Alesia Toma

Profesorilor care încă știu să fie profesori

Încă de când eram mici, din timpul grădiniței sau din timpul școlii primare, ne-a fost introdusă urmatoarea idee: ”Școala, a doua noastra casă”. Următoarele rânduri sunt pentru profesorii care nu au uitat ce înseamnă să fii cu adevărat la oră, și cu gândul, nu doar cu trupul, acelor profesori care reușesc să se facă auziți fără să fie nevoie să ridice tonul vocii.

Dragi profesori, puțini rămași, care încă încercați să faceți școala un loc mai bun: vă mulțumim! Vă mulțumim că nu intrați pe ușă deja plictisiți sau, atunci când o faceți, că nu lăsați acestea să se vadă pe chipul vostru.

Dragi profesori, puțini rămași, care încă vă mai faceți cu drag meseria, care încă aveți o sclipire în ochi atunci cand ne vorbiți despre materia pe care doriți să ne-o transmiteți, materie care, în ciuda faptului că o repetați an de an în fața diferiților elevi, rămâne neschimbat de palpitantă pentru voi. Chiar dacă din păcate în ochii multor profesori lipsește acea urmă de pasiune, sunteți câțiva care într-adevăr trăiți ceea ce ne spuneți. Vă mulțumim celor care aveți răbdare să explicați pas-cu-pas fiecare detaliu, fiecare cuvânt sau fiecare etapă de rezolvare. Celor care încă știu să ajungă aproape de sufletul elevului, doar făcându-și meseria.

Vă mulțumim celor care credeți în noi, indiferent cât de mult greșim. Celor care inspiră dorință de cunoaștere și care ne motivează să avem aspirații cât mai înalte. Celor care nu cred că suntem diferiți, ci că există în toți potențial. Celor care au ieșit din cercul anost și strâmt impus de timpurile apuse, celor care doresc depășirea barierelor.

Dragi profesori, la rândul vostru, câte cadre didactice v-au inspirat să ajungeți unde sunteți acum? Unul, doi? Câți dintre voi aveți mai mult de 5 profesori care v-au inspirat să le urmați meseria? Un elev de liceu are aproape 20 de profesori pe care îi vede săptămânal, doar în timpul unui singur an școlar, dar prea puțini sunt cei care îi motivează pe elevi să îi urmeze în carieră.

Dragi profesori, puțini rămași, care încă vă iubiți meseria, care doriți să faceți școala un loc mai bun, nu sunteți mulți cei la care m-am gândit cât timp am scris aceste rânduri, însă celor care vă regăsiți în cele spuse mai sus vă doresc să nu vă uitați calda eficiență de a transforma universul cunoașterii acumulate în școală într-un cosmos rațional.

Alesia Toma este ambasador Școli curate în județul Vâlcea, fiind de asemenea implicată în activitățile extrașcolare organizate la nivelul Consiliului Școlar al Elevilor, concursuri școlare, tabere de creație și proiecte de dezvoltare personală pentru copiii și tineri.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *