Mihai Goțiu

Primarii anti-UNESCO nu se lasă. Cum încearcă să explice ceea ce nu poate fi explicat. Și reacția inițiatorilor proiectului Oltenia de sub Munte – Geoparc UNESCO

De parcă n-ar fi fost suficient că s-au făcut de mândră minune încercând să blocheze inițiativa dobândirii statutului de Geoparc UNESCO (detalii aici), primarii din șase localități vâlcene și reprezentanții Consiliului Județean Vâlcea au trimis și un comunicat de presă, în care ”explică” motivele refuzului. Asta pentru a fi clar că habar nu au ce înseamnă un asemenea statut și cum poate ajuta la promovarea patrimoniului cultural și natural al zonei în interesul cetățenilor.

Pe scurt, aleșii ăștia locali pretind că există deja un comitet care se ocupă de așa ceva și că nu nevoie de implicarea cetățenilor ori de modelele de succes și oportunitățile deschise de statutul UNESCO. Un comitet, îmi asum să spun asta, plin de politruci, care n-a produs altceva decât șuete și vorbe, altfel total ineficient și nefuncțional.

Vă las să citiți răspunsul ”aleșilor” (în facsimil) și răspunsul inițiatorilor proiectului (click pe imagini dacă doriți să le vedeți mai mari). Concluziile le puteți pune și singuri.

Răspunsul inițiatorilor proiectului Oltenia de sub Munte, la comunicatul aleșilor

”În urma comunicatului nostru prin care anunțam decizia politică a primarilor și a conducerii Consiliului Județean Vâlcea de a refuza parteneriatul pentru proiectul Geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte, am primit astăzi răspunsul acestora cu o încercare dezamăgitoare de justificare.

Îl vedeți în cele două pagini cu multe ștampile și semnături.

Le-am și răspuns urmatoarele:

Mulțumim pentru răspunsul prin care justificați refuzul parteneriatul pentru proiectul Geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte.

Vă mulțumim și pentru felicitările și laudele pentru inițiativă. Ne bucurăm că această inițiativă este considerată una care “ar putea contribui la dezvoltarea durabilă a zonei și numai”.

Dar asta nu ne ajută absolut deloc nici pe noi, nici proiectul și nici nu contribuie cu nimic la dezvoltarea zonei, ba dimpotrivă.

Acest refuz al parteneriatului de către autoritățile locale doar ne îngreunează eforturile și întârzie îndeplinirea obiectivelor noastre și ale tuturor partenerilor noștri, anume cele de promovare și valorificare a patrimoniul natural și cultural local în folosul comunităților locale, al vizitatorilor și al regiunii.

Sperasem că acestor demersuri și eforturi li se vor alătura și autoritățile locale, pentru că doar împreună putem face mai multe, mai bine și mai repede.

Refuzul acesta este pentru noi dezamăgitor fiindcă ajunsesem în pragul semnării parteneriatului. Ni se spusese în repetate rânduri, de către reprezenții autorităților locale, că acesta va fi semnat fără probleme dacă va conține clauze referitoatre la temerile față de eventualele restricții.

Iar acest refuz nu este după “corespondența dintre Asociația Kogayon și Consiliul Județean Vâlcea la nivelul anului 2022”, ci după 3 ani de când am demarat și construit proiectul, în care au avut loc zeci de întâlniri, discuții și dezbateri cu primarii, consilierii locali, cetățenii și politicieni, dintre care mulți susțin proiectul.

Una dintre marile noastre dezamăgiri este că primarii și conducerea Consiliului Județean Vâlcea au decis acest refuz în numele comunității, fără ca parteneriatul proiectului pentru care ne felicitați și lăudați să ajungă să fie propus, discutat, dezbătut și votat în consiliile locale și cel județean, așa cu era planul propus chiar de către Consiliul Județean. Și mai ales că noi am solicitat acest lucru degeaba primăriilor de mai bine de 2 ani.

Suntem foarte dezamăgiți și de justificarea răspunsului, fiindcă noi credeam că nelămuririle fuseseră lămurite și depășite și am fi putut să o facem încă o dată dacă ni s-ar fi cerut aceasta.”


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

3 thoughts on “Primarii anti-UNESCO nu se lasă. Cum încearcă să explice ceea ce nu poate fi explicat. Și reacția inițiatorilor proiectului Oltenia de sub Munte – Geoparc UNESCO

  1. laptopul lui biden hunter

    baga un ochi pe valea Valsanului sa vezi ce radere a padurilor a inceput acolo, toate camioanele au numere de Suceava. Au fugit din Suceava ca era deja prea mare tam-tamul si au ajuns in Arges unde a inceput dezastrul. Asa ca pina la Unesco mai bine vedeti voi cum se rad padurile in Arges-Vidraru-Fagaras ca dorm asa de bine toate asociatiile cu padurea in frunte de zici ca-s complici cu schweighopfer

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *