Daniel Befu

Schimbare de atitudine la Romsilva: scoate drujbele din pădurea virgină Coșava. Ce spune Agent Green

Resorturi misterioase l-au făcut pe Adam Crăciunescu, șeful Romsilva, să decidă stoparea pentru zece ani a oricărei tăieri în pădurea virgină de fag de la Coșava Mică, județul Caraș-Severin. Decizia vine după ce, în iarnă, Romsilva a scos ”din pix” Coșava de pe lista de obiective propuse să fie incluse în patrimoniul mondial UNESCO. La acel moment. România Curată a amendat abuzurile Romsilva (AICI și AICI).

Gabriel Păun, cel care a semnalat printre primii abuzurile din pădurile cărășene, a declarat pentru România Curată că Romsilva începe să facă pași înapoi: ”Pădurea aceasta care arată așa cum a lăsat-o mama natură după ultima eră glaciară, nu avea până acum absolut niciun statut de protecție și era în pericol maxim de a deveni un banal lemn de foc. Săptămâna trecută am primit informația oficială prin care se arată că noul amenajament silvic al Coșavei Mici încadrează această pădure la categoria T.1. Adică nu se poate tăia nici măcar o crenguță din ea în următorii zece ani, cât este valabil amenajamentul. E un răgaz de care trebuie să profităm și să facem toate demersurile posibile pentru a include pădurea în Parcul Național Semenic – Izvoarele Nerei și să obținem pentru ea statutul de patrimoniu mondial natural UNESCO”.

Păun, împreună cu 30 de experți din 12 țări, reuniți la Vilm – Germania în perioada 15 – 19 noiembrie la “Beech Forest Network of Europe”, au încercat să găsească soluții pentru conservarea ultimelor păduri virgine de fag din Europa. Participanţii au semnat la Vilm rezoluția lui Gabriel Păun, ce cuprinde zece solicitări adresate guvernelor statelor care încă mai au păduri virgine. Principala solicitare a ONG-iștilor este impunerea unui moratoriu pentru sistarea imediată a exploatărilor forestiere în pădurile virgine până la clarificarea legislației naționale și internaționale.

Pădurea Coșava Mică aparține statului, fiind administrată de Regia Naţională a Pădurilor – ROMSILVA prin Direcţia Silvică Reşiţa, Ocolul Silvic (OS) Nera. Campania Agent Green pentru salvarea Coșavei Mici a început în februarie, după ce Romsilva a refuzat includerea acesteia pe lista făgetelor virgine nominalizate pentru a deveni patrimoniu mondial natural UNESCO. Agent Green a depus la acel moment la Ministerul Mediului fișa tehnică a pădurii, realizată cu sprijinul cercetătorilor de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură (fost ICAS), care a realizat dosarul sit-urilor propuse spre nominalizare pentru includerea în patrimoniul mondial UNESCO, în cadrul proiectului „Pădurile de fag – patrimoniu natural comun al Europei”. În doar zece luni, drujbele tăietorilor de pădure au hăcuit o porțiune de 5,5 hectare din pădurea virgină.

Decizia Romsilva de a scoate de pe lista de obiective propuse a fi incluse în patrimoniul UNESCO e una bizară, Gabriel Păun acuzând că s-ar fi măsluit documente tocmai pentru a ajuta la „excluderea” ei de pe lista de propuneri: ”Romsilva nu a dorit din capul locului să o protejeze. A falsificat până și minuta întâlnirii cu colegii de la WWF și Greenpeace, care au depus și ei eforturi să salveze Coşava. Inițial, Coșava trebuia să prindă și ea cursa de sit-uri nominalizate pentru patrimoniul mondial UNESCO. La întalnire s-a agreat și s-a consemnat asta, dar, într-o minută ulterioară, Romsilva a avut grijă să scoată Coșava de pe listă”.

Agent Green militează nu doar pentru punerea la adăpost a Coșavei Mici, ci a tuturor pădurilor neatinse încă de mâna omului: „Romsilva are la dispoziție harta pădurilor virgine, care a fost publicată încă din 2005, odată cu studiul realizat de Veen Ecology. La acea dată au fost identificate 218.000 hectare de păduri virgine în România. Doar aproximativ 20% sunt bine protejate prin lege. 80% sunt în pericol de dispariție, unele dispărând deja pentru totdeauna”, spune Gabriel Păun.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Schimbare de atitudine la Romsilva: scoate drujbele din pădurea virgină Coșava. Ce spune Agent Green

 1. Calin Dejeu

  Este o miscare de marketing, evident ca nu-i ceva ce vine din ”filisofia” regiei. Pana la urma Romsilva este un agent economic si este interesata in exploatarea padurilor, nu in conservarea lor. Este vina ministerului ca-i da in administrare arii naturale ”protejate”. Dar se confirma din nou ceea ce eu afirm demult, ca intre cei doi lupi paznici la oi care ne macelaresc natura, Romsilva si Apele Romane, Romsilva are o totusi o atitudine mult mai ”prietenoasa” fata de natura decat Apele Romane. Apele Romane, in niciun context, nu vor sa faca vreo concesie. In 25 iunie ne-am intalnit, cativa reprezentanti ai societatii civile, cu conducerea ABA Mures, pe tema MHC-urilor. Le-am propus, cu argumente juridice, sa retraga avizul de gospodarire a apelor pentru MHC-urile de pe Raul Alb. Sefa de la avize a sarit ca arsa, nici n-a vrut sa auda.

  Reply
 2. alin

  Meritul e al amenajistilor (ICAS sau altii) care au lucrat corect.
  N-are nici un merit Craciunescu in asa ceva… el ‘meritul’ urmator: ‘ inculpatul Crăciunescu Adam, în calitate de director general al RNP Romsilva, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, începând cu anul 2013, a răspuns solicitărilor nelegale formulate de către inculpatul Hrebenciuc Viorel, referitoare la modul în care RNP Romsilva trebuie să se comporte în legătură cu punerea în posesie, eliberarea titlului de proprietate și litigiile juridice aferente reconstituirii dreptului de proprietate asupra suprafeței de pădure de peste 40.000 de hectare.
  În consecință, inculpatul Crăciunescu Adam a luat măsuri împotriva intereselor RNP Romsilva, în sensul că a șicanat efectuarea de acțiuni în justiție împotriva intereselor avute de grupul infracțional organizat format din inculpaţii Hrebenciuc Viorel, Adam Ioan şi alte persoane interesate în obţinerea terenurilor menţionate.
  Spre exemplu, după ce jurista din cadrul Romsilva a semnat o acţiune civilă în favoarea intereselor Romsilva, de suspendare a judecăţii până la soluţionarea dosarului având ca obiect revizuirea deciziei luate la data de 17 aprilie 2012, strămutat de la Tribunalul Covasna la o altă instanţă(cerere admisă de ÎCCJ la data de 17 ianuarie 2014), în luna martie 2014, inculpatul Crăciunescu Adam a dispus în mod abuziv ca acestei juriste să-i fie preluată cauza respectivă și i-a interzis, indirect (folosind un pretext medical), să mai reprezinte RNP Romsilva la procesele ce aveau ca obiect decizia din anul 2012 a Tribunalului Covasna și punerea în aplicare a acestei decizii’
  http://www.romanialibera.ro/special/dezvaluiri/seful-romsilva–judecat-pentru-jaf-de-303-milioane-euro–ramane-pe-functie–401504

  Reply
 3. alex

  „Adam Crăciunescu, directorul general al Romsilva, este menținut pe funcție de către noul ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca–Palmer, deși este judecat pentru corupție, alături de membrii grupului infracțional “Viorel Hrebenciuc”.

  Lotul inculpaților din care face parte Crăciunescu este acuzat de DNA de retrocedarea ilegală a peste 43.000 de hectare de păduri, prejudiciul fiind de peste 303 milioane de euro.”

  http://www.presalibera.net/sef-romsilva-judecat-pentru-jaf-de-303-milioane-euro-mentinut-in-functie-de-catre-noul-ministru-al-mediului_1845570.html

  Reply
 4. Cata Lin

  Cum scapam de MHCurile ce le vor construite pe Nera, tot in zona? E dezbatere publica in comuna Prigor in 16 februarie 2016 de la ora 16. http://www.anpm.ro/web/apm-caras-severin/anunturi-publice/-/asset_publisher/YrqwIE4uLr7N/content/anunturi-dezbateri-publice-2016?_101_INSTANCE_YrqwIE4uLr7N_redirect=http%3A%2F%2Fwww.anpm.ro%2Fweb%2Fapm-caras-severin%2Fanunturi-publice%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_YrqwIE4uLr7N&p_p_lifecycle=0&p_p_state=normal&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-2&p_p_col_count=1&redirect=http%3A%2F%2Fwww.anpm.ro%2Fweb%2Fapm-caras-severin%2Fanunturi-publice%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_YrqwIE4uLr7N

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *