Daniel Befu

Primarul Timișoarei cercetat penal de DNA într-un mega dosar imobiliar

Nicolae Robu ar fi semnat documentele de vânzare a unor imobile pe baza Legii 112 către persoane care nu aveau dreptul să le cumpere

Actualul primar al Timișoarei, Nicolae Robu, dar și viceprimarul său Dan Diaconu și ex-viceprimarul din primul său mandat, Constantin Traian Stoia, alături de ex-edilul Gheorghe Ciuhandu și de un fost director din primărie, Martin Staia, au calitatea de suspecți, fiind urmăriți penal de DNA structura centrală, pentru infracțiuni asimilate infracțiunilor de corupție. Media pagubelor produse statului pentru fiecare imobil vândut ilegal este estimată de procurori la 41.365 euro. E vorba de aproape 1000 de imobile, valoarea cumulate a pagubelor produse statului fiind enormă, de 40 milioane euro. România Curată face precizarea că a solicitat în 2014 Primăriei Timișoara să ne ofere o situație a evoluției patrimoniului municipalității, însă ni s-a comunicat că nu există o evidență centralizată a acestuia.

Ciuhandu, Robu și Staia sunt cercetați pentru infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, iar Dan Diaconu și Traian Stoia de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Cităm din comunicatul DNA de astăzi 17.02.2017: ”Din ordonanțele întocmite de procurori au rezultat aspecte ce conturează suspiciunea rezonabilă potrivit căreia în perioada 1996 – 2015, mai mulți funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Timișoara, precum și alte persoane, și-au încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112/1995 și au deposedat Statul Român de 967 de imobile, majoritatea aflate în centrul vechi al orașului, producând un prejudiciu estimat la 40 de milioane euro în dauna statului. Contextul desfășurării activităților infracționale este următorul: în luna ianuarie 1996 a intrat în vigoare Legea 112/1995 pentru reglementarea situației juridice a unor imobile cu destinația de locuințe, trecute în proprietatea statului în perioada regimului comunist. Această lege le dădea drept foștilor proprietari și moștenitorilor lor să își redobândească imobilele confiscate în mod abuziv de regimul comunist sau să primească despăgubiri pentru acele imobile. Totodată, legea a dat dreptul chiriașilor să cumpere imobilele în care locuiau, dar numai acelor chiriași care dovedeau că, la data intrării în vigoare a Legii 112/1996, aveau contracte de închiriere a acelor imobile și le ocupau la acea dată. Cu toate acestea, funcționarii publici din cadrul primăriei Timișoara au încheiat sute de contracte de vânzare-cumpărare cu persoane influente în mediul social din municipiul Timișoara care nu au avut calitatea de chiriași la data intrării în vigoare a Legii 112/1995 și care, prin urmare, nu aveau nici un drept să dobândească respectivele imobile.
Funcționarii din cadrul primăriei Timișoara au vândut în mod fraudulos imobilele persoanelor în cauză, la preturi modice stabilite în baza Legii 112/1995 și HG 20/1996, deși cunoșteau că respectivele dispoziții nu aveau nici o aplicabilitate în privința acelor persoane. Prejudiciul total cu referire la deposedarea statului de cele 967 de imobile este estimat la aproximativ 40 de milioane euro. Suspecților Ciuhandu Gheorghe-Coriolan, Robu Nicolae, Stoia Traian, Staia Martin și Diaconu Dan li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală. În cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane care, la data faptelor erau funcționari în cadrul Primăriei Timișoara”.

Până în prezent Nicolae Robu s-a bucurat de o imagine de personaj onest, care nu și-ar fi introdus degetul în ”borcanul cu miere”, reputația sa fiind construită în anii în care a activat ca rector al Universității Politehnice Timișoara, cea mai importantă unitate de învățământ superior din Banat. Cu toate astea, un raport al Curții de Conturi îl acuză pe Nicolae Robu de prejudicierea bugetului Timișoarei prin finanțarea ilegală a echipei de fotbal Poli Timișoara. Respectivul raport al Curții de Conturi a fost contestat în justiție, unde se așteaptă o decizie finală de validare/invalidare a concluziilor sale.

Probleme cu finanțarea Poli are și predecesorul său, Gheorghe Ciuhandu, pe numele căruia e deschis un dosar la DNA din 2015, acesta fiind trimit în judecată în 2016 pentru abuz în serviciu, alături de alți oficiali din primărie (http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=7305 ). Încă din 2014, România Curată a identificat în exclusivitate o serie de controverse din jurul lui Gheorghe Ciuhandu. La acel moment, arătam cum partenerul fiului lui Gheorghe Ciuhandu a primit de la edil contractul de construire și bănoasa mentenanță ulterioară a site-ului primăriei (http://www.romaniacurata.ro/ciuhandu-senior-a-semnat-ciuhandu-jr-co-au-luat-legaturile-fostului-primar-al-timisoarei-cu-afacerile-fiului-sau/ ). De asemenea, România Curată a arătat că șeful de proiect de la Continental, care era delegat să supervizeze construcția unui nou sediu al companiei, s-a calificat pe fast forward pentru a primi un teren ”pentru tineri” de la Primăria Timișoara, în contextul în care firma fiului edilului a fost cea aleasă să proiecteze noul sediu Continental (http://www.romaniacurata.ro/banatul-e-fruntea-dar-tot-mediocru-ramane-o-radiografie-a-cheltuielilor-publice-discretionare-din-aceasta-regiune/ ). De asemenea, un angajat al fiului lui Ciuhandu a primit și el teren de la Primărie, în contextul în care lista de așteptare număra peste 1000 de nume, iar cei aleși erau în jur de 30, etc (http://www.romaniacurata.ro/ciuhandu-a-acordat-contracte-din-partea-primariei-timisoara-si-unui-al-doilea-asociat-al-fiului-sau/ ).

Traian Stoia e considerat ”omul Cristeștilor” de către presa locală (http://debanat.ro/2014/04/cadou-de-la-viceprimarul-stoia-pentru-asociatii-sai-fratii-cristescu_67756.html și http://jurnalul.ro/special-jurnalul/clanul-face-banul-536980.html ). Reprezentant al PNL, Dan Diaconu e una din mâinile drepte ale lui Nicolae Robu.

România Curată a solicitat un punct de vedere primarului în funcție, Nicolae Robu, precum și viceprimarului în funcție, Dan Diaconu, dar și ex-primarului Gheorghe Ciuhandu (prin intermediul firmei la care s-a angajat ulterior retragerii din viața publică), referitor la dosarul DNA în care cei doi oficiali sunt urmăriți penal. Până la momentul publicării materialului n-am primit o reacție din partea edilului și nici din partea adjunctului său, dar nici din partea fostului edil. La momentul în care vom avea reacțiile acestora, le vom atașa la articol.

 

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Primarul Timișoarei cercetat penal de DNA într-un mega dosar imobiliar

 1. Danbrudariugfh

  Imobilele din centrul orasului au fost cumparate sub amenintare si santaj si mita .
  Dat fiind apartenenta, nu prea se va face ceva. Simpla trimitere in judecata. a catorva
  persoane e nesemnificativa. Trebue anulate contractele si evacuati cei ce le-au dobandit.
  Bd Diaconovici Loga si alte strazi invecinate.
  Ori se curma raul inclusiv consecintele actelor ilegale ori vorbim degeaba in continuare.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *