Vasile Ernu

Statul face diferenţa între buşteni şi oameni – „forţa de muncă ieftină”?

Am crezut că e în India cînd am văzut poza. Fără ironie şi cu respect pentru acea ţară. Dar doar de acolo mai vin astfel de poze. Nu, e la Cluj: „centrul civilizat şi bine gestionat” al acestei ţări. Bun.

Acum 5 zile am scris un text avertizînd asupra acestei situaţii: „Ultimele resurse ale României: buşteni şi oameni „ieftini” în vremuri de pandemie”. Aveţi likul mai jos că văd că a depăşit de mult mia de share-uri.

1. Da, e important ca oamenii să aibă acces la piaţa muncii. E dreptul lor şi trebuie asigurat. Accesul la muncă începe să devină un privilegiu.

Dar.

2. Nu în orice condiţii. Păi este stare de urgenţă sau dispare la un telefon din Germania? Pentru cine şi în ce condiţii? Cine respectă, cine nu? Cine poate schimba şi cum regulile?

3. Acolo nu se respectă regulile sanitare impuse? E foarte important asta. Păi îi trimitem la muncă sau la sinucidere? O minimă respectare a cerinţelor sanitare se poate?

4. Ce instituţii răspund de acest „export”? Instituţiile locale clujene spun că „habar nu au”. Cine gestionează acest „export”? Acolo nu e deloc ok ce se întîmplă.

5. Ce garanţii au aceşti oameni, ce asigurări, ce condiţii sanitare etc?

Dacă s-a făcut înţelegerea la nivel de stat nu se putea organiza o formă umană de „export”?

Totuşi oamenii nu sunt buşteni.

PS: În timp ce aeroportul arăta ca în „lumea a 5-a”, Boc se lăuda cum că „Clujul intră într-o nouă era: Cluj-Napoca va fi monitorizat cu drone. Oamenii vor fi verificați dacă respectă izolarea”.

Atîta PR agresiv bagă băiatul ăsta că mereu îmi aminteşte de o vorbă veche: Sub o coada ţanţoşă de păun se ascunde un amărît de cur de găină.

Textul integral aici: Ultimele resurse ale României: buşteni şi oameni „ieftini” în vremuri de pandemie 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Statul face diferenţa între buşteni şi oameni – „forţa de muncă ieftină”?

  1. G.

    Nu e în India. E ca în India, literalmente: niște săraci pleacă să lucreze în altă țară.
    Sau ca în Ukraina, care a exportat femei, muncitori și acum vinde și pământul (noi i-am devansat pentru că ne-am vândut pământul mai devreme!) minus război, dar asta se poate rezolva foarte repede.
    Boc e o hârtie igienică pe care Băsescu și-a aplicat-o sub coada lui falnică de păun. Nu pricep de ce-l luați în seamă.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *