Iaca s-a găsit un grup organizat de primari din Oltenia (din Costești, Horezu, Vaideeni, Bărbătești și Băile Olănești), toți de-ai PSD-ului, la pachet cu conducerea PSD a Consiliului Județean Vâlcea, să se pună de-a curmezișul în drum și să declame că ”pe la noi nu se trece cu UNESCO”!
Mă gândeam c-a devenit istorie (proastă, la categoria ”așa NU!”), ”celebra” scrisoare a primarului PNL din Roșia Montană, care pretindea, prin iulie 2010, că ”UNESCO ar dăuna comunităților locale” (!). A fost nevoie să treacă mai bine de un deceniu, ca Roșia Montană să intre în UNESCO (în ciuda opoziției primarului), ca anul ăsta să constat că Primăria (cu același primar de pomină în frunte) a aplicat deja pentru primele proiecte pe fonduri europene, accesate datorită statutului dobândit de pe urma includerii pe Lista Patrimoniului Mondial.
Mi-e plin podul cu aberații, tâmpenii și alte ”minunății” ale aleșilor neamului. La câte am văzut și trăit sunt, cum s-ar spune, vaccinat. Dar asta tot nu înseamnă că nu continui să mă minunez când văd că asemenea aberații fac pui, că multe, prea multe specii sunt pe cale de dispariție din cauza activității umane, în vreme ce specia aleșilor fără de carte prosperă și se multiplică.
Am citit comunicatul inițiatorilor proiectului Geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte, de acum două zile, prin care e anunțat public refuzul grupului de primari pentru încheierea unui parteneriat și am încercat să înțeleg cum a ajuns să fie UNESCO un Bau-Bau pentru ei. Iar răspunsul nu e greu de ghicit, că aș băga mâna în foc că nici măcar de curiozitate n-au încercat să afle ce înseamnă statutul ăsta, cum l-au valorificat și cum au beneficiat de el comunități din întreaga lume. Fără să le ia nimeni ceva, fără să le pună vreo opreliște, ci doar oferindu-le o șansă să tragă foloase de pe urma patrimoniului natural și cultural de care beneficiază. Nu, mai degrabă a venit un telefon de la șăfu, care le-a spus că ”UNESCO e rău”, ”UNESCO dăunează”, ”UNESCO ne încurcă învârtelile noastre” și alte asemenea ”referințe”. Drept pentru care s-au executat și au zis ”NU”. Că fără ordin pe unitate, îmi e greu să accept că se putea naște un așa consens în prostie: 5 primari și o conducere județeană de partid, la un loc.
În fine, a trecut ceva vreme de când îl știu pe Florin Stoican și am văzut ce a făcut împreună cu colegii lui de la Asociația Kogayon (inițiatorii proiectului Geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte) și sunt convins că nu sunt genul care demoralizează cu una, cu două. Și că vor prinde ziua în care proiectul va deveni realitate. Cu numele primarilor anti-UNESCO nu cred că merită să vă încarc memoria și să consum niște pixeli aiurea.
Sursa foto: pagina de Facebook Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO
Pentru conformitate, comunicatul inițiatorilor proiectului Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO (8 august 2022)
”Politicienii locali ai PSD din Oltenia de sub Munte refuză parteneriatul pentru proiectul Geoparcului UNESCO Oltenia de sub Munte.
De ce? Nu știm.
Este o decizie politică pe care nu o înțelegem.
Am solicitat în scris o motivație și nu ni s-a trimis. O așteptăm cu interes în continuare.
Primarii PSD din Costești, Horezu, Vaideeni, Bărbătești și Băile Olănești și conducerea PSD a Consiliului Județean Vâlcea ne-au transmis telefonic refuzul de parteneriere în acest proiect, pe 20 iulie, după ce cu două săptămâni înainte fuseseră de acord sa încheiem un parteneriat.
Parteneriatul menționa explicit ceea ce au subliniat prin răspunsuri oficiale și autoritățile în domeniu: faptul că Geoparcul UNESCO nu impune nicio restricție.
Propunerile primarilor de completare a acestui acord de parteneriat au fost toate acceptate.
Acordul urma să fie supus dezbaterii consiliilor locale și dezbaterii Consiliului Județean.
Dar nu mai e cazul, deoarece primarii și conducerea Consiliului Județean au decis în numele acestora.
Nu înțelegem cum și de ce s-au răzgândit, mai ales că temerilor de restricții li se răspunsese de către autorități, iar parteneriatul nu presupune nicio obligație financiară sau de altă natură din partea primăriilor și Consiliului Județean.
Am luat act de această decizie politică.
Suntem în continuare la fel de determinați să ducem mai departe Proiectul Oltenia de sub Munte Geoparc UNESCO alături de cei peste 80 parteneri locali și naționali care ne-au fost și ne sunt alături și cărora le mulțumim.
Reamintim că proiectul menționat este o formă de asociere voluntară a factorilor locali interesați pentru a lucra împreună la dezvoltarea durabilă a zonei.
Partenerii care ne susțin și care lucrează împreună cu noi sunt și ei ca și noi tot din comunitățile locale: antreprenori, meșteri locali, societate civilă, autorități și politicieni și sperăm că vom putea relua cândva dialogul și cu autoritățile locale ai căror actuali conducători le refuză acest proiect.
Noi credem cu tărie că acest proiect poate contribui semnificativ la dezvoltarea și promovarea potențialului turistic al Olteniei de sub Munte, prin valorificarea patrimoniului natural și cultural local în folosul comunităților și vizitatorilor.
Ne bucurăm că există deja exemple și inițiative de acest gen, cum este Geoparcul Ținutul Buzăului, care a primit anul acesta statutul de Geoparc Internațional UNESCO, alăturându-se rețelei globale a geoparcurilor UNESCO, formată acum din 177 geoparcuri din 46 de țări.
Această realizare și recunoaștere a fost posibilă și datorită susținerii celor 18 autorități publice locale din teritoriul geoparcului și a Consiliului Județean, acesta susținând inclusiv financiar înființarea și managementul geoparcului, fiindcă au înțeles importanța acestuia pentru dezvoltarea durabilă a județului.
Știm că schimbările în bine pentru comunitate se întâmplă când oamenii locului muncesc împreună, cu pasiune și bună-credință.
Mulțumim tuturor celor care ne-au transmis mesaje de susținere după aflarea deciziei politice sus-menționate și cu care împărtășim aceleași valori.
Mergem mai departe cu încredere împreună!”

Mai multe detalii despre proiectul Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte
Se scrie că s-a luat act de acea DECIZIE POLITICĂ. Nasol. Tot ce e politic nu poate fi schimbat decât politic.
sau prin vot, la momentul oportun ;)