Dorin Tudoran

Priapism politic

Traian Băsescu este politicianul român care vorbește cel mai mult. Face o scurtă pauză de respirație, doar pentru a preciza: “Din acest moment, nu mai pot să tac.” Și o ia de la capăt. Nu există scandal care să nu-i priască; fie că scandalul îl implică ori ba. Băsescu este implicarea însăși. Se lipește de orice subiect – omul balama.

Dan Andronic readuce pe tapet ipoteza fraudării alegerilor prezidențiale din 2009. Înghesuit cu câteva probleme penale, patronul Evenimentului zilei arată cu degetul spre un presupus grup, Noi suntem Statul, compus din George Maior, Florian Coldea, Laura Kövesi, Gheorghe Oprea și alții, pe care-i vom afla, probabil, de la “martirul” Sebi Ghiță.

Traian Băsescu, beneficiarul presupusei mânării, declară câteva lucruri.

Primul – el nu a fost implicat. Oameni precum Maior și Kövesi nu ar fi avut curajul să-l implice, știind “Că-i umflam, le umpleam botul de sânge pe loc!” dacă i-ar fi spus Domnule președinte, la această masă stă tot stafful (statul? n.n.), noi vă garantăm al doilea mandat.”

Al doilea – cere anchetarea celor numiți de Dan Andronic: “Dacă acest grup a fraudat cumva alegerile, este deja grup criminal organizat. După articolul lui Andronic, Parchetul General trebuia să se autosesizeze (…) să înceapă o anchetă cu privire la ce au făcut Maior, Kövesi, Coldea, Oprea în noaptea de 6 decembrie 2009 acasă la Oprea.”

Evident, cererea este făcută cinic, aproape la mișto.

Dacă s-ar dovedi că alegerile au fost fraudate de “grupul criminal organizat” Noi suntem Statul, nicio Curte nu ar putea anula rezultatul alegerilor; isprăvile inocentului președinte Traian Băsescu din al doilea mandat al său nu ar putea fi răsturnate. Traian Băsescu nu ar deveni un Lance Amstrong al României. Monica Iacob Ridzi e în pușcărie. Beneficiara unora din matrapazlâcurile ei, EBA, e liberă.

Și atunci?

Desen & © DION

Desen & © DION

Tot ce urmărește Traian Băsescu este să-i vadă la pârnaie pe câțiva dintre foștii săi aliați, care, la un moment dat, au hotărât că nu mai au nevoie de el. Nici măcar faptul că George Maior este astăzi ambasadorul României în capitala politică majoră a lumii nu îl face pe Traian Băsescu să-și nuanțeze reacțiile. El vrea sânge.

În legătură cu numirea lui George Maior în fruntea SRI, Traian Băsescu spune astăzi: “era membru PSD când l-am pus director la SRI, exact ca să nu se interpreteze că mi-am pus omul şi folosesc serviciul pentru mine”.

O minciună cât hectarele de la Nana. Traian Băsescu a făcut un târg cu PSD: eu vă accept candidatul pentru SRI, voi acceptați candidatul meu pentru SIE. Așa s-a bătut palma. În vreme ce George Maior s-a dovedit o excelentă investiție făcută de PSD, Claudiu Săftoiu s-a dovedit o glumă proastă. Băsescu s-a lepădat de ea cât ai zice pește și, binențeles, altcineva a fost de vină.

Cel care cere azi Parchetului General să se autosesizeze, i-ar fi “umplut botul de sânge” aceluiași Parchet, dacă acesta s-ar fi autosesizat după declarația lui Traian Băsescu din 2009, legată de felul în care președintele numea șefi de Servicii secrete: ți-a poftit suflețelul să-ți fie soțul șef de serviciu secret, ți l-a făcut președintele șef de serviciu secret.”

Despre prezidențialele din 2009 am aflat multe. Lipsește însă o “povestire” cheie: cine și prin cine anume i-a promis lui SOV că nimeni nu se va atinge de el, dacă reușește să-i întindă o cursă lui Mircea Geoană, în seara de dinaintea dezbaterii între candidați.

“Prostănacul” Geoană a căzut în cursă. “Genialul” Vântu a luat și el plasă. Băsescu a câștigat alegerile. Punctum.

Priapismul politic al lui Traian Băsescu se potrivește de minune cu vocația politicii de a fi o curvă încăpătoare. De aceea, fostul președinte rămâne clientul principal al unui bordel în care România joacă doar rolul unei saltele folosite și când curva se află în concediu de maternitate.

Dan Andronic îmi pare un fluture pe lampă. Câtă vreme s-a mulțumit să stea pe abajurul sursei incandescente, lucrurile i-au mers din plin. Când a avut proasta inspirație să se apropie prea mult, a căzut pe bec și s-a prăjit. A fost de ajuns ca Băsescu să îl ia la întrebări, că a și a început să se clatine.

Nu știu dacă Dan Andronic are dovezile necesare pentru a câștiga războiul cu trupa heavy metal Noi suntem Statul. Știu altceva:

Statul de drept în România cunoaște o singură formă: forma enunțiativă.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Priapism politic

 1. NC

  În realitate modalitatea în care s-a câștigat/pierdut turul II al alegerilor prezidențiale din 2009 nu este altceva decât un secret al lui Polichinelle. Întrebați orice primar de țară care era în funcție la acea dată și o să-l aflați.

  Reply
 2. Stefan Bragarea

  Domnule Tudoran – excelent ca întotdeauna.
  Mare păcat că – totuși – îmbătrânim!

  Reply
 3. Alexandru Lazarescu

  In 2008 Basescu se gasea intr-o situatie extrem de grea : nu reusise sa guverneze cu Tariceanu care desi numit de el a colaborat cu PSD-ul, isi pierduse mult din electorat dupa greseala de a-si face fata europarlamentar cu sprijin PSD, Geoana avusese rezultate bune la parlamentarele din 2008 si parea de neoprit in castigarea alegerilor prezidentiale din 2009…
  Este momentul in care Basescu gaseste solutia, marea cacealma, o lectie exceptionala de trecut in manualele politicienilor. Este momentul in care se constituie primul guvern Boc intre PDL si PSD. Basescu da PSD-ului tot ce acesta cere : ministere, conducerea senatului si numirea presedintelui senatului ca vicepresedinte al CSAT, desi legea nu permitea. Acesta este momentul in care Basescu arunca nada si propune negociatorilor PSD, Hrebenciuc si Dragnea, ca sa guverneze impreuna 10-15 ani dar intr-o formula fara coabitare, in care sa para ca se si bat intre ei : daca Geoana castiga presedentia Elena Udrea va rupe PDL si va crea un partid care sa fie la guvernare cu PSD, daca castiga Basescu atunci Oprea va rupe PSD-ul si va veni la guvernare cu PDL. PSD-ul este extrem de fericit de aceasta intelegere si nu mai este vigilent in campania pentru prezidentialele din 2009, stia ca oricum este la guvernare si imparte prada.
  De ce dadea Oprea o masa in seara alegerilor ? Pentru ca prin realegerea lui Basescu, mos Nicolaie tocmai ii pusese in ghetute functia de vice- prim ministru !
  Cred ca presedintele comisiei parlamentare de ancheta a alegerilor presidentiale din 2009 va trebui sa-l audieze si pe Liviu Dragnea pentru a vedea cum acesta l-a tradat pe Geoana, iar mai tarziu a recidivat si l-a tradat si pe Ponta !

  Reply
 4. Gro_frt

  Ați punctat exact ceea ce-l caracterizează pe Băsescu: spiritul de vindictă. N-a construit nimic, nu a lăsat nici un om apropiat lui pentru viitorul României. A vorbit mult, vorbește mult, plusează mult. Din fericire, doar pentru el, a găsit un popor imatur care să-i satisfacă fanteziile timp de 10 ani. N-a învățat că orice cacealmist trebuie, din când în când să aibă cărți bune. Altfel devine ridicol, cum e cazul acum.
  Problema nu e Băsescu (va mai aduna ani de vorbit prin studiouri de televiziune, la propriu), ci dacă acum suntem imunizați la apariții de oameni care nu mai pot tăcea, zic totul, dar povestea nu e rotundă, multe nu se îmbucă. Va urma probabil numaipotsătac2.0, apoi varianta beta2.1. etc.
  Poate că dacă nu l-am mai asculta, ar putea să tacă, ar termina de citit Levantul și ar trece chiar la Solenoid… Domnule Băsescu, vorbiți odată pentru totdeauna, cathartic, cu procurorii și veți fi liber (dacă aceștia vor aprecia că e cazul)!

  Reply
 5. Ionas

  Dar alegerile din 2004 si 2014 ?
  Oare acelea nu au fost aranjate ? O sa aflam adevarul peste 10- 20 de ani . Poate da cineva pe goarna.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *