Dorin Tudoran

Știm ce a făcut Doina Cornea pentru noi. Noi ce am făcut pentru Doina Cornea?

 

Astăzi, doamna Doina Cornea împlinește 88 de ani.

 Reiau mai jos și aduc la zi un text publicat în urmă cu doi ani.

Photo and © Brun I. Hagen, rafto.no

Doina Cornea – Photo and © Brun I. Hagen, rafto.no

Gata, întotdeauna, să-și asume solidaritatea cu cei care îndrăznesc să spargă un tabu politic, uitată, deseori, de promotorii solitarității românești de ieri și de azi, Doina Cornea rămâne pentru mine aceeași personalitate extraordinară – onestitate, curaj și generozitate.

În 1984, Europa liberă serializa eseul meu Frig sau Frică? Sau despre condiția intelectualului român de azi (apărut în revista pariziană L’Alternative, sub îngrijirea lui Mihnea Berindei, traducere – Marie-France Ionesco) în care scriam și despre solidaritate vs. solitaritate. Din acel moment, necazurile din viața mea aveau să se multiplice în progresie geometrică.

După o săptămână, două, într-o seară, Europa liberă avea să difuzeze textul unei scrisori deschise semnată de Doina Cornea. Titlul scrisorii spunea totul – Mă declar solidară cu Dorin Tudoran. De puține ori în viață am fost mai emoționat decât în seara aceea.

Printre primele fotocopii ale documenteleor pe care mi le-a trimis Vlad Georgescu de la München, după ce reușisem să scap cu viață din România și să încep o altă viața în Statele Unite, se afla și cea a scrisorii Doinei Cornea.

doina cornea 1_0004

IMG_0001

Când situația mea devenise cu totul critică, Doina Cornea a luat o parte din banii săi (nici ei nu-i prisoseau…), a făcut o colectă printre prieteni și cunoscuți și a încercat să-mi trimită acei bani, din care să pot supraviețui o lună, două.

S-a adresat unui scriitor clujean, despre care aflase că îmi este prieten, rugându-l să facă ce știa el mai bine ca banii să ajungă la mine. Prietenul a făcut ce știa el mai bine – a refuzat, arătându-se speriat ca de ciumă și sfătuind-o să abandoneze asemenea inițiative.

Ce nu știam nici eu, nici Doina Cornea, în acea perioadă, era că prietenul meu clujean avea un prieten mai bun decât mine la București — colonelul de Securitate Ilie Merce, unul dintre cei direct implicați în asigurarea izolării și reprimării mele.

Refuzată, Doina Cornea a încercat să facă a-mi parveni banii colectați printr-un detur care trecea prin Păltinișul lui Constantin Noica. Banii nu au ajuns nici la Constantin Noica, nici la mine. Probabil că s-a mâncat bine din ei la restaurantul MAI din capitală.

În timpul campaniei electorale pentru Cotroceni din 2009, Doina Cornea și-a anunțat opțiunea pentru unul dintre finaliști. Revoltată de opțiunea dnei Cornea, o “intelectuală publică”, membră a camarilei (departamentul “diplomație culturală”) celuilalt finalist, a luat-o bine la refec.

La douăzeci de ani de la căderea dictaturii lui Ceaușescu, cea care își pusese viața la bătaie înainte de 1989 pentru ca toți românii să aibă dreptul de a spune ce gândesc pierdea dreptul de a avea o opțiune. Semn că de la javrele unei epoci la javrele altei epoci, tranziția era deja fapt împlinit.

Ultima oară am întâlnit-o pe Doina Cornea în urmă cu doi ani. Am vizitat-o împreună cu Vasile Gogea. Am găsit-o la aceeași adresă-țintă a Securității lui Ceaușescu (Str. Alba Iulia nr 16), împuținată de ani, mărunțită de dureri, dar la fel de atentă la ce se întâmplă.

Vorbind de una și de alta, la un moment dat Doina Cornea ne-a întrebat: “Spuneți-mi, vă rog, eu ce ar trebui să fac pentru ca…?” Vasile și eu ne-am uitat unul la celălalt cu o uimire de care nu ne mai credeam în stare.

Am mângâiat-o pe mână și i-am spus: “Doamnă, nu trebuie să mai faceți nimic. Ați făcut mai mult decât noi toți. E timpul să mai facă și alții.”

Știm ce a făcut Doina Cornea pentru noi. Noi ce am făcut pentru Doina Cornea?

Azi, cu acceași emoție și recunoștință ca în urmă cu 33 de ani – Sărut mâinile, doamnă Cornea!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Știm ce a făcut Doina Cornea pentru noi. Noi ce am făcut pentru Doina Cornea?

 1. lmihai

  Va multumesc d-le Tudoran pentru aceste cuvinte frumoase adrsate d-nei Cornea, as vrea sa cred ca sunt multumiri si din partea noastra, a necunoscutilor!
  D-l Dinescu a scris un articol in Catavencii care sincer nu mi-a creat emotii, caci se pare ca d-lui Dinescu i s-a cam anchilozat memoria, pacat de domnia sa…minte multa, caracter mic !

  Reply
  • Dumitru

   Eu sunt curios cati romani simt, asa cum spune titlul, ca Doina Cornea a facut ceva pentru ei. Eu, de exemplu, nu simt ca a facut ceva pentru mine. Citind articolul, vad clar de ce dl. Tudoran ii datoreaza ceva, personal. Vad si luarea de pozitie pro-intelectuala. Insa, stiind cine s-a revendicat dupa 1989 „intelectual”, imi vine greu sa ma simt solidar. Termenul a fost din pacate devalorizat printr-o utilizare politica, incercand sa se creeze iluzia (cred eu) existentei unei „elite”. Cei mai in varsta isi mai aduc aminte poate de sloganurile „Ceausescu si comunistii au impiedicat creativitatea” sau „acum intelectualii vor putea sa se exprime neingradit” sau „vom putea imprima cartile ascunse prin sertare”. S-a dovedit ca nu existau decat 1-2 carti scrise pe ascuns, de calitate indoielnica dealtfel. Iar „intelectualitatea” a produs din ce in ce mai putina valoare insa s-a urcat din ce in ce mai sus pe un piedestal. Si, de fapt, cei care inca au mai creat valoare au fost marginalizati (gen. Paunescu). Pai va dati seama ca lumina literaturii romane contemporane este Cartarescu ? E un scandal. Mi-a placut si mie „De ce iubim femeile”, insa nu e foarte original si… e putin, iar celelalte carti sunt slabute.

   Reply
 2. Stefan Bragarea

  Multe mulțumiri domnule Tudoran.
  Bune urări de sănătate atât dnei Cornea cât și Dvs.

  Reply
 3. Dorin Tudoran

  @ Dumitru

  Cred ca aveti dreptate — pentru dumneavoastra dna Doina Cornea nu a putut face nimic. Ma intreb insa cine — in afara de Ceausescu — ar mai putea…

  Reply
 4. raduco

  Intradevar, prea mult si prea des o uitam pe doamna Cornea. Intr-o tara cu o majoritate de lasi si profitori, curajul, generozitatea si modestia doamnei Cornea au fost si raman aproape un unicat. Am scris „aproape” pentru a ma scuza, intr-un fel, in fata altora de anvergura morala a doamnei, daca or exista si de care eu nu stiu. R.C.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *