Daniel Befu

Pregătiți pentru ”Junior Ranger”

Sâmbătă (18 iunie 2016) s-a desfășurat a treia ediție a ”Zilei Liliacului Carpatin”, organizată de Asociaţia Pescarilor Sportivi Aqua Crisius în cadrul proiectului „Arii protejate în inimile noastre”, finanţat de Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România. Evenimentul a marcat totodată și sărbătorirea a 10 ani de activitate ai APS Aqua Crisius.

A fost o ediție la care accentul s-a pus aproape 100% pe elevi, fiind prezenți 120 de elevi din clasele V-VIII de la 10 școli din mediul rural din județele Bihor și Arad. Cei mai mulți au venit de la distanțe de peste 100 de kilometri, trezindu-se cu noaptea în cap ca să ajungă la eveniment cu autobuzele școlare puse la dispoziție de primăriile la care școlile erau arondate. Evenimentul s-a desfășurat pe un platou la Coada Lacului, pe Valea Iadului. A fost o competiție care a constat în diferite probe care le-au testat istețimea, priceperea, îndemânarea, pentru că vorbim de ștafete și diverse întreceri în aer liber, cum e cazul căratului oului cu o lingură ținută între dinți, al probei de ridicare a mingii umplute cu apă folosindu-se doar de două sfori, ori aruncatul pantofilor la comun şi apoi identificarea proprietarilor lor. Fiecare școală a avut propria ei echipă de elevi, cu care au concurat la toate probele. Cea mai dificilă probă a fost să identifice urme de animale sălbatice în pădure, conform lui Mihai Togor, președintele Aqua Crisius: ”Au fost urme atent plasate în pădure de organizatori înainte de competiție și echipele au trebuit să le găsească și să spună de la ce animal sunt acele urme. Am avut urme de urs, pisică sălbatică, urs, mistreț, bursuc, lup și cerb. Toți copiii au identificat urmele, fiindcă au lucrat în echipă și întrecerea a fost în așa fel gândită ca ei să învețe să recunoască fiecare din tipurile de urmă de animal sălbatic. Această zonă e o zonă turistică și animalele sălbatice nu se apropie. Ele stau mai adânc în munte și nici copiii nu s-au îndepărtat prea mult. Ei au fost supravegheați încontinuu de animatori, atât membri ai APS Aqua Crisius, cât și voluntari”.

Pe lângă diplomele de participare și agendele primite, miza reală a competiției, cea care a motivat cu adevărat copiii, a fost că un număr de 20 de elevi dintre cei mai buni de la fiecare școală remarcați în cadrul probelor individuale, vor merge cel mai probabil în luna august timp de o săptămână în tabăra ”Junior Ranger” pe care  APS Aqua Crisius o organizează an de an. Mihai Togor, președintele APS Aqua Crisius, ne-a explicat în ce constă: ”E o tabără care se ține tot pe Valea Iadului, dar în Cantonul Murgașu, situat mai în adâncul muntelui, unde copiii sunt complet deconectați. Nu au energie electrică, nu au semnal la telefon, nu au apă curentă. În decursul acelei tabere de o săptămână, copiii învață să înțeleagă natura și să o respecte, să se descurce în natură fără să o deterioreze, învață să facă un foc, să se autogospodărească, să recunoască urmele de animale, să se orienteze cu busola în sălbăticie. De aceea copiilor prezenți la competiția de sâmbătă nu le-a fost atât de greu să recunoască urmele, deoarece o parte din participanți au fost în trecut în tabăra Junior Ranger”. Ce e demn de menționat e că participanții în tabăra ”Junior Ranger” nu au a se teme de nimic, deoarece vor beneficia de aproape 20 de supraveghetori, ceea ce înseamnă practic practic un raport de 1:1.

În timp ce copiii concurau la probele din cadrul competiției, reprezentanții unor firme din zonă și ai unor Ocoale Silvice au participat la un concurs ce gătit. Ei au preparat bograci la ceaun și când mâncarea a fost gata, toți copiii și profesorii însoțitori au primit o porție zdravănă. În paralel s-a desfășurat și o expoziție de produse locale, cu brânzeturi, dulcețuri și costume tradiționale cum e cazul iilor specifice Crișanei. În afara competiției, copiii au prezentat dansuri populare specifice zonei, deoarece mulți dintre elevii participanți fac parte din mici ansambluri folclorice.

 

Notă: Redactarea și publicarea articolului s-a realizat din Proiectul „Să facem împreună legi pentru natură!”, derulat de Federația Coaliția Natura 2000 România în parteneriat cu Societatea Academică Română și co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă. Acest articol nu reflectă neapărat poziția oficială a guvernului elvețian. Responsabilitatea pentru conținutul acestuia este asumată de redacția România Curată.  


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *