Liviu Antonesei

Domnilor stăpâni ai stării de urgență, legea accesului la informații publice nu a fost abolită!

Am primit de la poetul și junalistul freelancer Willy Totok o adresă a secretarului de stat Gheorghe Sorescu către prefecții din întreaga țară. Atașez documentul pe care presa se sfiește și să-l publice, deși în capul lui scrie mare că este NESECRET, deși publicarea nu atrage vreo răspundere legală. Documentul pune o problemă gravă care atinge Legea accesului la informațiile publice, după știința mea neabolită, nici măcar suspendată pe durata stării de urgență.

Iarăși din cîte știu eu, decretul de instalare a stării de urgență n-a dat Ministerului de interne monopolul asupra bolii, nici asupra informațiilor despre epidemie, ci i-a acordat numai puteri care să contribuie la stăvilirea epidemiei. Din păcate, virusul acesta insidios este cît se poate de democratic, lovește în toată lumea, nu alege, ba mai mult, cei din toate comitetele astea care ne apără sînt, în fapt mai protejați decît noi, ceea ce e normal pînă la urmă, și au acces instantaneu la tratament. Pentru a ne putea autoproteja mai bine, și a sprijini astel autoritățile în acțiunile lor de protecție generală, avem nevoie de toate informațiile.

Din păcate, adresa trimisă prefecților este redactată în stilul triumfalist al unei epoci trecute, aceștia pot difuza numai informațiile pozitive, nu și pe eele cu adevărat importante pentru a putea urmări evoluția unui fenomen atît de grav. Cu informații incomplete sau sulemenite, nu ne putem nici autoproteja eficient, nici contribui la efortul global de stăvilire a epidemiei. Așa că, Domnule secretar de stat, Domnule ministru, vă rog să retrageți această adresă care sugrumă dreptul publicului de a fi informat.

Și o rugăminte de ordin lingvistic, terminologic – cele două ordonanțe emise pînă acum de ministerul de interne sînt botezate „ordonanțe militare”. În opinia mea, denumirea este nefericită cîtă vreme România nu este sub „legea marțială”, nici, Doamne ferește!, dictatură militară, chiar dacă ministerul de interne este cumva o structură militarizată. Pentru actuala stare de drept și de fapt, denumitrea „ordonanța MI nr…” ar suna mult mai adecvat…

Update – Am citit în ZdI motivația pe care o dă MI incredibilei adrese. Dacă adresa în sine era absurdă și ilegală, motivația este suprarealistă! În esență, ar fi vorba despre o măsură luată spre binele nostru, să nu ne deruteze informațiile de la prefecturi! Nu pricep, prefecții ne dădeau informații incorecte?! Păi, atunci, dați-i afară, schimbați-i, nu ne privați pe noi de informații! Și dacă așa arată lucrurile cînd ne doriți binele, cum naiba vor arăta cînd ne veți dori răul?!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Domnilor stăpâni ai stării de urgență, legea accesului la informații publice nu a fost abolită!

  1. emil

    Domnul presedinte Iohannis stie bine ca armata reprezinta singura instutitie de stat care mai poate obliga mafiotii si coruptii din politie, jandarmerie si administratia locala sa respecte legile, ordinea si siguranta publica in Romania.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *