Alina Mungiu-Pippidi

PSD versus Partidul Muie PSD. O alegere curat europeană

Iată că în sfîrșit s-a creat alternativa mult așteptată care ne-a împiedicat în 2016 și de atunci încoace, că tot într-o contestare a alegerilor am ținut-o, să dăm jos PSD. Aceiași întreprinzători de la marginea serviciilor, care trăiesc din contrabanda de petrol și softuri IT inutilizabile, și stau liniștiți deși au n dosare la DNA, că doar nu o să îi ancheteze pe ei cînd avem unguri care fac școli la Tg Mureș (corupție maximă) au găsit în anul centenarului sloganul unificator al tuturor românilor de bine: Muie PSD. În acesta se realizează și aspirațiile milenare europene, și visul unei politici publice raționale, și acuma că generația mea a ratat și revoluția (am adus libertate, dar cui?), și integrarea europeană (ne-am alăsat tîrîți prin tribunale de PSD după 2004, ca să creăm o populație care trăiește din vînzarea de rable europene), rămîne unei generații mai deștepte și mai puțin stînjenită de bagaje educaționale și civilizaționale decît am fost noi să facă în fine pasul evoluționist spre viitor, și anume: Muie PSD.

Sloganul e între timp scris pe tricouri, mașini și asfalt, adică locurile de predilecție unde citește românul de cînd nu mai intră prin librării și Kindle e depășit. Că veni vorba, numărați cîți români în avioanele low cost (cu care mergem cu toții, asta e economia de scară, pe multe rute nu sunt alte avione) citesc cărți sau măcar ziare (orice ziare). Adică acele apucături care se corelează cu o cultură democratică. Că foi volante, chiar sub formă Facebook, citeau și băieții cu cămăși maro, care erau și ei foarte angajați politic și care sunt redescoperiți la Roma, Munchen și la București, chit că eforturile mele și a vreo cîțiva alți intelectuali și ziariști au oprit ascensiunea lui Marian Munteanu, promovată tot de grupul securist și tenporar sereist care a creat și Muie PSD. Că e un grup creator el. La unele din emisiunile de noapte de apărare a justiției (de ei) invitații sunt toți urmăriți penal (unul a plecat cu casa de bani a asociației jurnaliștilor, altul investește în traficul de cartier, etc) și dacă nici luna asta nu dau jos guvernul vine colectorul de datorii și îi ia în propriile lor mașini negre, că oricum nu le-au plătit niciodată.

În sfîrșit, bine că s-a găsit o soluție! S-au alăturat Ludovic Orban și Klaus Iohannis, că cine nu are idei proprii nu prea are de ales decît să se suie în orice trece, chit că nu trece decît mașina cu gunoi.

Cine mai avea îndoieli că e spontană agitația cred că le-a pierdut văzînd cîte persoane obscure sau de-a dreptul dubioase (cantitatea e mai ușor de realizat decît calitatea, în țara unde un sat oltenesc întreg a făcut bani înjurînd pe Hilarry Clinton pe Internet în trecuta campanie elctorală americană, pentru suma pe care o ia o femeie de serviciu în America) au făcut titluri de ziare țipînd la mine că de ce nu mă alătur Muie PSD. Au găsit și răspunsul: din elitism! Altfel, ce om rațional nu s-ar alătura, avînd în vedere cîte rezolvă asta? Pe Mircea Cărtărescu l-au și convins să își ia delimitarea înapoi, altfel o parte din gunoi se vărsa spontan la el pe Facebook. Că așa înțeleg democrația opozanții lui Dracnea. Stai să vezi cînd vin ei la putere. Cît privește pe Cioloș și alții care ar mai putea avea idei proprii, vedeți acum ce ar putea păți dacă ar încerca vreo secundă chiar să le aibă, în loc să se lase încolonați în turma Muie PSD. Mai ales că au mai avut ei mostre și în trecut.

Vine președinția noastră europeană, la MAE au avut loc, inclusiv cu opozanți (din ONG, USR, etc) discuții pentru planul pentru semestrul european, se strîng pentru președinția UE aplicații pentru evenimente „sub egida” (call-ul e deschis, sunt sute de aplicații), țara merge mai departe. Guvernată de PSD.

Din cauza excesivei sale generozități electorale, BNR a ajuns să își merite banii luptînd lunar cu dobînda să controleze inflația. Decontează cine e împrumutat. Ce vor face cei care vor guverna după PSD cu această masă de oameni care nu își pot plăti creditele, mai ales că talentatul domn Zamfir a plecat la ALDE? Muie PSD.

Deși există rapoarte OECD PISA care ne spun exact ce trebuie să facem în educație, adică să desființăm examenele care crează un fel greșit de învățare – evaluarea națională, bacalaureatul în forma actuală – ministerul se luptă cu stafia manualului unic și alte aspirații devenite deșeuri din faza de lansare. La evaluarea națională copiii au trebuit să explice de ce ceva e liric și nu epic, și în general să scrie din memorie comentariile literare vîndute de industria de meditatori la română. Nu e de mirare că nu citește nici unul nimic cu asemenea stimulente. Ce să facem în anul centenarului, cînd avem analfabeți funcționali creați chiar de profesorimea noastră de română și unde e societatea civilă care să salveze copiii, ca să nu ajungă să trăiască și ei din vînzarea de rable sau ”marketing” pe Internet? Muie PSD.

Pe ultima sută de metri se mobilizară unii să nu mai dea a doua oară pe nimic gazele și petrolul din Marea Neagră, eram și aici la prețul de dumping al Europei. În loc să ne preocupăm de faza a doua, cum încasăm și cheltuim cu folos și transparent banii ăștia, președintele a trimis legea la reexaminat. Hai să mai încercăm o dată, poate totuși dăm gazele pe gratis, în feul ăsta sabotăm n viitoare campanii electorale ale PSD, că sigur luau ei un comision din fondul de dezvoltare unde vor pune banii. Muie PSD.

Deși nici deficitul, nici datoria externă nu sunt la ora asta o problemă, deficitul va crește, că PSD nu doar a dat prea mult la toată lumea, dar a creat așteptări la grupuri care se simt îndreptățite să vrea și mai mult. Ce facem după PSD, de unde tăiem, care lasă de la el, etc, unde sunt soluțiile sau cine va trebui să deconteze alegerile? Muie PSD.

Noroc că primele alegeri care vin sunt cele europarlamentare, unde aceste două trupe de reprezentați, ai PSD și ai Muie PSD, nu au nevoie să rezolve aceste subiecte spinoase, că sunt românești și nu europene, și vor excela în subiectele lor favorite, războiul comercial cu Trump și altele unde sunt supercompetenți. Sigur are SIE niște candidați în civil mai bine pregătiți, reciclați din posterul cu Udrea, cît se mai gîndesc PSD și opozanții, că e știut, nu poți lăsa pe seama partidelor civile democrația nici la nivel național, darămite la nivel european.

Partidele există doar ca să se ocupe cu știți ce, în aplauzele entuziastei galerii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

139 thoughts on “PSD versus Partidul Muie PSD. O alegere curat europeană

 1. Elena

  Doamna, sper sa nu „taceti” niciodata.Sper sa nu va intimideze nimeni.Pentru mine sunteti intruchiparea libertatii de gandire si de expresie.Mult succes.

  Reply
 2. Lupu

  Doamna Pippidi, sa inteleg ca baiatul ala din Suedia este platit de grupuri obscure ca sa-si puna placute de inmatriculare cu ”Muie PSD”? Pe bune? Sper ca realizati cat de ridicola sunteti! Ati fost la fel de ridicola cand ati vazut implicarea serviciilor secrete in mobilizarea crestinilor evanghelici pentru sustinerea familiei Bodnariu. Si am o nedumerire mai veche: daca stiti atatea lucruri despre ”baietii destepti” din servicii sau ”de la marginea lor” care comit ilegalitati, de ce nu informati justitia (romana sau europeana)? Asa ar face orice cetatean corect. Altfel, restul sunt povesti de gura portii si barfe.

  Reply
  • Jazzumbo

   Mungiu Pippidi se chinuie sa-l convinga pe Dragnea ca e mai desteapta decat coana Viorica, prin urmare, ar merita, eventual, un onorariu mai gras (sau cel putin la fel de gras). Parerea mea e ca se chinuie degeaba: Dragnea stie precis cat de inteligenta e Dancila. Tocmai de’aia o mentine in functia de premier. Ca asa se procedeaza in intens „civilizatul” PSD :)

   Reply
  • Obiectivitate si anti propagandisti

   Dar cum s-au castigat unele alegeri in ROU,oare nu cu ajutorul servicilor secrete,cum a castigat Basescu al 2-lea mandat?

   Reply
  • abbu

   Baiatul ala din Suerdia, din greseala, absolut din greseala, vrand sa faca ceva teribil si local, a determinat orgamul general al mahalalaei diasporei si al mahalalei #rezist din tara

   De altfel persoana este un am muncitor, familist, serios care a crezut ca a gasit o poanta nu ca a deversat o mentalitate

   Reply
 3. Ionut A

  Eu sper ca acest slogan nefericit sa fie folosit doar de o minoritate a celor care vor merge in piata. Toti suntem satui de PSD si in general de rasa asta de politicieni pe care o avem la putere acum, de aceea sloganul „M**e PSD” trebuie uitat sau nu vom schimba nimic niciodata. Haideti sa apelam la intelect nu la furie oarba. Vom vedea ce o sa se intample pe 10.

  Reply
 4. Paun Al

  In acest sens , va dau dreptate .
  Alternativa la PSD …nu ar trebui sa fie M…E PSD .
  De ce M..E PSD este un liant mai puternic ,
  decat multe alte motivatii rationale de a lupa , de a invinge PSD in alegeri ,
  asta este o problema ce tine de menalitatea romaneasca ?

  Reply
 5. deea

  1. Daa, eforturile tale l-au oprit pe Marian Munteanu, ce sa zic…. L-a oprit propria prostie 2. Partid mai in simbioza decat PSD-ul cu serviciile secrete si cu tot restul de chestii pe care le insiri acolo (proasta calitate a educatie, licitatii trucate, firme IT care product softuri inutilizabile pt institutii publice) nu exista, deci da, Muie PDS. 3. N-ai putut sa lasi naibii PSD-ul necivilizat? Ca parca acum vreo 15 ani, cand inca nu apucasesi matale sa-i civilizezi, nu puneau chiar toti analfabetii in guvern.

  Reply
  • Paun Al

   Nu am inteles de ce dl Munteanu ar fi fost mult mai periculos daca ajungea in functii publice ,
   la conducere decat : d-nii Iliescu , Roman , Brucan , Magureanu , Nastase , Ponta , Basescu …etc , sau preafericitul , IPS Teodosie …si extrem de lunga lista a fostilor securisti , informatori ai securitatii , ofiteri acoperiti , nomenclaturisti …care au tot condus si conduc Romania de 30 de ani?… Poate ne argumentati ca acum PSD este „mai civilizat „…:))))

   Reply
  • valahul

   Ba eu cred ca exista:
   proasta calitate a educatie, licitatii trucate, firme IT care product softuri inutilizabile pt institutii publice

   Iar toata clasa politica este de vina ptr asta, inclusiv PSD-ul.
   PSD-ul a vrut sa aiba SRI-ul in palma. Dar SRI a scapat de sub control.

   Deci adevaratul dusman al publicului nu este SRI sau PSD, ci sistemul (capitalist, in cazul nostru) care permite ca un grup de oameni sa aiba atata Putere.

   De aceea demersul dnei Pippidi este futil. Pacea (inclusiv sociala) intre grupuri se stabileste abia dupa victoria unui grup (SRI sau PSD). Rar se face blat intre ei. In orice situatie, blat (pace) sau razboi, oamenii de rand sint carnea de tun.
   Atat timp cat se mentine sistemul capitalist actual, vom avea diviziune, razboi, cu victime oamenii de rand.

   Reply
 6. CMC

  De ce doar PSD?
  De ce nu PNL, ca acest partid (prin aripa PD-L) a taiat 25% din salarii si tot timpul spune ca nu sunt bani de salarii si pensii?
  De ce nu USR, ca nu are curaj sa ia nici o pozitie in legea offshore, sa nu supere pe „cineva” care il conduce din umbra?
  Si in fond si la urma urmei de ce nu „oricine”?

  Reply
 7. Jay

  Realmente apreciez excelenta argumentatie logica si curajul abordarii deja epopeicului subiect M*iePSD. Cred ca se creeaza o forma de organizatie politica, gen partid, cu vector de radicalizare si fascizare, alimentat din extrior de populismul extem european. Regret ca sunt si voi fi martorul unei ascensiuni „Arturo Ui”, care nu prea va putea fi oprita. Dar merita efortul de contracarare, chiar cu riscuri personale.

  Reply
 8. Adrian LUCA

  Stimata doamna Mungiu-Pippidi,

  Citesc articolele dumneavoastra cu mult interes. Pana de curand am fost complet de acord cu pozitia dumeanvoastra fata de guvernarea PSD/coruptie/probleme curente. Ma aflu acum in fata unei mici divergente neintelegand atitudinea dumneavoastra fata de modul unora de a-si exprima nemultumirea fara de PSD (e.g. placute de inmatriculare personalizate, tricouri, etc.). Gasesc aceasta atitudine nerealista avand in vedere consistenta PSD. Cu regret va anunt ca nu toti cei care inteleg incompetenta guvernului PSD au studii superioare si/sau o igiena verbala adecvata. De altfel, acesti oameni cu bune si rele sunt mult prea putini pentru a infrunta colosul PSD-ALDE. Va puteti imagina ce s-ar intampla daca ati cerne oamenii acestia pentru a ramane doar cu cei care n-au zis odata Muie PSD? Ce sanse ar avea Romania cu o mana de oameni (ce’i drept cultivati) contra PSD-ALDE care aspira orice secatura gata de a jefui? A intelege ca guvernul astazi se indreapta catre trecut este déjà o dovada de inteligenta care merita pretuita in aceasta lupta.

  Parerea mea este ca in aceste vremuri tulburi orice mana de ajutor e binevenita chiar daca nu se inalta la standardele dumneavoastra. Intr-un final se ajunge la vot. Votul are aceeasi greutate indiferent de cetatean, nu este ponderat in functie de studii sau limbaj.

  Va multumesc si astept cu nerabdare urmatorul dumneavoastra articol.

  Reply
  • Gheorghe S

   De acord . Pentru a ajunge la putere, orice partid, organizatie, clan…etc… :) , trebuie sa manipuleze, ,sa minta zdravan. … altfel nu exista nicio sansa sa obtina voturile „prostamei”. In situatia de fata nu ar fi asa mare nenorocire daca un grup se foloseste de turma „lui MuiePSD”. Problema extrem de grava este lipsa alternativei reale la PSD. Madam Pipiddi are dreptate,din pacate. Multa agitatie, ,mult zgomot, abureala. .. vin zi de zi din directia asa numitei tabere MuiePSD, dar nimic despre solutii alternative, lideri, ,echipe solide, ,capabile sa preia guvernarea ,sa duca Romania la peste 10 % crestere economica, fara a recurge la austeritate invocand „greaua mostenire „…etc.

   Reply
   • PAFI

    De unde 10% crestere economica? Pe ce lume traiti, oameni buni? Vine criza si voi visati covrigii din coada? Nu va dati seama ca Romania prin guvernul ei se imprumuta ca sa-si plateasca datoriile catre pensionari si salariati ai statului?

    Reply
  • Cristi C

   Când spuneți asta „Cu regret va anunt ca nu toti cei care inteleg incompetenta guvernului PSD au studii superioare si/sau o igiena verbala adecvata.” mi-e teamă că sunteți într-o uriașă eroare.
   Nimeni fără studii superioare nu poate înțelege incompetența guvernului PSD/ALDE. Dacă vă referiți la gafe de genul „tricoaie”, „succesuri”, etc, ele s-au întâmplat în cazuri individuale și nu sunt deloc o măsură a incompetenței guvernului. În fapt, este nevoie de multe studii post-universitare pentru a înțelege dacă măsurile propuse în ultimii vreo 2 ani sunt greșite sau nu. De exemplu, in recentul raport preliminar al Comisiei de la Veneția, chiar sunt și laude aduse schimbărilor, pe lângă niște critici sau neînțelegeri. A spune că un semi-analfabet fără studii superioare sau un analfabet funcțional de genul celor care susțin propaganda (a se vedea Mălin Bot) înțelege incompetența Guvernului PSD/ALDE reprezintă o gravă neînțelegere a problemelor de politică.

   Reply
   • Adrian LUCA

    Din spusele dumneavoastra inteleg ca actiunile guvernului condus in mod neoficial de Dragnea (care din cate am inteles a ramas repetent un an la facultate) pot fi descifrate numai de cei care au „multe studii post-universitare”. Prin urmare, sunteti de acord ca o persoana cu studii universitare modeste se ridica sau chiar depaseste nivelul unei persoane cu „multe studii post-universitare”. Atunci nu inteleg de ce nu acceptati si ipoteza ca o persoana fara studii universitare poate intelege macar o parte din actiunile unui guvern cu C.V.-uri indoielnice!

    Daca aveti dreptate atunci inseamna ca doctoratele de tip copy-paste de care tot am auzit sunt defapt binemeritate.

    Va gasesc putin cam darnic cu adjective de genul „semi-analfabet”, „analfabet functional”. Nu inteleg de ce atata graba in a cataloga oamenii.

    Reply
  • Ionut

   Subscriu pe deplin comentariului lui Adrian Luca.
   Numai vazand cit de inversunat a incercat PSD sa faca disparute placutele respective arata cit de percutant a fost mesajul.
   Si cred ca energia acumulata de miscarea MuiePSD poate fi folosita in mod constructiv.

   Reply
 9. Popa Ionut

  Dumneavoastra faceti parte dintr-o organizatie care este nu numai anti-romaneasca dar si anti civilizatia umana in general… Este rusinos sa ai , in timp , asemenea declaratii despre romani si istoria lor…RUSINE !

  Reply
 10. gabi

  Excelent!
  Nu am apreciat pana acum articolele d-nei Mungiu-Pippidi, dar trebuie sa recunosc ca am inceput sa o urmaresc cu atentie.
  Este nevoie de o asemenea minte / voce.

  Felicitari pentru articol.

  Reply
 11. Radu10

  Și dumneavoastră vi se pare că destinația de ” fond special pentru parteneriate de tip public privat” înseamnă ” cheltuitea transparentă și cu folos a banului public”? Păi demontarea acestei găselnițe de furăciune a constituit motivul pentru care Iohannis a retrimis proiectul Legii Offshore in Parlament, adică exact ce trebuia să facă presedintele.
  Vă place catedrala lui Pandele? Visați cumva o salbă de catedrale în Teleorman???
  Cam multe omisiuni din partea dvs pentru a vă mai crede in continuare…

  Reply
  • valahul

   Sinteti totusi manipulator.
   Iohannis a trimis legea Offshore inapoi la Parlament pentru ca vroia un tratament mai favorabil pentru Marile Corporatii, nu pentru transparenta sau ca sa vina mai multi bani Romanilor din exploatare.

   Multe omisiuni si din parte Dvs.

   Este furaciune daca o firma exploateaza resursele unei tari si populatia nu se alege cu nimic?

   Reply
   • sambadi

    Serios?Ati citit cumva in motivarea trimiterii in parlament,pentru rediscutare, a legii Offshore ca Johannis vrea tratament diferentiat pentru ceva corporatii?Sau faceti doar propaganda?

    Reply
 12. mircea

  Vă înţeleg de ce e o expresie neagreată de Societatea Academică Română ( cam pompoasă denumire,mă rog, e alegerea dumneavoastră ..) .Dar exprimă foarte bine rinocerizarea şi degradarea limbajului la generaţiile şcolarizate în 28 de ani,şi nu numai,din care mai bine de trei sferturi ,învăţământul a decăzut sub conducerea ” competentă” a politrucilor unşi în funcţie de diversele variante de PCR „reloaded”, culminând cu unica şi neasemuita doamnă Dăncilă .În scurta ei carieră de prim-ministru, această petrolistă de Videle a compromis ideea de femeie în funcţie înaltlă de stat, cel puţin cît a făcut-o Sinistra înainte de 1989 .PSD culege genul de limbaj contestatar pe care l-a cultivat, conştient sau nu, chiar pe băncile parlamentului. Vă aduceţi poate aminte de ieşirile vulgare ale lui Nicolicea sau de „glumeţul” Şerban Nicolae adresându-se lui CosetteChichirău,referitor la presupuse practici neortodoxe la colegei parlamentar .Sau mai „proaspăt”, aduceţi-vă aminte de actele ratate ale subsecretarului de la Tineret şi Sport, despre cum să onorăm Centenarul Unirii . Dacă cei guvernaţi au ajuns să folosească dreptul democratic de a huidui şi arunca obscenităţi în aleşi,în locul PSD-ului, mi-aş face sigur griji .Pentru că următorul pas este pusul mâinii pe furcă sau topor…

  Reply
 13. carmencita

  Asta trebuie sa fie raspunsul doamnei Mungiu (sau un soi de explicatie) la avalansa de critici pe care a starnit-o precedentul articol.
  Esenta acestui text e intrebarea „de ce nu mă alătur Muie PSD?”

  Doamna draga, adevarul e ca ne-ar fi pasat prea putin ca nu v-ati alaturat acestui slogan. O adevarata doamna, mai ales una care nu stie exact ce inseamna muie, ar fi ignorat complet mesajul sau intamplarea. Insa, Dvs. ati ales sa fiti impotriva, ceea ce inseamna ca:
  1. stiti ce-i aia muie, drept pentru care ati rabufnit la un asemenea afront misogin
  2. nu stiti, dar va dati cu parerea pe un subiect de care habar n-aveti
  2. nici una din cele doua, ati vazut ca PSD e la mare ananghie si v-ati simtit datoare sa-i dati o mana de ajutor

  Personal, cred in a 3-a varianta, drept pentru care o sa strig si eu sus si tare:

  TRAIASCA PSD! Mandra-i corabia, mester carmaciul!
  (daca manipularea e minciuna, raspunsul tintei are tot dreptul sa fie mincinos, important e sa va simtit Dvs. bine, daca va vine sa credeti!)

  Reply
 14. Relu

  Pipidi și romani fără pic de conduita, dorințe, puterea de a trai!. Ăștia sunteți cei care stați și faceți pe intelectuali in loc sa depuneți efort pt ca voi și semeni voștri sa trăiască mai bine. România cu oamenii care locuiesc in țara nu au sa schimbe absolut ninika, nu pt ca nu ar putea, ci pt ca sunt hodiniti, complăcuti, și bineînțeles toți foarte inteligenți. România a fost și va fi la fel indiferent de câta muie pesedista, e culeasă de fapt de locuitori României, este împrăștiată romanilor din interiorul tari sau exteriorul ei. Asist doar la intelectualitate care nu face ninika decât sa mance și sa culeagă vorbe goale. Sper ca in 10 toată politica românească plus intelectualitatea care e prezenta in media românească, doar românească, sa culeagă multă felatie, dacă muie nu mai ie voie. Sunteți niște oameni slabi atât fizic, figurat vorbind ca Pipidi e cu totul altceva, cât și psihic. Dacă nu aveți conștiința, idealuri, vise, conduita, și trăiți doar sa mâncați și cacati atunci stați acasă ieșiți din viața publica. E prima data când citesc un articol de-al tău și pot spune ca esti o securista cu buletin in gândire și o persoana care România și sistemul idiot a promovat indirect tu fiind de fapt un fel de Emil sau Ciorbea. Oameni slabi care au populat România de 100ani. Nu va fi România puternica niciodată cu cârnat și slănina! La fel dacă romani nu fac diferența dintre intelectual făcut sau intelect personal.

  Reply
 15. Stancu Dan

  Nu exista asa numita alternativa „M*** PSD”. E o facatura, o manipulare. Un tambalau creat special de pesede, mai precis de consilierii lui aia de prin orientu’ mijlociu. Sunt convins ca Stefanescu a fost de buna credinta, in schimb unul (sau unii) dintre amicii lui e omu’ pesdeului.
  Alternativa la pesede o reprezinta cei care muncesc (si nu cei ce fura), aia care sunt cinstiti (nu tzeparii si jmenarii), aia educati (nu analfabetii), aia civilizati (nu ghertzoii). Manipularea pesedista a avut un oarecare succes in tentativa de a trivializa si devaloriza miscarea antipesedista. Cetatenii care nu s-au lasat condusi de instincte au respins aceasta porcarie. Dar nu conteaza. Atat cei ei care (din cauza frustrarii accentuate cauzate de tembelismu’ pesedist) au fost manipulati cat si cei care nu au acceptat manipularea vor continua sa „deranjeze” pesedeu’ pana-n ziua in care pesedistii vor deveni insignifianti in parlament. Iar in momentu’ ala Romania va avea sansa sa.inceapa sa se dezvolte asa cum trebuie s-o faca orice tara moderna si europeana.

  Reply
 16. CMC

  Marlania intelectualilor, sau cat de ordinari pot dovedi ca sunt unii intelectuali romani:
  „Gabriel Liiceanu face apologia sexului oral în politică: Filosoful vrea o revoluţie ‘M..E PSD'”

  Reply
 17. Mihai

  @Alina,
  Nu mai pricepi nimic din ce e-n jurul tau, sau – voit – vrei sa catalizezi miscarile anti-PSD ? :)
  Bravos ! te sacrificasi pentru binele comun, asa-i ? :D

  Nu-ti da tu cu parerea aiurea despre ce si cat citesc romanii din diaspora (trimisi in diaspora din cauza unora din iubitii tai pesedisti si nu numai).

  Da-ti seama ca reprezinti DOAR trecutul, da-te la o parte, esti deja parte din marea uitare. Lasa orgoliile prostesti si papa-ti in liniste banii gri.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Mai priceputule,cititor in stele,futurologule integrat in absolut!Viitorul vostru este cam scatofilic!

   Reply
 18. Jazzumbo

  Cand un slogan devine viral in cateva zile, e foarte probabil sa transmita un mesaj pe care publicul il considera potrivit, inteligent, concis etc. Un mesaj in care publicul se regaseste. Nu stiu cate dintre mesajele transmise de tonele de texte ale doamnei Mungiu au avut macar 5% din acest succes de public.
  Ce mi se pare interesant este ca doamna Mungiu se face ca ignora halul in care Politia Romana a gestionat povestea asta. E ciudat ca o persoana cu o gusa atat de generoasa adopta politica strutului in legatura cu acest subiect :)

  Reply
  • valahul

   Intradevar, succesul sloganului vine din nemultumirea romanilor. Problema este pe cine aduci la Putere daca raspunzi chemarii lansatorilor sloganului? Cine sint cei care lanseaza sloganul?
   Nu poti sa te duci ca oaia la chemarea ciobanului.

   De exemplu, cum cred cei cu acest slogan ca trebuie reformat sistemul medical sau ce cred ei despre gazele din Marea Neagra, etc. Mai intii ar trebui sa raspunda la intrebari grele, apoi sa vina cu sloganuri-raspunsuri-solutii, nu vorbe-n vant ca M.. PSD. Doar manipulatorii escroci vin cu astfel de lozinci fara sens.

   Asta ma oftica, de ce nu are USR mesaje concrete despre gazele din M. Neagra, despre sistemul medical, reformarea educatiei, etc.
   Parca ar ascunde ceva.

   Reply
   • jazzumbo

    Valahule: USR are mesaje concrete si coerente (si lipsite de vrajeli electorale) pe subiectele care te intereseaza, e nevoie doar sa arunci un ochi pe google. Banuiesc ca stii cum se face. E drept, USR nu are atat interes sa verse bani in proiecte gen Catedrala MN (dar asta e un lucru bun, dupa parerea mea). De ce incerci sa inoculezi ideea ca nu ar avea solutii si proiecte?! De ce insinuezi ca tanti Viorica si trupa ar avea habar despre asa ceva?! De ce insinuezi ca Dragnea si gasca lui ar avea vreo idee coerenta despre orice, care sa nu fie parazitata de suma care trebuie sa le intre in cont pe sestache?? Esti chiar atat de naiv, sau esti o trambita pesedista standard?

    Reply
  • gabriel radeanu

   HA!HA!HA!Slogan de succes!?!Ultimul slogan de succes, pe care l-am auzit a fost”YES …WE CAN!”-ul lui Obama.Asta se intampla…cand-tu rezistentule- vrei sa faci din rahat…bici,care sa si pocneasca!

   Reply
   • Magda

    Interesant Gabriel Radeanu, dar ultimul slogan de succes (la alegeri) pe care l-am auzit eu in USA a fost „Make America great again” al lui Donald Trump…

    Sa inteleg ca esti mai multumit cu Donald decit cu Obama?!!!!

    Asa ca eu inca il mai prefer pe cel al lui Obama „Yes, we can”!

    Chiar daca nici el n-a livrat chiar tot ce a promis, chiar daca a mai si gresit (ce sa vezi, a gresi e omeneste, doar a persevera e diabolic), ca sa folosesc o zicere tot de a lui Obama (parafrazind):

    Prefer mai binele, chiar si doar cu un milimetru, oricarui pas inapoi!

    Si mai ales unor pasi gigantici inapoi, ca ai lui Trump – a se vedea atacurile lui la libertatea presei, la democratie, plus megalomania si cultul propriei personalitati- sau ai „prietenului” lui bun Dragnea PSD – apropos alaturi de Kim Jong Un si Vladimir Putin…

    Ca asa e in tenis: daca nu faci progrese cit de mici in fiecare zi, de fapt nu faci decit sa regresezi…

    Reply
    • gabriel radeanu

     Sloganul lui Donald Trump,este slabut,deoarece nu este universal.Indemnul lui Obama este aproape perfect!Un slogan bun nu are legatura cu orientarea lui politica,e o plasa mai larga….care prinde mai multe feluri de pesti!

     Reply
 19. St M

  Alternativa la PSD nu e si nici nu va fi „Muie PSD!”. S-a ajuns la aceasta situatie pentru ca romanii, indiferent de unde se afla, s-au saturat ! Puterea, bine ancorata, isi bate joc de marea masa, oriunde si oricand ! Nimic nu deranjeaza mai mult decat minciuna, impostura si aroganta ! Iar aici, Dragnea si interpusii lui exceleaza ! Toader incearca sa explice distrugerea legilor Justitiei si minte cu nerusinare, totul pentru a il proteja pe marele boss si pe celalalt pacalici sinistru, Tariceanu, Carmen Dan este o mostra de incompetenta atat de mare incat nu mai stii ce sa pricepi din deciziile care vin de la MAI, Curtea Constitutionala accepta orice, cu dedicatie pentru PSD (a se vedea cazul cu abuzul in serviciu), iar despre premier, e o premiera cum o asemenea inculta s-a cocotat in varful politicii interne devenind probabil un model pentru altele ca ea. De aici si nebunia asta cu „Muie PSD!”.

  Reply
 20. grig

  multumesc pentru articol dna Pipidi !
  asa arata cu adevarat radiografia politicii(mocirla) romanesti la ora actuala
  adevarul spus (scris) la superlativ
  RESPECT

  Reply
 21. Afinitatzi ELLectORALE

  Pentru ca SOLUTIA la TOATE cate cer… trebuia sa poarte un NUME…. i sa spus simplu… pe NUME! Legat sau dezlegat, din coada ar putea sa sune la fel pentru toti POLITICII de pe scena, in urcare si chiar de suPt scena, in orice formatiuni politice s-ar inscrie in viitoarele milenii, daca presupunem prin absurd ca ar mai avea vreun sens sa mai existe insusi STATUL, ca expresie politica, in urmatoarele decenii. Tineti minte insa ca: ROMANIA nu e inca UE! …desi suntemUE.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Da!…Buna teoria!…Daca tot ne integram si rolul national al statelor se va diminua,pana la cel de administrator local al Parlamentului European,de ce dracului ne agitam atat!?!…sa-i desfiintam pe toti si toate cu anticipatie,poate ne dau astia un premiu de integrare.Fabulos!,Fantastic!…incredibil de destept!

   Reply
 22. Jos Penali

  Multumim Doamna Mungiu ca faceti apel la calm,ratiune, intelegere si ca incercati sa calmati spiritele.
  Multumim Doamna Mungiu ca elitismul dumneavoastra se propaga sub aceasi forma romaneasca de a critica pe toti si toate fara a incerca sa intelegeti….cum si de ce.
  MultumimDoamna Mungiu ca apreciati incapacitatea guvernului PSD-ist si potentialele consecinte ale deciziilor pe care le-au luat, dar vorba romaneasca,,altii mai buni nu avem” este singura dv solutie.
  Multumim Doamna Mungiu ca pozitia dumneavoastra elitista va da dreptul sa improscati cu noroi in toti cei care nu reprezinta ,,modelul ideal de cetatean” pe care dumneavoastra sau guvernanti romani va asteaptati sa ii aiba, fara sa intelegeti ca ei sunt modelati si fauriti de sistemul Romanesc condus de acei guvernanti si de persoane ca dumneavoastra care vorbiti in numele cetateniilor.
  Va multumim Doamna pentru razele de lumina pe care le propagati peste multimea de oameni prin discursuri technocratice si intelepte menite sa aplaneze conflictele politice, slugarnicia institutiilor statului si nesupunerile civice .

  Reply
 23. Popescu

  Stimă pentru intelectualii care nu acceptă limbaj de mahala în relațiile publice.
  Îmi dau seama că asemenea cuvinte proprii speluncilor rău famate din porturi nu trebuie promovate de elitele politice.
  Iar dacă unii indivizi le afișează ar trebui sancționate nu aplaudate.
  Mă întreb până unde se poate ajunge.

  Reply
  • Relu

   Domnul meu, am făcut putina referire mai sus care e diferența între intelectual și intelect! Așa încât …escu e foarte greu sa realizezi, realitatea. Exact romani ca tine ati ținut și țineți țara in loc. Pt ca sunteți intelectuali Creați de media și incompetenta celor din jur. Fără ca cineva sa ridice o vorba asupra subnutriției de înțelegere a celor din jur și a doleanțelor romanilor sau cel putin a cetățenilor romani, sa scriu așa mai pt intelectuali Din guvern! Felatie PSD și guvernului condus de incompetenți dar “intelectuali” pace ți-e robul psedeului

   Reply
 24. marian

  Realitatea vine peste noi, oricat am ignora-o si da, ati enumerat cateva zone in care opozitia ar avea multe de spus, chiar cu riscul ca mocirlele tv sa titreze ca X nu e de acord ca in romanica sa se traiasca bine.
  „Aia de la PD, mai prosti, au zis vai, n-o sa va ajunga bugetul…” cine isi mai aminteste ?
  Pe de alta parte, decontul va veni mult mai rapid de la ignorarea celor 12 ambasade, a Comisiei de la Venetia, MCV si chiar sunt obligat sa pun etc

  Reply
 25. Daniel

  Este exact ce ne reprezinta acest slogan!!…PSD IL exprima in fiecare zi prin actiunile sale de coruptie,incultura,agramatism,tradare de tara s.a.m.d..mai bine ne ar zice pe fata M..E Romania,M..e romani,decat sa faca din tarisoara asta un morman de mizerie,fiare vechi,pompe funebre,si sila vietii de zi cu zi,.
  Diaspora sunt milioanale de roamani satui de cacatu vostru imprastiat prin toate cotloanele,sunt aceia care au avut puterea sufleteasca sa si parasesca copiii,parintiii,acei oameni care traiesc cu sufletul si inima alaturi de tot ceea ce reprezinta aceasta bucata de pamant si tot ei vor fi acei care vor incepe adevarata revolutie!!..M..E PSD este sloganul perfect pt ceea ce reprezinta clasa politica romaneasca si nu ne reprezinta pe noi,pe milioanele de romani rataciti prin lume.

  Reply
 26. taunul77

  Cazul Bodnariu vs Bavernet, o inscenare fsb-ista, „M..e PSD”, o inscenare a Statului Paralel Mioritic … numai conspiratii d-le. Care nu-l lasa pe bravul Daddy sa aduca bunastarea peste romanashi …

  Reply
  • valahul

   Bineinteles ca exista conspiratii.

   Toate intelegerile oligopoliste sint conspiratii. Si sint cu nemiluita.
   Manipularea Libor, dovedita, a fost o conspiratie.
   Etc.
   De la Adam Smith stim ca People of the same trade seldom meet together, even for merriment and diversion, but the conversation ends in a conspiracy against the public, or in some contrivance to raise prices

   Deci zilnic se „conspira” impotriva publicului larg. Ce atata discutie.

   Sigur ca nu putem demonstra ca exista un singur grup de oameni care stabileste tot. Dar clar exista citeva grupuri, se pare din ce in ce mai puternice si mai putine.

   Reply
   • Cinicul

    Excelent citat din Adam Smith.
    Iata inca o idee pe aceiasi linie din Robert Michels:
    The „iron law of oligarchy” states that all forms of organization, regardless of how democratic they may be at the start, will eventually and inevitably develop oligarchic tendencies, thus making true democracy practically and theoretically impossible, especially in large groups and complex organizations.

    Reply
 27. Ion Valciu

  D-na Pipidi a „evoluat” in lungul anilor de la foarte bine la foarte rau. Modul dumneaei de gandire a cunoscut un drum sinuos care a adus-o astazi exact in pozitia in care candva huiduia impreuna cu noi sleahta comunista a lui Ion Iliescu si PDSR-ul lui. Acelas drum sinuos l-a parcurs, in sens invers, CTP-ul pe care-l felicit. Atunci, domnita era slabuta si lucida. Astazi, a capatat forme si debordeaza ideea; ca o lozinca obscena face rau tarii, fara sa vada cine face cu adevarat rau meleagurilor ei de care s-a dezlegat de multa vreme. Oare numai timpul schimba omul sau bunastarea duce la adormirea vigilentei cu semitreziri din cosmar si buluciri mintale?! Pacat. Mi-as fi dorit mai mult de la d-na Mungiu.

  Reply
 28. Vulturul-Brancovenesc

  Romanii care inteleg ce face PSD-ul ( si aici ma refer la ambele categorii -intelectuali sau cu educatie mai modesta) sunt extrem de furiosi pentru ca sunt folositi in cel mai josnic mod. Astfel fie sunt mulsi la salarii si impozite si pusi sa munceasca 43 47 ani pana crapa (cei de aici) respectiv la cei plecati le sunt folositi banii trimisi acasa pentru salvarea deficitului balantei comerciale si nu numai. Nu este de neglijat nici modul ticalos in care sunt sanctionati cei care muncesc cinstit si din greu in beneficiul lipitorilor si parazitilor cocotati in fel de fel de agentii guvernamentale, ministere ori regii autonome sau sedii administrative de tot genul. Acestia impreuna cu marea masa a pensionarilor prin mituire cu banii celor dintai formeaza masa critica care blocheaza orice si pe oricine incearca sa faca ceva benefic sau constructiv in aceasta tara.
  Nu trebuie sa ai studii inalte ca sa vezi starea deplorabila in care a ajuns aceasta tara poduri cazute , drumuri inchise sau partial inchise , cale fertata pe care se circula cu viteza mai mica decat in perioada internelica, case si monumente aflate in paragina , o datorie externa care creste fara a lasa sentimentul urmasilor ca vor avea din ce sa o plateasca si cel mai important sentimentul neputintei si a disperararii ca totul este vazut sau cunoscut dar lucrurile sunt lasate asa cum sant ba mai mult oamenii care intreaba cand se rezolva sunt luati peste picior.
  Oricum ceea ce faceti prin cautionarea sau spalarea cu detergent a faptelor de arme a acestor ticalosi (PSD) spune multe despre caracterul unui om. Aceasta situare a D-vs in stanga si dreapta in centru si margine inseamna ca nu aveti repere nici macar morale. Inca odata banul invinge dar asta este oamenii sunt slabi si delicati nu oricine poate lupta si vorba lui Eminescu ,, valori s-ar mai gasi cu caracterele este mai dificil.
  Totusi retineti ceva stimata Doamna furia oamenilor astia pe care D-vs ii infierati cu manie proletara este foarte dar foarte mare se asteapta scanteia ( poate o criza sau un eveniment) si atunci s-ar putea sa nu-i mai scape pe baietii astia nici darcu.
  La buna vedere

  Reply
 29. v.staiculescu

  cui i se adreseaza articolul elitistilor care m-ai toti au pus de o ivarteala financiara s-au celor de rand care nu mai stiu pe unde sa scoata camasa datorita guvernelor psd …ce ziceti doamna de incompetenta guvernamentala de acesti ministrii si cine ia pus in functii votantul de rand nu prietenii mai noi ai dumitale …..scrieti un articol despre pesta porcina coborati la nivelul nostru dar nu o puteti face pentru ca nu va intereseaza continuati si zugraviti in alb acest partid noi nu o putem face de aceea zic cu patima m…e.psd

  Reply
 30. Catalin

  Excelenta scriitura, iar crapa de ciuda caprarii si postacii lor. Acum ca pe intern baietii veseli sunt ocupati cu lupta pentru putere s-au gandit pesemne si aia de la sie sa o puna de un miting de suparare ca le-a scazut si lor bugetul.

  Este posibil sa ma insel, dar la cum se deruleaza lucrurile la noi, cred ca 90% din galagie provine nu de la modificarea legilor justitiei ci de la bani:
  1. – amenintarea asupra bugetelor institutiilor (in sensul ca nu se mai maresc asa cum vrea muschiul lor)
  2. – vulnerabilizarea anumitor afaceri (in sensul crapaturilor aparute in umbrelele de protectie)
  3. – nu in ultimul rand, riscul ca pensiile speciale sa fie luate la puricat si recalculate(asta inseamna un atac direct la o retea uriasa de interese si influenta compusa din pensionari securisti, mult mai multi in realitate decat ni se prezinta in intoxicarile oficiale)

  Elementul 1 s-a produs deja (rectificarea bugetara), elementul 2 este in derulare(plecarea lui LCK, anumite modificari in legile justitiei) iar elementul 3 urmeaza in scurt timp.

  Dupa cum spuneam, este posibil sa ma insel dar cred ca ipoteza unui atac frontal derulat prin intermediul PSD la un establishment foarte bine consolidat in ultimii 30 de ani merita luata in considerare daca focalizam pe ceea ce doare intotdeauna: BANUL. :)

  Reply
  • valahul

   PSD-ul nu este mai breaz decit SRI-ul.

   Doar ca iti fura altul munca.

   Adevaratul dusman este sistemul (capitalist) care da nastere la astfel de grupari.
   Peste tot unde este capitalism, este un grup care fura legal munca oamenilor.

   Desi productivitatea muncii a crescut enorm in toate tarile vestice, salariile au scazut. Legal. Asta nu e furt?

   Deci, indetificati mai bine Dusmanul.

   Reply
   • gabriel radeanu

    Dar de ce trebuie sa comparam PSD-ul cu SRI-ul.Acesta din urma este partid politic?Daca este,atunci ar trebui sa stim si noi…sa vedem cine-I seful,cine-s membrii si mai ales …unde vor sa duca Romania …politic,bineinteles!Nu stiu cat de bun e capitalismul,dar vreau un exemplu de socialism sau comunism binefacator!

    Reply
  • PAFI

   E buna asta cu recalcularea pensiilor speciale, care va sa zica PSD-ul dupa ce a inventat pensile speciale acum le recalculeaza! Naivitate, ordin de zi pe unitatea PSD?

   Reply
   • Catalin

    Stimate domn, nu sunt nici votant si nici simpatizant PSD. Nu sunt nici măcar antipatizant al serviciilor, sunt necesare, dar nu pentru dat doctorate si nici pentru sufocat economia cu afaceri false.

    Nu fac decât sa constat anumite evenimente aflate in derulare si sa lansez o ipoteza care, ca toate ipotezele, poate fi falsa sau adevarata. Referitor la punctul 2, cine își imaginează ca americanii nu au învățat nimic din povestea corupției din Vietnam si costurile ei, se Înșeală.

    Reply
  • Magda

   Catalin tu spui ca ce-i mina pe ei in lupta (tu te referi la opozitie in general?!!!, SRI?!!!. PNL?!!!, dar eu nu vad de ce nu te-ai referi si la PSD -Dragnea & co, ALDE & co ?!!!) e BANUL!!!!

   Pina la un punct sint de acord cu tine BANUL si PUTEREA sint motive puternice!

   Or mai fi si oameni cinstiti printre ei, si patrioti carora chiar le pasa de tara Romania, de bunastarea ei si a cetatenilor ei, intrebarea e citi si cum ii identificam?!!! Ca sa-i atragem de partea noastra!

   Simplul cetatean care protesteaza vrea si el o viata decenta, cinstita, in care munca sa ii fie rasplatita, sa nu mai fie furat, umilit, sa nu i se mai bage pumnul in gura!!!

   Marea majoritate a celor care protesteaza si activeaza o fac pentru a avea macar „o tara ca afara” (democratie, stat de drept, respect pentru cetatean si platitor de impozite, etc) nu pentru ca ii plateste cineva….ci pentru ca vor o viata mai buna pentru ei si familliile lor.

   Prostituatii politici cred ca trebuie cautati in alta parte (pe bani mai multi si sinecuri mai grase)…

   Marea majoritate din USR si Platforma 100, dupa parerea mea vor tot un stat performant, cu mai mult respect si drepturi pentru cetateni, tot „o tara ca afara”…

   Ceea ce nu inseamna ca diverse grupuri de interese nu incearca sa-i inflitreze si sa-i foloseasca pe cei care nu fac decit sa-si sustina cauza, principiile si idealurile proprii, ca masa de manevra, tot asa cum PSD-ul ii foloseste pe angajatii la stat si pe cei care depind de sinecurile si pomenile lor ca masa de manevra (a se vedea „milionul”de oameni adusi de PSD cu autobuzele la mitingul lui Dragnea).

   Dupa cum spuneam „asa e in tenis” – de la Tomita Caragiu citire…

   Sa ne concentram pe esential si sa nu ne lasam manipulati, deturnati, divizati…Vigilenta e mama intelepciunii…

   D-aia ne-a dat Dumnezeu cap ca sa gindim cu el!

   Si unde nu e cap e vai de picioare!

   Unirea face puterea!

   Daca generatia 1918 nu ar fi crezut in puterile proprii si nu s-ar fi concentrat pe ce-i unea, nu mai pupam noi acum Romania unita si moderna, nu mai aveam noi intre cele doua razboaie mondiale de bine de rau, constitutia cea mai progresista la acea vreme – inspirata de cea belgiana si nici boom-ul economic dinainte de criza si nici „micul Paris” ca referire la un Bucuresti intrebelic cosmopolit si modern…

   Apropos, astazi, cam unde am pune Bucurestiul printre capitalelel europene?!!!! Aud ca zilelele astea mult mai bine sta Clujul!!! Bravo lor, daca sint gospodari!

   Si daca nu sintem atenti, s-ar putea in curind sa plingem dupa totate astea si dupa UE si dupa NATO…

   Reply
   • Catalin

    Draga Magda,

    Nu am nici o îndoiala ca PSD & ALDE reprezintă un alt grup de interese orientat către bani si putere(pe scurt, rente). Opoziția nu exista in acest moment, inclusiv USR si România 100. Referitor la partea politica, ea se manifesta de obicei prin programe asumate la vedere si implementarea lor iar asteptarile mele in raport cu așa zisa opoziție se referă exact la acest lucru: politici publice, politici publice si iar politici publice. Nu le ai, nu exiști ca partid. Deocamdată nu pot decât sa constat cu Tristețe ca doar PSD le-a avut si le are( rele sau bune, ele exista). Existența unei agende ascunse va fi sancționata la vot, zi in care sper sa vedem si noi in sfârșit cozi la Secțiile de votare din țara, pe măsura indignării existente pe Facebook.

    Primul barometru este extrem de aproape, primăvara viitoare(a propos, exista cumva dezbateri pe subiecte de politici europene prin politica dâmbovițeană si nu am auzit?).

    Revenind la ipoteza mea, nu contest ca majoritatea celor care activează sau au activat in structurile de forța sunt cu adevărat patrioți dar, ca si in alte segmente ale societății noastre si la ei Peștele se impute tot de la cap(cu mențiunea ca este vorba despre structuri militarizate). Atunci cand patronezi academii ale imposturii cu doctorate conduse de către oameni care au făcut școala mai putina decât vacantele celor de aici sau ascunzi informații despre afaceri cu impact devastator asupra populatiei(hexi pharma, de exemplu) am motive solide sa pun la îndoiala nu numai nivelul intelectual ci si patriotismul pe care il clamează unii dintre ei.

    Cred ca merita studiată ipoteza ca miza luptei din ultimul an si jumătate este mai mult pentru bani decât pentru putere: unii vor sa ne ia numerarul din buzunare, alții vor sa ne ia cardurile, cel mai bine este sa te dai olecuta la o parte si sa ii lași sa se scarmaneasca între ei pana cand câștiga unul: ca o fi statul subteran sau statul suprateran tot noi plătim nota in final, inclusiv vesela sparta.

    Reply
 31. cristi

  Stimata doamna
  Oricat de elitista sunteti se pare ca nu faceti deloc diferenta intre Muie si Sex oral
  Toate cele bune

  Reply
 32. Laura

  Dna Alina Mungiu Pippidi,

  Eu inteleg ca de mult timp aveti o frustrare foarte mare fata de felul in care se organizeaza serviciile si ca modul lor de functionare ne afecteaza pe toti. Frustrarea e atat de mare, incat banuiesc ca este o razbunare personala la mijloc.

  In acelasi timp vreti poate se ne semnalati ca e un pericol foarte mare si se practica niste derapaje periculoase de la democratie. Multumesc de avertisment, am luat notite.

  Eu percep ca exista derapaje de ambele parti, si guvenarea actuala si contra guvernare. Dar dvs. puneti atat de mult in evidenta derapajele opozitiei, incat nu mai e logic cum argumentati. Si acum improscati noroi si pe romanii care circula low-cost si pe diaspora…tot vorbind de derapajele altora, cumva le luati exemplul si decadeti si dvs.

  Oare nu exista o strategie mai buna de a descuraja prostiile opozitiei ? Cred ca pana si tacerea e mai utila in unele momente. Cainii latra, asa ca dvs, dar ursul trece. Mai ganditi-va si la asta

  Reply
 33. MCM

  Aș invita-o pe diasporeanca A.M.P. (lucrează în Germania, parcă ?) să vină în Piață pe 10 august, alături de semenii ei de pe-afară… Atunci să vezi…dăzbateri de idei !! :))…

  Reply
 34. Barza intelectuala

  Că veni vorba, numărați cîți români în avioanele low cost (cu care mergem cu toții, asta e economia de scară, pe multe rute nu sunt alte avione) citesc cărți sau măcar ziare (orice ziare).

  Eu sunt profesoara, am studii si in Suedia, masterat, gradul didactic 2 si nu imi permit decat zboruri la low cost.
  In Romania, bogatii care calatoresc cu avioane scumpe sunt tocmai mafiotii, hotii, politicienii si cam atat.
  Mai raman si taranii parveniti, fara scoala, fara cultura, care detin afaceri cu diverse, de la vanzarea de produse la piata, la crasme si cismele. Mai ganditi-va cand faceti asemenea afirmatii aberante. Intelectualitatea e cel mai prost platita, deci judecati si dvs ca toti intelectualii vor zbura logic la low cost.

  Reply
 35. RED

  Asta e fraza:
  „… e știut, nu poți lăsa pe seama partidelor civile democrația nici la nivel național, darămite la nivel european.”
  pe care ar trebui să o citească, recitească, la care ar trebui să mediteze toți scuipătorii Alinei M.-P. Deja, pe multe site-uri s-a declanșat isteria.
  Felicitări pentru articol(e) și felicitări pentru că ați reușit cumva să confederați opoziția! Țineți-o tot așa: poate reușiți să-i și treziți!!!
  Și după logica asta, poate-ar fi bine să apară și Anticristul la demostrație, ca să ținem cu Dumnezeu. Așa, de-ai dracului! Și de gică-contra!

  Reply
 36. Marius

  Consecinta fireasca a unui efitorial scris in felul acesta este notorietarea (pe de o parte) si sanctiunea celor care au fost etichetati cu multa superficialitate si aroganta (pe de cealalta parte). Pentru un cititor cat de cat instruit, se pot identifica relativ usor excesele autorului dar target marketul acestuia consuma aberatia (o definim ca un element nefiresc, cum ar fi de exemplu faptul ca Pipidi nu are cum fizic sa aiba habar care va fi structura celor care vor adera apelului cu pricina) ca pe o recompensa. Senzatia mea este ca preocuparea academica devine futila in momentul in care scopul este despre sine si nu mai este despre altii. Istoria ne arata de mii de ani acelasi tipar.

  Sunt trist ca frustrarea nerecunoasterii personale din partea unui om peste medie de educat se manifesta in pusee narcisiste.

  In concluzie, avem de a fave cu un editorial pres, menit sa ridice tonul unui discurs inept, nesolicitat, dar care pune autorul pe o lista de resurse aparent licite moral. Din parte mea, sanctiunea va fi ignoranta si desconsiderarea. Din partea lor?

  Reply
 37. valahul

  Dna Barza Intelectuala,
  acuza Dnei Pippidi nu a fost ca zboara cu low cost, ci ca nu citesc nimic, nu se informeaza. Sint lenesi intelectual.

  Iar faptul ca sinteti profesoara si va permiteti doar zboruri low cost este trist. Ar trebui sa va ajute sa va gasiti adevartul Dusman, cel care va fura din munca. Presupun ca munciti in Suedia? Cum de si Suedezii sint saraci?
  Desi muncesc mai productiv ca oricand in istorie, de ce au saracit?
  Adevaratul Dusman va este clasa de capitalisti care va fura munca, nu Dna Pippidi.
  Cel mult Dna Pippidi/Dl. Liiceanu pot fi niste lachei ai marilor capitalisti.

  Iar sa denigrati taranii parveniti, arata ca nu ati inteles natura sistemului capitalist in care traiti.
  Sa comparati munca unui taran cu munca unui profesor este o prostie. Ce materie predati?

  Reply
  • Bercia

   Pai normal ca si tu esti tot un taran parvenit ce sa zici tocma iti pregateai urmasii pt aceeasi impostura si hop tremurasi sa nu cumva sa nu se mai poata …pai oaie civilizatia a fost facuta de intelectuali si cei care au invatat la scoala ca si tot progresul tehnologic de care beneficiezi si tu ca sa behai ! Fara ei care doar in romania sant tratati ca ultimii oameni tu si acum te plimbai in caruta .Ca exemplu in vest profesorii sunt cel mai bine platiti oaie si sunt cei mai pregatiti si de aici progresul ..

   Reply
  • Magda

   Draga Valahule,

   Am ajuns acum sa-ti citesc al nu stiu citelea comentariu la articolul asta si vad ca ai o singura tema: Capitalismul e de vina, capitalismul e originea tuturor relelor, jos capitalismul….

   Sa recapitulam:

   – Uniunea Sovietica – stat socialist in mars spre visul de aur al omenirii- comunismul- colaps economic!!!
   – Romania si toate celelate state din Estul Europei, inclusiv DDR (sustinuta de tot blocul ca exemplu de vitrina a „superioritatii” sistemului socialist) – colaps economic!!!
   – Cuba – colaps economic!!!
   – Korea de Nord- colaps economic!!!!
   – Venezuela (exemplu mai nou, inclusiv de cum si daca ai petrol de nu te mai saturi poti sa-l „arzi” si tot sa ajungi sa faci foamea la nivel national) – colaps economic!!!!

   Si acum ajungem la China (fost stat socialist prieten)!!! Cum a supravietuit China si cum si-a reconstruit economia?

   Prin introducerea (ce-i drept controlata si graduala) a reformelor economice structurale si a mecanismelor pietii (capitalism!!!!)!

   Prin sprijinirea initiativei private, a intreprinzatorului mic si mijlociu, prin concentrarea si promovarea capitalului autohton (AliBaba, Tencent, Huawei, etc concureaza cu companii similare din vest si s-au listat nu doar la bursa din China dar si la New York sau Londra)!

   Care va sa zica o combinatie intre plan si piata, intre centralism, redistributie, sustinerea cercetarii si a ceva campioni nationali partial de stat si multa, multa initiativa particulara (capitalism)!

   Nu ca n-ar avea si China problemele ei si economice si de drepturi cetatenesti, dar acum eram la comparat state (foste) socialiste!

   Nimic nu e perfect pe lumea asta. Ca sa-l parafrazez pe Churchill:

   Democratia e cel mai rau sistem politic, CU EXCEPTIA TUTUROR CELORLALTE!

   si experienta ne demonstreaza si ca (scuzati cacofonia)

   Capitalismul e cel mai rau sistem economic tot, CU EXCEPTIA TUTUROR CELORLALTE!!!

   Mai reflecteaza!

   Totul este relativ pe lumea asta si nimic nu este perfect!

   Cum ziceam aleg intotdeauna mai binele, chiar daca tot mai are cite un cusur, doua pe ici pe colo, numai sa nu fie prin partile esentiale!

   Reply
   • laur22

    @magda
    dement-o hai sa itzi zic ceva despre compania „privata” Huawei.
    Sursa Wikipedia
    „Huawei was founded in 1987 by Ren Zhengfei, a former engineer in the People’s Liberation Army. ”
    adica toarsh-ul colonel a primit credit de la banca de stat ca sa faca o companie.

    Cat despre de ce e Huawei nr1 mondial.
    „It is the largest telecommunications equipment manufacturer in the world, having overtaken Ericsson in 2012. In 2018, Huawei became 72nd of Fortune Global 500 in Fortune Magazine. Since 2018, Huawei is the second largest smartphone manufacturer in the world. ”

    In mod oficial deorece : „Huawei has over 170,000 employees as of September 2015, around 76,000 of whom are engaged in research and development (R&D). It has 21 R&D institutes in countries including China, the United States, Canada, the United Kingdom, Pakistan, Finland, France, Belgium, Germany, Colombia, Sweden, Ireland, India, Russia, Israel, and Turkey, and in 2014, the company invested $6.4 billion USD in R&D, up from $5 billion USD in 2013.”

    In mod neoficial pe baza relatziilor personale pe care le am cu cei care lucreaza acolo (50% din angajatzi lucreaza exlusiv in R&D shi da poat sa te asigur ca asha este doar training ceneter-ul din Shenzhe poate sa sit simultaneously 10.000 trainee ) pot sa itzi spun ce spune doctorul care le face anual body check.
    Totzi au un sunet special in inima o fibrilatzie de marait de motan de la regimul infernal de munca de de ~ 50-60 ore munca pe saptamana shi de la atentzia obsesiv complusiva de a face absolut perfect tot ceea ce faci deorece la prima greseala , la primul temen ratat …… este shi ultimul.

    Asha se face cand se face acolo unde se face.
    Shi afara shi in Ro shi asha nu se stia ca e normal sa se faca pe vremea impuscatului.
    Shi deorece nu s-a facut …. nu s-a meritat sa fie aparat shi s-a cam dus dracului.
    In concluzie : cine poate face, cine nu e trimis urgent sa faca paguba la tac-su ori ma-sa acasa.
    In rest bla bla bla bla.

    PS in Ro n-a fost comunism ori strutz-o camila numita socialism ci a fost capitalism e stat.

    Dupa cum tot capitalism de stat e povestea asta de mai jos:

    „Ren Zhengfei, a former deputy director of the People’s Liberation Army engineering corp, founded Huawei in 1987 in Shenzhen. Rather than relying on joint ventures to secure technology transfers from foreign companies, which were often reluctant to transfer their most advanced technologies to Chinese firms, Ren sought to reverse engineer foreign technologies with local researchers. At a time when all of China’s telecommunications technology was imported from abroad, Ren hoped to build a domestic Chinese telecommunication company that could compete with, and ultimately replace, foreign competitors.

    The company reports that it had RMB 21,000 in registered capital at the time of its founding. The Far Eastern Economic Review also reported that it received an $8.5 million loan from a state-owned bank, though the company has denied the existence of the loan. ”

    Imagineza-tzi tu on toarash colonel de pe la noi la secu ori de la armata ar fi primit dupa revolutzie 10 milioane dolari credit secret cu dobanda zero de la o banca de stat plus acces nelimitat la tot personalul militar ori civil plus ca un shuvoi nelimitat shi neconditzionat de comenzi de stat.

    Daca m fi facut asha vreme de 25 de ani acum am fi avut acu asha
    https://en.wikipedia.org/wiki/Huawei#/media/File:Huawei_1.JPG
    shi asta e doar una din zecile de cladiri care compun Huawei Shenzhen
    https://www.zdnet.com/pictures/life-at-huaweis-shenzhen-hq-in-pictures/

    Altfel avem ceea ce vezi shi singura o Romanie pe cre o vezi zi de zi shi te cam strange pe la coate

    De aceea repet cine are ceva de spus sa spuna iar cina are ceva de facut sa faca.
    In rest e doar bla bla bla.

    Cta despre „democratzie” explica-le te rog celor de la Huawei, ZTE ori BYD ce-i aia daca te tzine cureaua.
    Shi asta ca sa dau doar cateva exemple.

    Shi stii de ce nu are „opozitzia” idei proprii. Deoare nu pe aceste criterii au fost selectionatzi ei „opozantzii” de catre serviciile secrete care i-au triat asta sta lu asta-i facem dosar.

    Intre avocata de 2 bani Alina Gorghiu shi Inginerul hotz Relu Fenechiu eu l-asi alege pe Relu deorece cu el pot sa fac ceva cu Alina bla, bla, bla, bla fabrica de vorbe shi atat.

    Reply
 38. valahul

  Buna articolul Dnei Pippidi.
  Ar fi tare ca dl. Junker sa isi arate sprijinul pentru „Muie PSD”.

  Din pacate PSD nu are o opozitie desteapta.
  Are o opozitie care nu e in stare sa lanzese lozinci cu substanta.
  Opozitia nu are o ideologie, nu are un program de reforma, etc.

  Opozitia nu pare sa aiba idei proprii. Caci nu le afirma.
  De fapt mai probabil ca cineva din umbra are in plan niste masuri economice, doar ca le tine ascunse, caci stie ca nu este deloc pe placul publicului. Altfel ar fi publice.

  Lozincile, „Pro Europa”, „Valori Europene”, „Pro justitie” sint goale de continut concret. Nu ne spun nimic despre eventualele legi pe care le*ar propune Opozitia.

  De aceea e totul suspect.

  Reply
 39. dodoi

  Nu vad nimic rau sa zbori cu low cost. Fiul meu, care zboara la clienti, zboara la economic si are limita la inchirierea unei masini. Clientul plateste si nu-l plateste sa zboare la business sau sa inchiriezi nu stiu ce masina de lux.

  N-am inteles ce e cu BNR care „a ajuns să își merite banii luptînd lunar cu dobînda să controleze inflația. Decontează cine e împrumutat.” Peste tot in lume cand creste inflatia se maresc dobanzile. Cu dobanzile mici sunt pedepsiti cei ce economisesc. Pentru cei care nu mai pot restitui credite exista legea falimentului (care n-a fost pusa in vigoare de tot de PSD din diferite motive). Te declari falimentar ti se sterg datoriile, nu mai poti lua un imprumut cativa ani, poti sa-ti pierzi si serviciul sau sa nu mai fi angajabil in anumite slujbe, sa inchiriezi in zone decente, sa platesti mai mult la asigurare, etc. Asta e peste ocean… daca te declari falimentar a doua oara e mai greu. In Romania exista darea in plata ca platesc ceilalti mai prosti ca n-or sa plateasca bancile.

  Cat despre romani nu cred ca sunt cei mai rai, dar cred ca se poate spune ca sunt mai badarani decat altii si cu siguranta decat decat englezii, canadienii, americanii. Ca fapt divers jucam online si cam 7 din 10 romani cu care jucam ma injurau neprovocat. Ba mai mult ii injurau si pe altii nu numai pe mine. Un american cu care mai vorbeam mi-a spus ca ajunsese sa cunoasca toate injuraturile in romaneste. Mi-a venit sa intru in pamant de rusine.

  Cat despre d-na Mungiu atunci cand a ajuns in cercurile puterii nu-mi aduc aminte sa fi lasat amintiri de neuitat… poate cu exceptia nepotului pus director pe la Ministerul de Justitie. De altel si Emil Constantinescu, Victor Ciorbea (si-a trimis fata la studii in America), etc, aceasi situatie.

  Reply
 40. PAFI

  Da, PSD-ul a imprumutat bani pe care i-a dat cu multa generozitate bugetarilor si pensionarilor, ca sa mai fie votat odata. Sigur ca a dat nastere unor asteptari si mai mari, asteptari pe care trebuie lasat sa le duca la indeplinire, cu riscul prabusirii economiei. Logica corectiilor mici si eventual prezise din timp nu mai are cum functiona. Pensiile si salariile din sistemul bugetar nu mai pot fi reduse, economia nu are cum sa zboare ca sa produca bani din nimic, asa ca ramane numai o inflatie puternica. Da, inflatia e ceea ce pune lucrurile la punct, tracand printr-o serioasa scadere economica. Naivitatea, dezinteresul si lipsa educatiei elementare se deconteaza. Nesfarsitele cicluri ale suferintei care ne incearca pe noi, romanii si care, adunate, alcatuiesc manualul de istorie – centenarul, daca vreti – nu pot fi curmate decat de o educatie serioasa, asa cum se facea odata, de mult. Educatie si meritocratie – aici dau dreptate Dnei Mungiu, fara asta nu exista viitor pentru tara noastra.

  Reply
 41. Bogdan

  Doamna Mungiu, pentru a fi credibilă în fața unora care au un nivel intelectual mai ridicat decît al celor pe care îî combateți, ar trebui să clarificați cîteva aspecte din textul publicat de Dvs:
  – Cum poate ceva (adică alternativa) ce s-a creat ”în sfîrșit” (adică acum) și pe care Dvs o revelați
  cititorilor -”iată” – să ne fi împiedicat în vreun fel în 2016 și ” de atunci încoace” (adică, în trecut, începând
  de acum doi ani) cînd, după cum spuneți, nu exista pînă acum? Cum catalogați, ca profesoară, această
  afirmație?
  – Cine sînt ”aceiași ntreprinzători de la marginea serviciilor” la care faceți referire?
  – Dacă nu știți cine sînt aceștia, de fapt, credeți a vorbi așa, fără să știți ce spuneți, e lăudabil pentru cineva cu pretenții ca ale Dvs?
  – Dacă îi știți și nu le divulgați numele, care este este motivul?
  Vreți doar să-i amenințați, fără a le divulga identitatea? Cu ce scop?
  Vă e frică? Dacă despre asta este vorba, de ce mai vorbiți despre ei, e ca și cum ați avea curaj dar…cu
  măsură, în genul unui personaj cunoscut al lui Caragiale care semnează dacă e anonimă.
  Există vreun interes pentru a le ține numele secret? Al cui?
  – Afirmând că ”s-a creat alternativa….să dăm jos PSD” vă înscrieți în rîndul celor care vor să ”dea jos” PSD, acesta este scopul pe care îl urmăriți?
  – Ce ”alegeri” ați contestat Dvs, ale cui și cînd? Sau vă referiți la un scrutin? Ori este o metaforă?
  – Referitor la ”grupul securist și tenporar sereist”, ce vreți să spuneți prin ”tenporar”? (nu, nu mă refer la greșeala de tipar,sper că asta e). Temporar, adică pe termen scurt, după care, ce se va întîmpla?
  Ce vor deveni în curînd ”securiștii” care acum sînt, temporar, ”sereiști”?
  Aveți informații? Dacă da, ni le împărășiți și nouă?
  Dacă decideți să le țineți pentru Dvs, de ce ascundeți adevărul?
  Dacă vă e frică să vorbiți, de ce le mai aduceți în discuție?
  Dacă, de fapt, nu știți nimic, de ce vorbiți fără să știți ce spuneți?
  – Care sînt ”emisiunile de noapte de apărare a justiției” și cine sînt, mai precis, acei invitați urmăriți penal? De ce vă feriți să-i numiți? Este, de fapt o lipsă de asumare a celor spuse? Pentru că sînt neadevărate sau este o tactică, aceea de a folosi aluzii, jumătăți de adevăr, generalități?
  – Cine este ”colectorul de datorii” care vine dacă ”nu dau jos guvernul nici luna asta”? Vorbiți despre un complot de care aveți cunoștință? Sau o doar o poveste?
  – Cine sînt acei ”ei” pe care să stăm să-i vedem ”cînd vin la putere”? Cei pe care îi numiți ”opozanții lui Dracnea”? Vor veni la putere toți o dată sau pe rînd? Știți cumva cînd se va întîmpla asta și ce efecte vor fi? Cu alte cuvinte, mai bine cu ”Dracnea”, cum spuneți Dvs decît cu oricare dintre opozanții lui, considerați ca o grămadă?
  – Care sînt acei ”candidați în civil mai bine pregătiți” pe care știți ”sigur”, după cum afirmați, că îi are SIE? Cum adică, ”mai bine pregătiți”? Decît cine? Decît cei ai PSD? Sau ai ALDE? Sau împreună? E o glumă?
  – Îi cunoașteți sau SIE v-a spus doar că îi are fără să vă dezvăluie și numele lor? Că din moment ce știți ”sigur” înseamnă că ați aflat ori de la SIE ori de la altcineva care știe de la SIE. Sau nu știți ce vorbiți? Iarăși?
  – Care sînt partidele ”civile” pe seama cărora considerați că ar trebui să lăsăm ”democrația”? PSD? ALDE? Serios? E o altă glumă?

  Reply
 42. joenegut

  Marian Munteanu a luat o bătaie soră cu moarte de la mineri ca şi d-voastră să vă exprimaţi liber opiniile care încep să mă întreb dacă nu trebuie analizate freudian sau dacă pur şi simplu reprezintă interese care nu vă fac cinste

  Reply
 43. Costin

  Brava AMP!
  Da pana unde si pana cand sa tot injuram degeaba psd-ul si sa constatam ca nimeni nu se oftica? Iata ca tu, AMP veterana luptei anti-psd, ai dovedit ca poti fi si de o parte a baricadei(alaltaieri) si de cealalta parte( de ieri incoace), fara ca cineva sa spuna ca Romania ta cea curata, nu mai e chiar nepatata….
  psd-ul trebuie respectat fiindca are cei mai multi membri, dintre toate GIO-urile din tara chiar daca unii carcotasi ar spune precum Motzoc, ca sunt multi si prosti, fiindca nu toti sunt prosti, unii sunt doar escroci, alti sunt mafioti, adica talhari la drumul mare, iar restul, pana la 100%, sunt rudili celor mentionati anterior….
  Si, doamna AMP, nu te supara ca s-au trezit un Alin sau mai stiu eu cine care sa te critice, fiindca tu(imi permiti sa te tutuiesc, fiindca sunt mult mai in varsta decat tine?) acolo in Germania ai deprins stilul tolerant fata de preopinenti, adica dreptul la opinie, iar ei inca nu s-au dezmeticit ca dragnea nu-i ca bombo sa te salte de pe strada cum patise Ciuvica(Apropo, lui ciuvica i-a prins bine „dialogul” pe care l-a avut cu „baietii” dupa ce a fost saltat, ca uite acum cu cine s-a inhaitat si ii merge bine)
  Eu as avea o sugestie: sa vii si tu la Bucuresti in ziua mitingului si sa le iei un interviu organizatorilor din care sa aflam cati intelectuali au participat, ce studii au, unde muncesc acum, etc. In acest mod, ai putea demonstra negru pe alb si viceversa cine sunt dusmanii de clasa ai psd…
  Este ca ideea mea e chiar grozava?

  Reply
  • gabriel radeanu

   Adica ,vrei sa spui ca participantii la un miting cu sloganul asta destrabalat,mai au ceva sa spuna?Se poate imagina ceva mai desantat?Sau minti luminate,au gasit o noua metoda de progres,cultura si civilizatie prin folosirea cuvintelor murdare!

   Reply
   • Costin

    Dupa cum se cmporta fata de opozitie, fata de societatea civila sau fata de simplii cetateni care protesteaza impotriva lor, pesedeii chiar nu merita altceva decat injuraturi….
    Pai, tu nu te uiti la „floarea cea vestita” a psd-ului, formata din pleava societatii, aka Ciordache-alta intrebare, hooliganul serban nicolae, pampalaul nicolicea, mitraliera stricata- radulescu, etc etc, care se comporta in parlament mai rau decat ultimii mahalagii? Si astia sunt cei care stabilesc continutul legilor, ei cu mintea lor cea creatza, au gasit de cuvinta sa-si bata joc de colegii din parlament, sa ceara ca penalii sa faca inchisoare la domiciliu, eventual si cu niste prostituate pe genunchi.
    Cand pesedeii ce se revendica a fi reprezentatii natiei se comporta in parlament precum o turma de oi, fara sa judece fiecare cu dovleacul ce-l poarta pe umeri , dar executand ca la 11 m, dispozitiile infractorului zdragnea, ce pretentii mai pot emite ei?
    Cand acesti acerebrali voteaza cu ochii inchisi cele mai scelerate proiecte de legi , ce ne duc fara oprire in faliment, cum pot pretinde sa fie respectati?
    Unde sunt marii intelectuali ai psd-ului ca sa se opuna dezastrului ce ni-l pregateste aceasta nulitate patentata, zisa si daddy?

    Reply
 44. marius

  iar au ajuns victime pesedeii iar cistiga cu brio alegerile (nu ca ar exista alta alternativa)… BRAVO BA COCALARILOR le-ati cistigat alegerile pesedistilor fara sa se mai streseze aia cu nimic… sa vedeti voi cita Muie o sa ne dea psd ul dupa ce o sa cistige tot inclusiv presedintia din cauza manelelor pe care le fumati voi ba cocalarilor

  Reply
 45. AdrianIuian

  O scriere care se vrea intr-un fel drept la drept la replica, dar care nu reuseste sa se dezica de sfera „Mumu PSD”. Atata doar ca e adresata partii celeilalte.

  Dvs. sustineti (in mod corect) ca injurand nu ne va fi mai bine. Dar nici prin atac la persoana nu va fi. Dar sa o luam pe puncte:

  1. Zborul low cost – varianta nu doar pentru romani. Ca o mentiune, nu romanii se cearta la imbarcare daca bagajul nu le incape in modelul prezentat si trebuie sa scoata cativa zeci de euro suplimentar, ci strainii pe care ii admirati atata. Tot aceeasi straini sunt cei nespalati, imbracati vai de ei si mirosind a transpiratie sau a sosete murdare. De asemenea, in cazul in care insotitorii de zbor nu sunt cei mai amabili (cine a zburat pe bune cu low cost stie) sau nu iti raspund in cazul in care intrebi de ce stai de 30 minute pe pista cand ar fi trebuit sa decolezi deja, nu romanii sunt cei care fac scandal. Cel mult fac misto sau ridica din urmeri si ignora. Mai mult, romanii au tendinta de a socializa intre ei (intr-un mod placut), fara injuraturile si comportamentele de care amintiti.

  2. Mumu PSD si sustinatorii lui declanseaza panica deoarece amintesc de un slogan asemanator cantat de cei care au rasturnat real comunismul, nu de cei care l-au deturnat in zilele urmatoare: „mai bine golan decat activist, mai bine mort decat comunist”

  3. Ideea ca nu poti rasturna PSD fiindca ceilalti nu au program de guvernare. Aha – deci trebuie sa toleram hotia deoarece hotul are un plan bine pus la punct. Va sfatuiesc sa va lipiti pe usa la intrare in apartament urmatorul anunt: „Liber la furat pentru cei ce stiu ce vor! Arata-mi ca stii cei iti doresti si nu doar ca nu voi chema politia, dar te ajut sa si cari obiectele pana la masina. Iar daca vreun procuror se va gandi sa te acuze de ceva, nici o problema – vin cu gasca si te scap. Ba il si dam afara pe procuror ca te discrimineaza, rapindu-ti dreptul la furat”.

  4. Banii trimisi in Romania sunt (in mod ironic) cei care va tin in viata. La fel si impozitele platite de corporatiile care activeaza in Romania. De fapt nici nu ar fi nevoie de protest, ci doar ca o luna diaspora sa nu mai trimita nimic. Colapsul economic ar trimite PSD si acolitii lui in istorie. Din pacate ar trimite si rudele (de cele mai multe ori batrane si sarace) ramase in tara, la 2 metri sub pamant. Asa ca, vrand nevrand, banii se trimit.

  5. Dezinformare masiva. Poti mari de 10 ori pensiile. Daca puterea de cumparare scade, vei lua mai putine medicamente cu 10x pensie decat luai cu 0.75xpensie (ca tot am trambitat ca Basescu a taiat salariile si pensiile). Din pacate romanul de rand nu intelege acest lucru. El vede doar ca primeste mai multi bani, dar cumva isi cumpara din ei lucruri mai putine si mai proaste.

  6. Rablele conduse de cei din Diaspora sunt de 2 ori mai bune decat masinile din tara. De ce? In afara verificarile periodice nu se iau pe spaga, primesti reminder cand sa vii cu masina la revizie si nu o poti repara prin spatele blocului. Mai mult, ti se fac recomandari cand sa o inlocuiesti si primesti discounturi si pachete de buy back. Legat de ce se intampla in tara- sa nu ne amintim cine a scos taxa de inmatriculare si a permis tuturor rablelor sa fie inregistrate. A, sa nu uit, in afara se da dauna totala din motive de siguranta, chiar daca masina este recuperabila. O astfel de masina nu mai poate circula pe drumurile Europene. Insa baietii destepti (cu ajutorul guvernantilor pe care ii sustineti) cumpara aceste rable ca fier vechi, taie si sudeaza indoiturile, refac tinichigeria si inmatriculeaza in tara volkswagen „cu pana in 100.000 km, sofat de o bunicuta care se ducea cu masina doar duminica la biserica…”. Si pe urma ne miram de ce la accidente nu a sarit airbag-ul, de ce imi cade toba sau trebuie sa dau spaga la itp ca in loc de filtru de particule am doar teava taiata si sudata si softul rescris…

  7. Cea mai mare realizare PSD sunt imprumuturile masive pe care le-au facut pentru a acoperi gaurile din buget. Dar nimeni nu coreleaza asta cu ROBOR. Da, daca nu stiai, fiindca PSD s-a imprumutat in nestire a crescut cererea pe piata interbancara de lei. Odata cu cererea a crescut si dobanda, respectiv ROBOR. Deci cand predai cheia de la casa prin darea in plata (ca falimentul era prea complicat pentru PSD), te poti gandi cu drag la pensionarii pe care ii sustii si care voteaza partidul.

  8. Decreteii. Sau falimentul sistemului de pensii. Este imposibil (numeric vorbind) ca masa de angajati sa suntina pensiile oameniilor nascuti in urma faimosului decret si care vor iesi la pensie in preajma anului 2030. Iar daca 12 ani vi se par multi, sau cel putin suficienti pentru a rezolva problema, ganditi-va la realizarile marete din ultimii 30…

  9. Legea offshore – avand in vedere procentul de penali din parlament este normal sa nu iti doresti construirea unui fond fantoma care sa gestioneze banii. Sa ne aducem aminte de FNI si sa nu lasam gazele din Marea Neagra sa ia acelasi drum.

  Off topic – pentru cineva care se presupune ca a devalizat sume impresionante de bani, Maria Vlas arata mai degraba ca o bunicuta uitata de copii si nepoti decat ca o hoata de prima clasa. Cred ca a fost doar un tap ispasitor…

  Reply
 46. Marcel Dinu

  Doamna Alina Mungiu se straduieste din greu sa ne arate ca eroul lui Caragiale,Coriolan Draganescu, s-a reincarnat .

  Reply
 47. csongi

  1. „Întreprinzătorul de la marginea serviciilor”, cel cu „softuri inutilizabile”, e Ghiță? El a inventat muiepsd? Pe bune?
  2. „Grupul de securişti temporar sereişti” cine sunt? Nume, grad, funcție afilieri politice, interese economice au? Cine sunt ei illuminati? Soros? Teoriştii din 89?
  3. „Sigur are SIE nişte candidați in civil” adică serviciul de informații externe are agenți infiltrați în partidele politice (nu numai la udmr)? Agenția aia la care tocmai a fost numit directorul pesedist?
  4. Şi atunci: de ce psd este obsedat de dna şi parchete şi nu de serviciile care sunt capul răutăților? Pentru că muiepsd?
  5. De ce nu se modifică legile de organizare şi funcționare a sri, sie etc., cum s-a dat oug 13, cum se va da cea cu revizuirea hotărârilor judecătoreşti definitive, pişând pe ccr, cum s-au adoptat modificările la legile justiției, de ce nu se atinge guvernul, parlamentul, nici cu o floare de servicii? Pentru că muiepsd?
  6. De ce nu se pun pe ordinea de zi a comisiei parlamentare de control al sri raporturile de activitate depuse pe anii 2014, 2015, 2016, 2017? Când psd şi aliații au o majoritate comfortabilă în comisie? Pentru că muiepsd?
  7. Nu mă aşteptam să vă alăturați muiepsd, nu mă reprezintă nici pe mine, însă mă aşteptam, ca având totuşi educația dvs. în materie de free speech, să găsiți inacceptabilă limitarea unei exprimări totuşi politice, cu toată vulgaritatea ei, prin mijloace polițieneşti. (Plus văzând şi reacţia complet deplasată pe fb a purtătorului de cuvănt al igp, inclusiv blocarea conturilor utilizatorilor fb care evaluau siteul politiei cu 1 stea etc.)

  Reply
  • Tudor

   Ai zis-o perfect. Toata lumea o da cu serviciile in sus si in jos, de parca minim jumatate din romani ar fi ofiteri acoperiti, mai ceva ca pe vremea lui Ceasca. Unde si cine sunt toti ofiterii astia nu ne spune nimeni.

   Reply
 48. krampus

  Vad ca dna. Mungiu e foarte indignata de utilizarea cuvantului „muie” de catre diversi actanti politici din Romania. Aceiasi doamna este insa o adepta si o militanta inversunata a ideilor progresive si sustine casatoriile homosexuale. Refuz sa cred ca nu este informata in privinta actelor sexuale homosexuale care pun pe primul plan „muia” , adica exact ceea ce o indigneaza in prezent. Asadar, doamna Mungiu sustine sau respinge muia ? Cumva incearca sa ne convinga sa dam si sa primim muie dar sa nu folosim niciodata cuvantul in public ?! Ar fi o lamentabila ipocrizie pudibonda care ar discredita-o definitiv ca intelectual.

  Reply
  • gabriel radeanu

   Mai baiatule,orice fel de act sexual,are legatura cu dragostea,cu hormonii,cu imaginatia,nu cu logica „de trei simpla”,care o invoci!Simplificatii ca tine,sunt cei care pot considera normala si justificata,orice fel de injuratura sexuala!

   Reply
   • krampus

    Mosule, actul sexual are legatura cu persoana, asta incluzand personalitatea ca intreg, nu numai hormonii si imaginatia. Cine simplifica, deci ? Injuraturile au de regula o conotatie sexuala, eu unul nici nu am auzit altfel de injuraturi. Daca stii vreo injuratura fara referire sexuala as fi curios sa o aflu si eu. Daca injuraturile sunt normale sau nu e greu de spus altfel decit oarecum statistic: injuraturile sunt foarte multe, ar putea descrie o cultura si orice om a injurat macar o data; pentru multi injuraturile ocupa un procent insemnat din exprimarea lor vocala. Dna. Mungiu este si literat si nu unul oarecare, dansa avand predilectie pentru continutul scandalos si blasfemiator; in conditiile astea pretinsa ei pudibonderie ofensata este ridicola. La fel, ideea ta de a solicita justificari si motivatii pentru injuraturile cu fond politic mi se pare de un caraghioslic imens.

    Reply
    • gabriel radeanu

     Injuraturi pe fond religios sau etnic nu ai auzit?In cultura franceza ,de exemplu,injuraturile au continut aproape in totalitate religios.Poate pentru ca e patria conceptului „amour”,care doreste sa fuzioneze dragostea cu sexul.Injuraturile au rolul de a reitera simbolic,ceea ce inseamna abuz si oroare din punct de vedere istoric,la francezi probabil inchizitia si terorile ei,la romani poate,violurile si perversiunile sexuale reluate periodic de hoardelor de invadatori.Asa ca,dincolo de trivialitatea insusita cu legeritate,sau frivolitatea caracterului fiecaruia,injuraturile aduc la lumina stigmatul psihologic principal,al fiecarei culturi.Viitorul,singurul loc temporal care pare a fi lipsit de injuraturi,sau se doreste a fi,poate fi contaminat cu premeditare,de concepte din astea politice…pornografice!

     Reply
 49. Zayn

  Vreau ca toti romanii din Suedia si nu numai sa o dea in judecata pe AMP pentru calomnie si jigniri la adresa altor romani , sa ceara daune materiale si morale si sa doneze banii unor centre pentru copii si batrani din tara … :))

  Reply
  • gabriel radeanu

   Folosind exact acelasi rationament sau justificare,pot fi dati in judecata si toti derbedeii care injura membrii PSD.Vorba aia,nu asta doriti?Egalitate perfecta in fata legilor!

   Reply
  • Freitag

   Foarte interesanta generozitatea dumneavoastra. Cred ca s-ar stringe mult mai multi bani daca toti cei care folosesc expresii injurioase de tipul „m..e psd” ar fi amendati conform legii cu de la 400 la 1200 de lei, ba chiar as propune sa se mareasca amenda. Conform legii 61/1991 republicata 2014, Art. 2. – Constituie contraventie savarsirea oricareia dintre urmatoarele fapte, daca nu sunt comise in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa fie considerate infractiuni: 1) savarsirea in public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, amenintari cu acte de violenta impotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natura sa tulbure ordinea si linistea publica sau sa provoace indignarea cetatenilor ori sa lezeze demnitatea si onoarea acestora sau a institutiilor publice;

   Mai mult, as informa si autoritatile suedeze ca sa primeasca dumnealor, romano-suedezii de care vorbiti, amenda pentru „m…e” si acolo: la ei proferarea de insulte nu e contraventie ci infractiune (codul penal suedez capitol 5 sectiunile 1 si 3), se pedepseste cu amenda sau sase luni de inchisoare, iar daca are conditii agravante de tipul „diseminarii in asa fel incit sa atraga o atentie considerabila” se pedepseste cu inchisoare pina la patru ani.

   Hai sa ii invitam si pe romano-germani sa vina cu masinutze cu placute m..iste: conform codului penal german, art 185, insulta/injuratura e infractiune si se pedepseste cu amenda de vreo 900 euro si/sau inchisoare pina la un an. Ah, mai bine sa ii invitam pe franco-romani sa vina cu placutzele: codul penal francez, Art. R621-1, francezii sunt mai generosi, dau amende si de mii de euro – va dati seama citi copii ajutam?

   Ce ziceti? Asa abia ar fi fericiti din donatii niste mii de copii si batrini romani care oricum nu merita sa fie expusi la obscenitatile pe care unii ca dumneata le confunda cu civismul si la halucinatiile dumneavoastra despre ce ar insemna civilizatie, europenism sau libertate de exprimare, s-ar stringe niste zeci de mii de euro. Parca sunteti mari aparatori ai legii, poate ar trebui sa o si cunoasteti, si daca va dati europeni, cu atit mai mult….

   Reply
   • Red

    Sunt câteva condiții care-ar trebui îndeplinite pentru ca aserțiunile dvs să fie adevărate și acceptabile:
    1- să fim o societate spartan-puritană,
    2 – legile să nu mai fie făcute curbe și aplicate discreționar de hoți
    3 – să existe oarece consistență între cultura civică de la noi și cea din Europa.
    Ceea ce nu. Dac-ar fi, atunci v-ar veni excelent costumul de Ghiță Pristanda pe care-l îmbrăcați elegant aici, dar care contrastează cu decorul și piesa.
    Vă invit să faceți o călătorie prin România și să vedeți la câtă obscenitate sunt expuși copiii și bătrânii. Și vă doresc să nu ajungeți niciodată să expus(ă) la obscenitatea de a mai avea 15 zile până la pensie și bani de doar 5 zile. Sau să vă imaginați tatăl sau bunicul unui copil înzestrat căruia îi ia fața în clasamente de admitetre sau de bursă fiul / fiica lui X-mahăr. În țara cu guvern de stânga.
    Întâi să definim ceea ce înseamnă datorie și mai apoi să fim scrofuloși la ea. Și din când în când, să mai și reflectăm asupra ei. Cu spirit european.

    Reply
    • Freitag

     Societatea occidentala – si aveti exemple de legi suedeza, germana, franceza-, sunt departe de „spartan-puritanism”, dar asta nu inseamna ca nu exista limite, Limitarea libertatii de exprimare pina la nivelul la care incalca dreptul altora la o existenta decenta e si acesta un drept al omului – Conventia europeana a drepturilor omului art 10 paragraf 2. Dati exemplu ca nici pentru dumneavoastra legile nu sunt curbe si discretionare intelegind ca trebuie sa respectati si legile care nu va plac, ca aceea pe care o pomenesc mai sus. Si stati linistit ca si eu, ca tot diaporeanul, imi intretin familia din Romania si stiu foarte bine cum arata cele 15 zile pina la pensie, si nu doar acelea: le platesc cu viata, sanatatea si chinul meu de multi ani si tot nu am niciun fel de inclinatie sa ader la steagul dumneavoastra cu m..a pe el, dimpotriva, ma insulta acum nu doar psd-ul, ma insultati si dumneavoastra inca mai rau decit psd-ul. Mai mult, stiu si ca la urmatoarea fraza tot cineva ca dumneavoastra ar arunca noroi in pensionarii numiti asistati social si invitati sa paraseasca prezentul fiindca ar fi comunisti, pesedisti, ciuma rosie, nu parintii nostri: adica nu dau doua parale pe ipocrizia dumneavoastra, va doare de binele altora pina in tinda si nimic bun nu poate iesi din ceva strimb, adica nici din strimbatatea dumneavoastra nu doar a psd-ului. Nu exista nimic sa va justifice obscenitatea, iar daca vreti legi, norme, reguli, invatati mai intii sa jucati jocul democratic dupa acestea, drept.

     Reply
 50. Și dacă-i așa?

  Conformiștii, provincialii, familiștii de moda veche , taranii, mic burghezii cu pretenții de bună creștere, bunicii și pensionarii de moda veche care deplâng lipsa celor șapte ani de acasă (ehei, pe vremea mea, tinerii…), bisericoși, mediocrii care valorizeaza liniștea (vă amintiți, pentru liniștea noastră), pe scurt oamenii comuni cu aspirații comune care formează majoritatea sub clopotul lui Gauss, in urma campaniei scabroase fie vor vota PSD fie vor sta acasă scarbiti de oferta de muie in loc de programe politice, economice sau sociale.Din ce în ce mai multi vor fi convinși că nu merită să votezi, politica-i o curva, expresia înjurăturii întărește subliminal convingerea.
  Daca se vor găsi unii prin opoziție care sa vina cu programe articulate, pentru a-i demobiliza si a-i decredibiliza in percepția nehotărâților conformiști, a mediocrilor care valorizeaza common sense-ul, e suficient sa fie somați ultimativ sa dea explicit și public muie psd , pentru a demonstra că nu-s cripto-pesedisti.Cine nu da muie e pesedist, cine nu sare nu vrea schimbare.
  Someaza-l pe un tehnocrat, someaza-l pe un om politic cu capul pe umeri sa dea muie public și răsunător.
  PSD va castiga tot, ăștialalți, propagatorii entuziaști ai muiei virtuale vor obtine o doza de dopamina, pentru că injuratura sexuala are meritul de a da instant gratification.In același timp injuratura sexuala are meritul de a calma, prin defulare.
  Injuri, si-ti trece.
  Campania de muie virtuala pare gândită de niste creiere geniale de consilieri sau strategi ai psd.
  Dacă-i așa, jos pălăria pentru priceperea ălora.

  Reply
 51. gabriel radeanu

  Mai baiatule,orice fel de act sexual,are legatura cu dragostea,cu hormonii,cu imaginatia,nu cu logica „de trei simpla”,care o invoci!Simplificatii ca tine,sunt cei care pot considera normala si justificata,orice fel de injuratura sexuala!

  Reply
 52. Simion T.

  Citat din clasici in viata:
  „As Max Weber puts it, only in the modern state is public office no longer considered a source of income to be exploited for rents
  [I]n exchange for the rendering of certain services, as was normally the case in the Middle Ages. . . . It is decisive for the modern loyalty of an 88 Journal of Democracy office that, in the pure type, it does not establish a relationship to a person, like the vassal’s or disciple’s faith under feudal or patrimonial authority, but rather is devoted to impersonal and functional purposes.7

  Wherever the above does not apply, we encounter collectivistic and hierarchical societies based on the organizational mode called particularism. It runs directly counter to universalism, the norm and practice of individualistic societies, where equal treatment applies to everyone regardless of the group to which one belongs. In the latter type of society, individuals expect equal treatment from the state. In the former, their treatment depends on their status or position in society, and people do not even expect to be treated fairly by the state; what they expect is similar treatment to everybody with the same status. Max Weber originally
  defined status societies, which are ruled by particularism, as societies that are governed by convention rather than law, where certain groups monopolize the powers of domination and sources of income. Status can best be understood in terms of the distribution of power, as it reflects an individual’s distance from the groups or networks that hold power. In other words, the closer an individual is to the source of power, be it a charismatic leader or a privileged group, the better positioned he or she is to enjoy a superior status, and therefore more influence. Individuals who enjoy this privilege are linked in status- based groups such as castes, orders, or networks, and have much greater access to public goods.
  A culture of privilege reigns in societies based on particularism, making unequal treatment the accepted norm in society”…

  Reply
 53. Markeli

  Vă felicit, doamnă, pentru articol și implicit pentru atitudinea dvs privind nesănătatea mintală a unora (chiar mulți) din societatea noastră. Ne trebuie urgent multe spitale de psihiatrie, împânzite cu sloganul nou-inventat, ca să le fie mai ușoară viața.

  Reply
 54. Liviu

  Ma bucur ca mai sunt oameni care mai inteleg ca scopul nu e sa distrugi si vii cu o alternativa viabila.
  Ma bucur ca Doamna Pippidi a subliniat importanta gazelor din Marea Neagra si cum este tratat subiectul de cei care sunt impotriva „penalilor”.
  Scandalul permanent nu ne ajuta. Vrem romani care sa vina cu programe, vointa si dedicatie pentru ROMANIA nu m… Psd.

  Reply
  • Magda

   Draga doamna Mungiu Pippidi,
   Draga Liviu,

   Mai intii a fost PROTESTUL si REVOLTA!

   Mai intii oamenii au stiut si constientizat CE NU MAI VOR!!!!

   DE CE ANUME S-AU SATURAT! M..PSD sau JOS CEAUSESCU! JOS COMUNISMUL! JOS…..!

   Mai apoi, oamenii au cautat buninteles o ALTERNATIVA, o SOLUTIE, un RASPUNS LA PROPRIILE LOR NEVOI SI INTERESE!

   Sigur ca este nevoie de o ALTERNATIVA REALA, de SOLUTII la PROBLEMELE GRAVE ale OAMENILOR si ale NATIUNII!!!

   Sigur ca fara alternativa reala nu vom putea avansa – a se vedea victoria Conventiei Democratice urmata de esec, victoria lui Basescu, mai binisor si economic si stat de drept, dar tot a deviat in setea lui de putere absoluta (plus sexicioasa doamna Udrea?!!!) si a sfirsit-o cum a sfirsit-o, Tariceanu ce sa mai vorbim, s-a reincarnat „gresit” cam ca Ciorbea asa, si mai recent Iohannis sustinut de PNL, o alta dezamagire?!!!!!

   Se mai pot ei reinventa si ridica la nivelul cerut de societate? Sau avem nevoie de o noua dreapta?

   Cred ca oamenii stiu ce vor (mai ales cei care au trait si muncit in „vest”): VOR MACAR O TARA CA AFARA!!!!

   (n-o fi perfecta nici aia, dar e infinit mai buna decit ce avem noi acum in Romania sau ce ne pregateste Dragnea & co)

   Pentru cei ramasi in Romania, s-ar putea ca JOS PSD! JOS SITUATIA ACTUALA! sa rezoneze mai mult!!!!

   Ei nu cunosc in mod direct altceva si tot ce stiu este ca DE ASTA CE AVEM ACUM, NE-AM SATURAT! pina peste urechi!

   M… PSD e doar un slogan care reflecta starea actuala de REVOLTA a majoritatii populatiei!

   E doar primul pas: REVOLTA si PROTESTUL sint necesare insa nu si suficiente!

   Sa cladim mai departe, dar sa nu sarim peste etape!

   Citeodata ca sa poti sa construiesti, trebuie mai intii sa cureti terenul de „buruieni”!

   Totul e sa stii ca scopul nu e doar demolarea si curatarea de putregai ci construirea unei ALTERNATIVE SANATOASE! Din punctul meu de vedere aceasta ALTERNATIVA include:

   DEMOCRATIE, STAT DE DREPT SI ECONOMIE PERFORMANTA!

   Sa folosim toate energiile, inclusiv M… PSD(ragnea, Viorica Dancila, Carmen Dan, Olguta Vasilescu – si sa nu uitam ca ei astazi nu sint nici macar o palida umbra a unui Adrian Nastase sau Mircea Geoana, sau chiar Vacaroiu, PSD-isti, de care la vremea lor multi ne plingeam, dar macar aveau o meserie si se mai si pricepeau la ceva).

   PSD cu toate belele si problemele lui, pe care le avea si in epoca in care Romania a aderat la si s-a integrat in UE si in NATO, a avut totusi si ceva functionari eficienti si competenti, capabili sa negocieze si sa implementeze un program si niste reforme, mai tiris mai grapis, dar le-a facut.

   Acum ce mai are?!!!! Cel putin din ce se vede la nivel central, niste agramati si incompetenti jalnici care i-au impins pe scari chiar si pe fostii PSD-isti care au refuzat sa execute fara cricnire poruncile si comenzile noilor „ciocoi” de Teleorman!

   Se mai pot PSD si/sau oamenii sai reinventa si ridica la nivelul cerut de societate? Sau avem nevoie de o noua stinga?

   Dupa parerea mea unii dintre acesti oameni sint atit de compromisi, incit daca ar mai avea vreun pic de ratiune ar face pasul inapoi si si-ar negocia macar o retragere fara „dauna totala”!!!!

   Altii poate se mai reinventeaza, daca reusesc sa se „upgradeze” (sa-si ridice nivelul) la timp si in mod corespunzator!

   Avem nevoie de un proiect de tara la care sa adere cit mai multi romani, indiferent cu cine au votat pina cum, indiferent pe cine au sustinut pina acum! Indiferent de meseria pe care o practica sau de nivelul lor actual de educatie, daca sint pentru munca cinstita, drepturi si oportunitati egale pentru toti cetatenii, sint bine veniti!

   De inceput, trebuie insa inceput exact cu principiile de baza:

   EGALITATE IN FATA LEGII, LIBERTATE, DREPTATE SI EGALITATE PENTRU TOTI CETATENII (fara legi cu dedicatie) plus
   OMUL POTRIVIT LA LOCUL POTRIVIT , PE CRITERII DE COMPETENTA SI PERFORMANTA!

   Si sigur, chiar daca poti cistiga alegeri jucind cartea dusmanului comun, de mentinut nu te mentii decit cu un proiect constructiv, care le aduce beneficii reale oamenilor!

   Cum spuneam, putem sa tindem spre ideal (fara nici cel mai mic fost profitor, fara nici cel mai mic fost corupt, fara nici o greseala si cu o meritocratie perfecta si absoluta), atita timp cit intelegem ca nici lumea nu s-a construit intr-o zi, iar raiul pe pamint inca nu s-a inventat, nici macar in USA lui Obama sau a lui Abraham Lincoln, ce sa mai vorbim de alte devieri de la traseu… ( a tinde spre ideal nu exclude a intelege ca idealul si perfectiunea nu exista – real politics).

   Sa ne asiguram mai intii un MINIM NECESAR de DECENTA, DREPTATE, EGALITATE SI PROSPERITATE!

   Si sigur sa lucram in fiecare zi spre mai binele nostru al tuturor!

   Reply
 55. Cristina Gorgos

  Diaspora, constat, nu are șanse sa se definească prea curând; mahalaua, in schimb, capătă contur și chiar aureolă de când cu eseul lui Liiceanu pe tema înjurăturii născătoare de revoluție. Și totul va trece cu ziarul de ieri (nici măcar folosit la învelitul peștelui, se poarta alte forme de ambalaj, am observat.) Rămâne sa vedem ce culmi de creativitate scabroasă se vor atinge la prezidențialele din 2019, nu de alta, dar pentru a-i departaja pe cei doi candidați ai mahalalei, pe “generalul” Johannis de “micul caporal” Cioloș, adică; după criteriile lui Liiceanu—simplu, ușor de înțeles, catartic—sloganul risca sa rămână același și Johannis, primul sau achizitor, risca sa ia conducerea cursei fără sa miște un deget. Ca și in 2014.

  Reply
 56. Soare Stefan

  Asta ati inteles dv., doamna Pippidi, ca se iese in piata pentru m… PSD?
  Cu cat incercati, mai mult, sa ne explicati care este pozitia dv., cu atat deveniti mai ridicola.

  Reply
 57. escobar

  AMP nu mai „analiza” NECITITORII din cursele low-cost ci „TELECTUALII” din guvern mari „cititori”/docti care la fiecare deschidere a „gurii” DEFAIMEAZA TARA si POPORUL….astept cu nerabdare „caracterizarea” premierului VEO,cea care va „conduce UE” si ne va „umple” de mandrie….cat de penibila trebuie sa fi ca sa nu constientizezi ca te-ai „alaturat” unor PENALI,raspanditi in toata lumea sa scape de justitie,sa incerci sa manipulezi in cel mai pur stil SECURIST dar mai ales sa te revolti la „muiePSD”,pe care probabil ca „suporter neocomunist” il percepi ca „atac” la propria persoana!!

  Reply
 58. Bruce Lee

  Domna Pippidi, din pacate aveti aceasi atitudine de superioritate si aroganta tipica multor intelectuali din Romania. Societatea nu este formata numai din intelectuali ca dumeavostra, ci exact invers. Fiecare dintre acesti oameni la nivelul lui si in felul lui, isi exprima disperarea si poate chiar ura fata de actuala conducere politica. Prin lume oamenii arunca cu pietre, dau foc sau se impusca intre ei pentru anumite idealuri demne si ele de toata stima.

  Pudoarea aceasta fata de un cuvant totusi din dictionar, pare un pic cam ciudata pusa in balanta cu felul in care ne este injurat bunul simt aproape in fiecare zi de catre PSD. Nu este o expresie civilizata desigur, dar poate multi oameni au ajuns la disperare vazand drumul pe care mergem, iar eu sunt unul dintre ei. Oamenii mai si suduie la suparare. In Romania inca nu poti gasi un serviciu decent daca nu ai ‘cunostiinte’ sau nu dai spaga. Ati imbratisa macar sloganul ‘Ciuma Rosie’ sau si acesta este prea mult?

  Eu cred ca ar fi mult mai bine daca in stilul, felul si cu puterea dumeavostra ati striga si ati lupta pentru a scapa copiii si nepotii nostri de fantoma oribila a conceptului PSD. Sigur asta daca impartasiti opinia ca PSD nu este ceea ce ne trebuie.

  Ceea ce reusiti insa acum cu multe si intortocheate cuvinte, cu intentie sau nu, nu este altceva decat sa dezbinati. Chiar credeti ca putem avea orice alt guvern mai prost si mai hidos decat PSD (condus de Ciolos sau nu)? Chiar credeti in ideea cu ‘agenturili’ care sapa PSD si cu statul paralel? Nu cumva adevaratul stat paralel este statul de tip mafiot al baronilor PSD si hotul striga hotii?

  Nu stiu exact ce credeti dar este sigur ca un om ca dumneavostra stie exact ceea ce face, ce impact si ce reactii au afirmatiile pe care le faceti. De aceea ma intreb simplu: de ce in mod vadit intentionat creati aceasta diversiune sau diviziune ideologica sau doar de atitudine?

  Cu stima.

  Reply
 59. dana

  Aveati pe vremuri o argumentatie logica, astfel ca va citeam cu placere articolele, chiar daca nu eram intotdeauna de acord. De altfel asa si trebuie sa fie in viata, mai multe pareri, argumentate, din ciocnirea carora sa iasa ceva bun. Acest articol este insa doar o insiruire de asertiuni scrise sa serveasca de cadru la textul scris cu aldine. Nu ar trebui sa fiti insa suparata de reactia la precedentul articol. V-ati inrolat in armata luptatorilor impotriva „statului paralel”, v-ati inscris la sustinatorii lui Dragnea, pentru „civilizarea” PSD-ului si pentru preluarea de catre un PSD „civilizat” a controlului asupra justitiei si serviciilor. Si asta s-a intamplat cam in perioada ordonantei 13. De atunci, subtil, ati incercat sub aparenta unei spoieli de obiectivitate sa induceti ideea ca protestele sunt manipulate de servicii si ca Dragnea nu e chiar asa de negru sau de toxic. Rezultatul: daca pana atunci va citeam pe Romania Curata si eventual in Adevarul, ati inceput sa fiti citata de Antena 3, Evz si Cotidianul. In articolul anterior insa ati lasat la o parte orice incercare de a parea obiectiva, ati jignit in rand cu Cristian Prescornițoiu, șeful Inspectoratului în Construcții Vrancea. Asa ca nu va mai mirati, nu are rost sa replicati la critici, mai bine incercati o introspectie si cereti scuze celor pe care i-ati calificat de „lumpendiaspora”.

  Reply
 60. AGM

  “Fraţilor! După lupte seculare, care au durat aproape treizeci de ani, iată visul nostru realizat!” Iata noul PSD civilizat de alina m p! Ce erau acuma câtva timp înainte de draknea? Au luptat şi au progresat: ieri obscuritate de la Iliescu, Dan Iosif, Vacaroiu, Dorneanu, Hrebenciuc, Catalin Voicu, Nastase sau Ponta, azi lumină de la Dancila, Daea, Nicolicea, Serban Nicolae, Florin Iordache, Olguta Vasilescu, Manda, Firea, Badalau, Carmen Dan sau Valcov!. Ieri bigotismul, azi liber curvasarie! Ieri întristarea, azi veselia!… Iată avantajele progresului! Iată binefacerile PSD!
  alina m p, daca mai ai un pic de decenta, te rog sa nu mai amintesti de lupta ta cu PSD-ul. ” Am fost totdeauna dusmana lor, am avut peste 20 de procese…” – ai scris intr-un comentariu la o alta mizerie care te caracterizeaza perfect. Un asa zis politolog, dublat de calitatea de jurnalist are foarte mare grija cum se exprima si prin folosirea perfectului compus am fost/am avut, ne-ai aratat fara a te mai ascunde ca totul este o acțiune realizată și terminată în trecut! Si alina m p, nu-i huli pe cei care sunt impotriva condamnatului penal draknea deoarece ei, spre deosebire de tine care poate primesti o sinecura/poate niste bani, primesc de la el doar M… .
  Ce-am mai ras la bancul cu BNR-ul! Avem cel mai bun guvern PSD din istoria acestui partid!
  Dar esti, in cel mai bun caz, penibila cand afirmi ca Presedintele tarii blocheaza legea offshore prin trimiterea ei la reexaminare. Insusi prea slavitul tau draknea cerea o ordonanta de urgenta pentru modificarea ei! Iata ca au acum ocazia sa repare perfecta lege la locul ei de nastere si sa o faca mai mult ca perfecta!
  La final nu pot decat sa-ti amintesc ca esti produsul educatiei “care creaza un fel gresit de invatare”. La fel si dancila!

  P.S. alina m p cred ca fixatia cu masinile second hand si low costul depaste un pic elementele de punere in scena a unei idei. Daca nu este doar o manipulare ordinara tip draknea-PSD, poate s-ar putea sa-ti foloseasca un ajutor de specialitate….poate… . Psihologii stiu de ce!
  P.S. 1 Si daca tot te-ai hotarat sa cobori in mahala si sa folosesti infama expresie, m-am gandit sa te ajut in combaterea ei. BRAVO alina M… P..!

  Reply
 61. serban

  Stimata Doamna ,
  Raman surprins ca si dumneavoastra credeti in statul paralel .Dar sa trecem peste asta . De 29 de ani in Romania nu se voteaza pentru , se voteaza impotriva . In 29 de ani nivelul de cultura ( mai corect subcultura) scade vertiginos. In parlament Puterea PSD vobeste suburban asa ca opozitia MUIEPSD trebuie sa se faca inteleasa la nivelul „intelectual ” al Puterii .Nu este normal ce se intampla , dar asta este rezultatul celor 61 de ani de comunism si a celor 29 de ani de neocomunism, intr-o tara unde profesiile cele mai rentabile sunt hotia si coruptia .O tara bolnava cronic condusa de farisei ,agramati si derbedei , o tara din care mai toti vor sa plece si nimeni nu prea isi doreste sa vina.

  Reply
 62. mircea

  spuneti ca datoria externa a Romaniei, nu e o problema? daca peste 96 de miliarde de euro total datorie externa e nimic, atunci si articolele scrise de d-voastra, sunt nimicuri! p.s. e dreptul nostru, democratic, sa criticam orice partid aflat la conducerea tarii, care-si rezolva doar propriile interese, asa cum face psd; nu e nevoie sa ne permiteti d-voastra!

  Reply
 63. Fratzii Gracchi

  Stimata Doamna AMP,
  sunt dezolat ca trebuie sa va contrazic fara menajamente, fiindca ne cunoastem de multa vreme si va apreciez sincer (foarte probabil dvs. nu stitzi cine sunt, desi am colaborat, efemer, la CUC-1). Filozofia in care se incadreaza „unificarea politica” ridiculizata de dvs. fiindca s-a produs sub sigla „MuiePSD” este cat se poate de simpla si deplin acceptabila mie, desi eu nu sunt nici pe departe adeptul „obscenitatzilor” si al mahalagismului dambovitzean – pe care de curand l-ati infierat cu manie elitisata pe acest site – dar sunt adeptul ferm al principiului „LA RAZBOI, CA LA RAZBOI”. Iar in acest moment se desfasoara un adevarat razboi intre sustzinatorii gashtii penale care conduce aliantza aflata la guvernare (va rog sa remarcatzi ca nu ma refer la intreg PSD in aceasta asertiune, fiindca PSD reprezinta o orientare politica de stanga – atunci can se va curatza de penali – de care Romania chiar are nevoie) si interesele VITALE ale evolutziei pro-europene a Romaniei si, deci, ale modernizarii tzarii si ridicarii nivelului ei de civilizatzie. Nu are absolut nici-o relevantza faptul ca lozinca pe care o incriminatzi cu atata manie este pe placul celor care NU CITESC in cursul zborurilor low-cost pe care – vai, cat de trist – le frecventatzi si dvs. Pentru ca aceasta massa de cetatzeni „criticabili” sa-si schimbe statutul de „analfabetzi” trebuie pur si simplu ca, mai intai, adevarata mafie care ii impiedica sa evolueze intellectual prin politica pe care o promoveaza din govern + parlament + autoritatea de stat +…. cate si mai cate SA FIE ANIHILATA prin indepartarea de la guvernare INTR-UN TIMP CAT MAI SCURT POSIBIL, fiindca NU MAI ESTE VREME DE ASTEPTAT pentru Romania si pentru romani ! Repet, PSD nu trebuie sa dispara, el trebuie doar sa devina – dintr-un partid ce sustine interese mafiote – un adevarat partid MODERN de stanga, asa cum este partidul social democrat al nemtzilor. Romania nu mai are timp de asteptat si de mers impotriva cerintzelor modernitatzii, iar dezvoltarea ei pe aceasta cale NU se poate face sub conducerea unor penali si legiuitori mincinosi. Daca „muiePSD” ii mobilizeaza pe cetatzenii de un anumit nivel, fie ele cat de „precar” din punct de vedere cultural, atunci fie asa ! Nici-o actziune care creste puterea celor ce combat politica actuala a PSD si, mai ales, ii combat pe penalii care-l conduc nu este de neglijat. Restul este, deocamdata, doar vorbarie stearpa.

  Reply
  • CMC

   Singurul razboi este al securistilor si al opozitiei (nu ca ar fi neaparat diferiti in totalitate) cu romanii care si-au permis sa voteze altfel.

   Reply
 64. Emil Stoica

  Acest slogan anti PSD a fost amplificat de autoritati publice din Romania precum politia care i-a ridicat in mod abuziv permisul acelui roman din Suedia.

  Nu este cumva in ADN-ul Romaniei Curate sa lupte mai degraba cu abuzurile autoritatilor publice decat sa critice electoratul?

  Reply
  • gabriel radeanu

   Care abuz?.Politia Romana a scos de multa vreme din utilizare numere de circulatie cu continut trivial,CUR,COI,FUT,si nu mai stiu care din ele,pentru ca altfel… le-ar fi rezervat tot felul de smecheri.

   Reply
   • Emil Stoica

    Gabriel: scria asa ceva pe PERMISUL DE CONDUCERE? Si a propos, dupa ce le-a venit mintea la cap, permisul a fost returnat si cercetarea penala nu a mai inceput.

    Reply
    • gabriel radeanu

     Asta am zis si eu,a fost o eroare a politiei rutiere.Daca vroiau sa-l sicaneze,faceau adevarat abuz,si-i puneau alte inchipuite in carca.Nici nu poti banui cat de mare e imaginatia,cand vor sa faca rau.Asa stiau ei ,ca numerele indecente sunt interzise,omul a protestat si ei s-au dus mai departe pe protocol,in asemenea cazuri,retinere…etc.Mie personal mi-ar fi frica, sa nu scrie vreunul continuarea cu cuiul pe vopseaua masinii,gen M…e Dragnea sau Tariceanu…

     Reply
 65. Rhea Silvia

  Nu exista partid M..e psd , dar exista o gramada de romani satui de prestatia mafiotilor care au confiscat politica. PSD e alcatuit conform unei structuri tipice mafiote . Partidul acesta exista si ne face de ras zilnic , ne conisdera pe toti niste fraieri , ne sfideaza si isi bate joc de tot ce inseamna morala crestina , care demoleaza cu zel valori fundamentale ale natiei ,distruge economia si educatia , acest partid se numeste PSD . Cand o intelectuala de la nivelul doamnei Alina Mungiu-Pippidi gaseste justificari dezastrului , cand pare a nu intelege exasperarea romanilor (a celor multi si mult mai simplii decat dansa ) atunci … de unde sa mai astepte romanii intelegere ? ca autoarea e suspectata de partizanat PSD, … sau macar mecenariat PSD … in cel mai bun caz de dispret pentru natie … sau de hipertrofia eu-lui … sau un pic din toate … Asta nu mai mira pe nimeni . Regret !

  Reply
  • Dumitru

   PSD-istii sunt mai exasperati decat muistii, pur si simplu pentru ca traiesc mai prost. Iar circul actual nu este altceva decat incercarea unei minoritati sa guverneze non-democratic. Incercari din astea s-au vazut multe in istorie — si facute toate pe acelasi principiu. Insa ce ma mira este faptul ca occidentalii o accepta. Insa tendintele anti-democratice devin evidente in UE. Poate Romania serveste ca laborator de incercare pentru noi mecanisme de guvernare bazate nu pe democratie, ci pe „indignarea maselor”. Dar chestia asta cu indignarea nu poate duce decat intr-o singura directie. In WWII nemtii erau indignati impotriva evreilor, pe care ii prezentau ca sub-oameni. Acum, muistii sunt indignati impotriva PSD-istilor (si deja apar pe facebook amenintari cu violenta fizica si cu moartea).

   Reply
 66. emil

  Dar cand la tribuna Parlamentului Roman senatorul Serban Nicolae prezenta doamnelor poze cu sexul anal, deputatul Bacalbasa consulta rozetele politicienilor iar prim-ministrul Romaniei Adrian Nastase cerea sa-i fie numarate ouale de ce nu va jenati ?

  Reply
 67. alinaMP

  @ Draga Emil. Ce sa facem, greu sa ne alaturam cuiva in aceste noi episoade ale luptei partidului cu securitatea, mai usor sa fii contra decat pentru. Dar in discutia cu soferul din Suedia situatia e simpla, nici in Germania nu putea scapa neamendat si nici nu I s-ar fi dat in germana asemenea placuta. Dosar de urm penal, asta e evident o aiureala, dar mai mica decat pare, ca romanii fac pentru orice dosar de urm penal daca tipa presa, adica il deschid si pe urma il inchid. Ca asta a ajuns sa fie perceput ca maxim de eroism si incalcare a unui drept al omului (dreptul la m…), asta e o problema. De discernament insa…
  In rest insa, informatia e asimetrica. Cand o sa vina, cum a fost in alte tari, curtea de conturi la astia sa le scuture un pic reteaua se va vedea cati ‘diasporeni’ au SRI si SPP, SIE e in inferioritate numerica. Si de asta se tem de o lege a serviciilor noua si fac revolutie de cum le tai din buget. Ia imaginati-va ca legea ar spune Nu au voie sa fie acoperiti afara decat cei de la SIE, punct! Si nu acoperiti in serviciul diplomatic! Atunci sa vezi cum diaspora redevine ce e, adica indivizi sau grupuri separate care se lupta cu viata sau isi vad de cariera, nu de facut ordine in tara unde nu traiesc. Deocamdata insa imping partial planul lor sa solidarizeze pe toata diaspora cu astia cu M…, sa spuna ca daca nu ne solidarizam cu lumpenii jignim toata diaspora, etc… Cand ei sunt o minoritate.

  Reply
  • Laura

   E foarte speculativ sa afirmati ca SRI si SPP au ‘diasporeni’ mai multi decat SIE. Cine are nevoie sa plece din Romania in delegatie SRI ? Si chiar daca cineva alege aceasta cale, o data ce te lovesti de realitatea si modul de organizare al vestului ajungi sa gandesti pe cont propriu s eventual sa evaluezi corect daca vrei sa fii sluga cuiva si la ce pret. Daca nu sunteti capabila sa dati cifre si dovezi ca exista acoperiti in ‘afara’ pentru SRI si SPP, e mai inteligent sa va abtineti. Adica sunteti o lumpeanca !

   Reply
   • REM

    Pot să existe misiuni ale SRI-știlor în afară. Iar, odată ajunși acolo, nu se lovesc de modul de gândire occidental și nu sunt deloc perturbați într-al lor. Pentru că sunt gata formatați când ajung acolo, unde constată că a fi slugă pe bani mult mai mulți decât ar putea câștiga majoritatea dintre ei în Vest este chiar profitabil.
    Cam pueril să solicitați dovezi că există acoperiți în afară. Nici alte servicii secrete n-ar face-o: ar exploata situația. Așa se face între oameni de onoare bine plătiți. Pentru proști: gâlceava, roaderea osului controverselor de doi bani, comentarea, invectivele etc.

    Reply
    • Laura

     Ati raspuns partial in afara sublectului. Cer dovezi ca SRI si SPP au mai multi acoperiti decat SIE. Asa este sunt o puerila, o inocenta. Mandra de mine !

     Reply
 68. Goagl

  @Laura, avand in vedere ce zic Catavencii ca SRI are un buget mai mare decat servicicul secret german si infinit mai mare ca SIE, SRI si STS reiese pe care de consecinta ca si extern stau mai bine. Si nu au oameni in delegatie, ci rezidenti in diverse tari europene, ca si celelalte servicii ale noastre. Daca stai la Bruxelles, stii ce spun, mai ales in presa europeana nu e bine sa dai cu piatra sa nimeresti doi agenti secreti romani! Dar nu doar in presa…Si motivul e clar, ajutorul de la servicii face diferenta de la precaritate la prosperitate si intern, si extern…

  Reply
 69. NeoGalaxy

  PDL-ul avea o structura de tip mafiot dar cei care i-au votat nu au putut accepta greseala facuta. Ce conteaza ca Basescu a dat resursele tarii pe gratis, ce conteaza ca Boc a inchis fabrici, si a indatorat tara cu vreo 40 de miliarde de euro? Cui ii pasa de aceste detalii? De fonduri europene nu zic nimic, pentru ca nu le-a negociat nimeni. De autostrade nu zic nimic, Basescu nu era interesat de asa ceva, dar Udrea construia… terenuri de fotbat… inclinate —–> The best!

  A venit Ciolos… o alta structura de tip mafiot, care in doar sase luni a reusit sa se concentreze doar pe cate fonduri cerea unui Johannis. Ah si vroia sa cumpere niste vase… din Olanda… pentru ca dansul avea prieteni pe acolo. Romania nu isi permitea nici sa le repare in tara looool…. cata prostia tata. De fonduri europene nu zic nimic… au fost zero cat a guvernul asta zero absolut numit Ciolos. Si care cica se pricepea la agricultura desi
  n-am gasit nimic despre activitatea dansului in acest domeniu, pentru ca nu l-a interesat niciodata Romania.

  A venit Johannis care s-a dus la „Poarta” americana si cu niste tribut (adica a cumparat niste arme irelevante pentru Romania), spera sa aiba si un guvern al lui, o tara a lui, adica o tara mica cu vreo 100.000 de oameni sau? Confuz nu? Nici dansul nu stia ce vrea. A fost primar al Sibiului si a retrocedat cateva cladiri foarte importante unora si altora, daca nu ma insel a produs un prejudiciu Romaniei de vreo 300 de milioane de euro. Dar ce conteaza pentru ca DNA-ul nu era interesat de asa ceva, conta dosarul lui Dragnea cu un prejudiciu de vreo 100.000 lei… cam 20.000 de euro ies nu? 300 milioane de euro sigur nu conteaza, comparativ cu 20.000 euro… aia conteaza. Nu zic nimic de dosarul Microsoft cu un prejudiciu de vreo… 95 de milioane de euro, si aia irelevanti…

  Problema este mai simpla, conteaza 20.000 de euro sau 95 de milioane de euro? Conteaza 20.000 de euro sau 300 de milioane de euro? Personal pot spune ca… .aia 20.000 sunt cam irelevanti dar cladirile alea vechi din Sibiu conteaza imens pentru romani, chiar daca lor nu le pasa.

  Ce ma intreb eu… este de ce imi pasa numai mie? De ce altii care vin sa protesteze nu sunt interesati de aceste detalii? De ce le ignora? Pentru ca le este rusine? Sau pentru ca este mai simplu asa?

  Reply
  • gaston

   raspandac de informatii false, pe un site cu pretentii!
   cateva nedumeriri:
   1.de unde ati scos datoria de 40 de mld facuta de alde boc? banca nationala are alte cifre. apoi, cu cate alte miliarde ne-a indatorat psd-ul, desi n-are scuza crizei, de ce nu va irita, ca datoria publica, indiferent cine a facut-o, tot noi o platim?
   2.apoi, fregatele antamate de ciolos cu olandezii, sunt facute chiar de catre aceeasi olandezi, contractul fiind atribuit de psd! pai ori e bine, ori e rau!
   3. contractele de armament se atribuie in csat, nu de iohanis de capul lui, si n-am auzit de vreo opozitie acolo din partea psd, care detine majoritatea!
   4.colos n-a atras fonduri europene in primul an al exercitiului bugetar, cand abia se fac unitatile de management, ghidurile de finantare, etc. dar a venit psd-ul la putere si sa vezi ca insasi omul sau, comisarul Corina Cretu, ii atrage atentia ca guvernul e repetentul europei la proiecte!
   DE nu sunteti interesati de aceste detalii? De ce le ignorati? Pentru ca va este rusine? Sau pentru ca va este mai simplu asa?
   he, he!
   ps sper ca nu va apucati de injurat, ca insemna ca sunteti de nivelul mpsd!

   Reply
 70. rc

  LOL, nu ai inteles nimic AMP! Absolut nimic! Ai probleme de interpretare si exagerare … proabil voita, ca in ultima vreme aveti niste directii total surprinzatoare.

  Si cand vorbiti de scoala, nu mai vorbiti din statistici ci mergeti si vedeti problemele reale. Noi, acesti prosti, care suntem ok sa incercam si MUIE PSD, am crescut cu acelasi sistem de invatamant si am iesit bine mersi despteti si pregatiti. Dar de ce sa vezi ce promoveaza PSD, mai bine ii acuzi pe unii ca-i injura … la nivelul dumneavoastra ar trebui sa stiti ca injuratura a fost primul semn de civilizatie. Cand cu vorba buna nu poti atunci incerci orice altceva pana are efect! e asa greu sa intelegeti sau sponsorizarile va fac sa nu intelegeti?

  Reply
 71. HaTeRuAlabun

  Mă intreb până unde poate coborî nivelul „discuțiilor” , la care încep să se rușineze si „oamenii de bine”. Nu cumva chestia cu m–e PSD arată gradul de degradare a întregii societăți românești, unde am ajuns după aproape 30 de ani de incultură promovată acerb de către așa zis democrați.
  Întrebări : Dacă mi-e rușine să spun în gura mare pe stradă m…e, înseamnă că sunt PSD-ist sau comunist ? Dacă îmi învăț fiica să nu spună vorbe vulgare, înseamnă ca sunt ancronic ? De la „mișto”-ul țigănesc din anii 2000 la mai noul M..E PSD. Și apoi ce mai urmează ? Ne vom lăuda cât de „cool” suntem fiecare cu subcultura ?

  Reply
 72. Teo

  Romani, implicati-va politic daca puteti sau macar oferiti-va voluntari pentru partidele si miscarile politice pe care le simpatizati. Si/sau donati organizatiilor in care credeti, indiferent de sume. Toate conteaza si toate se aduna. Nimic nu se poate schimba fara oameni, timp si bani. Faceti-o, e un moment bun pentru a incepe sa ne implicam mai mult, noi toti. E momentul pentru fiecare din noi sa facem pasi intr-o directie buna, nu-i lasati pe altii sa faca pasi intr-o directie gresita in timp ce voi ati stat si nu ati facut nimic.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *