Daniel Befu

Profesorii de fraudă. Directorul companiei cumnatului lui Ponta, reținut în Dosarul Comarnic, dădea lecții despre cum se accesează fondurile UE. A scris și manuale pe tema asta!

Ilie Drăgan, directorul Grossman Engineering, reținut astăzi (vineri) de procurorii DNA, se numără printre autorii cărții ”Elaborarea proiectelor cu finanțare din fondurile structurale pentru IMM-uri. 2007-2013”. Coordonatoarea lucrării, Aida Catană, este asociată de afaceri cu Ilie Drăgan, a fost consilier al ministrului Mediului Constantin Nemirschi și pupilă a lui Liviu Dragnea.

“Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Ploiești au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând de la data de 19.02.2015, ora 21.25, până la data de 20.02.2015, ora 21.25, a inculpatului DRĂGAN ILIE FLORIN, director în cadrul S.C. Grossmann Engineering Group S.R.L., la data faptelor, cu privire la săvârșirea infracțiunilor concurente de: – constituire a unui grup infracțional organizat, – schimbarea, fără respectarea prevederilor legale, a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta sau în numele ei”. – comunicat DNA.

”Profesorul” de accesat fonduri europene Drăgan Ilie Florin nu este doar director la Grossmann Engineering Group SRL, ci și acționar în European Project Consulting SRL și asociat cu Iulian Herțanu, cumnatul lui Victor Ponta, în societatea Cardinal Proiect SRL. Conform procurorilor DNA, European Project Consulting SRL este firma pentru care fostul președinte al Consiliului Județean Argeș, Constantin Nicolescu, a fost acuzat de trafic de influență, mai exact că a exercitat presiuni asupra primarilor din județ pentru ca aceștia să-i atribuie contractele de consultanță pe fonduri europene în mod preferențial (aici).

Pentru cei care au uitat: în 2011, în momentul punerii sub acuzare a lui Constantin Nicolescu, Victor Ponta și alți lideri ai PSD s-au dus la Pitești pentru a-l suține, protestând împotriva reținerii lui. Mai simplu spus, Victor Ponta făcea zid în fața justiției pentru a-l apăra pe cel care favorizase partenerul de afaceri al cumnatului său.

Profesori de fraudă?

Drăgan Ilie Florin nu a fost singur în European Project Consulting, firma pentru care baronul de Argeș a făcut trafic de influență. Alți doi acționari sunt fostul deputat PSD Mircea Drăghici (ex-președinte al TSD Argeș – aici) și Aida Petronela Catană, care a fost în 2009 consilier personal al Ministrului Mediului Constantin Nemirschi (om de încredere al lui Radu Mazăre). Aida Petronela Catană este, în fapt, o pupilă a vicepremierului Liviu Dragnea. Până în 2005 ea fost șefa Serviciului de cooperare Internă și Internațională din subordinea CJ Teleorman, condus de Liviu Dragnea.

De altfel, în perioada în care Liviu Dragnea a fost șef în Agenția de Dezvoltare Regională Muntenia Sud, în aprilie 2012, i-a acordat un contract firmei Grossmann, condusă de Drăgan Ilie Florin și Iulian Herțanu (detalii aici).

caida catanaIronic și cinic, în același timp, este faptul că atât Drăgan Ilie Florin, cât și Aida Petronela Catană au scris cărți împreună și au organizat seminarii despre modul corect de accesare a fondurilor europene! Pe primul îl regăsim acum reținut în dosarul cumnatului premierului, iar pe cea de-a doua în dosarul lui Constantin Nicolescu.

Conform informațiilor obținute de România Curată, în ianuarie 2012, momentul semnării de către firma cumnatului premierului Ponta a contractului de 11 milioane de euro cu Hidro Prahova SA pentru realizarea canalizării din Comarnic, firma Grosmann Engineering Group derula operațiuni financiare cu firma European Project Consulting.

De asemenea, Grossmann derula operațiuni financiare și cu firma Tenta Cons SRL, a cărei patroană, Moiseanu Florentina, a fost la rându-i coautoare alături de Drăgan Ilie Florin, a unei cărți privind modul de accesare a fondurilor europene: “Elaborarea proiectelor cu finantare din fondurile structurale pentru I.M.M.-uri”. Aida Petronela Catană a fost coordonatorul volumului. Tenta Cons SRL a accesat, la rândul ei, fonduri europene pentru dezvoltarea parcului de utilaje.

În ianuarie 2012, Comarnic, Grossmann a derulat operațiuni financiare și cu GELI SRL, firmă fondată de Ciupilan Ioan, primarul PSD din Huși (jud. Vaslui) (aici) și de consilierul județean PSD Gavrilescu Florian (aici).

***

TEMPORA: 19 decembrie 2008, lansare de carte la Athenee Palace Hilton București

”Aceasta a fost “lumea” participanta joi seara (18 decembrie 2008, ora 19.00) la lansarea lucrarii aparute la Editura ContaPlus “Fonduri structurale pentru administratia publica. Elaborarea si implementarea proiectelor in perioada de programare 2007 – 2013”, realizata de un colectiv de la European Project Consulting (EUPC), specialisti cu experienta in domeniile planificarii strategice, identificarii posibilitatilor de accesare a fondurilor europene, elaborarii cererilor de finantare si managementului de proiect – Ilie Dragan, Cezarina Falan, Cornelia Munteanu, Andreea Postelnicu, grup coordonat de Aida Catana.

Atat senatorul liberal de Suceava, Tiberiu Prodan, cat si deputatul PSD de Arges,Mircea Draghici, au subliniat importanta lucrarii in actuala situatie grea, generata de criza economico-financiara.”

sursa & foto: fabricadebani.ro

Ilie Drăgan și Aida Catană, vorbind despre fondurile structurale

ilie dragan

aida catana

carte fonduri structurale


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

7 thoughts on “Profesorii de fraudă. Directorul companiei cumnatului lui Ponta, reținut în Dosarul Comarnic, dădea lecții despre cum se accesează fondurile UE. A scris și manuale pe tema asta!

  1. sevar

    Unul din murfismele de bază este: „cine știe să facă face, cine nu știe să facă îi învață pe alții să facă, cine nu știe nici una nici alta conduce”. Mai avea să urce o treaptă ca să ajungă sus, lângă ceilalți neștiutori care ne conduc. Aici ar fi de analizat ce știe să facă și ce predă ca să ne lămurim în privința locului pe care trebuie să-l ocupe. Dar cred că asta va trebui să fie grija procurorilor și apoi a judecătorilor. Din păcate d-l Murphy nu ne spune nimic în privința celor care ajung după gratii.

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *