Delia Dobrovăț

Care să fie următoarea problemă de dezbătut în Parlament, în opinia unor elevi? Majoratele care nu se mai țin sau corigențele și notele lipsă?

Dragi colegi și prieteni supărați că nu mai puteți merge la majoratele și cabanele de peste vară, vouă vă scriu aceste rânduri. Începeți să aveți o mentalitate asemănătoare miniștrilor care se joacă ”de-a condusul țării”… Nu pot să înțeleg cum sunteți așa de egoiști. Serios! Majoratele le puteți ține și altfel și gândiți-vă că nu toți au posibilitatea să țină un majorat, poate și cei la care trebuia să te mergeți îl fac cu foarte mari dificultăți. Nu aveți de unde să știți!

Și pentru ce? Până la urmă, dacă te duci în America sau Anglia, tot nu ești major la 18 ani. Pentru ce o astfel de petrecere? Să te dai mare că ai făcut-o? Să chemi oameni pe care poate nu îi ai la suflet, dar “nu au cum să lipsească”? Și ce dacă nu se mai pot ține cu alai ca la nuntă și trei feluri de mâncare? De parcă vi-l țineați toți și acum nu mai puteți. Nu e de ajuns că sunteți sănătoși, aveți o stare materială acceptabilă și avantajele accesului la tehnologie și la netul cel de toate zilele.

Ați pierdut festivalurile! Ce mare tragedie? Travis Scott a ținut un concert imens pe Fortnite, deci se poate! Festivaluri au fost și vor fi mereu, poate unele și mai cool o să apară după ce se liniștesc lucrurile. Nimic nu e pierdut dacă stați să analizați lucrurile și dacă munciți pentru voi. Ceea ce aveți impresia că vă lipsește poate fi înlocuit, dar uitați-vă și la cei din jur care nici nu s-ar fi gândit vreodată să facă ceea ce ați avut voi șansa să faceți! Uitați-vă si la cei stresați de bac, de admitere, de sesiune, licență, master, lucruri mult mai importante decât majoratele și cabanele voastre. Uitați-vă și la cei care și-au pierdut din speranța unei cariere pentru că le vine acum mult mai greu să dea o admitere în afară pentru facultatea pentru care s-au pregătit poate ani întregi! Uitați-vă și la cei care nu au bani pentru mâncare din cauză că nu mai iau același salariu părinții! Sunt atâtea locuri în care te poți uita și tu te uiți doar la majoratale tale pierdute.

Fiecare avea programat să plece undeva. Și eu poate trebuia să merg în Polonia, Germania, Portugalia și Italia. Dar ghici ce? Nu mai merg! Și unde-i problema? Alții nici nu știu unde se află locurile acestea. La mare poți merge și vara asta, nu e închis litoralul! Puțină grijă și ești liber să faci destul de multe lucruri. Ai munți și păduri de colindat. Ai cărți, articole și documentare de citit. Ai prieteni, verișori și foști colegi demult uitați cu care poți vorbi. Sunt proiecte care s-au anulat, tabere, conferințe, evenimente… asta se întâmpla peste tot. Ce vreți să facem? Să stăm acum și să fim egoiști fără să ne gândim cum suferă alții și cât de greu le este? Sunt copii care nu sunt siguri dacă mai trec la o materie la care au corigență de pe primul semestru, copii nelămuriți în legătură cu ce vor face la obiectele la care nu au minim două note, copii care nu au ce mânca, copii care se bazau ca școala să le fie alături, să îi ajute, să îi învețe, să îi susțină în drumul prin viață.

A cui e vina acum? A mea că mă gândesc și la ei? Nu! A autorităților care ne lasă în pom cu informațiile, nu ne dau un scenariu fix: “Vom face asta, asta și asta!”, “Renunțăm anul acesta la asta, asta și asta ca să ne fie tot nouă bine!”, “Vă ajutăm dacă vă aflați în situația asta financiară!”. Cum s-a ajuns aici? Tot din cauza lor pentru că nu au luat hotărârile care erau necesare la momentul oportun și acum cei mai afectați suntem noi, elevii. Și pentru ce? Noi, cei care nu ne plângem de lipsa majoratelor, a cabanelor sau a festivalurilor. Noi suntem cei care am înțeles situația. Noi suntem cei care am înțeles totul, am stat în case, ne-am ținut părinții cât mai mult cu putință în casă chiar dacă era un disconfort mental și tot noi suntem cei care ne-am căutat platformele, materialele și articolele pentru a învăța în continuare ceea ce ne pasionează.

Revin pentru ultima dată la tine, copil cu pretenții de majorat.

Ce părere ai de faptul că sunt foarte mulți copii, chiar și din marile orașe ale țării, care nu au acces la orele online la care tu bineînțeles că ai acces, dar din lene și din prea mare atașament de pat și de Netflix, nu vrei să iei parte la desfășurarea lor, atât cât reușește fiecare profesor să facă?

Ce părere ai de faptul că în timp ce tu te gândești la marile tale probleme, exemplificate mai sus, sunt studenți și elevi de liceu care nu știu ce le rezervă viitorul, care chiar sunt preocupați de schimbarea situației în care se află țara noastră?

Te las să te meditezi la ceea ce ți-am spus până acum cu speranța că măcar pentru o zi nu te va mai preocupa doar următorul episod din “Friends” și te vei gândi și în ce situație egoistă ai ajuns, probabil insuflat și de politicieni, care nu empatizează cu “populimea”, ci își aștern lor cum să le fie mai bine, ignorând adevăratele probleme.

Delia Dobrovăț este ambasador Școli curate în județul Cluj, face parte din clubul de debate al orașului și este implicată în organizarea competiției Cluj Open. În același timp este pasionată de conferințele TEDx, ajutând ca voluntar la desfășurarea acestora.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *