Alina Mungiu-Pippidi

Predoiu o caută cu lumânarea

Nu apucă Vasile Blaga să facă un pas pe direcția bună, adică fuziunea rapidă și militarizarea (în sens pozitiv) a trupelor de dreapta colcăind de oportuniști și răzgândaci că veni și pasul înapoi: amânarea desemnării candidatului unic, de parcă timpul ar fi nelimitat.

Cătălin Predoiu face lucruri necuvenite. Probabil pentru că trebuie să arate ceva pentru investițiile făcute în el de niște obscuri oameni de afaceri (obscuri până nu vor fi publicate donațiile la campania sa) care au investit o grămadă de bani. Peste o sută de mii de euro trebuie să fie costat doar semnăturile deja strânse din primăvară și prezentate de candidat, aproape cu naivitate, ca un ”cadou” (concept interzis în finanțarea politică, dar de unde să știe domnul Predoiu, patronul unor coduri care au trebuit suspendate tot în primăvară înainte să intre în vigoare, că aveau greșeli, deși fuseseră predate cu mare întârziere). Se adaugă sume mult mai mari pe publicitate și un Facebook de făcătură, unde e plin de fani din Turcia și alte asemenea. D-nul Predoiu a venit cu ideea isteață să se amâne desemnarea până stă el mai bine în sondaje. Eu propun să amânăm și alegerile din aceleași motiv, să fie siguri cei care bagă bani în domnul Predoiu că își vând acțiunile exact la momenul potrivit. Am o noutate pentru voi, politica nu e bursă, numai partidele politice sunt autorizate ca grupuri de interese (bune, proaste, asta e) și captura asta pe față a unui candidat de sectorul business, cam ca banii de la OMV în contul de la MRU ne cam iau ochii. Nu aveți decât să dați banii, dacă sunteți fraieri, dar reciprocitatea va fi grea, că suntem deja cu ochii pe voi.

Amânarea sondajului și eventuala lui mânărire e cu atât mai penibilă datorită cererii Monicăi Macovei de a fi inclusă. Sigur că pretenția ei de a fi luată în considerare e absurdă, când la primul partid, în care nu era populară (dar care a acceptat-o pe liste și reciproc) s-a alăturat al doilea la a cărei venire ea s-a opus. Nu poți fi generalul unei armate care nu te vrea. Dar să amâni un sondaj deja controversat, în care era cu totul justificat să-i testezi PE TOȚI potențialii prezidențiabili PDL, nu numai pe cei capabili să își cumpere alegerea, e o greșeală tactică de proporții. Îmi dau seama că e greu fără banii lui Udrea și că sponsorii lui Predoiu au umplut golul, dar mai ușor, nu așa pe față, că fiecare minut de indecizie costă. Să fiu în locul vostru aș pune în sondajul controversat pe toți candidații, indiferent ce o să ziceți după aia în public, că dacă nu fură sondorul vostru nu aveți de ce vă teme, nici unul din ai voștri nu e în fața lui Iohannis. Excluderea lasă loc de supoziții și cauționează alte manipulări viioare.

Vai de capul oamenilor politici din România. Că e o legătură între incompetența la guvernare și cea din cercetarea politică, unde consultanții străini și români împreună nu au publicat vreodată un model de vot și deci nu sunt calificați să facă ce le cereți (nu că ați ști ce să le cereți). Sondajele astea ale voastre aveau o singură menire, nu să spună cine va câștiga sau dacă e un contracandidat mai bun, că asta e mai sofisticat, ci să ofere unicul instrument simplu, clar și neinterpretabil, de alegere. Dacă și astea sunt manipulate prin excluderi și șmecherii, dacă și la testul simplu cum să nu-ți furi căciula în public – când te pregătești de o competiție unde toată lumea va fi cu ochii pe căciula ta – cădeți cu zgomot atunci chiar o să lăsați țara fără opoziție. Faceți treaba dușmanului mai bine decît impostorii lui de sociologi și Antena3 la un loc.

Citește și:

Mihai Goțiu: Cât de simpatic mi-a devenit Iohannis 

(foto main: Florin Eșanu/ Epoch Times)


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Predoiu o caută cu lumânarea

 1. Leonard

  Cred ca alegerea presedintelui tarii este un eveniment care atrage atentia si interesul romanilor fara a fi nevoie de o munca excesiva in teritoriu din partea partidelor sustinatoare. Consider ca va castiga detasat persoana care poate sa raspunda convingator, fara sa clipeasca, la intrebarea: ce ati facut pana acum pentru binele oamenilor sau al comunitatii pe care ati condus-o? Noua alianta trebuie sa sustina persoana care are realizari personale, recunoscute de oamenii simpli, pentru ca acea persoana este increzatoare in fortele sale si poate transmite cu usurinta acest lucru alegatorilor.
  Doamna Mungiu-Pippidi, felicitari pentru articolele scrise!

  Reply
 2. adrian

  Predoiu a cheltuit citeva milioane anul asta. Bani veniti prin cabinetul lui tata socru si al sau propriu. Greu de verificat, ca pot fi contracte de avocatura supraestimate (oricum avocatii le supraestimeaza). Asta e, juristul lui Dinu Patriciu isi face drum.

  Reply
 3. Janina

  Vad ca Monica Macovei si-a anuntat candidatura inaintea candidaului comun, mai poae fi vorba de candidat comun??? Am impresia ca iarasi ne batem joc de alegeri.

  Reply
 4. Pinno

  M-am saturat sa votez „raul cel mai mic”. Vreau 2 candidati pentru care sa fac zeci de analize pentru a-l alege pe unul! (in sensul sa fie asa de potriviti incit sa am probleme in a pune stampila).
  As prefera un presedinte mai bataios care sa faca fata guvernarii „monolitice” (a se citi corupte ” SI NU IMPECABILE” a PSD – de cel putin 6 ani de-acum inainte!)
  Sau romanii doresc LINISTEA! pe care ne-a asigurat-o Iliescu?!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *