Iulia ButtuRomania Curată

Care este măsura reală a sănătății noastre? Durata plus calitatea vieții. Start proiect VALUEMED!

Societatea Academică din România, împreună cu Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților demarează proiectul „VALUEMED Elaborarea de politici publice în domeniul sănătății prin utilizarea studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale” (Cod SIPOCA/SMIS: 195/111603). Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020.

Rezultatele VALUEMED vor sta la baza unei noi abordări prin care finanțarea sistemului de sănătate să răspundă în mod real nevoilor populației din România.

Obiectivul general al proiectului vizează creșterea capacității administrației publice, a asociațiilor de pacienți și partenerilor sociali pentru dezvoltarea unui sistem performant de evaluare, benchmarking, optimizare și formulare de politici publice alternative in domeniul sănătății, pe baza analizării științifice a cost-eficacității intervențiilor și investițiilor medicale.

Importanța și urgența proiectului VALUEMED rezidă în faptul că zilnic sunt acceptate spre finanțare medicamente care sunt cost-ineficace, generează cheltuieli pe care Casă Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) nu și le poate permite, ceea ce duce la finanțări tăiate pentru alte tipuri de medicamente, programe, infrastructură sau salarizare. Efectul negativ al acestor deficiențe cade asupra pacienților la nivelul întregii țări și conduce la o risipă semnificativă de resurse. 

În cadrul analizei comandate de Ministerul Sănătății (MS) în 2013: “Applying rapid ‘de-facto’ HTA in resource-limited settings: Experience from România”și publicată în Health Policy (October 2013, Issue 3), Ruth Lopert a demonstrat că în România 30 din 50 primele cele mai vândute medicamente compensate sau gratuite erau cost-ineficace din cauza folosirii unor referințe externe în setarea prețurilor, fapt ce duce la risipă resurselor limitate din acest sector. Situația continuă în prezent, căci deciziile de includere pe listele de medicamente compensate în România se bazează pe date sau referințe aferente sistemelor de sănătate din Germania, Franța sau Marea Britanie și pe studii ce iau în calcul utilitățile specifice populațiilor acestor țări. În ciuda politicilor și reglementărilor Uniunii Europene (UE) și ale Organizației Mondiale a Sănătății, România este printre puținele țări din UE care nu respectă recomandările privind evaluarea tehnologiilor medicale (ETM).

Proiectul VALUEMED aplică, în premieră, instrumentul cel mai răspândit pe plan internațional de măsurare a eficacității tehnologiilor medicale: EQ-5D și va stabili valorile unităților de măsură ale calității vieții și ale stării de sănătate specifice României. Rezultatele proiectului vor îmbunătăți capacitatea autorităților publice de a formula și evalua cost-eficacitatea oricăror politici sanitare implementate la nivel local sau național. Mai mult decât atât, VALUEMED implică și instruiește asociațiile de pacienți din grupul țintă în folosirea instrumentului EQ-5D. La finalul proiectului, partenerii sociali vor putea negocia și impune politici de sănătate bazate pe date și studii de cost-eficacitate, iar prezența lor în organismele de decizie privind accesul la finanțare publică a diferitelor tehnologii medicale va fi pe deplin justificat.

Valoarea totala a proiectului este de: 995.713,25 lei, din care valoarea nerambursabilă din FSE este: 822.254,50 lei,  valoare nerambursabilă din bugetul național este: 153.544,45 lei, iar cofinanțarea beneficiarului este: 19.914,29 lei. Perioada de implementare a proiectului este de 16 luni, cuprinse între luna iulie 2018 și luna octombrie 2019.

Aflați mai multe despre proiectul VALUEMED aici: http://www.romaniacurata.ro/valuemed/


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *