Iulia Buttu

Am lansat Raportul de cercetare ValueMed, care pune bazele raționalizării bugetului dedicat sănătății

Societatea Academică din România (SAR) a organizat, pe 11 decembrie, conferința VALUEMED, în cadrul căreia, alături de partenerii săi, Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților, a lansat “Raportul de cercetare privind determinarea valorilor specifice României ale instrumentului EQ-5D” și a prezentat alternativele de politici publice elaborate în cadrul proiectului “VALUEMED – Elaborarea de politici publice în domeniul sănătății prin utilizarea studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale”, marcând în același timp și finalul acestuia.

Conferința a fost susținută de domnul Conf. Dr. Sorin PAVELIU, expert sănătate publică, domnul Vasile BARBU, președinte al Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților și doamna Simona ERNU, manager al proiectului VALUEMED.

Proiectul a urmărit creșterea capacității administrației publice, a asociațiilor de pacienți și partenerilor sociali din domeniul sănătății de a evalua, compara, formula și optimiza politici publice pe bază de dovezi științifice privind tehnologiile medicale, printr-o măsurare adaptată contextului național a cost-eficacității intervențiilor și investițiilor din domeniul sănătății. Click aici pentru prezentarea susținută de Simona Ernu despre activitățile și rezultatele proiectului. 
Raportul de cercetare privind determinarea valorilor specifice României ale instrumentului EQ-5D poate fi accesat aici. De asemenea, pentru o mai bună înțelegere a acțiunii de cercetare și mai ales a beneficiilor aduse de rezultatele sale, vă invităm să consultați prezentarea PPT Valuemed_raport de cercetare, susținută de conf. dr. Sorin PAVELIU, expert sănătate publică.

La finalul lunii decembrie 2019, vom publica propunerile echipei de experți ValueMed pentru noi politici publice de sănătate și anume:

 • I. Îmbunătățirea calității îngrijirilor de sănătate prin creșterea rolului evaluării economice a tehnologiilor medicale;
 • II. Creșterea capacității de evaluare a tehnologiilor medicale;
 • III. Utilizarea Evaluărilor economice la nivel local (CJAS, spitale, unități administrativ teritoriale);
 • IV. Îmbunătățirea rolului ONG-urilor de pacienți în procesul decizional în domeniul noilor tehnologii medicale.

Conferința VALUEMED s-a desfășurat la Spațiul Public European, din București, prin amabilitatea Reprezentanței Comisiei Europene în Romania și a Biroului de Informare al Parlamentului European în România, în prezența reprezentanților instituțiilor publice și private care activează în domeniul sănătății publice.

Proiectul „VALUEMED Elaborarea de politici publice în domeniul sănătății prin utilizarea studiilor de evaluare a tehnologiilor medicale”, cod SIPOCA/SMIS: 195/111603 a fost cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020 și s-a derulat pe o perioada de 18 luni.

Beneficiarul proiectului a fost Societatea Academică din România și a avut ca parteneri de implementare: Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate și Asociația Națională pentru Protecția Pacienților.

Vedeți mai jos câteva imagini de la Conferința VALUEMED, din 11 decembrie 2019!


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Am lansat Raportul de cercetare ValueMed, care pune bazele raționalizării bugetului dedicat sănătății

 1. Catalin

  E foarte interesant ca ne raportam la Scotia sau Anglia, nu au gasit nimic in Vanuatu si/sau Congo ?

  Ideea de baza (cuantificarea beneficiului perceput de pacient in urma utilizarii unei tehnologii si evaluarea costului legat de acest beneficiu) este super. Ceea ce nu prea am inteles din raport este motivul pentru care a fost nevoie de esantionare la nivel national pentru un eq5d care e bun in anumite patologii, mai putin sigur in altele. Mai precis, care e logica aplicarii acestui chestionar la oameni sanatosi(in afara de, sa zicem, stabilirea unui baseline dar si aici e o discutie de purtat despre consumul de servicii medicale pe grupe de varsta).

  Una peste alta, evaluarea tehnologiilor trebuia inceputa acum 25 de ani. Din pacate, traim intr-o tara in care exista dificultati in a estima incidente sau prevalente, medicina este intr-un proces de mecanizare-birocratizare accelerata, medicamentele noi sunt introduse dupa o evaluare sumara(evident, fara analiza economica), cele generice dupa o evaluare si mai sumara(tot fara evaluare economica) si dispozitivele aproape fara evaluare.

  Un studiu interesant, de urmarit validarea rezultatelor.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *