Dana Gîrbovan

Problemele justiției se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, nu în stradă

Uniunea Națională a Judecătorilor din România și Asociația Magistraților din România fac un apel tuturor persoanelor interesate să conștientizeze că problemele din justiție se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, și nu în stradă.

După ce de peste 10 ani justiția a fost afectată de protocoale și hotărâri secrete, de campanii electorale focusate pe justiție, de „telejustiție” și bilanțuri triumfaliste ale luptei anticorupție, nu putem sta pasivi văzând că se trece acum la justiția „populară”, unde problemele justiției se vor rezolvate în stradă, numărând protestarii pro sau contra unei teme ce privește justiția.

Experiența din ultimii 10 ani a demonstrat nocivitatea – atât pentru justiție, cât și pentru societate și clasa politică – a acestui mod de abordare populist al justiției.

Este, de asemenea, inacceptabil ca persoane ce ocupă funcții de conducere la vârful statului român să își folosească influența pentru a pune presiune asupra judecătorilor chemați să soluționeze cauze în care aceștia sunt judecați.

Justiția se confruntă în prezent cu multiple probleme, de la protocoale secrete și abuzuri, la supraîncărcarea instanțelor și parchetelor, legislație incoerentă, bugete insuficiente și deficit de personal.

Este legitim ca societatea și cetățenii să fie preocupați de aceste probleme, însă fiecare dintre aceste aspecte trebuie evaluate obiectiv, văzând ce a funcționat bine și corectând ce nu a mers bine. O asemenea evaluare, însă, nu se poate face decât discutând rațional, profesionist și instituțional.

Am fost primii noi, asociațiile de magistrați, care am expus public aceste probleme și am făcut nenumărate demersuri pentru soluționarea lor.

În același timp, însă, este de datoria noastră să atragem atenția că nu politizarea disfuncționalităților din justiție va conduce la soluționarea lor.

După ce ani de zile justiția a fost folosită că armă în bătălia politică, trebuie să se revină la normalitatea democratică unde justiția nici să nu fie atrasă și nici folosită în bătăliile politice.

Justiția este deasupra bătăliilor politice, iar în fața ei toți trebuie să fie egali.

Pentru acest motiv justiția trebuie să fie independentă în raport de toate celelate puteri și autorități, în special față de serviciile de informații și clasa politică.

Facem de aceea un apel tuturor autorităților care vor cu adevărat o justiție independentă să dialogheze interinstituțional în vederea găsirii celor mai bune soluții pentru îmbunătățirea actului de justiție.


UNJR.RO


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Problemele justiției se rezolvă instituțional, prin proceduri legale, nu în stradă

  1. Michael Gobbel

    Stimate Doamna Garbovan !! Avem o mare problema ( din proprie experienta de peste 10 ani de procese) Nu toti cei din justitie ( si sunt multi !!! ) vor un stat de drept bazat pe corectitudine si profesionalism ! Daca un Sef de Tribunal ( avand Desigur legea care zice ca in anumite situatii poate semna in locul judecatorului din complet ) semneaza in locul lui hotararea iar judecatorul se scrie bolnav tocmai pentru a nu semna , este grav!!!! Daca procurorul ( cu toate probele la dosar ) claseaza faptele unui executor caruia i se anuleaza actele de executare si el continua sa rapunda “”pozitiv !!!” la dorintele unui securist !!! , cred eu ca este grav !! Dar cati dintre judecatori , executori , procurori , din Guvernul si Parlamentul tarii nu se pun in serviciile SRI – lui !! Si aceasta nu este o problema , depinde in interesele cui o fac!! Daca se pun in interesele securitatii statului este bine ! dar ??? Care este interesul lor ???

    Reply
  2. Michael Gobbel

    Dl Dragnea inverseaza rolurile tocmai pentru a crea haos !! Este caracteristic unora din SRI ! B
    Nu contesta nimeni lipsa de profesionalism , influenta unor persoane din serviciul secret asupra judecatorilor si procurorilor in luarea hotararilor unor judecatori sau procurori dar nu sunt cei despre care vorbeste Domnia sa !! Sunt cei care intr – adevar le – au aparat interesele celor de ” teapa ” Domnului
    Dragnea ! O strategie de producere a haosului ! Evreii si rusii din aparatul de informare a Dl . Dragnea cunosc cum sa il instruiasca !! Si atunci avem o problema mare de securitate Nationala !! Nu vi se pare ?

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *