Cosmina Mărginean

Primele zile de școală după vacanța din pandemie

Totul a început prin luna februarie, când auzisem prima dată de acest virus, însă pe atunci părea o știre ca oricare alta, un incident groaznic undeva departe de noi, care nu are cum să ne afecteze. Apoi știrile s-au înmulțit și s-au găsit infectați în tot mai multe țări. Atunci a luat naștere frica și groaza. Tuturor le era frică de ce avea să urmeze, dar pe atunci acest fenomen era încă departe de noi și nu ne putea afecta

La scurt timp după au apărut primele fake news, titluri precum „Primul infectat din România”, „Virusul a intrat în România”, „Primul deces de coronavirus din România” și multe altele apăreau peste tot pe internet și la televizor, menite să stârnească panică, în timp ce virusul încă nu ajunsese la noi. Apoi panica s-a instaurat foarte, foarte repede și lumea a început să își facă provizii și să golească magazinele. Este incredibil cat de repede reacționează lumea la fake news, însă nimeni nu caută informațiile reale. 

11 Martie 2020. Ultima zi de școală, urmată de starea de alertă, starea de urgență, multe fake news, multe promisiuni cum că vom reîncepe cursurile după o lună, apoi după încă alte 2 săptămâni și încă o lună tot așa până acum, după 6 luni. Din fericire, conducerea României a luat deciziile potrivite, la momentul potrivit astfel încât, țara noastră nu a fost lovită din plin de această pandemie ca alte țări. 

14 septembrie 2020 a fost prima zi din noul an școlar. Acest început de an a fost puțin mai diferit decât cele de până acum, motiv cunoscut de toată lumea. Am avut o mare surpriză să văd că toată lumea purta masca de protecție, inclusiv copii mici cu părinții de mână. Este greu pentru toată lumea să țină o mască atâta timp pe față dar este pentru binele nostru și trebuie să înțelegem asta și să fim receptivi indicațiilor de sănătate. 

La liceul meu, cursurile se țin normal, toată lumea fiind prezentă în sala de clasă. Ei bine, s-au luat și multe măsuri pentru a ne proteja. Pe lângă masca obligatorie și dezinfectantele din sălile de clasă, există și alte măsuri luate de conducerea școlii noastre. Pauzele sunt programate astfel încât nu vom avea contact cu alte clase, traseul de intrare și ieșire diferă de la o clasă la alta, săgeți pe coridoare și mark-uri pe podea pentru distanțare socială, iar în bănci suntem poziționați astfel încât dintanța dintre un elev la altul să depașească un metru. 

Nimeni nu știe cât vom merge la școală, dacă se va răspândi virusul și mai tare, dacă România va ajunge un focar de infecție sau nu, dar până atunci putem alege să avem grijă de noi și de cei din jur, motivând și pe ceilalți să facă același lucru. #poartamasca!

Cosmina Mărginean este ambasador Școli curate în jud. Mureș, președinte al Consiliului elevilor în Colegiul Agricol Traian Săvulescu, dar și implicată în dezbateri academice prin echipa școlii.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *