Dana Gîrbovan

Rezoluție a magistraților europeni de condamnare a implicării serviciilor de informații în justiția din România prin protocoale secrete

Organizația magistraților europeni MEDEL „condamnă cu fermitate încheierea de protocoale secrete între instituțiile din cadrul autorității judecătorești și Serviciul Român de Informații, ce subminează statul de drept, democrația, independența sistemului judiciar și dreptul la un proces echitabil, încălcând astfel drepturile fundamentale ale românilor protejate de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, se afirmă într-o Rezoluție adoptată în plenară de la Bruxelles din dată de 24 mai 2018.

Prin aceeași Rezoluție, organizația îndeamnă la încetarea atacurilor împotriva Curții Constituționale și solicită Președintelui României Klaus Iohannis să denunțe public aceste protocoale și totodată, în calitate de președinte al CSAT, să se asigure că „serviciile secrete nu mai intervin în niciun mod în procesul judiciar”.

De asemenea, magistrații europeni “cer autorităților Uniunii Europene să susțină cu fermitate că lupta împotriva corupției nu poate fi realizată prin utilizarea metodelor nedemocratice de investigare penală, similare celor sovietice”.

Organizația a mai solicitat „publicarea tuturor protocoalelor încheiate între instituțiile din cadrul autorității judecătorești și serviciile secrete românești, astfel încât acestea să poată fi evaluate de către societate, magistrați și avocați”.

Nu în ultimul rând, organizația „salută decizia actualului Consiliu Superior al Magistraturii de a publica protocolul secret încheiat de Consiliul precedent cu SRI și încurajează Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele și amploarea implicării SRI în procedurile judiciare”, se arată în Rezoluție.

„Vom adresa instituțiilor europene îngrijorările noastre cu privire la implicarea servicilor secrete românești în justiție și le vom cere să ia poziție împotriva acestei situații contrare legii, de vreme ce situația din România nesocotește grav valorile europene, încălcând în același timp democrația, statul de drept și drepturile omului din acesta țară”, a declarat Felipe Marques, președinte MEDEL.

Rezoluția a fost adoptată de MEDEL în urma unei întâlniri avute de conducerea asociației cu dl. Emmanuel Crabit, Director Drepturi Fundamentale și Statul de Drept DG – JUST din cadrul Comisiei Europene.

În cadrul întâlnirii, reprezentanții MEDEL i-au înaintat dl. Crabit un raport din partea UNJR privind ingerința serviciilor de informații în justiția din România, care poate fi accesat la adresa: Romanian Judges Union – Report on the unlawful involvement of the Romanian secret intelligence agencies through secret protocols în the Romanian judiciary system.

MEDEL este o asociație profesională a judecatarilor și procurorilor europeni, ce are ca membri un număr de 22 de asociații naționale din 15 state europene și are ca principal scop apărarea independenței justitei, a democrației și a drepturilor fundamentale ale omului.

Uniunea Națională a Judecătorilor din România este membră a MEDEL din anul 2008, iar în prezent reprezentanta UNJR ocupă funcția de secretar general al organizației.

Rezoluția în orginal a MEDEL poate fi consultată pe site-ul organizației la adresa: http://medelnet.eu/index.php/association/445-resolution-on-safeguarding-the-independence-of-the-romanian-judicial-system-from-secret-and-unlawful-interference-of-the-intelligence-agencies.

Prezentăm în continuare rezoluția integrală în limba română:

Rezoluție privind protejarea independenței sistemului judiciar din România împotriva ingerințelor secrete și contrare legii ale serviciilor de informații

Magistrats Européens pour la Démocratie et Les Libertés (MEDEL), întâlnindu-se la Bruxelles, Belgia, pe 24 mai 2018,

Reamintind rezoluțiile anterioare ale MEDEL prin care s-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la “implicarea ilegală a Serviciului Român de Informații (SRI) în justiție” și la faptul că instanțele au devenit “câmp tactic” de operațiuni speciale pentru SRI (25 mai 2015), precum și cu privire la faptul că SRI participă la investigații penale în baza unor “proceduri clasificate și protocoale secrete” cu procurorii (16 mai 2016),

Constatând, cu stupoare, în 2018, că toate instituțiile din cadrul autorității judecătorești (Înalta Curte de Casație și Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară și Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție) au încheiat protocoale secrete cu Serviciul Român de Informații,

Văzând numărul tot mai mare de achitări în cazurile de corupție în care sunt implicate persoane publice românești de rang înalt,

Observând un număr tot mai mare de atacuri publice împotriva Curții Constituționale din România,

Remarcând că autoritățile UE nu vorbesc despre interferența serviciilor secrete românești în sistemul judiciar, in condițiile în care analizează sistemul judiciar românesc strict din punctul de vedere al combaterii corupției,

Adoptă prezenta rezoluție prin care:

1. Condamnă cu fermitate încheierea de protocoale secrete între instituțiile din cadrul autorității judecătorești și Serviciul Român de Informații, ce subminează statul de drept, democrația, independența sistemului judiciar și dreptul la un proces echitabil, încălcând astfel drepturile fundamentale ale românilor protejate de Constituție și de Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

2. Cere autoritățile Uniunii Europene să afirme cu fermitate că lupta împotriva corupției nu poate fi realizată prin utilizarea de metode nedemocratice de investigare penală, similare celor sovietice.

3. Solicită publicarea tuturor protocoalelor încheiate între instituțiile din cadrul autorității judecătorești și serviciile secrete românești, astfel încât acestea să poată fi evaluate de către societate, magistrați și avocați.

4. Cere Președintelui României Klaus Iohannis să adopte o poziție publică fermă în sensul denunțării acestor protocoale și să ia măsuri concrete, în calitate de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pentru a se asigura că serviciile secrete nu mai intervin în niciun mod în procesul judiciar.

5. Solicită încetarea atacurilor împotriva Curții Constituționale din România, care subminează încrederea într-o instituție fundamentală ce protejează statul de drept și drepturile omului.

6. Salută decizia actualului Consiliu Superior al Magistraturii de a publica protocolul secret încheiat de Consiliul precedent cu SRI și încurajează Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a clarifica pe deplin modul, metodele și amploarea implicării SRI în procedurile judiciare.

MEDEL va continua să susțină toate acțiunile magistraților români având ca obiect protejarea independenței sistemului judiciar de influența serviciilor secrete și va continua să prezinte această situație fără precedent din România în cadrul discuțiilor cu oficialii Uniunii Europene.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Rezoluție a magistraților europeni de condamnare a implicării serviciilor de informații în justiția din România prin protocoale secrete

 1. Ion

  Trebuia să ne bată obrazul cineva pentru ceva fără de care nu există stat de drept?
  Trebuie să vină o organizație europeană să facă oficiul de consilier și chiar pe-acela de judecată elementară a lui Johanis?
  Pe câte se vede, da, e nevoie.
  Mai lipseau felicitări pentru Băsescu, un reformator care a lucrat la întărirea statului de drept cu rezultate, după cum vedeți, notabile: a eradicat speranța, împreună cu foștii lui colegi din FSN, cu care se va uni iar, în cele din urmă.

  Reply
 2. CMC

  Mie asta mi se pare foarte important:
  „Remarcând că autoritățile UE nu vorbesc despre interferența serviciilor secrete românești în sistemul judiciar, in condițiile în care analizează sistemul judiciar românesc strict din punctul de vedere al combaterii corupției”

  Ce parere au autoritatile din CE despre asta?
  Cat de credibile mai pot fi, cand e evident ca baga capul in pamant ca strutii?

  Reply
 3. Gabriel

  Foarte agera organizatia MEDEL. Si selectiva! Sau poate n-au internet la sediu si cineva le-a dat informatii eronate! De ce nu spune autoarea acestei postari ca ocupa functia de secretar general al MEDEL? E ceva rusinos, nedemn sa fie mentionat in postare?

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *