Roxana Floroiu

Profesorul ideal, din perspectiva elevilor

Există profesori unii mai buni decât alții? E o întrebare pe care mulți elevi și-o pun. Greu de imaginat, dar cert este că nu toți sunt la fel. 

Profesorul ideal, din punctul meu de vedere, este o persoană implicată în educația elevului, menținând responsabilitatea de a dirija procesul de învățare, acordând sugestii rezultatelor și materialelor produse de elevi. 

Am cerut părerea unor colegi, întrebându-i direct: Cum vezi tu un profesor ideal? Ei bine, răspunsurile au fost: 

  • 1. Pentru mine profesorul ideal ar trebui să înțeleagă elevii și să comunice cu ei despre eventuale probleme, încercând să le dea sfaturi… nu doar să vină să predea lecția și să plece acasă (pentru mine profesorul ideal ar avea și un mic rol de psiholog). Profesorul ideal ar trebui să facă ora cât mai interactivă, să comunice și să asculte cât mai mult și opiniile elevilor. Un bun profesor ar trebui să-i facă pe studenți să înțeleagă totul din clasa (și să predea într-un mod atractiv) astfel încât temele pentru acasă să fie scurte și ușor de rezolvat.
  • 2. Profesorul ideal este acela care se înțelege cu elevii, care îi învață, care le explică frumos și nu țipă, glumind deseori.
  • 3. Un profesor ideal ar fi un profesor care te-ar înțelege și ajuta în orice situație, căruia îi pasă cu adevărat de elevi și ar face orice ca elevii să învețe cu cât mai mult drag și ușurință.
  • 4. Un profesor trebuie să fie prietenul elevului. Trebuie să știe cum să explice unele lucruri pentru toată lumea, să nu se răstească la elevi. Mai cred că profesorul ideal trebuie să reprezinte în ochii noștri un individ altruist și boem (autentic), care reușește să-și determine ‘descendenții’ să își urmeze propria cale de la care să nu se abată niciodată.
  • 5. Pentru mine, conceptul de profesor ideal ar fi acela care știe să îmbine utilul cu plăcutul. Să aibă o energie pozitivă și să nu spună că „fără materia mea nu ajungi nimic în viață”. Din contră, să găsească aspectele pozitive dar și pe cele negative și să arate o cale de rezolvare. Profesorul ideal nu e doar acela care stă în față catedrei și vorbește. Este acela care știe să se facă ascultat și cultivă dragostea de a învăța, cu tot ce este interesant. Dar, mai întâi de toate, trebuie să fie om, apoi toate vin de la sine.

Fiind nu foarte surprinsă de răspunsurile lor, mi-am dat seama de abilitățile unui profesor ideal: loialitate, sinceritate, încurajare, înțelegere, transparență, entuziasm, acestea determina reușita elevilor. 

Care este rolul profesorului? 

Rolul profesorului este cel de a îndruma elevul spre succes. În loc de a ține morală atunci când elevul greșește, acesta intră în locul unui îndrumător, unui facilitator sau chiar în locul unui „ghid de supraviețuire” în procesul lor de învățare. 

Conștientizând situația, un profesor ideal este unul deschis, încrezător, empatic, care își da seama că oricând poate veni cineva mai bun decât el, care să vorbească fluent, să îmbine frumosul cu utilul, să aibă simțul umorului dezvoltat, dar și simțul datoriei. Un profesor care să știe că este un modelator de suflete, că să nu fie „cimitir al tinereții”, ci un spațiu în care se construiește personalitatea lui. 

Concluzionând, cum este un profesor ideal? 

  • echitabil (știe să impună reguli. Reguli pe care atât el cât și elevii săi le respecte, pentru a consolida o relație strânsă profesor-elev);
  • creativ (în momentul în care profesorul predă și observă că și-a pierdut ascultătorii, trebuie să fie creativ, să adauge un banc sau să schimbe metoda de lucru);
  • respectat (un profesor hotărât e un profesor respectat);
  • serios (un profesor serios este privit, la rândul sau, cu mai multă seriozitate din partea elevilor).

Roxana Floroiu este ambasador Școli Curate și vicepreședinte în cadrul Consiliului Județean al Elevilor în județul Bacău, dar și un voluntar de încredere, plin de entuziasm. 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *