Cristian Ghingheș

Țara „arde”, iar Universitatea din București se piaptănă

În plină pandemie de CoViD-19, Facultatea de Drept a Universității din București le-a pus gând rău studenților și chiar în aceste momente votează online creșterea taxelor de studiu, conform ordinii de zi publicate pe pagina web a instituției.

Și nu vorbim de sume mici. Dacă propunerea trece, cei care vor să devină din toamnă studenți ai facultății care cu fiecare ocazie se autoidentifică ca fiind „cea mai prestigioasă din țară” trebuie să scoată din buzunar:

  • 5450 de lei/ an la licență;
  • 10900 de lei/an la master;
  • 22400 de lei/ an la doctorat

Cuantumurile sunt aberante pentru o facultate a unei universități care abia-abia prinde primele 800 de locuri la nivel mondial. Sincer, cine ar da 2270 de euro pentru un master în drept la Universitatea din București, când cu 100 de euro mai puțin poți merge la Universitatea Leiden din Țările de Jos, aflată pe locul 27 în lume?

Dar care sunt oare motivele pentru aceste creșteri nejustificate? Cine știe, poate cumva recuperarea celor câteva zeci de mii de lei luați amendă pentru lipsa igienei din cămine și cantine sau pentru neefectuarea dezinfecției după cazurile de Tuberculoză din toamnă. Și la cât vor să crească taxele de studiu, se pare că se pregătesc și pentru noi amenzi și au nevoie de provizii.

Asociația Studenților în Drept și reprezentanții aleși în Consiliu și Senat țin isonul conducerii? Sper în continuare că nu, deși, sincer să fiu, așa pare. Uitați doar ce a scris ieri pe Facebook Anne-Marie-Bianca Arcidiacono, reprezentanta studenților de anul I în Consiliul Facultății:

Eu, în calitate de reprezentant al studenților din anul I de la drept, membru în Consiliul Facultății, mă voi opune acestei creșteri bruște și nejustificate a taxelor. Voi reprezenta interesele colegilor mei și ale viitorilor studenți, din pacate, în mod individual, având în vedere că nu există opoziței comună la nivelul studenților reprezentanți.

Pe acestă cale, sper ca studenții reprezentanți din Consiliul Facultății, studenții reprezentanți din Senat, cât și Asociaţia Studenţilor în Drept să adopte o atitudine de niște reprezentanți ai studenților.

Ce putem înțelege din acest mesaj? Că dintre cei 7 studenți aflați în Consiliul Facultăți doar unul reprezintă cu adevărat interesele celor care i-au dat votul? Mi-ar părea rău să fie așa. Dar nu doar pentru studenții de la Drept, ci pentru noi ca societate. Cei care azi reprezintă studenții de la Drept și nu le apăra interesele legitime, de frică probabil să nu se pună rău cu conducerea, vor proceda la fel și când vor fi avocați?


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Țara „arde”, iar Universitatea din București se piaptănă

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *