Daniel Befu

Șefa comisiei de Mediu din Camera Deputaților se alătură demersului Federației Coaliția Natura 2000

Federația Coaliția Natura 2000 a sesizat public lipsa unui control al statului asupra activității de la Apele Române, solicitând Guvernului Cioloș să vină cu o variantă eficientă de eliminare a conflictului de interese din cadrul ANAR (citește mai multe aici).

Solicitarea activiștilor de mediu vine după ce aceștia au constatat că pe de o parte ANAR are rolul de ”bun supraveghetor” al apărării cursurilor de apă, iar pe de altă parte ”se înfruptă” din banii proveniți de la investitorii care vor să strice cursurile de apă prin construcția de microhidrocentrale sau betonarea cursurilor apelor.

Urmare a demersului Federației Coaliția Natura 2000, Șefa Comisiei de Mediu și Echilibru Ecologic din Camera Deputaților, deputata Carmen Moldovan, a declarat că se raliază demersului comun al Federației Coaliția Natura 2000 și al României Curate și a declarat că va solicita decidenților guvernamentali, cât și conducerii ANAR, să identifice deficiențele de natură legală și organizatorică care favorizează conflictul de interese din interiorul Administrației Naționale Apele Române: „Susțin acest demers al României Curate, atâta vreme cât este legal și regulamentar și nu contravine responsabilităților și atribuțiilor mele. In calitate de legiuitor, consider ca trebuie sa clarificam eventualul conflict generat de o legislație ambiguă, astfel încât riscurile repetării unei situații similare celei de la Romsilva să fie evitate. E o inițiativă pe care o susțin și, în consecință, voi solicita factorilor decidenți o analiză obiectivă a metodologiei aflate în vigoare, în sensul în care aceasta trebuie să fie una eficientă, care să slujească interesul public și, nu în ultimul rând, cel al protecției mediului”.

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Șefa comisiei de Mediu din Camera Deputaților se alătură demersului Federației Coaliția Natura 2000

 1. Calin Dejeu

  Conflictul de interese de la Apele Romane este mult mai grav si adanc decat pare. Situatia de acolo este infinit mai grava decat la Romsilva. Echivalentul ar fi ca silvicii sa considere sincer ca o padure, cu arbori maturi in picioare, este ceva nociv si oribil, iar taierile la ras/defrisarile reprezinta situatia ideala. Cei de la Apele Romane nu sunt implicati doar intr-un conflict de interese cu resort financiar. La ei conflictul de interese cel mai grav este la nivelul mentalitatii. Pentru ei raurile naturale, natura din domeniul lor feudal, reprezinta ceva nociv si oribil. Ei considera ca natura trebuie eradicata, ca variola! Ca raurile trebuie regularizate, ucise, transformate din rauri vii in canale. Este singurul domeniu din aceasta tara in care se refuza cu cerbicie adoptarea conceptelor contemporane, care prevad aplicare aproape exclusiva a masurilor nestructurale. Acesti ingineri betonofili, care trag sforile la Apele Romane, si care sunt teoretic platiti din bani publici ca sa asigure aplicarea Directivei Cadru privind Apa, nu pot aplica aceasta directiva nici sa vrea! Pentru ca ei nu doar ca nu au o educatie adecvata pentru aplicarea Directivei, ei au o anti-educatie. Acesti oameni nu au cum sa respecte principiul non-deteriorarii starii corpurilor de apa. Ei sunt atat de convinsi ca trebuie sa faca tot posibilul ca sa altereze corpurile de apa incat nici nu constientizeaza ca distrug natura degeaba! Este foarte greu ca cetateanul obisnuit sa constientizeze gravitatea situatiei. Nici eu, daca nu as fi avut contacte cu ei, nu mi-as fi putut inchipui ca in secolul 21 mai exista oameni cu astfel de mentalitate anacronica.

  Reply
 2. R.S.

  De ce-ar fi mai gravă situația la Apele Române decât cea de la Romsilva ? Nu pleacă cumva ambele atitudini din aceleași rădăcini ?
  Nici măcar nu este o ATITUDINE ANTI-NATURĂ (în ambele cazuri), ci o VĂDITĂ PROBĂ DE PROSTIE (în sensul lipsei lucii de cunoștințe ecologice) ȘI DE RETARD CIVILIZAȚIONAL. Atitudinea anti-natură este un efect, nu o cauză primară.
  Și nu este greu ca cetățeanul obișnuit să conștientizeze gravitatea situației: ia doar 50 de ani, cu condiția întreruperii difuzării telenovelelor turcești, coreene, mexicane etc. Altfel, cca 100 de ani.
  Pentru mutații sociologice, cam trebuie să curgă apă pe Dunăre / Mureș / Olt / etc. Nu se precizează dacă malurile trebuiesc betonate sau înverzite.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *