Daniel Befu

Reacție extraordinară a autorului versurilor piesei ”Pasărea Phoenix”, Șerban Foarță, folosită de Băsescu fără drept la înscăunarea lui în fruntea Mișcării Populare

La congresul PMP de ieri, menit a celebra înscăunarea lui Traian Băsescu ca președinte, partidul  Mișcarea Populară a folosit ca muzică de fundal celebra melodie ”Pasărea Phoenix” a trupei Phoenix, pentru a-l asocia cu imaginea lui ”Traian Băsescu renăscutul”. Doar că Mișcarea Populară a comis, practic, un furt intelectual, folosind fără acordul autorului cunoscutul hit. Poetul timișorean, Șerban Foarță, cel care a compus versurile pentru mai multe din cântecele formației Phoenix, printre care și cele pentru ”Pasărea Phoenix” a acordat un interviu în exclusivitate pentru România Curată pe acest subiect.

***

Șerban Foarță (foto: Constantin Duma Colectiv A)

Daniel Befu: Care este poziția dumneavoastră față de folosirea versurilor poeziei ”Păsării Phoenix” și a melodiei cu prilejul alegerii lui Traian Băsescu ca președinte al Partidului Mișcarea Populară, care s-a metamorfozat ieri în Mișcarea Populară?

Șerban Foarță: Răspunsul meu este că au și o circumstanță agravantă, anume aceea că nu cer mai niciodată consimțământul acestor autori. Noțiunea de furt intelectual îi lasă de altminteri complet nepăsători, de vreme ce metoda ”copy&paste” este patentată la nivelele cele mai înalte. De ce și-ar face dumnealor un scrupul de a-și însuși versurile unui autor pentru ei aproape anonim?

Daniel Befu: Faptul că versurile dumneavoastră și muzica celor de la Phoenix au intrat în folclor, înseamnă că poporul român și le-a însușit ca pe un bun colectiv ce depășește spațiul creatorului. Acum nu vă mai aparțin în totalitate, ci au devenit într-o oarecare măsură proprietate publică. Adică le poate folosi oricine. Inclusiv PMP-ul, nu?

Șerban Foarță: Aveți întru totul dreptate. La nivel de folclor e un fel de preluare inconștientă, însă. Vă dați seama că o putere care despădurește munți pentru a-i aduce la starea de chelire similară printre alții cu a domnului Băsescu, nu o să se împiedice de câteva vorbe dintr-o biată poezie.

Danilel Befu: În ce an ați scris versurile?

Șerban Foarță: Să socotim. În 63 a apărut ”Mugur de fluier”, iar ”Pasărea Phoenix” am scris-o între 73 și 74.

Daniel Befu: Ce însemna Phoenix în momentul în care a apărut ea ca formație în totalitarism și ce semnifica mesajul pe care-l transmiteau ei prin muzica lor și inclusiv testamentul poetic pe care-l reprezintă de fapt aceste versuri ale dumneavoastră? Și dacă puteți compara simbolistica și puterea purtată de acel mesaj, cu lupta pe care o duc azi politicienii de pe scena politică? Se poate compara bătălia Phoenix-ului și mesajele pe care vroia să le transmită în totalitarism, cu bătălia purtată acum de PMP  și Traian Băsescu?

Șerban Foarță: Formația Phoenix avea o notă subversivă, începând cu vestimentația, care nu era în genere pe placul autorităților, deoarece nu era cântat în primul rând ”mărețul partid”. Formația de aur Phoenix, datorită reputației și dragostei de care se bucura tot mai mult în epoca respectivă, nu putea fi pusă totalmente la index, dar putea fi boicotată pe diverse căi. De exemplu administrativ nu i se oferea o sală mai ca lumea, etc, etc.

Daniel Befu: Păi ce spuneți dumneavoastră seamănă până la un punct cu ce i s-a întâmplat președintelui Traian Băsescu, că el a cerut drept reședință gratuită pentru tot restul vieții o vilă uriașă pe malul lacului Snagov, iar Ponta și RAAPPS-ul i-au dat doar o vilă mai mică în Primăverii

Șerban Foarță: Ha, ha, ha! Da de unde?

Daniel Befu: Care e povestea acestui cântec folosit de Traian Băsescu în ziua înscăunării?

Șerban Foarță: În momentul când am fost solicitat să fac câteva texte pentru trupă, am făcut cinci care au intrat într-un disc mic numit ”Mugur de fluier”, titlul nu-mi aparține, apoi, vrând să dau altă dimensiune culturală formației, i-am propus lui Nicu Covaci un dublu LP despre animalele fabuloase din bestiariile celebre ale lumii, adică inorog sau unicorn, sirenă, vasilisc și aspidă și bineînțeles Pasărea Phoenix. Pe ea cade accentul principal și cu ea se deschidea și se închidea discul de vinil. Cea mai importantă trăsătură a acestei făpturi, a acestei creaturi, de flacără curată, este caracterul ei resurecțional. Le făceam o urare, ca să zic așa, în sensul unei continue deveniri, cu precizarea că e vorba despre una în plan uman și artistic, nu al eternității Dumnezeiești, că asta-i blasfemie. Ori am fost cu totul surprins și dezolat să aflu că o formație cum e PMP, actualmente MP, și-a însușit o asemenea urare aproape religioasă.

Daniel Befu: Bun, dar nu avem nevoie de un lider providențial care să ne salveze, să ne facă să ”trăim bine”?

Șerban Foarță: Nu.

Daniel Befu: Noi ca țară sigur avem nevoie.

Șerban Foarță: Om fi având, dar nu era vorba de Băsescu în orice caz. Nu era domne el în situația asta.

Daniel Befu: Dar dumnealui s-a considerat un lider care a salvat nația.

Șerban Foarță: De la înec.

Daniel Befu: Nu încerc să fiu ironic, dar am mai identificat o similitudine cu ce ați spus anterior. Ați vorbit de personaje mitologice și din ce văd eu în PMP, acolo chiar avem cel puțin o sirenă celebră, pe dna Udrea.

Șerban Foarță: Metaforic și chiar ironic vorbind, în toate aceste formații există câte-o sirenă, câte-un centaur, câte-un inorog etc. Lipsește Phoenix-ul. E adevărat că circulă o legendă despre domnul Băsescu că a incendiat Sena la Rouen, în Franța. Se zice că a dat foc la vase ca să nu fie inspecție și să vadă ce grozăvii avea el acolo, probabil chestii de contrabandă. Probabil vroia să o comemoreze prin foc pe Ioana D’Arc care a fost arsă pe rug în aceeași locație. Altă relație cu jarul curățitor al Phoenix-ului nu știu ca domnul acesta să mai aibă, exceptând zvonul despre trecerea prin foc a dosarului său de la Securitate.

 Daniel Befu: Veți cere despăgubiri pentru că PMP a folosit ilegal creația dumneavoastră?

Șerban Foarță: Nu revendic atât drepturi materiale, cât dreptul de a nu fi folosit drept material propagandistic de către absolut nici un partid. Mai departe aștept o săptămână să mi se dea o hârtie cum că să-și facă mea culpa. Să spună ”Ne pare rău. Nu vom mai repeta acest lucru fără voia autorului”. Asta le cer. Dacă nu fac asta și să o publice undeva în presă, o să găsesc un avocat să-i oblige să o facă, dacă poate.

 Daniel Befu: Ce pensie aveți?

Șerban Foarță: 1.100 lei.

Daniel Befu: Și nu vă prinde bine să câștigați niște bani?

Șerban Foarță: Domnule, una-i una, alta-i alta. Evident că toată lumea ar avea nevoie de așa ceva, dar aici e o chestie mai ales de morală, nu-i o chestie materială. Dacă un complet de judecată consideră că ei au încălcat legea dreptului de autor și-i penalizează, asta-i altă poveste. Dar eu personal nu cer în primul rând asta. Să fie clar. Știu că aș putea să cer, dar nu cer.

Daniel Befu: Ați spus că interziceți folosirea versurilor nu doar de către MP, ci de toată clasa politică. Clasa asta politică cum e?

Șerban Foarță: Clasa politică românească e în foarte marea ei majoritate iresponsabilă, puerilă, periculoasă la nevoie pentru țara pe care o administrează. Mi-e teamă că după ea n-o să rămână piatră pe piată.

Daniel Befu: Lăsând Mișcarea Populară deoparte, credeți că versurile astea se aplică poporului român?

Șerban Foarță: Ar fi bine ca aceste piese să renască, să se aplice și poporului român, ca și lumii în genere, cu condiția să se purifice, dacă e posibil, de multele apucături urâte pe de o parte și pe de altă parte, de lipsa de curaj în fața șefilor din toate vremurile.

Daniel Befu: Nu știu dacă sunteți la curent, dar și în America, unul din pretendenții care aspiră să devină candidat pentru Casa Albă, miliardarul Donald Trump, a folosit fără să ceară acordul, melodii ale trupei Aerosmith în mesajele sale electorale.

Șerban Foarță: În măsura în care puterea începe să corupă și corupe, dacă e absolută în mod absolut, cum a spus un lord celebru, corupe și la case mari și la case mai mici și la superputeri și la puteri și la neputeri.

Daniel Befu: Deci noi suntem o ”neputere”?

Șerban Foarță: Da, suntem cam neputere.

Danilel Befu: Fiecare creator, fiecare artist, are un ”acel ceva interior sau exterior” care-l face să creeze. Dumneavoastră când ați scris ”Pasărea Phoenix”, cum a fost? Destăinuiți-ne un pic din procesul creației?

Șerban Foarță: Au fost pe de-o parte poezii făcute în virtutea unei muzici preexistente, adică aveau melodia, dar nu aveau text, ceea ce e cel mai greu de făcut și pe de altă parte textele mele pe care le-au pus ei ulterior pe note. Aceasta, ”Invocație”, e făcută ca poezie, nu e făcută ca text. Ei au făcut ulterior melodia. Eu am făcut-o, e adevărat, în mare măsură mergând. Timișoara are în centru o catedrală și de acolo până acasă, în vreo juma de kilometru, aveam și eu în cap vreo jumate de poezie. După aceea desigur se mai dă câte-o perie etc, etc.

Daniel Befu: Care este cea mai frumoasă apreciere care v-a fost adusă legat de aceste versuri de către cineva?

Șerban Foarță: Când a reapărut Phoenix în România după Revoluție a fost un mare concert la Sala Palatului și băieții și fetele care nu mai erau atât de tineri și tinere, pentru că trecuseră vreo 10-15 ani, deci aveau vârsta cam de 35-40, se întâlneau și se salutau între ei cu ”Fie să renască”. Așa, pur și simplu.

Daniel Befu: Dumnezeu ce rol are în renașterea unei nații și a omenirii?

Șerban Foarță: Asta e o întrebare prea importantă ca să răspundem.Dumnezeu nu are un rol. El nu e un actor într-o piesă. El poate să te mântuie sau să te osândească. Noi, nu Dumnezeu, noi am avea rolul să ne gândim mai mult la El.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

17 thoughts on “Reacție extraordinară a autorului versurilor piesei ”Pasărea Phoenix”, Șerban Foarță, folosită de Băsescu fără drept la înscăunarea lui în fruntea Mișcării Populare

  1. Florin

    Foarta nu a scris decit versurile. Domnul jurnalist trebuia sa il contacteze pe Nicu Covaci in primul rind. Care e pozitia lui? Cit din piesa si cite strofe au fost folosite? Trebuia specifict si asta. Romania curata obisnuia sa fie mai profi.

    Reply
  2. autorul

    A întrebat EVZ și răspunsul lui Covaci, deși elegant, spune că Băsescu, ca orice cetățean al României, trebuia să ceară voie și să primească acceptul artiștilor:

    http://www.evz.ro/cum-a-reactionat-nicu-covaci-dupa-ce-a-auzit-ca-pmp-a-folosit-o-melodie-phoenix.html

    „In anul 2007 am fost decorat de presedintele Traian Basescu si am fost impresionat nu numai de acest gest ci si de faptul ca, in timp ce imi prindea pe vesta insigna, mi-a recitat fara greseala textul uneia dintre primele piese Phoenix. Un presedinte de stat si-a sacrificat cateva ore din viata lui extrem de ocupata ca sa ma convinga de aprecierea sa… . Prin urmare, consider ca este un fan al muzicii Phoenix iar organizatorii evenimentului de la Sala Palatului au stiut probabil acest lucru.
    Cred totusi ca in structura unui partid politic exista, sau ar trebui sa existe, oameni bine informati, juristi si oameni responsabili cu strategii de PR, care sa cunoasca procedurile pe care un asemenea eveniment le implica. Este vorba nu numai de utilizarea unei compozitii fara acceptul autorului (in acest caz, autorilor) dar si de o asociere la nivel de imagine care s-a produs fara acceptul persoanelor implicate. Brandul Phoenix si muzica Phoenix au stat departe de lumea politica timp de peste jumatate de secol pentru ca noi, deocamdata, nu am identificat un partid sau o formatiune politica cu a carei ideologie sau cu al carui program politic sa rezonam.
    Daca va fi cazul, voi pune pe picioare propriul partid, PHOENIX partidul Renasterii Nationale , a carui activitate va fi sprijinita de mesajul muzicii Phoenix. ..
    Vom vedea ce masuri se impun in continuare si in functie de ceea ce Serban Foarta va decide sa faca. Eu il voi sprijini intru totul, pana la capat”

    Reply
  3. Mihai

    Daca ar fi folosit fragmente din Eroica sau din Oda Bucuriei, ar fi trebuit sa-i ceara permisiunea lui Beethoven ?
    Daca ar fi folosit fragmente din Aşa grăit-a Zarathustra ar fi trebuit sa le ceara permisiunea lui R. Strauss si lui Friedrich Nietzsche ?
    Cit de ticalosi pot fi toti cei care il tot ataca pe fostul Presedinte ?
    Cu cit sunt platite aceste likele, de catre infractorii din usl, ca sa-l tot atace pe fostul Presedinte ?

    Reply
    • Mihai Gotiu

      @ Mihai: da, în orice context folosești o parte o operei artistice a cuiva există reguli și legi clare – dacă folosești și 20-23 de secunde pe coloana sonoră a unui film dintr-o creație muzicală, trebuie să ai acordul deținătorului drepturilor de autor – în funcție de specificul fiecărui tip de creații artistice există termene după care se poate folosi ”la liber”, dar și atunci cu limitări și condiții;
      drepturile de autor, în cazul muzicii, îi privesc atât pe cei care o compun (și scriu, dacă are și versuri), cât și pentru cei care o interpretează

      Reply
    • Codruta

      Domnule, daca taceati filozof ramaneati si macar n-ati mai fi dat din lac in… gropi! Dar stilul acesta mi se pare TIPIC pentru membrii sectei Basescu!
      In ORICE tara din lumea civilizata, drepturile de autor sunt stabilite prin LEGE! In Romania ele inceteaza la 75 de ani dupa moartea autorului – iar autorii Pasarii Phoenix sunt VII, spre marea noastra bucurie!!

      Iar Basescu, care l-a atacat atat pe Ponta pentru „plagiat”, isi insuseste pentru partiduletul sau de 2 bani opera unor autori care sunt IN VIATA si n-au fost nici macar INTREBATI!
      Dar de ce nu mai mir? CAND a dat Basescu dovada de altceva decat de NESIMTIRE??!!

      Reply
      • Pentru codruta

        Pentru codruta :
        Probabil ca esti complet (…).
        Organizatorii Congresului au afirmat ca melodia sau textul le apartin ?
        Cum si-au insusit melodia sau textul ?
        Au cistigat bani de pe urma folosirii acelei melodii ?
        Faptul ca s-a cintat acea piesa muzicala, asa cum se cinta in anumite ocazii „Multi ani traiasca”,
        „O brad frumos” etc, inseamna ca cineva si-a insusit acea melodie ?
        Cei care cinta cu diferite ocazii „Multi ani traiasca”, „O brad frumos” etc isi insusesc acele piese muzicale ?
        Cei care au facut parodia cu „Trec coloane ,trec” inseamna ca si-au insusit
        melodia „Trec tziganii, trec” ?
        In toate scenetele de la”Divertis”, de la „Mondenii”, de la „In puii mei” sunt preluate
        melodii celebre, iar textul este usor adaptat pentru o parodie.
        Este evident ca niste smecheri spera sa incaseze niste bani nemunciti, iar niste likele aflate in solda grupului infractional organizat usl vor sa-l mai atace pe fostul Presedinte, care a salvat tara de la faliment, care a declansat si a sustinut lupta impotriva coruptiei.

        Reply
        • Mihai Gotiu

          @ Pentru codruta: sintagma ”foloase necuvenite” nu se referă doar la bani, ci și la alte tipuri de ”foloase” (notorietate, publicitate etc.) ; drepturile de autor au două componente: patrimoniale și nepatrimoniale; cele patrimoniale se sting în timp (în legislația fiecărei țări sunt termene diferite, dar niciodată înaintea decesului autorilor lor) ; parodiile nu intră în această categorie – pentru că presupun un act de creație și din partea autorului parodiei sunt considerate creații noi, ceea ce nu a fost cazul la congresul MP, unde piesa a fost folosită fără acord în forma scrisă de poet și i-a adus foloase (de imagine) beneficiarului ei;
          multe ”succesuri” celor de la MP! au început exact cu ceea ce tot mai mulți români detestă mai mult: șmecheria, comportamentul ”lasă că găsim noi o explicație să fentăm legea”, ”mai dă-i în pana mea de cetățeni și drepturile lor” ;)

          Reply
          • Pentru m g

            Pentru m g :
            Cel mai mult Romanii detesta likelismul celor care se prefac a nu vedea tunurile de miliarde de euro date de infractorii din grupul infractional organizat usl, dar se tot leaga, il ataca, il insulta, il calomniaza pe fostul Presedinte.
            Romanii detesta likelismul celor care au sustinut sau sustin grupul infractonal organizat usl, care spun ca nu fost lovitura de stat in anul 2012, ca alegerile si referendumul nu au fost fraudate masiv, cu milioane de voturi, de banditii din usl.
            Romanii detesta likelismul celor care nu permit afisarea comentariilor la adresa articolelor pe care le scriu, sau nu le accepta decit pe cele favorabile lor, ori le accepta doar pe cele care il critica, il ataca sau il calomniaza pe fostul Presedinte.

  4. Adi

    E bine ca Romania Curata este „vizitata” si de postaci probabil platiti (inculti printre altele)care-si amintesc de Nietzsche sau Beethoven. Poate-poate ,cu timpul…

    Reply
    • Pentru adi

      Pentru adi :
      Doar psd-ul (usl-ul) are postaci.
      Comentariile favorabile fostului Presedinte sunt intotdeauna corecte, decente, pertinente.
      Nu sunt platite sau comandate de nimeni.
      Oameni cinstiti din toate colturile lumii, doresc sa-si prezinte, in mod decent, opiniile.
      Se vede de la o posta ca sunt scrise de persoane educate, civilizate, inteligente.
      Comentariile defavorabile fostului Presedinte sunt intotdeauna minciuni, calomnii, dezinformari, intoxicari, inscenari, manipulari, aberatii si magarii.
      Se vede de la o posta ca sunt scrise ori de retardati, indobitociti de banditii din usl si de la televiziunile infractorilor Felix, SOV, Guita si DDD, ori de postaci si likele, platiti pentru a crea confuzie, pentru a manipula electoratul.

      Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *