Alina Mungiu-Pippidi

Și acum ce ne facem? 2012 în reluare

Ar fi trebuit să fie vara relansării noastre. Prin nu știu ce miracol, economia iarăși a crescut, FMI și Banca Mondială au updatat pozitiv estimările – a crescut industria, nu doar consumul. La Bruxelles, în loc să ne luăm morala că absorbim încet banii, s-a făcut o reîmpărțire pe ciclul viitor la care devenim mari cîștigători, și așa eram pe locul patru la fonduri de coeziune, acum Polonia se duce în jos și noi urcăm. Dat fiind că e știre falsă că se fură fondurile europene cel mai mult la noi (se investighează cel mai mult la noi, asta e adevărat, am fost în ultimii zece ani în topul de investigații OLAF prezentat ca mare știre azi, și de la guvernele Boc-Udrea încoace, care au dat înapoi cei mai mulți bani pentru fraude mergem mereu spre mai bine, se fură mai puțin, licitațiile neconcurențiale sunt duble în Polonia față de noi, care suntem aproape de media UE), și dat fiind că nu e adevărat nici că suntem îndatorați peste cap (ne temem pentru alte țări europene, nu pentru noi), dar în schimb e adevărat că anul ăsta devenim o țară prosperă, trecînd pragul a 10 000 de euro per capita, ceea ce simt chiar și cei care se plîng mai tare, dacă te uiți numai la ultimii doi ani pentru cîtă lume au crescut veniturile, nu neapărat pe bază de merit, ar fi fost poate momentul să punem armele jos și să facem un front unit pentru președinția europeană românească de la anul.

În Rond-Point Schumann atîrnă pe clădirea Consiliului afișul cu președinția bulgară, care se petrece calm, fără incidente sau emoții, dar și fără ca Bulgaria să fi fost scoasă din MCV sau invitată în Schengen. O merită, că sunt corupți și nu arestează pe nimeni? Dar cum rămîne cu noi, care arestăm pe toată lumea, și tot corupți suntem, deși pe un sfert mai puțin corupți decît acum zece ani? Merităm să ne alegem singuri cu ce ne pregătim, o președinție penibilă, dominată de conflicte și pîre la Bruxelles, fără nici o șansă de Schengen, că ne dăm singuri cu țara în cap zilnic, din cauza unor politicieni ocupați să se lichideze total, deși nu au șanse decît să se umple reciproc de sînge? Nu era mai bine ca, în loc de episodul zece din Pesediada, noua sagă eroică în care Obelicșii autohtoni își imaginează că luptă cu Ceaușescu și cu minerii, dar numai pentru că nu fost pe acolo cînd ne luptam pe bune cu respectivii și pentru că spun orice, se petrecea episodul trei din Înțelegerea? În primele două, toate partidele, și atunci încăierate, au agreat să nu ne sabotăm între noi și să prezentăm o candidatură unită la UE (anul 1996), iar în episodul 2 (2000-2001), un PSD proaspăt ales s-a dus la Bruxelles și a spus că acceptă invitația să aderăm în termenii oferiți guvernului precedent, cel inamic, că țara e una și toți vrem să intrăm în UE și să facem cît mai mult din asta.

Pierderea colaterală cea mai recentă a Pesediadei de doi bani (dar nu de neglijat, că joacă în ea actori de la servicii cît se poate de proeminenți și periculoși) o reprezintă decizia CCR privitoare la numirea procurorilor. Nu trebuia să se ajungă la ea, pe fond e a doua oară cînd CCR spune că DNA nu e constituțional (nu am auzit nici un jurist serios să spună pe fond că e, și în multe țări candidate nu s-au putut face asemenea agenții ”autonome” cum a cerut UE, chiar din această cauză), prima oară s-a cosmetizat chestiunea făcîndu-se direcție din Parchet, dar acum cu cîți suflă în foc s-a reînviat – că era acolo, și este articolul cu procurorii sub autoritatea Ministrului Justiției. Și așa s-a ajuns la o decizie probabil constuțională, dar care putea fi evitată, și care e proastă , nu doar că poate pica Codruța înainte de termen (cineva care spune unui procuror, în ședință cvasipublică, că vrea să vadă un prim ministru inculpat, și după aceea se ajunge la achitarea lui nu mai este de regretat), nu că e scos din ecuație Klaus Iohannis, ci pentru că se elimină un lucru bun, consensul politic asupra numirii și revocării unui procuror general.

Procurorii șefi au marea lor parte de vină că s-a ajuns aici, dar și toți suflătorii în foc nu pricep că o arhitectură anticorupție pe alocuri neconstituțională (nu e acesta singurul loc) s-a menținut prin presiuni externe și un oarecare consens intern (minus UDMR) între actorii principali că de dragul angajamentelor externe ne facem că nu vedem că nu prea e conform cu Constituția de la 1991 ce facem. De unde însă să mai existe consens, și cu cine, cînd miza jocului a ajuns una singură, să îi elimini pe ceilalți băgîndu-i la pușcărie pentru delicte minore, de acum zece ani, deși, în cazul principalilor șefi PNL, e vorba de eliminarea foștiilor camarazi de la referendumul anti-Băsescu din 2012? Nu mai ai cu cine să faci consens, și atunci tabăra cealaltă distruge tot ce am construit noi, mai ales ca să se apere. Și asta se putea evita, dacă nu sesiza nimeni Curtea nu se întîmpla nimic, și dacă nu era radicalizarea de după pierderea alegerilor de către tabăra Iohannis (cu inculpări gratuite la Tăriceanu, Dragnea) părerea mea e că o parte din instituțiile anticorupție rezistau PSD, care ar fi atacat mai puțin disperat și frontal. Excepția sunt conflictele de interese pentru parlamentari, că la asta a fost mereu majoritate contra, dar văzînd că unele constrîngeri mai modeste nu sunt acceptate de către parlamentarii europeni e clar că asta se va rezolva cînd vom avea altă categorie de politicieni.

Dar fără nici un constituționalist (nu doar că tabăra ”Rezist” are în frunte doar autodidacți, care nu citează pe nici un jurist, cu alte cuvinte au un jurist netransparent și anonim, dar pînă și președinția a făcut sesizări îa CCR în afara termenelor, și alte lucruri jalnice), și numai cu răcnete și huiduieli, ne-am tăiat singuri un picior, și asta o să aibă impact, dincolo de Kovesi, și nu e nici consolare că nu era constituțional, putea sta acolo mult și bine dacă nu dădea din copită aiurea.

Și acuma ce facem? Armele sunt scoase din teci pentru un 2012 reluat– sunt de o săptămână la Bruxelles și nu aud decît că din România vin apeluri disperate la intervenție. Dnul Toader merge mai departe – după ce a provovat chestia asta, de ce s-ar opri? Nu îi e clar cum e cu reacția europeană, a subestimat-o mereu și o subestimează și acum. La fel, și ziariștii luptători pentru justiție care de acum un an calificau CCR drept ticăloasă și mincinoasă, și corul lor de huligani facebook, care cer exact ce a dus la începutul problemelor din Ungaria și Polonia – intervenții peste CCR. Mai urmează arestări, suspendări, și comparații pe care le facem chiar noi cu Polonia și Ungaria, adică cu niște țări unde niște radicali de dreapta au reușit să elimine fosta stîngă comunistă coruptă și compromisă, dar moderată, și acuma ne arată care e idealul de guvernare al dreptei – unul mai antieuropean și mai autoritar decît al stîngii.

Polarizarea politică din România și folosirea serviciilor secrete și a DNA în politică au ajuns o problemă chiar mai mare decît corupția în acest moment, iar combinația a toate e letală. Ea distruge sistematic instituțiile anticorupție pe care le-am plătit cu sacrificii personale acum zece ani. Lipsa de discernămînt și simț critic al fiecărei tabere față de ai săi a dus la o escaladă care promite cele mai rele deznodăminte prezise de mine în luna ianuarie. Nu doar că Schengen și eliminarea MCV (deja irelevant la ce probleme trebuie rezolvate și cum se rezolvă ele) se eternizează, și odată cu ele statutul vostru de țară de rangul doi (că unii au și alte alternative), dar chiar trageți de uși să vă băgați singuri în celulă. Dar cum nebun e ăla care se bagă între doi care vor să se omoare, cînd în sfîrșit barca prinsese direcția spre mal, omorîți-vă, frate! Dacă nu aveți potențial pentru nimic altceva.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

69 thoughts on “Și acum ce ne facem? 2012 în reluare

 1. marian

  „Daniel Morar e în Curtea Constituţională şi dacă există ceva excepţional care se petrece acolo nu ne îndoim că va ieşi să ne spună. Nu are ce sau cine să-l oprească de la acest lucru.”
  si mai clar:
  ” NU există la această oră un proiect de lege care să vizeze desfiinţarea sau subordonarea DNA, sau înlăturarea şefilor săi aflaţi în timpul unui mandat legal sau legitim. Dacă DNA e în pericol, România curată vă va chema la demonstraţii. ”
  Recunoasteti autorul?

  Reply
 2. ??????

  Președintele veghează la respectarea Constituției, articolul 80 din Constituție ?
  Opinați că i-ar putea zice judecătorii de la CCR, care doar garantează respectarea supremației Constituției, cum să vegheze la respectarea Constituției, președintele fiind și șeful CSAT, deci mai pregătit în chestiunile de „a vegehea” ?

  Reply
  • mircea

   adica cap de bou si minte de catar face nani,nani,sa plimba ca e confortabil dupa care mananca o mamaliga maaaaare o garnita da varza si un troc de cartofi,apoi nani,nani da joi ora 2PM pana marti ora 2PM

   Reply
 3. CMC

  In cea mai mare parte intre marii corupti/corupatori si securistii de la noi s-a putut pune semnul de egalitate.
  Si cand vezi ca tocmai anticoruptia se prefacea ca nu-i vede chiar pe securistii corupti (cazul Florica-Pescariu e ultra-relevant) dar se leaga cu scop politic evident de cazuri minore ( nu doar foarte vechi dar si ridicole), urmarind cauzarea unor prejudicii politice partidulului de stanga care a castigat alegerile ( ca sa faca pe plac europenilor de dreapta) te cuprinde o scarba fata de tocmai lupta anticoruptie. Complicitatea deontologilor care se prefac ca au uitat de plagiatul lui Ponta, doar-doar o distruge PSD-ul arata ca suntem o tara fara coloana vertebrala, chair in partea care se da intelectuala si – mai nou – lucratoare in multinationale (de parca un portar sau un vanzator de la LIDL sau Kaufland sunt dintr-data mai destepti pentru ca cica lucreaza la o multinationala).
  Cazul Elena Udrea este unul foarte clar. Nu au avut curajul sa se ia de ea (cat or fi fost ei de procurori independenti), cat timp protectorul ei era la Cotroceni si se credea tartorul serviciilor. Pe urma au luat-o cu Gala Bute, un caz destul de neclar, cand e evident ca d-na in cauza a fost protectoarea jafului de milarde de Euro organizat de Cocos, de la care si-a luat partea de spaga prin partaj (si cu care o duce bine in Costa Rica).
  Complicitatea UE la utilizarea anticoruptiei ca arma de control politic in Romania si de satisface a doleantelor politice ale conducatorilor temporari ai UE nu face decat sa reduca speranta ca se va mai schimba ceva si sa creasca teama ca persistenta in greseala a liderilor UE nu va face decat sa exacerbeze sentimenul nationalist in majoritatea tarilor europene, cu ajungerea la putere a partidelor extremiste.

  Reply
  • Marius

   Comentariul este corect. DNA nu a fost niciodat complet independent politic. Dar acest DNA asa cum era, a devoalat multe cazuri de coruptie reale in care erau implicati politicieni de prim rang ( Oprescu, Mazare, Nicusor Constantinescu, Udrea, Cocos, fam Basescu etc) si multe altele afaceri in care erau implicati politicieni si oameni de afaceri. Sigur, acum problema care este ? Ca Dragnea a facut infractiuni minore si nu trebuia judecat, trebuia sa se treaca cu vederea ? DNA e vinovat de fapt ca nu a scos la vedere un dosar mult mai serios al lui Dragnea, cel cu fonduri europene. In rest, CCR o da dupa copac in functie de cine e la putere. Si chiar si asa, presupunem ca procurorii sunt influentati politic dar si judecatorii ? Ponta a fost acuzat si el pe nedrept dar nu s-a apucat sa demoleze tot sistemul judiciar din aceasta tara ca sa scape. Sincer, nu am votat niciodata acest partid tocmai pentru ceea ce face Dragnea acum. La inceput Dragnea mi-era simpatic cu atitudinea lui de batranel molcom. Probabil disperarea ca ar putea ajunge in puscarie a facut ca o mare parte din populatie sa-l urasca cu toate sondajele masluite ale lui Pieleanu. Putea sa aiba o abordare corecta si sa spuna ca are incredere in judecatori fara sa macelareasca toate legile pentru ca acum, chiar si cu o condamnare definitiva, el sa poata sa faca recurs pana ii iese cu condamnare la locul munca asa cum se pare ca a propus Iordache zilele astea. PS : Locuisesc in sectorul 1. Am crezut mereu ca Chiliman e un primar bun, chiar era apreciat de 70% din locuitori. Pana a venit DNA si l-a saltat si impreuna cu el inca vreo 10 consilieri. Am crezut ca e o chestie politica pana am aflat ca omul spaguia fiecare contract de reabilitare termica cu 20% din valoare, ca dadea autorizatii de constructie ilegale doar pe spaga , ca ii ameninta pe cei de la Asociatia Salvati Bucurestii Noi ca le vor arde casele daca nu renunta la procesele impotriva primariei. Deci nu, DNA cu toate excesele lui , a fost singura institutie care cat de cat a functionat si a avut rezultate. In aceasta tara nu functioneaza comisiile din primarii, nu functioneaza institutiile de control, nu functioneaza procuratura, nu functioneaza politia locala sau nationala. Daca toate aceste institutii ar functiona, nu ar fi nevoie de DNA, oameni nu ar da in judecata autoritatile publice pe banda rulanta datorita multiplelor ilegalitati comise de catre aceste institutii.

   Reply
   • CMC

    Nu a cerut nimeni ca DNA sa fie desfiintat!
    Poate e insa nevoie de un management care sa nu faca jocuri politice.
    In rest, Dragnea nu pare mai vinovat ca Orban sau ca Johannis. E doar luat in colimator.
    Daca imi spune cineva ca trebuie bagata teroare in parlamentari ca sa le frica frica sa ia si un capat de ata, mai ca as fi de acord. Desi ar trebui sa fie teroare cu medicii care si dupa marirea salariilor iau bani de la pacienti.
    Dar daca vine cineva sa imi spuna ca e anticoruptie credibila faza in care ii lasi pe Florica si Pescariu cu banii, ii rad in fata.
    DNA ar trebui sa isi recunoasca greselile si sa mearga inainte, fara mila, pe cazuri de mare coruptie. Dar zeci de ani de anchete ca sa nu stim ce e cu flota, fregatele, Daimler, Ericcsson, EADS samd suna foarte ridicol. Spe’ ani ca sa iti aduci aminte de Dragnea, pe care il lasai in pace linistit cand erai focalizat pe Ponta si il vedeai pe Dragnea ca un adversar al lui nu fac decat sa sporeasca neincrederea in anticoruptie, in care mai totul a devenit spectacol si foarte putin profesionalism.

    Reply
    • Marius

     DNA va fi desfiintat de facto. Nimeni nu mai crede ca cei de la putere vor pune un prouror sef independent acolo. Estimez ca incet, incet vor fi aruncate la sertar toate dosarele importante de politicieni. In plus, cine va mai crede in independenta DNA ? Ce procuror va mai avea curaj sa investigheze un politician pentru coruptie cand stie ca seful lui, procurorul sef, este controlat politic. Nimeni, totul va fi la misto ca pe vremea PNA-ului lui Nastase. Repet, DNA nu a fost independent politic nici pana acum, dar de acum inainte va fi complet subordonat politic celor de la putere. Iar cu un presedinte extrem de slab precum Iohannis, care nu are flexibilitate intelectuala de a intoarce lucrurile in favoarea lui, Dragnea va pune un om de paie (si total incompetent) asa cum a facut-o si in toate celelalte structuri ale statului. In plus, cred ca si judecatorii vor fi timorati de puterea lui. In conditiile in care aduce 500000 de oameni in Bucuresti, cine mai crede ca un judecator poate judeca independent o cauza in care e implicat Dragnea. Omul ala are si el copii, credite, o casa de platit eventual. Probabil va alege solutia simpla si fara batai de cap. Pentru ca astazi Dragnea si-a construit si un departament de investigare a magistratilor. Sigur, un presedinte inteligent poate intoarce lucrurile in favoarea lui pentru ca CCR nu a scos complet din ecuatie presedintele in procesul de numire si revocare a procurorului sef. Dar pentru asta ai nevoie si de niste consilieri foarte buni, ai nevoie sa intelegi ca puterea pe care o ai ca presedinte consta in capacitatea de a convinge oamenii ca ceea ce vrei sa faci e spre binele lor. Si sunt absolut sigur ca daca Iohannis refuza un procuror sef marioneta si va explica acest lucru oamenilor, PSD nu va avea niciodata curaj sa-l suspende, ba mai mult, nici CCR nu-l va forta sa-l accepte.

     Reply
     • CMC

      Anticoruptia a devenit ridicola din momentul in care s-a aflat ca cei de la DIICOT faceau dosare la cei de la DNA si cei de la DNA le faceau dosare la cei de la DIICOT doar ca se se aiba la mana unii pe altii. Iar SRI le facea la toti. Ceva ca in Intoarcerea Marelui Blond (varianta franceza). Cred ca ceea ce dezvaluie Dragomi9r e esential si se pare ca se verifica in totalitate.
      Ca nu va fi un procuror sef independent la DNA? Pai, ce acum a fost?
      Poate o fi fost independent de Romania, dar – dupa mine a facut [si] jocul altora. Ce procuror sef dintr-o tara participa la intalniri cu sef din serviciile interne si cu agenti straini, fara sa actioneze impotriva sefului din servicii?
      Sunteti in eroare cand spuneti ca Dragnea isi va pune pe cineva fidel. Mie actualul ministrul justitiei mi se pare competent si corect. CSM-ul poate verifica, Presedintele poate verifica prin servicii si poate scoate public orice date care ar sustine o subordonare politica a procurorului sef. Asta ar fi si rolul serviciilor. Nu ala de a folosi procurorul sef pentru atingerea scopurilor politice proprii sau/si ale celor care le controleaza.
      De afara, eu vad o mafie a procurorilor, care par sa fie orice altceva decat independenti (chiar nici unul nu e de parere ca se intampla lucruri gresite in DNA?). Ii vedeti pe procurori sa se ancheteze cinstit intre ei? Vi se pare corecta ca procurorul Eva sa fie condamnat cu suspendare pentru luare de mita? s.a.m.d. Nu cred ca exista procurori independenti, dar cred ca sunt procurori care – pentru banii de la DNA – sunt gata sa faca ce li se cere.
      Din pacate, noi demonstram in fiecare zi ca nu suntem capabili sa gestionam democratia. Asta si in educatie (nu stim decat sa jefuim prin autonomia universitara) si in medicina ( ajung disperati medicii din Szeghed de ce vad ca au facut medicii romani) sau in justitie (protocoalele secrete).

     • relu59

      „Repet, DNA nu a fost independent politic nici pana acum, dar de acum inainte va fi complet subordonat politic celor de la putere” …….. Adica ? CARE ESTE DIFERENTA ??? —– Pana acum a fost subordonat OPOZIETIEI ???

     • ilie

      Ptr. CMC. Invata sa vorbesti romaneste. Cazul dativ se formeaza cu cazul dativ, fara prepozitii, nu cu prepozitia „la”. Apoi n-ai decat sa bati campii…

   • Ghita Bizonu'

    Stii ca un domeniul; MARI CORUPTII, adica cu o valoare de peste 100.000 eurom DNA are competenta exclusiva? Adica dacqa faci un miș maș , sa zicem , cu primaria Cluj si cestia aia are o valare de 500.000 euro numai DNA te poate „lua”. Insa ce se intampla daca DNA are alte priortotati? De exemplu niste gainarii de 300 lei sau 2 ciocolate date lu Marina ca sa bage acu mai cu mila canf iti face injectie?{ai ce sa se intample esti liber sa iti kentui banii necinstiti, sa umbli cu buanciuni si .. si da sa mai faci cateva miș mașuri!

    Asta ma nemultumeste pe mine – ca in loc de mare coriptie mi serveste .. mica coruptie. E ca si cum la restuarant comand muschiulet si mi se aduce fleica.Bun e gustoasa si fleica .. insa e mai ieftina!

    Reply
 4. taunul77

  Singura rezolvare ramasa e schimbarea Constitutiei. Dupa ce politrucii implantati in CCR au facut-o arsice cu interpretarile si deciziile lor „general obligatorii”.
  Problema cea mai mare dupa motivarea de ieri a CCR, nu mai e ca pleaca Kovesi. Ci ca procurorii au fost pusi iar sub control politic. Consecinta va fi eliminarea diminuarii coruptiei. Acel 25% va disparea. Romania va fi la fel de corupta ca in perioada post-2005. Sau poate si mai mult. Si vom ajunge sa intrecem si Polonia la licitatii neconcurentiale; sau trucate de-a dreptul. Si la returnat bani europeni.
  Guvernele Boc au dat cei mai multi bani europeni inapoi pentru ca atunci a fost si cel mai mare interes in accesarea fondurilor. Guvernele de dupa, nu prea si-au mai batut capul cu asa ceva. Astfel incat sumele returnate s-au diminuat. Daca tot nu s-a mai accesat prea mult, ce era sa se intample de altfel?

  Reply
  • CMC

   Schimbarea Constitutiei nu se face pentru ca vrea X sau Y ci pentru ca e votata. Si ma indoiesc ca va fi votata in varianta pe care o vreti.

   Reply
   • taunul77

    Pana la urma poporul roman e suveran. Va avea Constitutia pe care o va dori. Dar de unde stiti ce varianta de Constitutie vreau eu?

    Reply
    • CMC

     Vreti schimbarea Constitutiei, ca asa ati spus. Nici nu ma intereseaza ce vreti sa contina.
     Doar ca nu obligatoriu ca altii sa voteze ce vreti dumneavoastra.
     Vi se pare logic raspunsul?

     Reply
     • taunul77

      Mi se pare inutil raspunsul. Fiecare are dreptul la propria opinie, referitor la o chestiune sau alta.

 5. Adrian

  Deci recunoașteți că preș. Iohannis (și automat poporul) nu a fost optim reprezentat juridic și nu doar acum. Dacă instituția preș. ar fi angajat o casă de avocatură ar fi ieșit alt scandal. Sau dacă vreo casă de avocatură și-ar fi oferit public serviciile la un preț simbolic ori gratuit. Putea preș. Iohannis să angajeze o echipă din câte y avocați membri de partid parlamentar plus x nepartizani. Pe de altă parte, s-or fi convins definitiv și feseniștii că era mai bine cu monarhie și nu e timpul trecut.. Iar partenerii din uniune nu cred că o se supere mai mult ca ieri ori alaltăieri că nivelul țării e cel care e, tocmai ați punctat în primul paragraf.

  Reply
 6. Glogovetan Alexandru

  ” folosirea serviciilor secrete și a DNA în politică ”
  Buna ziua,
  Poate ar trebui sa ne spuneti cum am putea starpi coruptia. Din cate stiu eu in Italia s-a utilizat armata pentru combaterea mafiei si nimeni nu a fost indignata.
  Veniti va rog cu solutii concrete, oamenii cinstiti din tara asta sunt sufocati de coruptie si incompetenta.

  Reply
  • Ionete Petre

   Atat de sufocati incat s-au dus sa sustina Partidul si pe noul sau carmaci. Securitatea ne-a pus acum in cap un carciumar. E un progres

   Reply
 7. Vineri

  Nimic. Deocamdata asteptam sentinta in cazul lui Dragnea si habar n-avem daca va fi definitiva. De maine in Co Loo multe s-ar putea intampla.

  Reply
 8. PAFI

  In sfarsit, totul mergea bine in Romania, cu competentii Dancila, Vasilescu si ceilalti mari specialisti (cu doctorate!) si oameni de bine sau iubitori de arta (strategul Darius Valcov) la comanda treburilor tarii. In sfarsit, dupa doua incercari, PSD-ul reusise la a treia. Au venit astia de la #rezist, Johannis si Kovesi si s-a ales praful. Mai oameni buni, voi nu vedeti ca in felul asta nu ne mai putem imprumuta ca sa facem crestere economica? Cum vreti sa mai platim salarii, pensii, si alte avantaje pe deplin meritate (mai ales cele speciale, de merit)? Va dati seama ce cai mari aveam, ce investitii pregateam, ce dezvoltare meseriasa ca la Teleorman va garantam? Autostrada Alexandria – Viena era in plina desfasurare a studiului de fezabilitate! Na, acum ca nu sunteti cuminti, o sa vina criza, Johannis e de vina, Johannis e de vina!

  Reply
 9. Dumitru

  „din cauza unor politicieni ocupați să se lichideze total” De politicieni era vorba pe vremea lui Basescu. Dar Base a incurajat serviciile sa creasca atat de mult, incat pentru ele este acum o chestiune de supravietuire. De asta isi permit ingerintele atat de criticate.

  „se elimină un lucru bun, consensul politic asupra numirii și revocării unui procuror general” Absolut. Dar ce sa vezi, o partida incearca sa o omoare pe alta. Iar singura aparare a celeilalte e legea, aplicata „à la lettre”. Am mai scris-o pe aici: nu inteleg ce a fost in capul serviciilor cand l-au dat jos pe Ponta, care pare sa fi fost exact omul compromisului pragmatic (in lumina informatiilor despre colaborarea teribil de stransa cu SRI si DNA). Hubris.

  „folosirea serviciilor secrete și a DNA în politică au ajuns o problemă chiar mai mare decît corupția în acest moment” Asta e radacina tuturor problemelor. Insa in prezent pe ea s-a grefat ceva ce Vasile Ernu a numit „rasism social” (nu stiu de unde isi ia sursele, dar cuvantul e bine ales).

  Reply
 10. Michael Goebbel

  Stimata Doamna Mungiu – Pippidi ! Sunt anumite aspecte la care aveti dreptate , , la altele nu ! Spuneti ca DNA a trecut prea mult in sfera politica !! ( imi cer scuze daca am inteles gresit )!Dar cine ar trebui sa fie exemplu in sens pozitiv unui popor , popor care se lupta cu coruptia de zeci de ani , incepand din sistemul administrativ , de sanatate , de justitie , de educatie, pana in religie !! Ca sa fiu cununata in Romania ( tinand faptul ca sotul meu este evangelic , preotul ne – a cerut 100 de euro si am fost cununati) Oamenii spun ca daca nu dau la medici spaga , nu sunt bagata in seama sau atunci cand fac investigatii medicale nu li se da chitanta ! Sa nu Mai vorbim de cum functioneaza Politia si fiscul , altfel nu pot sa imi imaginez ca in trei – patru ani , un sofer cu o autobasculanta proprie ( si aia cu permisiunea de functionare trasa de ” par ” , ca pe la RAR nu oricine trece cu masina la verificare technica, cu executori judecatoresti care tin de hotarari judecatoresti date irevocabil fara insa nici un suport tehnic si juridic corect , executori care venind sa puna in executare un imobil de ex ar trebui sa vada ca in teren este altceva decat in hotararea judecatoreasca , ba mai mult desi prin contestatii la executare li se anuleaza actele,de executare aceeasi executori si judecatori continua sa aplice aceleasi hotarari desi alte instante spun ca s – au facut greseli atunci cand s – au dat hotararile judecatoresti , cu primari de comune care duc asistatii sociala sa le munceasca in curte , cu padurari care ii apara de hotii de lemn , cu profesori care se plant de salarii mici , in schimb fac meditatii pe rupte cu copiii lor din clasa iar in familia copilului se spune ca trebuie sa faca meditatie cu profesoara respectiva pentru ca altfel primise nota mica etc etc etc !! Ce Mai este de spus ??? Unde nu este coruptie ? Spuneti Dvoastra ca Domnii Tariceanu si Dragnea au fost cercetati respectiv condamnati inutil? Dar unde ati vazut in Romania ca un politician prins ” cu ocaua mica ” !! fie ca este vorba de abuz in serviciu , sau de putere sau plagiat si – a dat demisia fara sa ii fie ceruta de colegii din Parlament ? Nu trebuie sa Mai spun ce le lipseste acestor politicieni! Spuneti Dvoastra ca Romaniei ii merge bine acum, salariile cresc( insa nu uitati o societate unde preturile sau dobanzile bancare sau preturile la energie si gaze cresc numai sanatoasa nu este !!! ) , ca Romania are tot Mai mare acces la fonduri Europene , desigur , un lucru bun , la Bruxelles este cunoscut faptul ca Romaniei ii lipseste infrastructura dar nu ii este cunoscut faptul ca o strada se asfalteaza in fiecare an !!! Probabil nu ii este cunoscut faptul ca atunci cand este vorba sa ” masluim ” si sa ascundem adevarul de cum folosim fondurile europene suntem experti in a expunge lucrurile asa de incurcat ca nimeni la nivel de Bruxelles nu le Mai intelege ! Credeti ca le este lor cunoscut faptul ca o Vila a SRI ( ex Calimanesti – Caciulata ) a fost o spalare de bani de pe vremea comunista si pana astazi cand ii se reinnoieste a nu stiu cata oara ( astazi desigur pe fonduri Europene ) infrastructura!! Nu de Alta dar cine stie ce Sef sau Simplu functionar la SRI doreste sa Isi petreaca concediul pe bani de nimic dar comfort ” ultra ” la ea ? Desigur ei sunt siguranta Nationala a tarii ! Stimata DNA PIppidi , sunt convinsa ca si DNA Kovesi a facut compromisuri si poate si greseli dar va intreb in haosul care exista inca in Romania nu vi se pare normal !! Nu ati spus ce averi are DNA Kovesi in Tara sau ascunse in strainatate si ce avere are Dl . Dragnea ( fie si pe numele altora) . Desigur Dl Tariceanu are un alt vis „” sa intre in istorie ca si Presedinte al Romaniei ” , altfel lipseste Romaniei un Presedinte cu gusturi fine la masini si femei !!! Personal sunt foarte trista de ceea ce se intampla in Romania !!!

  Reply
  • Ghita Bizonu'

   Stimata doamna

   in m mod traditional preotii negociaza „la liber” .Asta este obicieul pamantului.
   Si daca ati fi avut gantezia unei ceremonii la biserica Cotroceni (aia din fata Operei Bucuresti) sau Casin … ati fi aflat ce este ala pret mare!!!

   Reply
 11. Dan Plesoianu

  Toate ca toate, dar nu cred ca este cazul sa ii scoateti basma curata pe Dragnea si Tariceanu – si asta in mod repetat ! Acesti oameni sint cei care au sustinut si sustin curentul coruptiei primare in Romania. Spuneti despre Polonia ca a trecut la un totalitarism de dreapta… Ma rog, nu stiu cum e acolo, dar la noi totalitarismul de stinga face ravagii in continuare… Si, daca nu se poate decit sa avem totalitarism, atunci parca ar fi de preferat un totalitarism de dreapta, decit cel de stinga. Cel putin teoretic, macar totalitarismul de dreapta este pro-munca, prin comparative cu cel de stinga, care este pro ajutoare sociale extrem de extinse… Iar Romania a „crescut” numai sub totalitarismul de stinga, in ultimii 75 de ani…
  Problema este ca la noi SRI (si celelalte servicii), in loc sa fie in general neutre, au devenit conducatorii politici ai tarii, fara insa a se pricepe la acest lucru. Si, in timp ce, da, este normal sa se incerce limitarea fraudelor politice comise de stinga, trebuie sa se limiteze si cele comise de ne-stinga (nu I-as putea spune „dreapta” factiunii opuse). Dar, in timp ce o parte din servicii (cel putin asa pare) sustin stinga, iar alta parte sustin dreapta, paradoxal, exista domeniul de mijloc, in care ambele sustin stinga, adica in domeniul furtului masiv al retrocedarilor (si al altor bunuri, unele ale Statului), care domeniu, ajuns in intuneric, este, de fapt, motivul fundamental al luptei de azi impotriva Justitiei, si al situatiei in care se afla tara.

  Reply
 12. Ana

  Stimată doamnă, Mungiu-Pippidi,recunosc că nu v-am prea citit înainte vreme din simplul motiv că ideile noastre cu prea convergeau … Cu totul întîmplător de ceva timp am mai citit cîte ceva scris de dumneavoastră printre care și acest articol și… culmea ,cititndu-l pînă la capăt ,concluzionez că ori eu am fost nedreaptă în aprecieri vis-a-vis de „idei și convingeri” ori domnia voastră și-a modificat modul de abordare al problemelor . Articolul este o ilustrare deși concentrată și destul de sumară ,a realității românești actuale,pe care mulți o neagă injust, după părerea mea . Vrem-nu-vrem să recunoaștem, am evoluat puțin, față de perioada băsistă . Ceea ce mă doare pe mine ca român, este printre altele ,vrajba absolut nefondată dintre români,strict pe baza convingerilor politice ,vrajbă creată tocmai de politicienii noștri de doi bani . Politica românească ,trebuie să recunoaștem, a încăput pe mîinile unor potentați ai vremii, care nu au nimic de-a face cu înțelepciunea și cu atît mai puțin cu inteligența și cultura . Au românii o vorbă cu ce face prostul cînd ajunge împărat, iar asta se potrivește ca o mănușă celor care au acum pîinea și cuțitul și care primul lucru ce l-au făcut a fost să-și reguleze poporul fără pic de remușcare, că de frică de Dumnezeu,nici măcar nu poate fi vorba . Țara asta este acum exact ca un pește ce trebuie preparat,dar care înainte de-a fi gătit trebuie curățat , Iar cum„peștele de la cap se-mpute”, de-acolo trebuie și începută curățirea…nu de la coadă cum zic unii „dăștepți ” .

  Reply
 13. Dan Plesoianu

  (cont.)
  In orice caz, psdaldeudmr sint o organizatie care in nici un caz nu doreste binele Romaniei, ci, in cel mai bun caz, pe cel personal, si apoi pe cel al sustinatorilor sai de stinga, o stinga care devine din ce in ce mai extrema. Deci aceste grupari nu trebuie sa fie sustinute in nici un caz de persoanele de centru, si nici de cele de dreapta. Din pacate, aceasta stinga – care, sa nu uitam, are o foarte slaba reprezentativitate – a devenit din ce in ce mai virulenta si mai agresiva (datorita, mai ales, fostelor elemente PC), intentionind sa distruga ca un tavalug totul in cale, si-a pus in cap sa inceapa prin demantelarea sistemului de Justitie. Ei bine, chiar daca departe de a fi perfect, acel sistem de justitie ar fi functionat onorabil, numai ca numarul infractorilor, care au ceva de pierdut, din organizatiile numite mai sus a devenit intre timp prea mare, acestia fiind mai numerosi, dupa cum se vede, decit oamenii normali, fara sechele infractionale. Deci Justitia trebuia lasata sa isi faca treaba… Daca Justitia ar fi fost sustinuta, ar fi iesit neindoielnic oricum la iveala si legatura ilegala si imorala dintre SRI si DNA (si celelalte servicii, si celelalte ministere), fara a fi fost nevoie sa fie dusa spre anarhie intreaga tara. Iar initiative de distrugere a Justitiei apartine in totalitate psdaldeudmr, si simpatizantilor lor. Aceasta este, intr-adevar, o lovitura de stat de catifea (sau mai degraba de pinza de sac), si nu are aproape nici o justificare logica, morala, sau legala.

  Reply
 14. Laura Croitoru

  Am citit cu mult interes articolul,deși niciodată nu v-am împărtășit părerile.Le-am considerat in totala contradicție cu ceea ce înseamnă un stat democratic din punctul meu de vedere.Nici acest articol nu se dezminte,deși,conține și lucruri de bun-simț.Dar ceea ce ma uluiește este modul in care spuneti ca merge și așa chiar dacă nu prea este constituțional,ca poate rămâne și șeful Dna chiar dacă mai încalcă legea .Este uluitor sa auzi așa ceva de la o persoana de la care ai alte așteptări,chiar dacă nu-i împărtășești părerile.Dar,la fel ca și celebrul Dorel,merge și asa

  Reply
  • Dumitru

   In toate tarile e asa. Zicala „unde-i lege nu-i tocmeala” e pentru catei, nu pentru dulai. Scopul nu e niciodata sa mearga treaba perfect, ci sa mearga bine, cam pentru toata lumea. Problema in RO este ca majoritatea e nemultumita, si pe buna dreptate.

   Reply
   • Marius

    Se pare ca majoritatea e multumita din moment ce PSD are 40% in ultimele sondaje. Pare ca Dragnea a gasit solutia pentru a multumi majoritatea.

    Reply
    • Dumitru

     PSD castiga alegerile, dar ce folos, dat fiind ca nu pot guverna ? Isi petrec timpul intr-un razboi de transee cu serviciile si presedintia in loc sa-si faca treaba. Populatia simte asta, si de aceea voteaza in continuare cu ei.

     Reply
     • CMC

      Intrebarea e de ce ar vota cu ceilalti, din moment ce nu fac absolut nimic constructiv.
      Tot timpul urla si asteapta sa-i puna binomul, presedintele, UE samd la putere. Asta e tot programul lor.

 15. HGeo

  Rețin că ceea ce s-a întâmplat în Ungaria și Polonia e foarte rău,și trebuie evitat cu orice preț acest rău, chiar dacă este: „să elimine fosta stîngă comunistă coruptă şi compromisă, dar moderată”.

  Reply
 16. Emil

  Nu exista mici infractiuni atunci cand e vorba de lideri politici. Deci Dragnea nu e de vaitat. Acum, dupa ce s-a repus totul in marca constitutionala (sic) sunt sigur ca nu va mai fi coruptie. Se trece inapoi la arestari pentru furtul de struguri.

  Reply
  • :)

   Pai asa e coane Emile :) – daca esti mai sus de primar nu te mai cauta astia pt toate spagutele si furtisugurile; trebuie sa furi baban ca legea sa te pedepseasca!

   Reply
 17. adventure

  Doamna Pippidi, nu stiu cum se face dar desi in mod evident traiti intr-o realitate paralela (poftim) ajung sa va dau dreptate cand ajungeti la concluzii. Nu era mai bine sa fie Dragnea scapat, curatzat, albit la oase din capul locului, si atunci toata nenoricirea asta cu legile justitiei, mita electorala salariala grosolana si nesustenabila, circul mediatic, comisii si comitete, mitinguri etc n-ar mai fi avut loc? poate nu se mai schimbau 3 guverne, poate alea care erau chiar isi vedeau de treaba iar tara ar fi avut crestere economica reala, sa explodeze FMI de bucurie.
  Si dpvd pragmatic, ura dvs. principiala fatza de „servicii” ce rost are? daca este adevarat ca serviciile sunt implicate masiv in politica, magistratura, economie si peste tot, pe mine ca simplu cetatean cu ce ma afecteaza? hai sa scoatem „serviciile” si sa lasam politicul, ca asa e democratic si principial, si vedem efectele de la primul ministru, un model de competenta pe care iarasi il sustineti neconditionat, ca la nivel de principii feminismul bate profesionalismul. Si sa traiasca nepotismul, prostia, oportunismul etc. ca n-am vrut noi democratie?

  Reply
 18. Un cetatean

  se cam scot comentariile; revin asa ca chestie:

  1. Daca coruptia a scazut – e din cauza ca:
  a. A dat Dumnezeu asa?
  sau
  b. A existat DNA si a bagat frica in astia de au ajuns sa schimbe codul penal ca nu mai pot fura?
  2. Economia creste pe consum – e oare bine?
  3. Tocmai ce azi au mai facut un imprumut de cateva miliarde de dolari pt salarii si nu investitii. E bine?
  4. Prin urmare tot KJ e de vina. Codin Stefanescu vrea sa va transmita felicitari.

  Zic si eu

  Reply
 19. Emil

  Cum este DNA neconstitutional cand acum o luna CCR a decis ca parchetul pentru magistrati (aia de-i puse Iordache in rand cu proxenetii si traficantii de droguri la amenintari) e constitutional? Problema este asa….ministru seful la procurori, procurorii ancheteaza judecatorii….gasiti cine e independent de cine :)

  Reply
 20. O parere

  Pai cum sa explicam:
  1. Impactul legilor antijustitie se rasfrange numai asupra DNA; in nici un caz asupra altor parchete, pt ca ii doare in cot de asta pe domnii din parlament. Legile vor ajuta politicienii corupti, clanurile si afaceristii onerosi cu bani sa se judece. Pungasii mici nu intra in ecuatie.
  2. Preocuparea a fost numai si numai pt demolarea DNA; nici un alt parchet. Cel mai eficient parchet e plin de „bube” fata de restul care abia se misca.
  3. Pe cetateanul de rand – ce il doare ca niste corupti sunt inchisi cateodata (daca!) tragand un pic de lege? Absolut nimic. Dca acel corupt s-a bagat in hora, sa joace sau sa cada.
  4. D-na autor prefera sa disparem toti doar ca sa demonstreze un principiu. Ca sa zic asa – operatia a reusit pacientul e mort!
  Ce conteaza ca ajungem ca Turcia – am pastrat principiile democratice la sange. Ce conteaza ca astia profita de democratie si de vot ca sa rupa tara in doua; sunt alesi, prin urmare pot sa faca ce vor.
  5. Nu am auzit de infractiuni mici sau mari; daca a calcat stramb si-a asumat ca cineva il va turna si poate va avea de suferit. Acum ce facem – de la un prag nu mai sunt anchetati ca sunt prea mari sau ce?
  D-na autor a mai avut o remarca referitoare la Tariceanu ca s-a bagat in fata la coada la permise. Sa inteleg de la dansa ca democratia e pt catei nu si pt dulai? Astia din urma sunt „imunizati”?

  Reply
  • O parere

   A si se aminteste ca ne-au fost marite fondurile europene.
   Asta din cauza ca:
   1. Le-am folosit. :)))))
   2. Am facut spitalele regionale.
   3. Am facut autostrazile si Corina Cretu ne-a felicitat pt asta.
   4. EU este incantata de Dragnea si Co.
   sau
   5. Suntem cei mai inapoiati si li s-a facut mila?!?!?!?!

   PS – cred ca KJ nu a avut absolut nici o implicare in asa ceva si totul se datoreaza bunei guvernari PSD. :)

   Reply
 21. N.E.

  Nu e nici un 2012 reloaded: este continuarea unui proces de colaps politic post-comunist, din nefericire pentru noi. Care afectează toate țările ex-comuniste.
  Rezonabil ar fi să nu mai așteptăm minuni. Guvernul suedez a tipărit o cărțulie de pregătire a populației pentru război (4,8 milioane exemplare), temperatura urcă între SUA și UE, Italia o ia pe arătură, etc., iar noi așteptăm subvenții UE și mai așteptăm ca un tătuc (din afară sau dinăuntru) să gonească câinii din măcelărie, ca să nu se mai amestece în politică. Nu vine nimeni să ne scape de prostia noastră cronică și istorică: trăim cu capu-n traistă și mereu iarna și istoria ne iau pe nepregătite.

  Reply
 22. ??????

  La o sesizare ce era inadmisibilă la CCR, în chestiunea răspunderii disciplinare a procurorilor, fiind de competența CSM și a ÎCCJ, judecătorii de la CCR scriseră 133 de pagini pentru a arăta că președintele ar trebui să revoce un procuror dintr-o funcție de conducere ?

  Reply
 23. ??????

  Opinați că CCR putea constata „conflictul juridic” dintre președenție și Ministerul Justiției pe o chestiune despre înlocuirea din funcție a unui procuror cu funcție de conducere, chestiune de competența CSM și a ÎCCJ ?

  Reply
 24. Fane_1

  Privind din exteriorul tarii, ne implicat, vad situatia din Romania aproape cum o descrieti dumneavoastra.
  Va stimez pentru echidistanta, Romaia are nevoie de minti limpezi, lingaii au adus-o in situatia actuala.

  Reply
 25. dana

  Foarte buna analiza a situatiei in care a ajuns Romania. Intrebarea „Si acum ce facem?” nu are raspuns, sau nu deocamdata. Poate dupa ce demolam tot vom incepe sa si construim.

  Reply
 26. ??????

  @ Remarcați și comentariul lui „Fane” care nu primește like-uri deoarece site-ul nu are și astfel de facilități ?

  Reply
 27. ??????

  Cum ați opina depre faptul că pe „Fane”, de exemplu, „l-ați păgubit”, de niște „like-uri” ?

  Reply
 28. CMC

  Ati auzit macar de un procuror – din ala independent – care sa spuna ceva impotriva „protocoalelor”? Sau macar in favoarea „protocoalelor”?
  Nu e ciudat ca sefii procurorilor erau disperati sa nu se desecretizeze „protocoalele”?
  Asta ca sa mai terminam cu „independenta” procurorilor…

  Reply
   • CMC

    Comentariul asta e esenta a tot ce poate face opozitia (si securistii din spatele ei).
    Efectiv, nimic constructiv. Asta au fost invatati sa faca securistii (sa distruga nu sa construiasca) asta fac.
    Nu li se poate cere mai mult!

    Reply
 29. Alexandrina Rada

  Doamna Pippidi scriu unii ca toate actiunile intreprinse pentru reducerea democratiei au ca motor afacerile si banii israelienilor, ale seku srl. Ca israelienii si-au pus oamenii sa stabileasca ce face partidul, guvernul.
  Oare este adevarat?

  Reply
 30. Mircea Popescu

  Doamna, mai e putin si se asterne linistea. Nu se va mai auzi decat fosnetul banilor catre conturile baietilor.
  Daca nu esti vanator inseamna ca esti victima.

  Reply
 31. Ionete Petre

  Au bagat unii banii in black cube, cand aveau acilea solutii indigene gata sa execute si cu supliment.

  Independenta justitiei? Ce vorba goala. TT e mai tare decat toti englejii si suedejii.

  Dupa un cismar securitatea ne pune in cap un carciumar.
  Hai ca am progresat.

  Reply
 32. Alexandrina Rada

  NAZISTII FOLOSEAU IMAGINEA SOBOLANILOR PENTRU A INCITA LA URA IMPOTRIVA EVREILOR.
  OARE CE A VRUT SA FACA DRAGNEA FOLOSIND ACEEASI IMAGINE?
  TARICEANU VORBEA DE NOUA SECURITATE. CARE FACE SI DREGE.
  EL SI PARTENERUL LUI DE CINE SUNT SPRIJINITI ? CUMVA DE VECHEA SECURITATE?

  Reply
 33. Free Liviu

  Pentru cine are urechi sa auda Dragnea a spus foarte clar ce va face in viitor. Rostul aducerii in BucuReshti a respectivilor manifestanti ar fi putut fi acela de al scoate cu forta din vreo pushcarie, ori de a impiedica incarcerarea sa. Nu stiu ce s-ar putea intampla pana pe 21, insa joaca periculos in disperare de cauza… la sacrificiu! Sacrificand in numele Democratiei” institutii intregi ale STATULUI de DREPT doar pentru a-si demonstra elucubratiile. (nu putem spune insa ca toate cele spuse de vorbitori ar fi ABERATII, in totalitate, insa nu se face sa ataci asa institutiile statului democratic multiplu membru cand N?U poti sa le REFORMEZI din temelii, deoarece da rau in ochii partenerilor si clubului in care ai fost primit)

  Reply
 34. ??????

  Opinați că în decizia CCR referitoare la soluționarea conflictului dintre președinte și ministrul justiției, despre demiterea procurorului șef de la DNA, din motive disciplinare ,este și o eroare de logică, chestiunea soluționării speței nefiind de competența niciunuia dintre cei în cauză , ci de cea a CSM sau chiar ÎCCJ , așa cum se reglementează în articolele in Constituție referitoare la răspunerea isciplinară a judecătorilor și procurorilor ?

  Reply
 35. gabriel radeanu

  Ceea ce-mi place cel mai mult este faptul ca si anticoruptia a inceput sa se balbaie!NU FRATILOR!Anticoruptia trebuie sa existe in noi!La fel ca YING and YANG!Doamna Kovesi este necesara,daca nu ar fi ,ar trebui s-o inventam!Insa YING-ul trebuie sa faca ce-i al lui…JUSTITIA./ YANG-ul trebuie sa duca povara lui…POLITICA.In afara celor doua concepte societatea nu exista…doar SUPRAVIETUIESTE!

  Reply
 36. gabriel radeanu

  Pentru toti tampitii sau idiotii care se manifesta pe-aci,plenar sau plenipotentiar,va sfatuiesc sa respirati adanc , si sa va manifestati coordonatele politice, in deplin acord si emulatie cu congruentul dumneavoastra european care,fara nici un fel de ezitare,se manifesta plenar si fara dezacord cu marxismul,pro-Putism-ul si internationala emergent musulmana a cotidianului!DNA-ul este doar catalizatorul spre orizonturile astea luminoase…

  Reply
 37. Emil

  „Curatam tara de mizeria imprastiata de acești sobolani. Suntem brigazile albe”. Poftim stinga moderata!

  Reply
 38. CMC

  In afara de insulte cu care ne bombardeaza zilnic si prin orice mijloace, a vazut cineva macar o intentie de a face ceva constructiv in tara asta la partidele din opozitie si #-uri?
  Exista alternativa credibila la PSD+ALDE, in momentul actual?

  Reply
 39. laur22

  Diferentza dintre „Ce ne facem” shi „Omoratzi-va frate” e doar de alegere personala e de apartenetza.

  In atentzia autoarei

  Oare tzara este a ” noastra” ori e doar a „voastra”

  Oare autorul e „roman” incercand sa faca ceva pentru Romania in virtutea „romanismului” sau e doar un alien observer hilizindu-se la certulriel dintre papuashi la care shi el/ea a contribuit daca e sincer sa recunoasca din plin ca deh tabara hastag are peste tot amprenetele sale ideologice. folosinduse ea tabara hastag de rezultatea muncii si „sacrificiilor noastre persobnale” ?

  Deci autorul trebuei totusi sa se horarasca
  daca noi impreuna tozti cu totzii „NE” facem ceva (persoana intai plural
  ori daca „statutul vostru de țară de rangul doi (că unii au și alte alternative) ” vostru = VOI = persoana ad doua plural

  Shi da, da, da, NOI e diferit de VOI.
  IAR SINGURA DIFERENTZA EFECTIVA E DECLARATZIA AUTOARE DE APARTENETZA .

  Arat.

  Deci autoare trebuei sa hotararsca ea,.in ea, pentru ea :(SHI DESIGUR CU CONSECINTZE PENTRU NOI)
  Ori „NE FACEM”
  Ori „STATUTUL VOSTRU”.

  Ori : tzara mea, tzara mea, la bine shi la greu.
  Ori : Ubi bene ibi patria

  PS mi s-a paraut mie ori acest articol a aparut inainte on toate celalalte ziare shi doar in cele din urma aici la RC ?
  Shi daca da a fost doar o problema de mail ori ceva mai mult ?

  Shi daca tzar e doar a”voastra” ea. autoarea de ce mai voteaza ?

  Reply
 40. Nelu Stiuca

  DOAMNA PIPIDII acum NOI ii facem pe ei!? Nu mai poate fi nicicum 2012 în reluare. TIMP DE 28 DE ANI ei NE-AU FACUT CUM AU VRUT declarandu-se ca ar fi cei mai democrati SI GRIJULII pentru destinul poporului roman, dar nu-si recunosc GENELE de rechini SI AMPRENTELE DE MARI TRADATORI.
  TREBUIE INFORMATA SI AJUTATA PRIN MIJLOACE ADECVATE SOCIETATEA CIVILA CAPABILA CU CELE NECESARE PENTRU A SE PUTEA ATINGE MASA CRITICA NECESARA IMPUNERII DE STRATEGII SI PROIECTE NATIONALE PROGRESISTE si NU DE TIP MAFIOT SAU POLITIC-HAIDUCESC…………………………………………….

  Reply
 41. Pascalau Gheorghe

  Mama Omida,

  Nu te mai lauda cu preziceri… lasa cititorii sa judece sau sa aprecieze.

  Reply
 42. CMC

  De unde si-a recrutat Securitatea agentii?
  In primul rand din facultatile de stiinte sociale, frecvent de la filologie (vezi Mona Musca) – sociologie sau drept. In masura mai mica de la universitatile tehnice. De aici erau mai degraba cei care nu reuseau sa continue studiile
  Din aceasta cauza vedeti o focalizare a securistilor pe greseli gramaticale (vezi atacuri disperate la premieri si la cei care nu vorbesc bine in limba engleza), pentru ca ei nu au capacitatea sa intre in confruntari de idei, nu au capacitatea sa construiasca nimic, doar sa caute cai prin care sa distruga orice, pentru ca doar in haos pot conduce. In ordine nu sunt capabili pentru ca nu au idei constructive. Asa au fost formati in scolile de securisti.
  Credeti ca in scolile de securisti ii invata cineva cum sa se inhame pe termen lung la facut bine tarii? Nu! Ii invata doar cum sa distruga repede ceva.
  Astia au infectat pana la anihilare opozitia din Romania.
  Ii intrebi ce articole nu sunt bune in legislatie, nu stiu sa raspunda. Injura doar tot timpul.
  Ii intrebi ce program de guvernare au, nu stiu. Dar ii injura tot timpul pe ceilalti.
  Nu au idee de nimic dar insulta incontinuu far asa para cau ceva in cap.
  Asta pare ca se vrea: o Romanie securista. in care securistii care vor puterea nu au idee ce sa faca cu ea. Asa ca vor face ce le vor spune cei din afara tarii (ca securistii nu au baza mentala sa o faca). Iar cei din afara vor guverna asa cum le convine tarilor lor.
  O fi oamenii simpli si needucati ma limitati in gandire, dar au muuult mai bun simt decat multi dintre cei supra educati si mai ales decat securitii. Cred ca securistii de tip nou, nici macar nu mai sunt educati in spirit patriotic, cu juraminte fata de Romania. Mai degraba cu juraminte fata de sefii lor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *