Mihai Goțiu

PRIMA VICTORIE CIVICĂ în scandalul Azilelor Groazei: BUDĂI A DEMISIONAT! Nici vorbă, însă, de vreo ”onoare”, cum pretinde. Iar Firea încă ”rezistă” cu tupeu

Scriam, ieri dimineață, că ”filmul” ăsta. în care miniștrii ori alți responsabili politici de diferite dezastre, tragedii, tunuri, hoții, plagiate etc. sunt menținuți în funcții, doar-doar trece scandalul, l-am mai văzut. Mai de fiecare dată, amânarea deciziei n-a făcut decât să crească mai mult revolta civică, până la proteste în stradă.

Câteva ore mai târziu vedeam mobilizări pentru proteste în stradă (pentru astăzi), în vreme ce petiția de pe Platforma Declic, ”Afară cu Budăi și Firea”, prin care se cerea demiterea lor a trecut de 30.000 de semnături după doar o zi.

Astăzi, Marcel Ciolacu a anunțat demisia – cică de onoare – a lui Marius Budăi, din fruntea Ministerului Muncii. Acum, să ne înțelegem, ”de onoare” a fost demisia lui Mircea Miclea când a renunțat la funcția de ministru al Educației pentru că nu s-a respectat bugetul promis public de coaliția de guvernare de atunci, nu când nu ai dat curs sesizărilor primite de la ONG-uri legate de teroarea și ororile din ”Azilele Groazei”, ba ai mai și întrerupt colaborarea cu ONG-urile care și-au făcut treaba, sperând că totul se va putea mușamaliza.

Maxim ar fi fost o oarecare ”onoare” o demisie în secunda doi a izbucnirii scandalului public, nu după o săptămână în care s-a încercat liniștirea opiniei publice prin demiteri de prin liniile trei-patru, după petiții cu zeci de mii de semnături și proteste în stradă.

Dincolo însă de demisia ministrului responsabil instituțional (majoritatea instituțiilor cu rol de control pentru ce s-a întâmplat în ”Azilele Groazei” fiind în subordinea lui), Marius Budăi, ministrul responsabil moral, Gabriela Firea, continuă să ”reziste”. Întreaga rețea a ”Azilelor Groazei” e legată de Firea. Rând pe rând, presa a arătat că șeful asociației ”Gabriel cel Viteaz”, Ștefan Godei, e fostul ei șofer pe care Firea l-a angajat la Primăria București, în mandatul ei, asociat cu cea mai fidelă consilieră personală a ei, Ligia Gheorghe (Enache); că sora ei a avut atribuții de control legate de azile în perioada petrecută pe la Direcția de Asistență Socială Voluntari, iar toate mizeriile s-au întâmplat în urbea soțului ei, Florentin Pandele.

Și, totuși, Firea (încă) ”rezistă”. La fel cum, de asemenea, am anticipat: Marcel Ciolacu nu are curajul să se atingă de ea. Pentru că PSD nici nu are alt candidat credibil pentru Primăria București și nici el nu are tupeul să lovească direct în sistemul care l-a propulsat dintr-o ilustră mediocritate în prim-ministru.

Mai pe larg, în articolul pe care l-am publicat acum câteva zile pe ”România Curată”:

De ce o apără Ciolacu pe Firea în scandalul ”Azilurilor Groazei”

Îmi mai permit, însă, să anticipez că revolta civică nu se va stinge cu demisia lui Marius Budăi, iar menținerea în funcție a Gabrielei Firea va costa electoral PSD cu vârf și îndesat la toate turele de alegeri de anul viitor. Nu că le-aș plânge de milă ;) .


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *