Confederația Caritas România, prin proiectul “ONG-uri mai puternice împreună”, te invită să susții petiția pentru finanțarea serviciilor sociale din fonduri publice (aici).
Șase din cele mai puternice organizații dedicate ajutorării semenilor aflați în nevoie, prin furnizarea de servicii sociale, au colaborat în cadrul acestui proiect. Confederației Caritas România i s-au alăturat Fundația “Pentru Voi” Timișoara, Fundația “Alături de Voi” Iași, Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare și Caritas Norvegia. Într-un efort fără precedent, aceste șase organizații s-au consultat, pe parcursul câtorva luni, cu alte 227 organizații și 106 reprezentanți ai autorităților statului ce au stat față în față – o premieră la noi -, încercând să găsească și să propună soluții de rezolvare pe de o parte a blocajului de comunicare dintre beneficiari alături de organizațiile care fac eforturi să ajute persoane care trăiesc într-o sărăcie de neimaginat pentru România zilelor noastre și decidenți, cei în vârful pixului cărora stă decizia de repartizare a fondurilor. Pe de altă parte, cu toții au analizat întregul sistem actual de finanțare a serviciilor sociale și au găsit soluții prin care ajutorul acordat de stat persoanelor în suferință să devină mult mai eficient.
Dezbaterile s-au desfășurat în 15 orașe: București, Constanța, Pitești, Timișoara, Reșița, Arad, Satu Mare, Baia Mare, Oradea, Iași, Bacău, Suceava, Miercurea Ciuc, Târgu Mureș și Alba Iulia.
La unison s-a configurat un principiu extrem de clar: „finanţarea trebuie să urmărească beneficiarul”. Nicidecum șmecherul, oriunde ar fi el, la nivel central sau local. Un alt exemplu de propunere: trebuie stabilite standarde de calitate a serviciilor, şi nu a hârtiilor.
Toate aceste aproape 250 de organizații și cele peste 100 de autorități locale care gestionează domeniul protecției sociale au constatat:
• Că este nevoie de creșterea finanțării de la bugetul de stat pentru ONGuri care ajută persoanele nevoiașe. Doar 0,6% din PIB este alocat pentru servicii sociale! România este una din țările membre UE care alocă cel mai mic procent (4,9%) din PIB pentru prestațiile sociale în natură (bunuri și servicii); în plus, cheltuiala publică pentru servicii sociale (servicii furnizate direct persoanelor, fără includerea beneficiilor sociale/financiare) nu a depășit niciodată 0,6% din PIB în ultimii 10 ani. Rețeaua de servicii sociale este insuficient finanțată și inegal dezvoltată la nivel național. Numeroase nevoi sociale sunt neacoperite. 47 % din total furnizori acreditaţi de servicii sociale sunt asociaţii, fundaţii (sursa: MMFPSPV, Registrul electronic unic al serviciilor sociale/2011). În plus, mecanismele de finanţare a serviciilor sociale sunt reduse, ineficiente și neadaptate situației reale şi, oricum, acoperă doar un număr limitat de nevoi identificate în rândul beneficiarilor, a acelor oameni care au nevoie disperată de ajutor.
• ONGurile din România se luptă anual pentru a-și ajuta beneficiari. Lipsa finanțării constante din bugetul de stat afectează activitatea caritabilă și viața decentă a peste 2.500.000 de cetățeni din România.
• 47% din prestatorii de servicii sociale sunt furnizori non-profit, așadar aproape jumătate din serviciile sociale pentru persoanele nevoiașe sunt oferite de către organizațiile nonguvernamentale.
• Există nevoi ale persoanelor sărace care nu sunt acoperite de absolut nici un furnizor, din lipsa fondurilor.
Dacă vrei ca toate acestea să se schimbe semnează ACUM petiția. O găsești AICI. Durează câteva secunde, dar este primul pas important pentru a ajuta persoanele nevoiașe. Vocea ta contează pentru că efortul de implementare a concluziilor continuă și are nevoie de suportul tău.
Iată ce au constatat participanții la consultări din cele 15 localități. Este nevoie urgentă de:
LEGISLAȚIE
O lege clară şi unică pentru finanţarea şi contractarea serviciilor sociale.
Modificarea și îmbunătățirea legislației privind serviciile sociale care să fie aplicabilă inclusiv noilor tipuri de cazuri/cerințe sociale.
Elaborarea unei proceduri unitare pentru contractarea de servicii sociale. O lege care să fie clară, concisă, transparentă.
STANDARDE DE COST
Elaborarea standardelor de cost şi corelarea lor cu standardele de calitate.
Definirea pachetului minim – standarde de cost pentru servicii sociale care să fie obligatoriu de finanţat.
Stabilirea unor standarde de calitate a serviciilor şi nu a hârtiilor.
BUGET/FINANȚARE
Alocări de sume cu destinație specială din bugetul de stat către bugetele locale pentru finanțarea serviciilor sociale.
Obligativitatea instituirii prin lege a unui procent din bugetul local alocat pentru servicii sociale.
Finanțarea continuă și la timp a serviciilor sociale.
Bugetarea pentru finanțare sa fie multianuala, cel puțin pe 3 ani, eventual cu un contract cadru si acte adiționale cu buget anual.
COLABORARE
Transparență în consultarea ONG-urilor în alocarea din bugetele locale a sumelor pentru finanțarea serviciilor sociale și în construirea planului strategic de dezvoltare a serviciilor sociale și în stabilirea priorităților.
Impunerea unor reguli de colaborare public-privat, la nivel local si central,in domeniul serviciilor sociale.
NOMENCLATOR
Este nevoie de o clarificare conceptuală, trebuie bine definite tipurile de servicii, se impune deci elaborarea unui nomenclator de servicii sociale.
FACILITĂŢI
Facilităţi fiscale pentru furnizori de servicii sociale.
Facilităţi reale pentru sponsori (persoane fizice şi persoane juridice).
Această acțiune – demarată de către Confederația Caritas România, prin proiectul „ONGuri MAI PUTERNICE IMPREUNĂ” în parteneriat cu: Caritas Alba Iulia, Caritas Satu Mare, Caritas Norvegia, fundațiile Pentru Voi Timișoara și Alături de Voi Romania, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România – are scopul de a influența politicile publice de finanțare a serviciilor sociale prin participarea activă a organizațiilor neguvernamentale (ONG-uri), a reprezentanților autorităților locale la crearea unui cadru favorabil funcționării și finanțării serviciilor sociale în România. Pentru ca acest demers să reușească, are nevoie de solidaritatea românilor.
Semnează și tu PETIȚIA AICI și alătură-te astfel unei cauze sociale care face nu numai ordine în sistem, ci mută atenția de la centralizare către omul care are într-adevăr nevoie disperată de ajutor.
Ar fi trebuit să existe deja o lege pentru susținerea semenilor aflați în dificultate ce a se susține reciproc ( persoanele nevoiașe )
Poate ca o renta generalizata de 150 de euro / persoana ar fi mai buna.Este Sub nivelul salariului minim si desi pare mare(renta) e sustenabila de catre stat.Desigur anumite conditii trebuie respectate de catre guvernanti pentru a fi repartizata de alt mod avutia Romaniei .Concret: o mult mai buna colectare a impozitelor ,macar la nivelul mediu UE, renuntarea la cadouri electorale(caci cate 150 euro revin si celor care ar trebui fitirisiti) restructurat RAAPPS-ul(aici folosesc un eufemism!) si echivalarea coruptiei ,in codul penal, cu crima.
Resurse sunt destule in Romania pentru a se scapa de saracia cronica a mai mult de 40% dintre concetatenii nostri!