Adrian Popescu

Romania primeste de la CE 300 de milioane de euro pentru cercetare La Magurele incepe constructia celui mai puternic laser atomic din lume

In tot acest vacarm al luptei politice si al degringoladei din Educatie, Romania primeste o gura de aer in domeniul cercetarii avansate. Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” a lansat in urma cu cateva zile licitatia publica in vederea desemnarii companiei care va construi complexul din localitatea ilfoveana Magurele, ce va gazdui cel mai puternic laser din lume: Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP). Proiectul este finantat de Comisia Europeana cu aproape 300 milioane euro, din care 60 milioane euro va costa numai infrastructura.

Institutul a publicat pe www.e-licitatie.ro conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca firmele care vor sa castige contractul de construire a complexului.

Cladiri de 60 milioane euro la Magurele

Potrivit documentelor postate de SEAP, pentru ridicarea cladirilor sunt alocati 270 milioane lei fara TVA (60 milioane euro).
In cadrul acestui contract se va executa un ansamblu de cladiri cu suprafata totala construita de aproximativ 31.500 mp ce include cladiri cu caracteristici tehnice speciale (radioprotectie, protectie la vibratii, protectie la impulsul electromagnetic, camere curate) destinate instalarii echipamentelor de cercetare aferente proiectului ELI (Extreme-Light-Infrastructure).

Pe langa cladiri, se vor construi utilitati si constructii aferente retelelor de utilitati din incinta, drumuri de acces, imprejmuiri, supraveghere video, parcaj, platforme si sistematizare verticala.

Instrumentele principale care urmeaza a fi instalate in aceste cladiri vor fi cei doi laseri de mare putere (10PW) si un accelerator de electroni ca generator de fascicul Gamma de mare intensitate. Aceste echipamente fac obiectul unor contracte de furnizare distincte de Contractul ELI-lucrari.

Locatia obiectivului de investitii este orasul Magurele, judetul Ilfov, pe terenul Institutului National de Cercetare & Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara ”Horia Hulubei” (IFIN-IHH), situat pe strada Reactorului nr. 30. Amplasamentul este localizat in partea de sud-vest a Municipiului Bucuresti, la 3,5 km de limita acestuia si la 15 km de centru.

Cladiri speciale destinate exclusiv experimentelor in domeniul fizicii nucleare: cladire laser, cladire gamma, cladire laboratoare

Cladiri clasice destinate sustinerii activitatii de cercetare: birouri, Casa de oaspeti, cantina.

Infrastructura acestor cladiri se sprijina pe un radier amortizat cu mecanisme de amortizare la microvibratii.

Se estimeaza ca intreaga infrastructura urmeaza sa fie finalizata in maxim 22 de luni de la semnarea contractului ELI-lucrari, semnare preconizata a avea loc in trimestrul IV 2012.

Supervizorul lucrarilor va castiga 3 milioane lei

Separat, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica si Inginerie Nucleara „Horia Hulubei” a lansat o licitatie in vederea desemnarii consultantului care va superviza executia lucrarilor de constructii a infrastructurii.

Consultantul ca castiga 3 milioane de lei fara TVA si va avea rolul de a controla si ajuta cu documentatia necesara compania care se va ocupa de constructia cladirilor.

De asemenea, o alta compania va furniza in schimbul a 1,5 milioane lei dirigintii de santier.

Date tehnice ELI (Extreme-Light-Infrastructure)

ELI (Extreme-Light-Infrastructure) – Proiectul Luminii Extreme este un proiect European initiat in anul 2006. Proiectul are ca scop construirea celei mai intense radiatii fotonice din lume. Acesta radiatie va fi utilizata in aplicatii fara precedent in intreaga stiinta, dar si in industrie si viata sociala, datorita regimului de putere si intensitate neatinse vreodata pana acum de o instalatie de acest tip.

Proiectul a fost insusit la nivelul Uniunii Europene si inclus in Foaia de Parcurs a ESFRI (European Strategy Forum for Research Infrastructures), fiind sustinut de Comisia Europeana printr-un proiect FP7 (Preparatory Phase) la care au participat 40 de institutii de cercetare si invatamant din 13 tari europene.

Romania si-a prezentat la 21 noiembrie 2008 candidatura pentru construirea ELI la Bucuresti-Magurele. La 1 octombrie 2009, Comitetul Director al Proiectului a hotarat construirea ELI in trei locatii: Cehia, Romania si Ungaria. Decizia a fost validata in decembrie 2009 de catre Consiliul Competitivitatii al Uniunii Europene.
Proiectul ELI va fi cea mai avansata infrastructura pe plan mondial destinata studiilor legate de radiatia fotonica cu caracteristici extreme (Extreme Light). Toate cele trei locatii vor avea intre componentele de baza laseri care emit pulsuri ultrascurte (femtosecunde si attosecunde) de foarte mare putere (3-10PW). Centrul de la Bucuresti va avea in plus un instrument care va furniza radiatie fotonica gamma cu caracteristici unice referitoare la energie, stralucire si largime de banda.

Caracteristicile instrumentale ale celor trei piloni vor fi diferite, facandu-le utile pentru arii de cercetare diverse si complementare.

Dintre cei trei piloni ai ELI, pilonul a carui constructie revine Romaniei, ELI – NUCLEAR PHYSICS (ELI-NP), este cel mai complex si va avea cea mai mare flexibilitate in acoperirea unor domenii variate si interdisciplinare. Datorita combinatiei unice pe plan mondial a instrumentelor, aici se vor putea efectua atat cercetari de frontiera in fizica fundamentala, fizica nucleara si astrofizica cat si cercetare aplicativa in domeniile materialelor nucleare, stiintei materialelor si stiintelor vietii.

Avand in componenta cei mai puternici laseri (10 PW) si cel mai performant fascicul gamma (19MeV) din lume la nivelul anului 2017 – cand este prevazuta inaugurarea sa – ELI-NP va fi, din toate punctele de vedere, cea mai importanta infrastructura de cercetare construita vreodata in Romania si prima care se situeaza la nivelul celor mai mari infrastructuri de cercetare europene si mondiale, cu un mare potential de rezultate noi fundamentale si tehnici/tehnologii cu multiple aplicatii in domenii variate – industrie, mediu, medicina, educatie/cercetare.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

One thought on “Romania primeste de la CE 300 de milioane de euro pentru cercetare La Magurele incepe constructia celui mai puternic laser atomic din lume

  1. George P

    Daca laserul bate pe tot teritoriul national, el va putea fi folosit in educatie pentru cauterizarea prin impulsuri de scurta durata dar de mare intensitate a unor nuclee maligne din corpul societatii cum ar fi coruptia, mentalitatile retrograde. S-ar putea aplica si lobotomii de la distanta tot in scopuri educative.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *