația anticorupție din Italia (scoțând din legi toate articolele care îl priveau pe el, micșorând termenele de prescripție, introducînd praguri la contabilitatea dublă și abuzul în serviciu), care îl lasă pe Alexis Tsipras să elimine procurori șefi anticorupție și să numească șefi de Curte Supremă contra avizului CSM, fără nicio observație, doar pentru că opozițiile lor nu se poartă ca ai noștri?

Cum e cu putință ca România – care a ajuns aproape la război civil din cauză că am încercat să ne facem ordine în casă – să ia sancțiuni, iar bulgarii, care nu au făcut nimic, să nu aibă nicio problemă?

Ce vă închipuiți că va aduce asta, altceva decât încă o piatră la temelia inegalității europene? Verhofstadt și Weber au spus deja ce-i interesează: o Europă în care să nu se mai ia decizii în unanimitate, deci în care să nu mai existe egalitate. Deja nu prea e cine știe ce. Dar o asemenea Europă nu poate exista, căci, până și la ONU, temeiul asocierii între state e egalitatea, deși acolo avem membri pe Siria sau Libia. Este imposibil să faci uniuni de state altfel decât pe bază de egalitate, tot așa cum nu poți avea democrații decât pe bază de egalitate a votului. Când acești oameni, care nu au vrut niciodată să lărgească Europa spre Est (partidul lui Weber din Bavaria a fost constant contra integrării României și Bulgariei), vor reuși să facă o Europă cum își doresc, acesta va fi și sfârșitul ei, pentru că vor mai ieși și alții după englezi. Asta a vrut să spună Oettinger când a zis că românii contribuie și ei la sfârșitul Europei. Nu înadins. Din înverșunare și din inconștiență, pentru că au o mentalitate de colonie și cer chiar ei să fie tratați altfel decît grecii sau polonezii. Chiar dacă vrea binele, Monica Macovei greșește, iar de Sigfried Mureșan și de Preda care au ținut trena Elenei Udrea ce să mai spun? Așa luptători pentru integritate nici la dușmani nu le doresc.

De asta nu pot fi de acord cu sancționarea României de către Parlamentul European, indiferent că Dragnea, Toader și Kovesi ar merita sancțiuni cu toții, ca și șefii lor de prin servicii, cu care sunt așa servili. O țară nu trebuie să se expună singură discriminării internaționale, orice prostii ar face liderii ei, ci trebuie să aibă demnitatea de a-și rezolva problemele singură.

Roma, 26 octombrie 2018


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

54 thoughts on “Sunteți siguri că ați înțeles ce a spus Jean-Claude?

  1. Papadopol

    Noi nu suntem o țară cu un popor solidar în fața provocărilor modernității(automatizare, globalizare, imigranți politici și economici, samd). Noi suntem o populație în cel mai larg sens etnologic/antropologic, adică o grupare umana adunată recent (cateva sute de ani) pe considerente cel mult de natura economică dar și etnică sau religioasă. Numele noastre singure sunt relevante în acest sens, așa-i doamna autor?

    Reply
  2. MAKE

    “indiferent că Dragnea, Toader și Kovesi ar merita sancțiuni cu toții”
    Ce caută Toader în această listă?

    Reply
  3. Marian Calin

    AMP are doua idei: daca cei care conduc tara o scufumda noi, pasagerii trebuie sa tacem. Pentru a nu-l supara pe Dragnea&co. Apoi, coruptia de la noi e nesemnificativa fata de cea din UE. Sigur, relativizarea isi are, din nou, o justificare: in economia ei: sa il spalam pe DRganea&co. Pentru AMP , ca specialist in coruptie , o astfel de echivalenta este inacceptabila. Cand in Romania, ca urmare a coruptiei nimeni dintre cei care incalca legea – chit ca fura sau ucid u raspund pentru nimic cred ca nu putem ascunde asta prin a spune ca dincolo e coruptia mai mare.
    cred ca devine clar, AMP ne propune o societate in care cei de sus pot fura cu toate grozaviile care decurg de aici (de pillda, daca ai nesansa sa fii ars , esti condamnat la moarte, pentru ca directorul spitalului cumpara o camera de infrumusetare pentru a te trata). iar noi, cei de jos, sa tacem sa nu denigram tara. pentru ca tara e dragnea&co.
    iN CE TARA AM AJUNS SA TRAIM!

    Reply
    • corneliu

      NU sunt de aceeasi parere. Dupa mine AMP spune ca daca noi ne externalizam conflictul politic in Europa, cei de acolo ne vor executa spectaculos pentru a-si spala imaginea lor. AMP spune ca e ridicol ca Romania sa fie judecata pentru coruptie si pusa sa plateasca toate oalele sparte de unii mai corupti decat noi.
      O alta idee e ca noi trebuie sa ne descurcam singuri cu Dragnea et co nu sa mergem la Bruxelles sa il param pentru ca nota de plata o vom plati in primul rand noi si nu Dragnea et co. Iar nota o vom plati din motive de “acarul Paun”.
      In alte articole AMP sustinea ca daca vrem sa scapam de Dragnea et co : 1. Opozitia sa vina cu candidati si planuri ok; 2 Lumea sa ii creada si sa iasa la vot; 3. Sa nu mai asteptam sa castigam la “masa verde” sau la “comisii” ci in teren .

      Reply
  4. VANDAM

    Corect! Ce sa mai spui de Hrebenciuc, UMB&Cashuneanu, si Oprisan, cand UMB a deschis drumul in domeniu si chiar v-a construit AUTOSTRAZI. Poate unii ar fi inconstienti, dar altii sunt cu siguranta niste idiotzi-utili dusmanilor UE si ai ideii europene (care nu se reduc doar la PUTin). Deci, cand pana si Macron NU vrea EGALITATE pentru catzei (vezi fabule), viitorul doamnei Merkel e incert, pe cine ne bazam? Cand toate mishca si traim alte vremuri interesante, doar instinctul de conservare poate sa primeze (daca nu ne imping altii sa ne sinucidem) ca sa nu fim sinucishi din intamplare, in vreo conjunctura sa fim sacrtificati din cauza excentricitatii si a lipsei noastre de importanta vis-a-vis de Croatia, Polonia, Cehia si Ungaria, alaturi de baltici si de bulgaroi (fara chiar greci, sloveni si slovaci, macar!

    Reply
    • Drum Bun si Cale Batuta

      Daca ne gandim ca balticii sunt atat de putin si au adoptat deja moneda Euro, pe linga faptul ca au intrat inaintea noastra peste tot si au sustinerea neconditionata a FInlandei si Suediei in caz de orice, mai ramane doar noi si buLgaroii pana la loc comanda. Adica, pana cand se vor gasi noi modalitati de integrare, cooperare, pentru Turcia&Ucraina, negocierea unor noi forme de apartenenta la Blocul Comunitar, mai flexibile”, cu bataie lunga, impulsionate de Brexit, iar Serbia va fi intergrata deplin. Instinctul trebuie sa ne dicteze ca sa fim cuminti, sa nu iesim in evidenta… si sa ne facem treaba cat mai bine pana vom deveni si noi o piesa indispensabila a Uniunii cat Polonia, Ungaria si Cehia.

      Reply
  5. Câteva obiectii

    Frumos, tare frumos! Cine face niste modificări ca politicienii să nu-și mai numească firmele la contracte, protejații în funcții publice, sa nu mai abuzeze de funcții blocând progresul țării?
    Politica frate, dar un program serios , real asumat de toți românii pentru educație, sănătate, infrastructura, mai pupam noi de la politicienii actuali? De acord, ai noștri sunt găinari în comparație cu vestigii, și în plus aia au și de unde sa fure cu cap, pe afaceri de miliarde. Problema e cá la noi nu se mai fura noul, dar dispar toate oualele din cuibar! Daca ne facem că nu vedem cum puținii bani ai acestui stat sunt drenați de partide mafiote , cu aparenta legală, așa cum le-a definit un politician , mare om de afaceri român, credeți că ajută? Nu avem MAFIE , doar pentru că acea mafie exista cu adevărat doar in Italia și SUA? Nu avem o infrastructură funcțională , spitale nu se construiesc, regiunile țării nu sunt unite de autostrăzi nici după 100 de ani ai dumneavoastră vorbiți de pace socială? Partidele fura din banii oricui, in cazul Dragnea au făcut angajări fictive in cadrul Protecției Copilului, dar noi in numele democrației , trebuie sa toleram toate astea!
    Sa nu va mire daca organizații extremiste vor apărea, țintind doar spre membrii de partide și funcționari ai statului! Puteți spune ce vreți , dar cazul Berlina demonstrează că acești mafioți de partid ,pot sa destructureze o țară! Exemplu : profesori de drept, ajunși miniștri, care ignoră avizul CSM-ului. Ce este greșit aici: totul. Cine decide, cine verifica, cine confirmă că decizia și verificarea sunt corecte? Când toți acești decidenți sunt din același grup, asta se numește MAFIE! Va rog să mă combateti, dar sa nu incepeti că Tudorel , cu prezentarea trecutului dvs. profesional….

    Reply
  6. marian.a

    Atatea lucruri ati cerut aici, de-ar fi sa vorbim doar de demisii de la Pahontu la Dragnea, incat acum ideea unui astfel de pact suna absolut utopic, pentru ca de fapt experimentam continuarea USL aripa antieuropeana.
    In 2012 Antonescu râdea de Ponta ca a acceptat ” to do list” iar Daniel Barbu cerea fonduri zero pentru DNA.
    De fapt aceste lovituri la adresa justitiei au fost prognozate din 2011 pentru 2012, asa ca nimic nu e de mirare.

    Reply
  7. Marian

    Daca am fi mers pe burta, cum ne recomandati, probabil politrucii ar fi interpretat ca suntem niste nevertebrati si ar fi exacerbat abuzurile guvernarii, indiferent ca vorbim de Dragnea, Boc, Turcanu, etc. Romanii par ca dorm pe ei, dar e o aparenta, mai ales la millenials. E minunat cand gasti politice se supravegheaza reciproc, pe principiul universal concurenta naste progres sau macar pasi inainte. Faptul ca se dau in gat la UE nu afecteaza ratingul de tara si nici fondurile europene alocate dar neaccesate…

    Reply
  8. Giurgea Emil

    Fiecare articol al doamnei Mungiu-Pippidi ma face sa gandesc in alti termeni decat obijnuiesc.Ma forteaza sa pun la indoiala lucruri pe care le consider axiome.Excesul de inteligenta(chiar cultivata) nu pare sa descrie suficient de precis realitatea.Imi sugereaza ca logica singura nu poate descrie exact lumea.

    Reply
    • MoLDoVaVrEa

      Politica nu are a face cu LOGICA, dom” injinier (uneori nici macar economia si sociologia, intotdeauna, decat aproximativ, la fel si medicina).

      Reply
  9. Ionut A

    @Marian Calin
    Mie mi se pare ca coruptia sau gravitatea ei nu e negata aici. Autoarea ne argumenteaza doar ca salvarea noastra nu e pe coridoarele Bruxelles-ului ci in curtea noastra. Care credeti ca va fi consecinta oricarei decizii pe care UE o va lua in privinta noastra? Chiar credeti ca Dragnea and co se vor conforma si totul va fi lapte si miere? Au aratat deja ca nu le pasa ce crede UE. Romanii devin deja eurosceptici. Eventuale sanctiuni ale UE nu il vor slabi pe Dragnea ci vor slabi Romania si asta ne va indeparta de UE si mai mult…
    Politicienii nostri ar trebui sa vada lucrurile mai in ansamblu un pic. Ori ei se comporta acum de parca mergand la UE e ca atunci cand te duci si te plangi parintilor ca frati-tu ti-a luat jucaria. Vor fi consecinte si a lor nostri pare ca nu le pasa de nici un context politic. Exista vreun calcul in spate, sau nu? Sunt simpatizant USR, dar nu am auzit de la ei o discutie pe tema asta. Ce se asteapta sa se obtina de la UE?

    Reply
    • Dan_Bruma

      Aha, salvarea e in curtea noastra. Pe bune chiar crezi ce spui? Salvarea a fost in curtea noastra in 1989? Adica vrei sa-l lasam din nou pe tovarasul Iliescu sa faca “revolutie” pentru noi? Nu nenica. Nu mai merge asa. De data asta revolutia si reforma Romaniei le facem noi poporul. Cu cei care deja ne-au ajutat si care vor sa ne ajute în continuare.

      Reply
  10. nae girimea

    Sa fie pace ? Dragnea a tot vrut sa cada la pace cu “baietii , si daca era dupa “baieti ” care erau d’ai nostri se putea aranja , da'”baietii nostri ” erau la ordenul Likurich-ului si n-au putut pentru ca sa , din cauza concubinajului strategic .

    Reply
  11. Dumitru

    “nu poți avea democrații decât pe bază de egalitate a votului” Bine-ar fi sa fie asa, dar chiar istoria a ceea ce numim azi “democratie” arata ca nu e adevarat. Vot cenzitar, colegii inegale (cenzitare sau pur si simplu lords vs commons), diverse solutii au fost incercate cu un succes rezonabil de-a lungul timpului, si pare ca vor fi reutilizate in UE. AMP crede inca in teoria “sfarsitului istoriei” a lui Fukuyama, care spune ca democratia liberala este necesar destinatia oricarei evolutii politice. Si poate asa o fi, insa pe termen mediu si scurt se pare ca traim mai degraba in mitul eternei reintoarceri.

    Reply
    • Cinicul

      Fukuyama a avut decența sa recunoasca ca s-a înșelat. Cei care cred in mersul liniar al istoriei dovedesc ca n-au prea invatat-o la scoala. Cand oamenii vor înceta să fie lacomi se va sfârși și istoria. Primul pas spre abandonul lăcomie ar trebui sa-l faca tarile dezvoltate și democratice. Ma tem ca acolo va fi cel mai greu.

      Reply
  12. Ion

    Citez: „nici el nu ar mai pune procurorii militari să îndemne protestatarii să toarne jandarmii” – adică oamenii nevinovați agresați de jandarmi ar trebui să tacă, sau cum?
    „în timp ce uită vreo trei luni să-i aresteze pe demonstranții care au atacat jandarmii” – este o acuzație stupidă, nu a uitat, identificarea lor durează, și jandarmeria are parte din vină în acest sens. Se pleacă numai de la poze și înregistrări. Au fost reținute niște persoane și mai sunt cercetate altele. Nimeni nu-i apără pe huligani, dar anchetatorii trebuie să se asigure că erau huligani, nu pot reține pe oricine, altfel ar fi un abuz, cuvântul preferat al lui Dragnea.
    „în schimb peste noapte ne mobilizăm pentru o banală demonstrație, și aia regizată de servicii.” – AVEȚI DOVEZI ÎN ACEST SENS? Nu mai e Soroș, acum sunt serviciile? Ce-i drept demonstrația era „banală” până au intervenit jandarmii în forță, atunci a devenit un abuz al statului. Agresorii de la revoluție sunt bătrâni sau morți, dar aici avem timp să pedepsim vinovații, să nu facem aceiași greșeală ca în 1989 (revoluție) și în 1990 (piața universității).

    Reply
    • maria

      nu mai comparati Revolutia cu o simpla demonstratie. Daca acum nu era libertate si democratie, erati impuscati nu stateati liber pe strazi 2 ani cat si unde ati dorit

      Reply
  13. cib

    UE s-a transformat demult intr-o dictatura a occidentului ipocrit. Numai orbii nu vor sa vada. Norocul cel mare ca toate imperiile crapa la un moment dat. Problema e ca de cele mai multe ori crapa cu razboi.

    Reply
  14. rgnrynry

    Nu vad nimic despre esenta problemei – spionii romanii din Occident si preluarea UE si NATO. Ce se intampla in Romania e doar pentru fraieri, iar to’asa colonel SIE stie foarte bine asta. De fapt, asta a fost atitudinea ei mereu – nu mai faceti scandal, ca se prind fraierii!

    Reply
  15. Florescu Serban

    Doamna Pipidi,citind articolul dv.ma duce gandul ca aveti o mare afinitate pt hotimea pesedista + alde.Ne sfatuiti sa stergem totul si sa o luam de la 0.Desigur dupa ce am fost jefuiti 28 de ani de actuala clasa politica,sa inchidem ochii si sa le asiguram dreptul etern de a profita de tot ce au furat in liniste,iar restul sa devenim sclavii lor.Pacat de statura dv.de prof.univ. daca nu ati inteles nimic din drama Romanilor dupa revol;utie,care datorita manipularilor si diversiunilor impotriva populatiei, au fost votati si alesi sa conduca acea patura, a asa zisilor intelectuali din stratul social format masiv din hoti si corupti.Probabil ca din acest strat social faceti parte si Dv.si sperati ca ve-ti fi recompensata pt atitudinea Dv.Stiti proverbul; “cainile moare de poteca lunga si prostul de grija altuia”.Vad ca Romania este plina de indivizi ca Dv.care mor ee grija Romanilor si nu a hotilor si coruptilor care i-au furat.Sper ca Romanilor o se le revina mintea de pe urma si vor gasi calea de as alege singuri viitorul si indreptarea lucrurilor.Stiu de la bunicul meu care a fost senator taranist intre cele 2 razboaie,cat de ciorditori sunt politicienii,sprijiniti de diverse grupari interesate de castiguri din banii publici,care se dedau la tot felul manipulari si minciuni.

    Reply
    • Dumitru

      Pai ciorditori mai mari dacat taranistii intre cele doua razboaie n-au existat. Ei l-au adus pe tron pe hotul sef Carol II si nici n-au fost in stare sa guverneze.

      Reply
  16. Dan_Bruma

    Eu as vrea sa stiu care e problema cu parlamentul european si cu eventualele sanctiuni care ar veni de acolo impotriva unei tari, ca de exemplu Romania. Nu este acest Parlament ales de popor? Nu are legitimitate? Ba eu zic ca da, la ambele intrebari. Si pe urma un parlament are drept de control asupra executivului. Este ceea ce face in acest moment Parlamentul european. Deci ce se intampla cu Romania si alte state din Europa, e o chestie 100% democratica. Chiar nu vad de unde vine si din ce ratiuni aceasta campanie a Romaniei curate impotriva Parlamentului european care ramane totusi singura institutie europeana aleasa democratic.

    Reply
  17. Dan Plesoianu

    Dvs., se pare, vreti un fel de “pupat Piata Independenti”, cu amnistie generala, si vreti ca Romania sa isi rezolve singura problemele… Pai atunci de ce mai vrem sa apartinem la UE, daca ne putem rezolva singuri toate problemele?! Iar aceasta amnistie generala s-ar putea obtine daca, cum spuneau de la inceputuri Liiceanu, Coposu, etc., cei care au gresit ar recunoaste public acest lucru, s-ar da un pas inapoi, si si-ar plati datoriile morale si materiale fata de Statul roman. Din pacate, asemenea scenariu exista, mai degraba, numai in povesti, nu si in realitate.
    Exemplificind cu cazul meu personal, eu as putea sa uit ca Kovesi si al sau DNA (evident sub indrumarea SRI, pentru ca nu se poate altfel) mi-a clasat dosarul de violare de proprietate, abuz in serviciu, inselatorie si fraude cu fonduri europene savirsite de autoritati locale din Mehedinti. Dar pentru ca sa uit aceste lucruri, terenurile familiei ar trebui restituite (circa 1200 ha), si despagubiri pentru ultimii 27 de ani ar trebui platite. Chiar aveti impresia ca acest lucru se va intimpla?!
    Un stat mafiot, la propriu, nu cedeaza, decit daca devine un stat de drept adevarat. Cum credeti ca se va petrece acest lucru, daca Dragnea nu da inapoi statului Belina, si fondurile europene APIA, si de alta natura, obtinute astfel?! Ceea ce sustineti dvs. este o pura utopie. Dar, da, de acord: UE este cam la fel de corupta ca si Romania. La aceasta coruptie a contribuit si SIE, foarte probabil. Altfel UE nu amina toate procesele legate de proprietati si drepturile omului sine die, procese pe care Romania le pierdea la foc automat. Daca UE actiona asa cum ar fi trebuit, Romania nu ar fi putut ajunge printre cele mai corupte si instabile state nu numai din Europa, dar si din lume. In Romania marea coruptie nu este a indivizilor, sau a companiilor private, ci este institutionala, indusa de toate fortele guvrnamentale si ale serviciilor secrete, in primul rind. Acest lucru trebuie adresat si eliminat. Putem singuri? Greu de crezut…

    Reply
  18. CMC

    Despre ce a devenit UE, de la cineva care chiar stie (sau ce buna e sperietoarea cu coruptie si MCV la adresa Romaniei , ca sa beneficieze coruptii nostri, olandezi):

    “Traian Băsescu denunță public manevrele mafiote ale Olandei asupra Guvernului României:

    „Filiera Olandeză – eu nu-i spun filieră mafiotă
    Cadenţa evenimentelor :
    1. Pe data de 12 Septembrie 2018 ne vizitează intempestiv Mark Rute Premierul Olandei care vine pentru câteva ore la Bucureşti pentru a da o declaraţie în care spunea că suntem o ţară coruptă, eci NU Schengen.
    2. Pe 01 Octombrie 2018 în Comisia LIBE a Parlamentrului European, olandezul Frans Timmermans, pulverizează pur şi simplu România printr-un raport despre corupţie şi stat de drept, raport împănat cu destule inadvertenţe ;
    3. Pe 22 Octombrie 2018 Raportul Final al Comisiei de la Veneţia vine şi susţine inadvertenţele din raportul Timmermans, ba este chiar la un pas să ceară modificarea Constituţiei . Raportor a fost olandezul Martin Kuijer.
    4. Pe 26 Octombrie 2018 compania olandeză Damen, suspectată şi anchetată pentru corupţie, se aştepta să primească un contract de 1,6 miliarde euro de la Guvernul României. Decizia a fost amânată până pe 8 Noiembrie 2018.
    Eu nu cred că „prea cinstiţii”, olandezi Mark Rutte, Frans Timmermans şi Martin Kuijer, s-au concertat pentru a face presiuni asupra Guvernului României în perspectiva acordării contractului de 1,6 miliarde euro către firma olandeză Damen, mai ales că aceasta este suspectată şi anchetată pentru corupţie.
    Nu cred nici că fotografiile apărute în presă cu Mark Rutte şi proprietarul Damen au semnificaţie.
    Mă aştept ca „prea cinstiţii” olandezi Mark Rutte şi Frans Timmermans să acuze România de corupţie dacă „penalii ” de la Damen ar primi contractul de 1,6 miliarde euro pentru armată.
    Dacă vrem în Schengen, eliminăm olandezii „penali” de la Damen”, este mesajul postat de Băsescu pe facebook.”

    Reply
  19. ANDREI

    Fiecare încercare a doamnei Pippidi de a salva dezastrele împotriva justiției ale actualului sinistru al justiței, unul care si- a dovedit cu vârf și îndesat nulitatea funcționala doar apărării infractorilor, ne arata cum promovarea nonvalorilor ne-a adus unde suntem si mă fac sa uit de Eminescu, de Stefan cel Mare, și sa regret Unirea. Pai dacă vrem învățământ ca nordicii și lipsa de corupție ca ei, nu trebuie sa scuzam nulități de manechine și militieni care nu au realizat nimic în afară improprietaririi lor și a prietenilor. Așa ca nu trebuie sa ne uitam ca și alții au corupții lor ci sa îi împiedică pe ai noștri sa mai facă dezastre. Nu trebuie sa cerșim 1.2 miliarde pentru 3 spitale ca Valcov, pentru tablouri din cimitir și prea multele 3 județe unde teldrum nu face decât sa intinda pesta porcina. Trebuie sa facem 3 spitale cu 150 de milioane, suficienți pentru a le face mai bune decât avem. Întotdeauna după o porcărie a actualei guvernări vine doamna sa își scuze conregionalii care tind spre unirea cu Transnistria, în cuget și simțiri. Și dintre exemple Berlusconi e necandidabil, ca la fel ca și marii mafioti americani a fost prins cu mărunțele, dar nu îi cad bine pentru potlogarii noștri, care ar trebui sa îi depășească pe ai lor, sa fim și noi primii în ce ne pricepem

    Reply
    • MuMu

      NU cred ca are cineva simpatii provinciale si sentimentul Superioritatilor gaunaoase, etnocorasialesubregionale, prin Inductie Panonica, insa sunt sigur ca Orban&Putin si Trump NU iubesc Europa si mai ales UE (prin care s-au pripasit de 1000 de ani, au parasit-o, ori au mai trecut dupa marile invazii mongole) si ar fi mai mult decat fericiti daca noi am disparea eventual sinucigandu-ne singuri ori in grup comunitar organizat. Justitia NU functioneaza la ordine si sanctiuni externe, ci de la sine, in mod firesc, la fel ca in cazul Nastase&Voiculescu pana la urma Hrebenciuc&Vilcov si Dragnea isi vor primi pedeapsa meritata, sa nu ne pierdem speranta si sa politizam nepermis JUSTITIA romana INDEPENDENTA!

      Reply
  20. Vasile

    Doamna profesor( sper sa nu gresesc) va urmaresc cat pot articolele din presa si sunt placut surprins de profunzimea si realismul analizelor facute avand la baza o profunda cunoastere a fenomenelor interne si europene. Oare de ce nu va urmaresc si politicienii nosrei poate vor invata si ei ceva. Va multumesc!

    Reply
  21. florin

    Fără îndoială în România este multă corupție, și prostie, și indiferență, dar să nu închipuim că în toate celelalte state totul e perfect. Am văzut în Franța foști președinți și prim-miniștri anchetați, apoi liniște. Nici unul arestat la o oră de mare audiență, nici unul condamnat. În Italia, un fost prim-ministru primește închisoare la domiciliu. La noi, totul e spectacol și toți sărim în sus de bucurie fără să vedem că nu combatem corupția, ci distrugem țara. Strigăm în gura mare că suntem un popor de hoți, apoi ne mirăm că nu suntem respectați. Justiția se face de către procurori cu aportul considerabil al serviciilor secrete. Judecătorii care nu acceptă pedeapsa propusă de DNA sunt acuzați de corupție. Nu contează dacă ești vinovat sau nu, important este să fii eliminat din funcție. Sunt nenumărate cazuri în ultimii 10 ani. Nimeni nu a răspuns pentru aceste abuzuri, nimeni nu a fost reabilitat.

    Reply
    • Adriana Negruti

      Vai de mine, domnule, ce va mai place sa veniti cu vorbe, dar ati putea veni cu o lista clara de oameni NEVINOVATI si acuzati de DNA? Fluturati falsa idee a abuzurilor DNA cand de fapt din tara au plecat milioane de oameni din cauza uriasei coruptii si a furturilor din averea tarii fara ca justitia sa-si fi facut datoria, pe cati mafioti sinistri DNA nici macar nu i-a atins, iar pe cativa doar i-a zgandarit, dar au fost prea abili si au scapat prin inteligenta diabolica…Si pentru ca bogatasi ajunsi puternici sunt in stare sa sara in capul justitiei si au propriile lor posturi TV pentru indoctrinarea maselor, au ajuns fraierii de oameni sa creada in nevinovatia hotilor? Spuneti-ne si nou cine e nevinovat? Aaa, ca au stiut cum sa-si acopere faptele,si justitia nu a reusit sa-i dovedeasca asta e altceva!!!
      Dar saracirea tarii vizibila de pe Marte se datoreaza mafiei, asta sa fie clar. Iar aceasta mafie rapace e in stare sa vanda tara sau s-o lase sa se dizolve, numai sa-si pastreze prada. Asta e adevarul!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Reply
      • Dan Plesoianu

        Stimata doamna, eu nu va pot da exemplu de oameni NEVINOVATI si acuzati de DNA, insa va pot da ca exemplu cazul meu personal, in care oameni VINOVATI nu au fost acuzati de DNA (adica, altfel spus, DNA – de necrezut, dar adevarat – a favorizat infractorii).

        Reply
  22. Horea Cristea

    Nici nu mă miră prea mult poziția autoarei. Face parte din aceeași structură piramidală a sistemului. Acolo sunt politicienii , mai la dreapta sau mai la stânga analiștii, jurnaliștii,sri-istii, polițiștii, câțiva medici (dumnezeii medicinei din România), avocații, generalii, apoi o ruptură și apoi prostimea. Ce pact pentru statul de drept doamnă? Cu cine? Va faceți că nu înțelegeți esența problemei. Ăștia schimbă legile dupa interesul propriu. Drama României e că parlamentarii/politicienii au înlocuit interesul public cu interesul personal. CIne să facă mai facă pact pentru statul de drept? Și-au dat pensii speciale? Da. Au masacrat Codul Administrativ? Da. Au zăpăcit achizițiile publice (spre exemplu au eliminat prevederea că dosarul achiziției publice e în întregime un document de interes public). Zapacesc abuzul în serviciu? Da . Schimbă procurorii după cum vor? Da. Dă cu tifla Avocatul Poporului? Da. Numesc o proastă prim-ministru? Da. Va rămâne antologică cu vizitele de lucru la Fabrica de Magiun și aterizarea cu elicopterul la Crăcăoani în satu Magazia. Ca o paranteză, incriminarea abuzului ca fapta penală permitea recuperarea prejudiciului în procesul penal. În cazul unei fapte ce ține de codul civil recuperarea unui prejudiciu s-ar face dacă autoritatea publică ar deschide proces. Mai românește spus un primar care face abuz în serviciu ar trebui să se dea el pe el în judecată pentru a recupera eventualul prejudiciu produs unui buget local iar un Consiliu Local = de regulă controlat politic de partidul primarului în exercițiu- ar trebui să hotărască împotriva sefului de partid. Pact pentru statul de drept? Cine să-l facă? Partidele în care democrația nu-și are locul? Știți cum se votează liderii partidelor din România de la nivel local la nivel general? Dă Șefu telefon că se face Congresu`și secretarea numește delegații: mai o mătușă, mai văru, bunicu, nepotu care apoi titți sung angajați în companiile publice. Normal că sunt persoane care merg spre UE și cer ajutorul când clasa politică din România a compromis aproapte tot sistemul, de la elaborarea politicilor publice la transparență decizională (chiar credeți că mai respectă legea consultând populația?), la sistemul electoral (s-au pus iar pe liste când erau în cădere liberă? s-au pus). Ma opresc aici ca să nu pară că o iau pe arătură. Știți cum discută în cercuri restrânse despre scorurile electorale? Îți dau 100 de voturi acolo, dă-mi comuna x. Când vorbesc despre electori parcă vorbesc despre sclavi sau oi pe care îi mută de pe o moșie pe alta. Ăștia să facă pact pentru statul de drept? Amuzant. Esența: clasa politică din România a inlocuit interesul public cu interesul propriu (nici măcar cu interesul privat) și făcând asta compromit absolut totul, pas cu pas.

    Reply
  23. Dan Plesoianu

    Recitind articolul, observam (cum subliniaza un alt comentariu), ca si dvs. ati devenit nationalista, ca si PSDALDE. Oare intimplator? Spuneti ca “o tara trebuie sa isi rezolve problemele singura”!!! Pai este in stare Romania (si Bulgaria la fel) sa isi rezolve problemele singura?! Evident ca nu! De fapt, Romania isi creaza – si adinceste – problemele singura.
    Si, daca ar trebui sa ne rezolvam problemele singuri (da, ar fi frumos: “prin noi insine”), atunci de ce am acceptat si utilizat 47 de miliarde de euro, pina acuma, de la UE? Ori, UE are dreptul sa ceara ca Romania sa aiba anumite comportamente civilizate, pentru suma respectiva. Mai ales ca ceea ce cere UE este foarte normal si civilizational… Nu ne cere sa ne aruncam in prapastie, nici sa ne omorim intre noi, ci doar sa avem si sa respectam niste legi generale, deja existente la nivelul UE, care, deocamdata, functioneaza multumitor.

    Reply
  24. laur22

    “Din 2015 s-au trecut niste limite”
    Doar din 2015 ?
    hahahahahahahaha

    Shi “ca sa nu se mai treaca” ce propui ?
    Bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla bla
    Nici noi nu va pedepsim shi o lasam moarta-n papushoi da nici voi sa nu mai facetzi.
    Macar aia cu “sa nu mai facetzi” shi-o asuma Junker & Jurova shi al lor MCV care nu asha a “vegheat shi monitorizat” la intrumentarea depashirii respectivelor limite ?

    Nu ? Nu ! Nu ?
    Shi atunci de ce nu v-am beli acuma cand v-am prins ?
    Desigur ca de prosti ce ne credetzi voi pe noi.
    Shi s-ar putea sa fim , da poate ca nu chiar totzi.

    PS daca legile nu folosesc elitelor acestei tazri shi folosesc alcuiva (nu majoraiitatzii ca una peste alta ce ajunge la ea masurabil e cam tot aia ) poate sa incerce elita sa se folosesca de toata puterea sa ca sa corecteze acest lucru ? Aceasta decapitare sistemetica a sa de catre unii care nu reprezinta pe mai mult de 10% din popultazi cu drept de vot ?
    Pot cei 90% sa se opuna celor 10% care au declansat actuala vantaore de capete ?
    Pot cei 90% sa inceapa la randul lor o vanataore de capete inpotriva celor 10% ?
    Vanatoare de capete de frica careia exponenetul maxim al celor 10% HRP s-a dat la fund .

    Nu zic da spui : Pace ? Da ce ce ? Shi mai ales cu cine ?

    Reply
  25. alinaMP

    @Cristea Da, astia sa faca pact,ca astia sunt politicienii de azi. Si nu e vorba sa adanceasca statul de drept, ci sa nu-l distruga cu totul. Avansuri s-or face cand vor castiga alegerile unii care chiar au un program pentru statul de drept si nu traiesc din rente, dar pana atunci sa nu pierdeti si ce aveti, si da, ce aveti e construit cu truda de oameni ca mine care s-au luptat 25 de ani prin tribunale contra guvernelor, de asta eu tin sa nu pierdeti si ce aveti iar voua nu va pasa- oamenii nu pretuiesc lucruri la care nu au contribuit. Inclusiv aderarea asta europeana, nu voi ati platit pentru ea, iar noi am gasit la vremea aceea o cale sa luptam si cu coruptia si sa nu ne discreditam in Europa, dimpotriva. Voi insa o sa pierdeti dreptul de vot al Romaniei, nu al PSD, asta va pregatiti sa faceti.

    Reply
    • csongi

      ”ce aveti e construit cu truda de oameni ca mine care s-au luptat 25 de ani prin tribunale contra guvernelor, ”
      “Inclusiv aderarea asta europeana, nu voi ati platit pentru ea”,

      Stimată doamnă, la calitatea dvs. intelectuală, cred că la o a doua citire, la rece, ați retrage și dvs. aceste afirmații.
      Ar fi trist, dacă nu.

      Reply
  26. Adriana Negruti

    Imi pare foarte rau, doamna Pippidi, dar situatia Romaniei e mai vizibila decat multe misculatii pe care le sugerati. IN NICI-O ALTA TARA NU AU PLECAT MILIOANE DE OAMENI DIN CAUZA CORUPTIEI CA LA NOI!!! SA FIE CLAR! Si tara e in prag de disoluti, foarte putine lucruri o mai fac un intreg !
    Se trage ENORM de timp cu teoriile!!! In tara se palavrageste despre protocoale in loc sa se spuna clar CINE A FOST NEDREPTATIT DE DNA SI ERA DE FAPT NEVINOVAT????? Iar in mesajele de la Bruxelles se vorbeste atat de diplomatic in loc sa se arate clar ca Romania e tara cea mai corupta DIN CARE AU PLECAT MILIOANE de oameni din cauza asta, deci daca nu e lasata DNA sa-si faca treaba si i se gasesc tocmai DE CATRE INFRACTORI (ajunsi bogati si atotputernici) atatea cusururi, Romania trebuie sanctionata sau trebuie sa paraseasca EU. Pur si simplu!!! Ati ajuns sa aveti ceva impotriva opozitiei, cum ca lupta pentru putere? Iubiti PSD-ul? Cred ca toti oamenii de buna credinta din tara asta nu se gandesc la putere, cat se roaga la Dumnezeu sa le vina mintea la cap celor care au acum puterea, numai sa salveze situatia tarii. PSD este atat de tare PCR vopsit, incat rapacitatea si disperarea cu care vor sa-si pastreze averile i-au DEZUMANIZAT si DEZUMANIZATI sunt si cei care-i mangaie pe crestet, in oricate teorii savante si-ar imbraca pledoaria. Intr-o asemenea tara nu mai e de trait. E groaznic !

    Reply
  27. Cristina Gorgos

    Dacă înțeleg eu bine, sunt doua chei pentru dezlegarea “problemei românești”: umanizarea protagoniștilor și de-dramatizarea conflictului metropola-marca (sa nu-i zicem colonie, suna prost și nu e chiar-chiar termenul adecvat) in care noi, corul, ne-am băgat din dorinta de a ne “pune ordine in casa”. Dacă e sa umanizăm personajele avem următoarele figuri: Johannis, un biet neavenit pus comite peste noapte, zgâlțâit din toate părțile sa profeseze idei și sentințe care-i depășesc puterea de înțelegere; Jean-Claude, un debrouillard fără anvergura zbătându-se sa iasă întreg din tripoul unde tocmai a pierdut și Anglia pe deasupra cămășii, Timmermans, un bodyguard împărțind pumni și cizme in fălcile rebelilor, Verhofstadt, un director de contoar bancar asaltat de clienți faliți (deși după investiția Crin Antonescu, care si-a retras tot capitalul a doua zi după alegerile din 2014 lăsând banca ALDE intr-un picior, as zice ca are dreptate sa termine cu investițiile in marca România ) basca Macovei, o combinație de Robespierre cu Saint Just in fusta și coliere orientale răcnind la căpitanii, neaveniti și aceștia, Kovesi, Lazar, etc sa pacifice marca. Chiar si umanizate, personajele respective nu devin mai complexe decât omuletii din jocurile electronice fiindcă nu fac altceva decât sa reacționeze, sa răspundă la stimuli; prin urmare conflictele, neînțelegerile, tensiunile dintre reprezentanții metropolei și cei ai mărcii România nu pot fi citite in nici o cheie afara de cea (melo)dramatica. “Sa nu dramatizam” înseamnă deci mai ușor cu lăcrimatul in public —ceva mai gretos decât un procuror-șef copleșit de emoție rar am văzut—fiindcă Europa nu crede in lacrimi; din păcate, melodrama e genul preferat de americani și conflictul dintre noua metropola (USA) și cea veche (UE) o va lua, foarte curând, înaintea clasicelor conflicte de granița, condiție in care renunțarea la smiorcaiala s-ar putea transforma in handicap. Pana atunci, însă, o pauza de la greata ar fi intr-adevăr benefică.

    Reply
  28. Nicu Olahus

    Corect dar…Basescu este in continuare bine merci presedinte de partid cu imunitate iar Udrea pazeste din Costa Rica sutele de milioane din Panama si….ca sa le fie bine in continuare sprijina cohorta de procurori si judec. pe care i-au pus in functii. Un pact ar presupune ca aceasta cohorta de procurori si jud. numiti in cei 10 ani ai lui Basescu sa fie indepartata din functiile inalte detinute. Altfel ei isi vor apara cu dintii salariile si pensiile uriase “speciale” facute tot de Basescu-Udrea si pentru asta vor face abuzuri fara jena.
    2. Intr-o perioada scurta daca toti acesti Junker-i, Timmermans-i, Weber-i, Verhofstazi etc. nu vor revedi cu declaratii care sa calmeze “EI”, repet “ei”, situatia iar “perfida Olanda” se va opune intrarii complete in Shengen (cu porturi si rutiera) Romanii vor ajunge la 36% simpatie fata de U.E. nu 45-46% cat este in prezent( acel 49% a fost umflat) !

    Reply
  29. Coper Nic

    Curand vom avea 39% simpatie pentru U.E. nu 49% cat a fost estimata acum ! In ritmul acesta (daca P.P.E.-ul lui Ioha nu se potolesc) vom avea un ROEXIT in cca. 5 ani ! Si nu va fi o calamitate: 60 % dintre Romani nu simt si nu vor simti nici in viitor avantaje din partea U.E. Inca 10% sunt indiferenti. Doar cca.30% simt avantaje reale ale apartenentei la U.E. !

    Reply
  30. Radu Florescu

    Am inteles D-na AMP, noi toti suntem niste prosti care nu intelegem nimic si trebue sa asteptam sa ne “luminati” Dvs.
    Daca va considerati singura detinatoarea “adevarului absolut”, dupa cum reiese din toate postarile Dvs. coborati in “arena”, intrati in politica si aratati atunci “prostimii” cat de “tare” sunteti.
    Este usor sa stai pe margine si sa dai verdicte(pe bani frumosi). Sau considerati ca nu merita sa va irositi ideile pentru un popor care oricum nu intelege nimic si nu merita nimic.

    Reply
  31. laur22

    Istoria nu se face post factum

    Totusi cum e mai bine cu Dilma ori cu Bolsano ?
    Cu asha numita “coruptzie” de care a fost acuzata stanga lor ?
    Ori cu Bolsano shi cu dutertismele de care e acuzat ca o sa le faca ?

    Cum era mi bine cu Aqino ori cu Duterte ?

    Nu ca ar fi bine cu coruptzie , nu nu nu .
    Da nu te vindeci de raceala punanadu-tzi streangul de gat…….
    Nu te vindeci de coruptzie imbolnavaindu-te de nebunie.

    Pana una alta acesti alternativi Orban gen care isi mai aduce cineva aminte a venit promitzand sa rezolve “coruptzia” stangii care vorba fostului lor prim ministru “am mintzit de dimineatza pana seara” a rezolvat mai ales democratzia inlatauramd cateva din caile prn care opozitzia putea recastiga puterea.

    Da, el Orban a rezolvat shi cate ceva din problemele economice da fac pariu ca solutziile lui care in practica au cam dat rezultate voua va cam stau in gat.

    Deci da, shi cu anticoruptzia asta ar trebui sa existe un “primo non nocere” adica daca s-ar putea ea sa nu fie arma politica pentru ca daca e arma politica o sa fie folosita dupa cum e shi firesc ca sa dai in unii shi cand dai in unii chici ce se intampla ?

    Nu e obligatoriu ca sa te potzi cocotza tu in locul celor pe care ii dai jos.

    Atunci cand tu te faci complice la daramarea unor hai sa le zicem “imperfectzi” …… trebuie sa itzi asumi obigatzia morala ca tot restul vietzii tale sa luptzi impotriva celor pe care tu insatzi observi ca sunt mai rai decat precedentzii.

    Ca shi coruptzai endemica a regimului tzarost a fost toxica da nu cred ca soltzia optima impotriva ei a fost Iosif Visarinovici Stalin.
    Aviz amatorilor de #coruptzia ucide !

    Reply
  32. marian.a

    In 1999 Romania a indeplinit criteriul politic si au inceput negocierile pentru aderarea la UE.
    Azi nu le mai indeplineste, iar un pact nu ar pacali pe nimeni.
    Pe de alta parte, UE a cerut Ro “pesti mari” ca pana in 2004 era arestat doar unul poreclit crapul, secretar de stat, de-aia erau cartonase rosii pe justitie.
    Normal ca pestii mari se lupta puternic, UE stia asta de la inceput si nu le va permite sa castige.
    Populatia de ce ar vota proeuropeni daca nivelul de trai e acelasi, ba chiar cei considerati anti- cresc salariile mai mult, amanand investitiile si imprumutand mai mult pentru salarii si pensii.
    Deci e nevoie ca populatia sa simta cum e cu mai putina UE si vor disparea prin vot cei vinovati de scaderea nivelului de trai. Nu poate fi permis modelul Erdogan, cu crestere economica aducatoare de voturi.

    Reply
    • R.A.

      Modelul Erdogan funcționează singur: trebuie doar amorsat procesul (ceea ce s-a și făcut). Și-atâta vreme cât liberalii progresiști de la noi (puneți voi ghilimele unde vreți) se vor roși ca fetele mari, ocolind stângaci subiectul sărăciei celor fără de viitor, dar cu vot, vom fi unde suntem.
      UE și SUA vor să meargă business-ul (lor) aici, restul e garnitură neconsistentă și conjuncturală. Nu susține nimeni să facă Democracy, great again! nici Democratie a deux vitesses. Să fim serioși!

      Reply
  33. Dumitru Drinceanu

    Ce vrea sa spuna AMP?
    Patimile au dezbinat o tara care totdeauna a avut corupti si inclinatie spre castiguri facile, dar si turnatori peste turnatori, la Inalta curte, Viena sau la rasarit, acelasi lucru este pretutindeni. Problema este ca scandalurile sa nu fie puse pe tava strainilor, societatea sa nu se lase târâtă in razboi steril, guvernul si partidele sa faca un pact de buna guvernare si sa lase electoratul sa decida cum stie si o merita, dupa reforme, fețe si programe. Fara împilari… Fiindca s-a ajuns acolo sa terfelim UE si in ceea ce nu are vina si mai ales sa fie hulita. Acolo traiesc copiii si fratii nostri, singurii salvatori ai viitorului tarii! Intr-adevar, punem o piatra grea si noi, romanii, la gatul UE, multi fara sa vrem, tocmai cand este mai acuta nevoie de consolidare si unitate in Europa. Vrem sa dovedim ca statele europene, aflate chiar in prag de criza demografica si, curand, identitara nu pot fi unite? Sa ne sfasiem pana la disparitie, desi stim ca actualul sistem nu este purificabil din cauza nematurizarii electoratului si ca oameni ca x, y si z, de-a dreapta si de-a stanga au fost si vor fi in fruntea gloatei daca nu impunem democratic reguli si criterii de selectie sau penalizare pentru indepartarea din politica a celor cu patimi personale?! Daca nu acceptam demonstratiile si nu le ascultam pasurile?

    Reply
  34. Terzi Petre

    ” Citez din Dovezi ale existemtei lui D-zeu” – autor Richard Warmbrand-Editura Stefanus-1995.
    “Odată Confucius a fost intrebat ce REFORMĂ ar promova mai intâi daca ar fi conducatorul unei ţari;
    -Aş îmbunătîţi limbajul !
    – Asta nu are nici-o legătură cu întrebarea! – au replicat cei prezenţi;
    Confucius a explicat:
    -Dacă limbajul nu este evoluat si este confuz, ceeace s-a intenţionat să se transmită este evident la fel de confuz;
    Dacă ceeace se spune, nu coincide cu ceeace se gândeşte sau ceece s-a intentţonat să se transmită, atunci lucrurile nu se fac în mod corespunzator.
    Dacă ceeace se face, nu se face cum trebuie, arta şi principiile morale nu se dezvoltă.
    -Daca simtul moral si arta nu prosperă, NU AVEM JUSTIŢIE !
    -Fară Justitie, naţiunea nu ştie încotro să păşească !
    De aceea nu ar trebui tolerate vorbele în doi peri. De asta depinde totul !” Adaug şi eu: Adicî, este vorba de “lucrul bine facut “!
    Tot ce s-a intâmplă în justiţia română se datorează si Decretului-Lege, semnat de Ion Iliescu în febr.1990, prin care toti absolvenţii de la “Stefan Gheorghiu”, care au făcut cursuri de Drept Civil si Administrativ, au primit permisiunea sî-si dea diferenţele de examene pentru a putea primi diploma de absolvent al facultaţilor de drept. In acest fel toti activiştii şi asimilaţii acestora din securitare armată si alte structuri ale regimului bolsevic al lui Ceausescu, rămaşi şomeri după revolutie, au putut deveni “juristi”, invadând justitia romană. Colac peste pupăză a fost o perioadă când s-a intrat în magistratură fără concurs ! Astfel baieţii” capabili de orice”, specialişti în “a se orienta şi descurca”, autori ale raportărilor mareţelor realizări ale “epocii de aur”, au iîceput să facă regulile în Justiţia română. S-au angajat în schimb să nu-l judece pe Iliescu şi acoliţii lui, şi culmea până acum s-au ţinut de promisiune ! Cu aşa magistraţi în justitia română nu se mai poate continua !
    Ei sunt cei care au scos din codul penal bancruta fraudolasă, şi s-a jefuit la vedere avutţa naţională, aducând romanii în poziţia de clăcasi ai ţarilor Uniunii Europene şi au determinat prin şantaj obţinerea unor salarii nerusinate, organizând veritabile greve naţionale.
    Se putea ca Ion Iliescu, să nu sa se foloseaca de unul macar din „judecatorii” care probabil şi-au dat jos epoletii înainte de a paşi in magistratura ? Şi acum clamează pe toete ecranele, efectele !statului paralel”, să vezi doamne !
    Jos cu justitia bolsevica, infiltrată in mod viclean de Ion Iliescu !!! Numai asta poate fi soluţia de reformă in Justiţia română !
    Tudorel Toader este un nemernic alunecos şi un sofist de mare fineţe, care se gudură la adevăratul “binom”, Dragnea-Tăriceanu şi clicile lui. Eu îl percep ca un element foarte periculos, la dispoziţia manipulatorilor, educaţi cu metodele de tip “maskirovca” de origine euro-asiatică, cu origini potemkiene.
    Ştiţi bine că sofismul altoit cu manipulare a reusit să dărâme splendidul edificiu al DEMOCRAŢIEI ateniene, edificat de SOCRATE iar, în spiritul vorbei românului mucalit: “Orice faptă bună, nu va rămâne nepedepsită” , adversarii SĂI, abili manipulatori, precum pastorul moderator din masmedia românească, au folosit sofiştii, ca să convingă AGORA, că marele logician i-a smintit, atât pe tinererii cât şi pe seniorii, care frecventau grădinile ateniene, Liceum şi Academos, faptă considerată a fi o mare crimă socială, şi deci a fost convinsă AGORA să-l condamne să-şi bea bolul de cucută, ceea ce în demnitatea SA nu a putut refuza.
    Atunci SOCRATE s-a auto răstignit, deci a dovedit cu mult mai înainte că, a fost mult superior lui Iisus Hristos, care a fost răstignit de farisei şi saduchei. Dvs. din ce tagmă faceţi parte ? Şi totuşi SOCRATE a fost practic uitat, pe când Iisus Hristos, dipunând de propagandişti abili şi inteligenţi, cum s-au dovedit a fi apostolii săi, capabili să se răspândescă în special în vechiul Imperiu Roman, care se extinsese din orientul îndepărtat până la oceanul Atlantic, prim folosirea tipăriturii Bibliei, ca un suport de msmedie, au putut răspândit în toate continentele creştinismul. (Sâc) ! Vedeţi dece bolşevicii lui Lenin şi Stalin pe care unii apropiaţi ai dvs. i-au admirat mult, în toate forurile de conducere, inclusiv în organizaţiile de bază, aveau un compartiment de propagandă ? Ştiţi bine că Stalin era pe cale sa absolve seminarul ortodox, şi nu s-a dat la o parte să folosescă unele principii învăţate ! Evident în mod CRIMINAL ! Încetaţi deci,să mai otrăviţi atmosfera politică din România ! Nu vă înhămaţi la RĂSTIGNIREA Grădinii Maicii Domnului !
    Nu aveţi mână bună ! Asta s-a văzut la simulacrul de referendum, care l-aşi comentat partizan. Încetaţi să mai otrăviţi atmosfera politică din România ! Marota cu “protocoalele” este un sofism ordinar, va fi destrămat ! Grădina Maicii Domnului nu va fi lăsată pradă disperării şi domniei nemernicilor şi ticăloşilor. ! Abţineţi-vă să participaţi la RĂSTIGNIREA României ! Amin !
    Basescu s-a luptat cu multe riscuri, de ex, băgarea la puşcărie a fratelui, care este un fel de răstignireş pentru că a incercat curatirea justitiei.
    Doamne ajută-l si pe Iohannis să continue lupta şi să scăpăm de ei !!! Am zis !

    Reply
    • cucu

      Mi-a placut cel mai mult asta, cu: “a incercat curatirea justitiei”. Bine ca nu a incercat curatzarea ei si transformarea statului daaa… Dreptzi! mot-a-mot prin curatzirea justitziarilor.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *