Iulia Buttu

Societatea civilă contribuie la creșterea transparenței procedurilor de achiziții publice

Marți, 3 octombrie 2017, Transparency International Romania și Institutul pentru Politici Publice au organizat, alături de Societatea Academică din România, o masă rotundă pe tema modalităților prin care societatea civilă poate contribui la creșterea transparenței procedurilor de achiziții publice și a eficienței cheltuirii resurselor în aceste proceduri.

Invitații au fost reprezentanți ai ONG-urilor active în monitorizarea achizițiilor publice și politicilor publice și participare civică și organizații interesate de realizarea proiectelor ce urmează a fi monitorizate.

Discuția a pus accentul pe oportunitățile, dar și pe limitele pactelor de integritate, explorând împreună cu participanții soluții pentru atingerea obiectivelor acestor mecanisme de implicare a societății civile în responsabilizarea administrației publice. 

Expertiza organizațiilor din societatea civilă poate contribui la creșterea calității produselor și serviciilor achiziționate din fonduri publice în România. Dar este necesară asigurarea unui cadru instituționalizat prin care ONG-urile să poată monitoriza achizițiile publice. Acest cadrul trebuie să permită formularea unui punct de vedere obiectiv asupra deciziilor adoptate, să faciliteze comunicarea și colaborarea cu autoritățile contractante pentru a crește eficacitatea investițiilor, a preveni nereguli și pentru a crește integritatea.

În prezent, Comisia Europeană, prin DG REGIO s-a angajat să testeze noi metode de asigurare a integrității în cheltuirea fondurilor europene, de eliminare a riscului de proastă administrare, fraudă și corupție, de creștere a transparenței în utilizarea fondurilor europene. Printre inițiativele în acest domeniu, a fost lansat pilotul: „Pactele de Integritate – Mecanism de Control Civic pentru Salvgardarea Fondurilor Europene”, în 11 state membre ale Uniunii Europene.

În România, Pactele de Integritate sunt testate de Transparency International Romania și Institutul pentru Politici Publice în cadrul proiectului de înregistrare cadastrală sistematică finanțat fin Programul Operațional Regional și în cadrul proiectului de realizare a Catalogului Electronic pentru școli, finanțat în cadrul Programului Operațional Competitivitate. 

De asemenea, în baza Pactelor de Integritate, Societatea Academică din România (SAR) monitorizează trei proceduri de achiziții publice în domeniul comunicării și informării, în parteneriat cu autoritatea contractantă – Autoritatea de Management pentru Programul Operațional Capacitate Administrativă. 

 

Mulțumim participanților pentru răspunsul pozitiv la invitație și, mai ales, pentru comentariile foarte utile pe marginea Pactelor de integritate! 

Puteți consulta prezentările susținute la eveniment, dând click pe link-urile de mai jos:

 

Articol preluat de pe secțiunea Pacte de Integritate:

Societatea civilă contribuie la creșterea transparenței procedurilor de achiziții publice! – Pact de integritate

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *