Daniel Befu

Povestea unei condamnări istorice. Și patimile jurnalistului care a deconspirat afacerea care l-a trimis la pușcărie pe Poteraș

Pentru mine condamnarea lui Cristian Poteraș (vezi aici) reprezintă o injecţie cu optimism că băieţii şi fetele tineri în spirit din presă (indiferent de vârstă şi laurii din palmares) mai pot zgâlţâi pe ici pe colo sistemul corupt care guvernează România.

Schema afacerii

Ancheta am scris-o în 2006, la 3 luni de la angajarea mea în presă, la departamentul de educație al ziarului Gândul. Într-o zi m-am dus la Institutul de Biologie, să fac un reportaj despre spirulină și am sfârșit prin a investiga felul cum o grupare din care făceau parte Cristian Poteraș, Fabian Schwartzenberg (fratele lui Elan), verișorul soției lui Poteraș (Lucian Grecu) și alți câțiva își însușeau terenuri extrem de valoroase din patrimoniul statului. Schema era simplă. Un moșuleț sau o băbuță care avea teren pe la periferia Sectorului 6 (foste comune înglobate ulterior prin expansiunea Capitalei),cerea să i se rerocedeze terenul (ogor, ogradă). Comisia de retrocedări de la Primărie spunea că nu mai are terenul în fizic, așa că-i oferea moșului/băbuței un teren în compensare. Așa s-a ajuns ca persoane care au avut terenuri la capătul Prelungirii Ghencea, să primească în incinta Institutului de Biologie al Academiei Române (pe Splaiul Independenței, peste râu de Sema Park, lângă ștrandul Crângași) și în incinta ICECHIM (cu ieșire la Calea Plevnei, aproape de sediul CSM și la Splaiul Independenței).

Toți ne-am dori să fim moșuleți/băbuțe care pentru 4 hectare de teren de la periferia Capitalei, să primim pe Splai vreo câteva hectare. Însă Poteraș nu s-a gândit la cei cărora le retroceda terenul, ci la cei care cumpăraseră drepturile litigioase. Adică gașca din care făceau parte mezinul familiei Schwartzenberg și verișorul nevestei lui Poteraș. Adică pe românește, Poteraș își dădea acele terenuri crème de la crème, lui.

Așa am aflat că Poteraș, în lăcomia lui, a retrocedat găștii din care făcea parte inclusiv o parte din curtea Clubului Rapid, echipa unde el a crescut ca luptător până când a ajuns campion.

În tot procesul ăsta de documentare a investigației mele, fiind novice în ale meseriei de jurnalist de investigații, am beneficiat de norocul începătorului, dând de o doamnă binevoitoare care mi-a arătat niște documente cadastrale. Pe una din foi, doamna cu pricina a pus degetul pe numele cabinetului notarial unde s-au încheiat tranzacțiile cu terenuri. Era cabinetul Manuelei Mitrea (fosta consilieră a lui Miron Mitrea, care în circumstanțe necunoscute nouă s-a metamorfozat în notăriță fără concurs, doar prin semnătura controversatei Rodica Stănoiu, când era Ministru al Justiției). Iar sumele erau uriașe, de câteva zeci de mii de euro comision notarial. În schema apărea și numele prefectului Capitalei, Mioara Mantale, care a girat toată potlogăria.

Telefonul de la Schwartzenberg. Elan, nu Fabian

Cu Fabian Schwartzenberg nu am putut vorbi. Era inexistent ca personaj. Am cerut asistentei Mihaelei Rădulescu să ia legătura cu el ca să-mi ofere punctul de vedere. Nu m-a sunat Fabian, ci Elan, care mi-a explicat patern că el e prieten cu CTP și că s-a oferit să finanțeze ziarul Gândul atunci când el a decis să plece cu echipa de la Adevărul. Și mi-a explicat că n-are rost să public articolul. Ulterior am aflat că de fapt Elan era în spatele fratelui său, lucru recunoscut și de Mihaela Rădulescu în scrisoarea deschisă publicată după divorț.

Nu cred că ce zicea despre relația cu CTP era real, din moment ce Gândul condus de CTP a publicat povestea, întâi pe online (seara) și a doua zi la tarabe în print. Ei, în seara în care a intrat articolul pe online, am fost sunat pe la 23.30 și trezit din somn de purtătorul de cuvânt al ANCPI, care a ținut să-mi comunice că mi-a trimis răspunsul la solicitare prin fax. La 23.30 noaptea. Am înțeles de ce, de-abia dimineață.

A doua zi pentru mine a fost ca la înmormântare. Șefa mea era îngrijorată. Mi-a spus că îl sunase Răduleasca pe CTP să facă scandal. Mioara Mantale, care refuzase să îmi dea un punct de vedere, brusc a cerut drept la replică, bazându-se pe elemente ce apăreau în faxul de la ANCPI. Cert e că vreo săptămână am umblat ca un zombie prin redacție. Mi-era rușine să dau ochii cu colegii. Până într-o zi când a venit la mine un coleg vechi pe administrație și m-a muștruluit: ”Să nu mai faci așa. Data viitoare cere-mi părerea”. El era unul din cei doi colegi desemnați să mă ajute în relația cu Mioara Mantale, ca să obțin informațiile și care nu mă ajutaseră. El era totodată cel care, mai târziu, urma să devină director la Direcția de comunicare a Primăriei lui… Poteraș.

Și, totuși, un procuror DNA s-a sesizat

Peste ani, în 2011, am aflat fără să vreau că, de fapt, prima mea investigație de anvergură a contat totuși pentru cineva. Că un procuror DNA s-a sesizat și a deschis o anchetă. Astfel s-a descoperit că Poteraș nu luase doar terenurile de pe Splaiul Independenței, ci că gruparea lui își trăsese câte o parcelă valoroasă pe multe bulevarde importante din Sectorul 6, prin aceeași schemă a retrocedării în compensare către persoane care semnaseră promisiuni de vânzare cumpărare cu gruparea Schwartzenberg-Poteraș, urmată de schimbarea proprietarului de mai multe ori în timp foarte scurt, ca să se piardă urma ilegalității.

Interesant e totuși că dosarul a zăbovit la DNA timp de 5 ani înainte de a fi trimis în instanță. La fel, comic e că procurorii au scris că verișorul soției lui Poteraș ar fi fost fugit în America. Când colo el se întâlnea cu brokeri pentru tranzacții la bursă în numele lui Poteraș, Au fost anii când Poteraș putea fi văzut dând din coadă zglobiu în jurul deputatei de Drumul Taberei, doamna Elena Udrea. De altfel, Poteraș a și intermediat câteva afaceri profitabile cu patrimoniul statului, către gruparea Cocoș (soțul pe atunci al Elenei Udrea). E vorba de Piața Crângași. Dar e vorba și de terenuri extrem de valoroase aparținând Institutului Pasteur, care au ajuns la Narcisa Georgescu, cea mai bună prietenă a Elenei Udrea în acea perioadă.

”Am primit telefon de la 9”

Odată cu trimiterea dosarului în instanță, am republicat povestea prezentând și noile date descoperite de procurori, în România Liberă. Redactorul șef pe print a considerat că e o poveste ce merită să fie deschidere de ziar. Așa a și fost în ediția tipărită. Pe online, pe la mijlocul zilei, articolul, deși era de departe cel mai bine citit text în contoarele de accesări ale RL, redactorul șef de la online l-a scos brusc scos și l-a înlocuit cu un interviu placid – moartea pasiunii – cu o doamnă. Multă vreme am încercat să găsesc explicații, până când un șef din redacție a fost onest și mi-a răspuns: “Crezi că eu eram prost să-l scot? Am primit telefon de la 9”. Nouă e etajul unde își aveau birourile managerii trustului Medien Holding. Ulterior, la foarte scurt timp după incident, a fost organizată o mare festivitate la Teatrul Național în cinstea celui mai vechi cotidian din România, la care patronul Dan Adamescu a invitat o pleiadă de VIP-uri dâmbovițene. Întâmplarea face că în una din fotografiile care făcea reclamă evenimentului, apărea Cristian Poteraș dând mâna cu… nu-mi mai amintesc cine, din trust. Era perioada când Elena Udrea era în relații bune cu o parte a presei românești.

Apoi a venit sentința Judecătoriei Sectorului 6, prin care Poteraș a fost achitat. Știrea a fost preluată de toată presa anul trecut și i s-a acordat multă vizibilitate. Am rămas mască când am citit motivația judecătorilor, care explicau zeloși cum nu se poate demonstra că Poteraș a avut vreun interes, că e om divorțat (a divorțat ulterior începerii anchetei DNA), că vărul e o ființă îndepărtată pe arborele rubedeniilor).

Sentința de acum e atât de departe de prima concluzie a judecătorilor de la Judecătoria Sectorului 6, încât ar merita anchetați, ca să vedem dacă nu au fost cumva influențați în vreun fel de gruparea Poteraș. Asta cu atât mai mult, cu cât într-o speță total diferită de gașca lui Schwartzenberg, același verișor al nevestei lui Poteraș apare tot din senin, fiind beneficiar al unei tranzacții de câteva milioane de euro, cu Institutul Pasteur, care a beneficiat de retrocedări la fel de controversate.

Fabian, doar martor?

La fel ar merita să vedem de ce dosarul a avut nevoie să stea 5 ani pe masa procurorilor înainte de trimitere în judecată? Întrebarea e legitimă după devoalarea cazului Gala Bute, când o procuroare DNA a ascuns elementele incriminatoare din dosar sub preș, ulterior fiind transferată la DIICOT, sub aripa protectoare a Alinei Bica, prietena Elenei Udrea.

Atenție, nu mă refer aici la DNA per total, ci la riscul ca la momentul când PDL era pe cai mari, să fi avut și câțiva procurori implantați politic, lucru credibil și din prisma speței Bălan-Sâmpetru, care, după plecarea lui Daniel Morar, mișunau la joburile de șef al Parchetului General și șef al DNA, fiind pofticioși să bea o cafea cu Ponta. Premierul Ponta.

Și ar mai merita să vedem cum de Fabian Schwartzenberg a avut doar calitatea de martor, deși a fost la rându-i jucător în schemă. Are asta vreo legătură cu poziția fratelui său în jocurile de putere politică? Știm că Elan, dincolo de afacerile controversate s-a implicat și în media, controlând o vreme trustul Realitatea, de unde l-a amenințat (pe Sebi Ghiță) că în spatele lui sunt investitori foarte puternici. Ulterior procurorii au arătat că Schwartzenberg e legat de Marta, care e legat de Blejnar, care e legat de Cocoș-Udrea. Iar Schwartzenberg însuși a avut sediul firmei Neocity pe str. Ion Ionescu de la Brad nr 53, locul unde își aveau sediul numeroase firme ale grupării Cocoș.

Închei cum am început. Uneori munca jurnaliștilor contează, așa cum s-a văzut în sentința dată în cazul Poteraș, chiar dacă a fost nevoie să treacă aproape 9 ani de la momentul publicării articolului în ziar.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

18 thoughts on “Povestea unei condamnări istorice. Și patimile jurnalistului care a deconspirat afacerea care l-a trimis la pușcărie pe Poteraș

 1. nelly protopopescu

  Felicitari ptr perseverenta si neatarnare ! Bravo … bravo … bravo … !!! Romania are mare nevoie de oameni – jurnalisti ca tine … ceilalti sunt doar securisti , lingai si pupincuristi care au foamea-n gat si se vand ptr mai putin de 2 lei … !!!

  Reply
 2. Adrian

  Vă felicit că subliniați încă odată vina prefectului din acel moment (în realitate, și a celor ce au preluat ulterior funcția, fiindcă au competențe să verifice din urmă diverse acte). După această hotărâre judecătorească, actualul prefect ar trebui să ia la control sistematic (toate) actele fostului prefect, fostului consiliu municipal, fostului consiliu local, ancpi. De fapt, în toată țara, că vedem cât de greu se ajunge la condamnări din cauza cumetriilor locale și nu numai (un caz notoriu e Mircia Muntean din jud. Hunedoara). Sunt atâția absolvenți de drept care ar putea fi angajați în acest scop, cu echipe mixte interjudețene pentru compararea metodelor „de lucru“ ale borfașilor, și evitarea, pe mai departe, a cumetriilor.

  A apărut la tv că un centru comercial ar fi pe unul din terenuri, ar fi utilă o anchetă jurnalistică printre acționarii/administratorii respectivei companii cu privire la oportunitatea de a ajunge din urmă competiția prin orice mijloace. Vedem aici că nu e reală problema că producătorii români nu ajung ușor cu produsele lor în marile centre comerciale, ci că însăși apariția acestui tip de comerț în marile centre ar fi, în realitate, cvasi-imposibilă prin respectarea legii, așadar piața este complet perturbată. Din păcate, nici noul primar al sect. 6 nu s-a ținut deoparte, încurajând astfel de afaceri.

  Reply
 3. mirciu

  Felicitari pentru demers si pentru multe alte anchete interesante . Mi-as dori sa fie mai multi jurnalisti cu tenacitatea dvoastra care sa beneficieze si de un tratament corect din partea mogulilor din media .

  Reply
 4. Nicolae Dorobantu

  Aduc aici problemele majore din Drumul Taberei zona str. Raul Doamnei- str. Chilia Veche- bld. Drumul Taberei-str. Brasov- str. Prelungirea Ghencea unde se intampla o adevarata crima impotriva a zeci de mii de oameni ce locuiesc in acest perimetru plus multe lucruri cel putin „dubioase” facute de catre Primaria Sectorului 6 in regie proprie sau in parteneriat cu privati cel putin dubiosi precum un fotbalist aparut recent pe harta imobiliarelor de „succes” Toni Dobos.
  Este vorba de trei santiere uriase ce se desfasoara simultan in aceasta zona:

  1. santierul metroului zona Raul Doamnei ce zace in aproximativ aceeasi stare vegetativa plina de praf si mizerie de ani buni de zile. Produce tone de praf si mizerie.

  2. MEGA-santierul de „reabilitare zonala” al Primariei Sectorului 6 zona Raul Doamnei-Str. Valea lui Mihai-Str. Valea Calugareasca- Chilia Veche- str. Brasov-bld. Drumul Taberei in care se pune iarba, s-au schimbat gardurile cel putin de doua ori in mai putin de 6 luni si se „reabiliteaza” parculetele de copii care de fapt au si disparut sau sunt pe cale de disparitie din cauza acestui mega santier:
  In videoclipul de mai jos se poate vedea santierul de la gura de metrou Raul Doamnei si prima portiune a Santierului de „Reabilitare Zonala” aflate la o distanta de doar 20 de metri unul de celalalt.

  https://www.youtube.com/watch?v=NBbOfpLNwgw&feature=youtu.be
  https://www.youtube.com/watch?v=eghnWHApdjM&feature=youtu.be

  Pe locul unde exista acum groapa de gunoi a santierului de „reabilitare zonala” a fost un parculet de copii desfiintat de catre Primaria Sector 6 si transformat in actuala groapa de gunoi unde printr-o minune extraordinara nu a murit inca nici un copil.
  In filmarea numarul doi se poate observa „reabilitarea” exceptionala facuta dupa 10 luni de zile unde „gazonul” pus inseamna niste petecuri de iarba iar gardurile, tufisurile si pamantul au fost puse in cea mai mare bataie de joc cu putinta. Aceasta se afla pe aleea Valea lui Mihai, pentru ca pe strazile de la fata este pusa mai multa iarba ca sa dea bine la o eventuala „inspectie”.
  Mega santierul „reabilitare zonala” continua cu distrugerea parcului „Lovinescu” care la 10 luni de la inceputul reabilitarii se afla in cea mai deplorabila situatie de cand s-a infiintat de acum 7 ani. Este pe punctul de a disparea pur si simplu fiind transformat intr-o groapa de gunoi.
  In fata parcului „Lovinescu” se afla inca o locatie a santierului de „reabilitare zonala” pe locul caruia s-a distrus un spatiu verde plin de copaci iar acum se petrec lucruri cel putin „dubioase” mai ales dupa inserat si mai ales pe timp de vreme rea cand exista un adevart furnicar de masini ce aduc si preiau foarte multe materiale (mai trec pe inserate si echipaje de politie ce indeasa materiale in portbagaj).
  Se surprinde in filmarea de mai jos o operatiune probabil legala la lumina zilei de schimbare a „vechilor” garduri puse acum 7 luni cu unele noi, operatiune aflata in desfasurare de aproximativ 2-3 luni.

  https://www.youtube.com/watch?v=li7w5nMhU3s&feature=youtu.be

  PARCUL LOVINESCU, un spatiu care inca reprezinta un reper pentru foarte multi oameni si copii o adevarata bijuterie atunci cand a aparut acum 7 ani se afla astazi intr-o situatie aproape de desfiintare din cauza „reabilitarii zonale”. Au fost plantate zeci de banci langa banci iar restul a fost lasat in paragina totala sau chiar distrus cu buna stiinta pentru a putea fi plantate tufisurile, gardurile si bancile primariei. BANCILE puse cu sutele in aceasta „reabilitare” precizez ca pot fi folosite doar de oameni cu o inaltime minima de 1,90 metri ca sa poata atinge cu toata talpa piciorului pamantul, restul oamenilor fiind un fel de pitici in tara lui Guliver pe acele banci fiind nevoiti sa stea contorsionati pe ele.

  https://www.youtube.com/watch?v=AIVHw77Dp1M&feature=youtu.be
  https://www.youtube.com/watch?v=N7Eagusu6Mo&feature=youtu.be

  Aici se poate observa in mod special „gazonul” extraordinar ce poate fi gasit cu lupa si exceptionala salba de banci pentru uriasi
  In urmatoarea filmare este surprinsa terminarea parcului Lovinescu si intrarea in scoala „Lovinescu” un loc devenit preferat de betivi ce reprezinta un adevarat reper moral pentru zecile de copii ce intra si ies de la scoala si liceu.

  https://www.youtube.com/watch?v=fpYhJAx4e9c&feature=youtu.be

  Santierul de „Reabilitare Zonala” continua pe toate stradutele din zona si se ajunge la punctul terminus cu o mega locatie in spatele blocurilor de 10 etaje de la zona Tricodava – Chilia Veche. In acesta zona se intrepatrunde acest santier al Primariei Sectorului 6 cu un alt mega santier Privat:

  3. Santierul privat Toni Dobos prin care zona verde de circa 2 ha aflata intre str Chilia Veche si Bld. Drumul Taberei A FOST BETONATA si s-au construit „terenuri de sport” in folosul unei entitati private plus o MEGA CUPOLA de dimensiunile unui bloc de patru etaje. Zona se afla exact vizavi de celebrele blocuri de beton construite pe spatiul verde din parcul Drumul Taberei ale celebrei famiglii Cristian Borcea – Cristian Poteras. Acest teren verde cu pomi pe el a fost intial pe post de parcele pe care cultivau oamenii legume si fructe iar apoi a fost preluat de catre Primaria Sector 6 si transformat intr-o zona verde unde au fost pastrati pomii si verdeata. Acum a trecut de cateva luni in proprietate privata a lui Toni Dobos dupa cate se vede din afisle de la fata locului iar toti pomii au fost taiati si toata zona BETONATA si folosita in interesul privat al domnului Toni Dobos cel mai probabil daca altcineva nu-i foloseste numele fara stiinta sa.
  Este in fapt o operatiune devenita clasica de acum prin care o parcela mare de teren public verde trece la mafia imobiliara pentru constructii private gen opeatia Cristian Poteras – Cristian Borcea.
  In urmatoarea filmare in Stanga strazii Chilia Veche este cupola particulara a lui Toni Dobos iar in partea dreapta este a patra zona a MEGA santierului de „Reabilitare Zonala” al Primariei sectorului 6. Pana la afisarea locatiei lui Toni Dobos ambele santiere conlucrau firesc cu schhimb de material (pietris in principal) de pe santierul primariei pe santierul privat, acum s-au oprit aceste „transferuri” si se aduce numai material „curat” din afara locatiei.

  https://www.youtube.com/watch?v=EoUEKwyAuSU&feature=youtu.be
  https://www.youtube.com/watch?v=RZQQGWrLkBM&feature=youtu.be

  si inca cateva filmari rapide cu distrugerea spatiului verde de catre santierul privat Toni Dobos – Rares Manescu:

  https://www.youtube.com/watch?v=sDAA-A9QAw4&feature=youtu.be
  https://www.youtube.com/watch?v=792TGSOBXos&feature=youtu.be
  https://www.youtube.com/watch?v=2gr6LqmTHhY&feature=youtu.be

  BOMBA: conform fluturasilor eliberati de catre insusi Primarul Sectorului 6, santierul de pus iarba, tufisuri si banci costa nici mai mult nici mai putin de 113 (O SUTATREISPREZECE) MILIOANE LEI NOI, aproximativ 26 milioane Euro la cursul actual adica circa 20 de blocuri cu 100 de apartamente construite de la zero.
  Pe langa aspectul material care parerea mea duce spre zona penala exista un aspect de viata si de moarte unde noi cei care traim in aceasta zona suntem asasinati in fiecare clipa cu zeci de tone de praf impotriva caruia nu putem face absolut nimic. Toti copii din zona au probleme de respiratie, practic marea lor majoritate avand acum mari probleme legate de alergie sau astm. Este un genocid lent la care suntem supusi pentru ca Primaria Sectorului 6 sa-si faca mendrele financiar-imobiliare!!!

  Multumesc anticipat daca-mi este publicat acest strigat de furie si disperare si va rog poate este intersat cineva sa faca o ancheta jurnalistica despre prapadul care se petrece in aceasta zona.

  Reply
  • Adrian

   Cupola e urâtă, cine o fi arhitectul? Dar hai să zicem că până la urmă e construcție provizorie, și, la o adică, va fi ridicată. Mai ales că e lângă un punct de utilități. (Iar vizavi e alt șantier, l-ați omis). Betonul, în schimb, e sinistru, și a apărut „peste noapte“. Cine o fi semnat autorizarea?

   Primăria nu e în stare să asigure apa caldă (nu călduță) în zonă, pe „principiul” că „reglarea temperaturii agentului termic se face de calculator“. Mă îndoiesc că indivizii din primărie, chiar dacă ar citi ce scrieți(scriem) aici, ar înțelege ceva.

   Dintre autorități, important e să citească prefectul.

   Reply
   • Nicolae Dorobantu

    nu l-am omis absolut deloc:
    „In urmatoarea filmare in Stanga strazii Chilia Veche este cupola particulara a lui Toni Dobos iar in partea dreapta este a patra zona a MEGA santierului de “Reabilitare Zonala” al Primariei sectorului 6. Pana la afisarea locatiei lui Toni Dobos ambele santiere conlucrau firesc cu schhimb de material (pietris in principal) de pe santierul primariei pe santierul privat, acum s-au oprit aceste “transferuri” si se aduce numai material “curat” din afara locatiei.

    https://www.youtube.com/watch?v=EoUEKwyAuSU&feature=youtu.be
    https://www.youtube.com/watch?v=RZQQGWrLkBM&feature=youtu.be

    Exact cum s-a intamplat in fata strandului din parcul Drumul Taberei la hotia dovedita acum „poteras-borcea” tot asa o sa se intample si la hotia „toni dobos” unde „cupola” absolut mizerabila amplasat pe spatiul verde o sa fie inlocuita dupa circa doi ani sau mai devreme cu blocuri de beton.

    Reply
    • eu

     Gardurile au inceput sa fie schimbate dupa reclamatia mea ca la blocul in care locuiesc acestea au ruginit dupa prima ploaie. Numai ca au inlocuit si mai multe,, chiar si acolo unde nu ruginisera.. Am intrebat cat e garantia elementelor metalice si daca proiectul prevede protectia antirugina.. Bineinteles ca nu mi s-a spus. Am cerut copie dupa acordul de defrisare in zona mea si m-au pasat intre ei,, neprimind nimic. Cred ca se va termina cu puscarie grea afacerea. Au montat sisteme de irigatii in gradinile blocurilor,, aberant.. Acum uda iarba

     cu furtunul ca probabil s-au stricat. In loc de asta mai bine reparau strazile ca printre blocuri sinr multe strazi facute praf in cartier.. Ar trebui ong-urile ca Salvati Bucurestiul sa se sesizeze…

     Reply
 5. Daniela

  In sfirsit vad ca cineva pune problema judecatorilor corupti. Sau influentati ca sa ma exprim eufemistic desi realitatea e aceeasi. Asta dupa ce o jurista de la o universitate s-a scandalizat intr-un articol cu pretentii academice pe tema independentei judecatorilor, ca urmare a raportului DNA in care se spunea cite cazuri au fost respinse.. sau s-a dat NUP, povestea e veche de citeva luni.

  Reply
  • crina

   pai si sa nu-I dai dreptate sri-ului sa urmaresca pina la capat tot lantul de borfasi??????

   Reply
   • Nicolae Dorobantu

    problema e in beneficiul cui urmareste sri tot lantul de borfasi, in beneficiul sri sau al romanilor?!!! In ultimii 25 de ani sri-die-dia-0215 au fost angrenajul principal al jefuirii tarii!

    Reply
    • crina

     pai nu, ca omu ala de la sri a spus ca pina acum citiva ani dadeau informatiile si dumnezeu cu mila. s-au trezit de citiva ani ca ar trebui sa urmareasca lantul torfic, ca sa zic asa…deci din 25 de ani cam 15-20 au jefuit de-a valma sri-sie-die si tot neamu’ lor. abia dupa ce mandatul securistului sef s-a apropiat de sfirsit s-au mai luat de ei, sa vedem cit ii tine…eu asa vrea sa cred ca este, daca nu ….o sa-mi fie mila de mine peste citiva ani!

     Reply
 6. Adriana

  Stimate domnule Daniel Befu,

  Marturisesc ca v-am descoperit articolole imediat dupa eforia alegerilor din nov 2014 , in mare pare cele de pe investigatiicenzurate.

  Va spun sincer ca eu nu am citit articole atat de clare si bine documentate ( la multe aveti si grafice pt a evidentia increngaturile).

  Va sfatuiesc sa organizati workshopuri/ traininguri pt formarea unei noi generatii de jurnalisti de investigatii…..ce aveti dvs (talent, intuitie, fler, verticalitate, tehnica,etc) e prea valoros ca sa nu fie dat mai departe….

  Mult succes!!!!

  Reply
 7. Ana-Maria Constant

  Exceptional demersul tau Daniel Befu ! Meriti Marele Pemiu pentru Investigatie. Felicitari, felicitari, felicitari ! Poate numai cu astfel de jurnalisti se va purifica draga noastra Romanie…
  A. M. Constant

  Reply
 8. eujiji

  Da cum adica: „Sa numai faci dastea, sa ma intrebi pe mine mai intai”? adica un jurnalist nu are voie sa publice ceva ce a investigat, investigatie despre prejudicii de milioane de euro? Asta e jurnalismul in Romania? Auzi, s-a ajuns ca unui jurnalist care spune adevarul sa-i fie rusine de colegi cand ar trebui sa fie invers. Sa le fie rusine jurnalistiilor care stiu adevarul si il ascund sau ii dau o conotatie pozitiva!

  Reply
 9. Vicus

  Impressive. Ar fi dragut ca pedeapsa sa nu se limiteze la inchisoare. Sa vedem si niste confiscari..

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *