Mihai Goțiu

Sunt milog, nu mă tratez. Cum am văzut concertul lui Billy Idol pe gratis

Gardul de la concertul lui Billy Idol din Piața Unirii din Cluj nu a mai avut patru metri (cum lăsaseră să se înțeleagă, inițial, organizatorii, pentru a stimula vânzarea de bilete), ci doar vreo doi metri. Și a fost transparent. Și uite așa, câteva mii de clujeni au putut să-l urmărească luni seara pe Billy Idol, fără să-și cumpere bilet, de pe latura cu Librăria Universității, de pe Eroilor sau de pe cea a Muzeului Național de Artă. ”Milogii”, astfel au fost etichetați cei care au protestat împotriva ideii de confiscare a spațiului public de către unii comentatori, care pretindeau că asta ar fi, de fapt, motivația reală a frondei lor. Iar unele ziare locale au preluat ideea, numindu-i pe cei care au văzut concertul de dincolo de gard spectatori ”clandestini”, având, totuși, grijă să pună ghilimelele (aici).

Cu sau fără ghilimele, îmi asum și etichetele de ”milog” sau ”clandestin”. Pe care le adaug colecției adunate în ultimii 25 de ani: ”golan”, ”repetent” (în timpul grevelor studențești din 95), ”ciumpalac”, ”mahala ineptă”, ”eco-terorist”, ”eco-anarhist”, ”activist” (?!) etc. Asta în condițiile în care a fi milog echivalează cu dreptul de contesta plata oricărei taxe și sub orice justificare pentru utilizarea unei piețe publice, iar clandestin reprezintă exercitarea efectivă a dreptului de utilizare liberă a pieței publice. Îmi pare rău pentru cei care aceste etichetări (și nu alte motive) i-a determinat să nu treacă aseară prin Piața Unirii. Eu am făcut-o, chiar dacă nu sunt un mare fan al lui Billy Idol (gusturile mele în materie de rock se îndreaptă înspre alte direcții – heavy-metal, indie, alternative, grunge – nu neapărat punk; de altfel, în liceu, chiar exista o rivalitate dură între metaliști și punkeri).

M-am plimbat vreo două ore prin zonă, înainte și după începerea concertului lui Billy Idol. Am discutat cu mai mulți prieteni cu care m-am întâlnit. Întrebarea la care căutam răspuns era: a meritat sau nu fronda? Până la acea oră, opiniile erau împărțite și indicau mai degrabă o remiză. Pe de o parte, coborârea gardului era interpretată, pe bună dreptate, ca fiind o victorie. Pe de altă parte, faptul că accesul în Piața Unirii a fost blocat pe tot parcursul zilei, era văzută ca o sfidare și un eșec. Dar aceste opinii veneau dinspre cei care se implicaseră activ în dezbatere și în frondă. Cei care, cel mai probabil, și-ar fi dorit o victorie totală. Cei cu care m-am întâlnit și am povestit luni seara nu fac însă parte din rândul celor generic numiți (de această dată folosesc termenul fără niciun sens peiorativ) drept ativiști. Erau de acord într-o majoritate covârșitoare cu fondul frondei (inclusiv cei care aveau bilet și au văzut apoi concertul în interiorul gardului). Iar acest lucru mă face să consider că fronda a meritat. Mereau am susținut (și susțin în continuare) că succesul unui protest nu este dat de numărul celor care, la un moment dat, își asumă în mod public (în cele mai diferite moduri) supărările și solicitările, ci de numărul celor care sunt de acord cu motivația gestului lor, chiar dacă, din diferite motive, nu optează pentru o manifestare publică a opțiunii. Nu fac greșeala de a generaliza percepția din grupul de prieteni și cunoscuți din care fac parte, dar nici nu pot ignora faptul că TOȚI erau la curent cu dezbatarea și majoritatea covârșitoare se pronunțau împotriva ideii de îngrădire a spațiului public, indiferent de motive (în fapt, nu am întâlnit pe nimeni care să fi fost de acord cu gardul impenetrabil, doar nivelul de iritare era un pic diferit).

Iar faptul că cei care au început mobilizarea nu intenționează să abandoneze tema (înțeleg că pe sfârșitul săptămânii vor să-și prezinte, în mod oficial, argumentele supărării primarului Clujului) e un alt semn de victorie. O dovadă a faptului că nu vizionarea gratuită a concertului lui Billy Idol este ceea ce și-au propus, ci înțelegerea importanței spațiilor publice pentru o comunitate. Bătălia continuă!

 

P.S. Nu am văzut tot concertul lui Billy Idol. Cum spuneam, nu sunt un fan chiar într-atât de împătimit. După ce am primit răspunsurile la întrebarea care mă interesa am plecat spre casă. Bucuros.

 

Aici puteți citi istoria de 20 de ani a luptei pentru Piața Unirii: ”JOS GARDUL, PIAȚA E A NOASTRĂ!”

 

Fronda pentru liberul acces în Piața Unirii, în imagini:

 

Istorie: 2005, MindBomb pentru Piața Unirii (una dintre primele acțiuni de implicare civică în dezbaterea legată de spațiul public)

mindbomb piata unirii 4

 

 ”Să nu uitați de crocodili” – baner de mobilizare pe Facebook

 

crocodili

”Să nu uitați de crocodili” – baner de mobilizare pe Facebook

 

Duminică, 29 iunie 2014. Badminton în Piața Unirii, peste fileul cu mesajul ”Până când gardul ne va despărți”.

 

piata unirii 2

 

Duminică, 29 iunie 2014. Dezbateri în Piața Unirii, sub stricta supraveghere a jandarmilor

 

piata unirii 8

 

piata unirii 6

 

Noaptea de duminică spre luni. Amplasarea gardului în Piața Unirii. S-a renunțat la ideea unui gard impenetrabil, dar accesul în piață a fost blocat pe tot parcursul zilei.

 

vine gardul

 

gardul cu masura 

 

Luni, 30 iunie. Volei în Piața Unirii, peste gard.

 

volei in piata unirii

volei in piata unirii 2

 

Luni, 30 iunie. Selfie cu gardul din Piața Unirii

 

clujean pus la gard

 

cornel vilcu gardul

 

Luni, 30 iunie. ”Milogii” și ”clandestinii” la concertul lui Billy Idol. Chiar așa?

 

milogii 2

 

milogii 1

 

 

Foto: MindBomb, Márkó László, Szakáts István, Cristian Ivan, Facebook, Citynews.ro, Vocea Transilvaniei 

 

VA CONTINUA!

 

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

4 thoughts on “Sunt milog, nu mă tratez. Cum am văzut concertul lui Billy Idol pe gratis

 1. Andrei

  Serios, Gotiu??
  Nu ar fi fost mai bine sa protestati voi pentru suma infima pe care a cerut-o primaria pentru spatiu? Asta fiind una dintre probleme cu care sunt de acord.
  A doua, cea a spatiului public… Pai unde intra banii care sunt incasati din chiria pietei? Nu in bugetul primariei? Si te mai intreb ceva: la Roger Waters ai fost? Ai platit bilet? Si sunt sigur ca da. De ce? Pentru ca Floyd iti place si pentru ca a fost la Bucuresti. Te apreciam la un moment dat pentru ceea ce faci dar actiunea asta este ridicola pur si simplu. Sa protestam atunci impotriva tuturor care inchiriaza un spatiu public. De la terase, trotuare, parcari publice cu plata, pana la filmarile de pe strazi.

  Si inca ceva. Daca pretul chiriei ar fi fost, sa zicem 2 milioane de euro din care primaria a r fi acut bancute, de exemplu sau cismele sau mai stiu eu ce in folosul cetateanului, ai mai fi protestat?
  Sau daca in locul lui Idol ar fi fost Pearl Jam?

  Hai sa nu fim ipocriti.

  Reply
  • Mihai Gotiu

   1. nu am fost la Roger Waters (din motive legate de cacealmaua cu Zidul din toamna trecuta)
   2. pt. utilizări speciale ale spațiului public, în orașe ceva mai coerente în dezvoltare (nu de pe la noi) există și destinații speciale ale banilor în bugetul primăriilor (ex: banii din parcările din centru – și vorbim de tarife mult mai mari – sau cei pt. traversarea cu mașina a centrului se duc expres pt. dezvoltarea transportului public sau a benzilor pt. bicicliști);
   3. dar nu despre sume discutăm aici, ci despre tipuri de spațiu public – mai exact funcțiile, utilitățile, utilizările și simbolistica fiecărui tip de spațiu public – iar din acest punct de vedere, încă din antichitate, de când vechii greci au definit conceptul de piață publică (agora) aceasta fost văzut ca un loc de acces liber – NEÎNGRĂDIT – pt. fiecare și oricare cetățean al cetății; ține de sănătatea unei comunități, a structurii sociale a comunității respective, de a avea (cel puțin) o agoră – un spațiu cu acces liber pt. toți membrii comunității;
   4. nu e vorba doar de o tichie de mărgăritar, inclusiv din punct de vedere economic ai nevoie de așa ceva – existența unui astfel de spațiu public (prin faptul că permite negocierea deschisă între toți membrii comunității a problemelor cetății) atenuează sau chiar previne conflictele din societate (o comunitate divizată și conflictuală – vezi perioada Funar – este perdantă și la nivel economic); așadar, chiar și dacă ai înmulți cu o mie sau cu zece mii ”taxa de închiriere” a pieței centrale, tot ar rezulta o sumă minoră în raport cu pierderile pe care le poți avea;
   5. în fine, o comunitate are dreptul să decidă ce vrea să facă cu spațiile ei publice (chiar dacă decizia s-ar putea să fie proastă), iar acest lucru nu se poate face decât printr-o dezbatere publică: în 2005-2006 a existat o dezbatere cât se poate de reală legată de viitorul Pieței Unirii (și la Primărie, și în piață), cu numeroase controverse și puncte de vedere; evident, decizia finală nu avea cum să-i mulțumească la modul absolut pe toți, dar funcțiile și utilitățile Pieței Unirii (pe baza cărora s-a și realizat proiectul de reamenajare) au fost negociate și acceptate atunci; nu țin minte ca de atunci să se fi organizat alte dezbateri publice la finalul cărora să se ajungă la ideea că trebuie schimbat ce s-a decis atunci.

   Reply
 2. laur22

  Ce fundament legal a avut discutzia din 2005-2006 ?
  Aaaaa ca n-ar fi rau sa fie bine si sa vorbim ca sa ne intzlegem ca s anu ne certam nu asa ?
  Deorece in cele din urma decizia ref gardul temporar apatzine dpdv legal primariei nu-i asa ?
  Deci „protestul” vostru este exact ceea ce este, o activitate de autobagare in seama a unora care vor sa fie importatzi mai incolo si de aceea baga pacul in poza acum.

  Respectivii nu au vre-o apasara comerciala respectiva la decizia temporara a primariei.
  Respectivii nu au vre-o apasere de constiintza nu le-a convenit ceea ce s-a promovat in piatza rasism , xenofobie, misoginism sau alte isme impotriva „bunelor moravuri”

  Nu pur si simplu respectivii nu au ce face si se baga in semna facand poze cu gardul.
  Bine bine asa de incalzire e bine si asta da la lucruri serioase cand trecetzi ?

  Reply
  • Mihai Gotiu

   fundamentul pe care trebuie să se baeze orice decizie a unei autorităț locale: consultarea comunității în luarea deciziilor care privesc comunitatea; dezbaterile au fost inițiate de Primărie; o parte dintre ele au avut loc în sala de ședințe a primăriei, organizate de consiliul local, o parte dintre ele în piața publică, inițiate de societatea civilă; cei care au inițiat dezbaterile din piață au participat și la ședințele de la Primărie, la fel cum cei din consiliul local au ținut cont și de ce s-a discutat în piață; e unul dintre puținele cazuri pe care le știu în ultimii vreo 20 de ani, când consultarea publică (procedură obligatorie conform normelor europene) chiar a avut loc pe bune, nu doar pt. a se raporta că ”a fost făcut-o”, și în care decidenții au ținut cont (până la un punct) de dezbatarea publică; spun ”până la un punct”, pt. că ce s-a discutat atunci încă nu e finalizat, iar în ultima perioadă, mai grav, începe să fie încălcat

   Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *