Dorin Tudoran

Potera electorală

“Conștientizând” (a înțelege sună cheap) că România este o țară în tranziție, unde sunt binevenite toate experimentele (“democrație originală”, “președinți pentru liniștea noastră”, “președinți-jucători”, “stat de drept pe brânci sau în ofsaid” etc.), Rolex România a lansat prima linie de cătușe produsă vreodată de firma elvețiană, la sugestia prietenului Certocrației, “PăduchelePleșuv”.

Foarte căutate sunt modelele Hrebenciuc, Sârbu și Adam. Și mai căutat este modelul Cocoș, dar acesta este, deocamdată, de negăsit – se pare că lucrează pentru granzii de la Vacheron Constantin.

Hrebenciuc e bătut în diamante. Adam e bătut în cap. Sârbu e bătut la cap de baroni să-l acopere în cursa electorală pe recent-dezvelitul Victor Ponta.

Ce impresionează la Hrebenciuc e cum vorbește la telefonul de aur roz. LaSârbu e de apreciat cum îi calcă el pe unii și pe alții pe cap, fiindcă îl bate la cap Hrebenciuc.

Totuși, pentru scriitorii români – care, orice ar face, nu reușesc să devină multimilionari în Euro – cel mai interesant ar trebui să fie Adam.

Acest model s-a îmbogățit scriind cărți! Păi, vedeți că se poate și fără Nobel?

Modelele imperiale Paul & Lia par a se fi procopsit citind cărțile modelului Adam.

Modelul Pescariu vine cu o cheiță în formă de rachetă de tenis. Cum întorci cheița în broască, se aude vocea lui Toma Caragiu: “Că așa e în tenis – Ghem. Set. Meci.”

“The top of the line” sunt Duicu & Vlasov, modele folosite exclusiv pentru “arestul la vilă.”

În funcție de cât ai ciugulit, cât ai împărțit cu alții și, mai ales, cât mai ai în conturile din România, primești modelul potrivit, în locul potrivit – arestul poliției, arest la domiciliu sau arest în vilă.

Dacă ai avut noroc și ți-a șoptit o păsărică, la timp, că se lasă cu săltări, ești bun de modelul Dubai, ediția specială – unde nicio grijă n-ai.

Să fie într-un ceas bun! E bine că a venit, în sfârșit, și rândul unor barosani.

Totuși, statul ăsta de drept — care, între alegeri, se mulțumește cu plevușca, însă, în prag de alegeri, se îndrăgostește, brusc, de prădători “cu adevărat performanți” — mi se pare chiar mai original decât democrația din care se trage.

Seamănă cu un om care se trage, se tot trage din maimuță, dar până acum nu a reușit să se tragă cu totul.

Este o evoluție darwinistă care oferă nu doar motive de ceva speranțe, dar și un gen de confuzie de felul aceleia care există, pentru unii, între sensurile acronimului DNA în română vs. engleză.

Să vedem cu ce ne alegem, după ce potera electorală va fi rechemată în barăcile constituționale. Deocamdată, trebuie să alegem.

Admirând elanul dovedit de potera electorală, mă întreb dacă vom mai avea între cine și cine să alegem. De-asta, eu merg pe singura variantă realistă – Elena Udrea.

Domnia Sa are mare fler: nu i-a ieșit niciuna dintre afacerile începute cu mari borfași. Ceilalți câțiva candidați vizibili au tot felul de cadavre în garderobă – babane de tot. Dânsa – nici măcar un schelet de cocoș.

Presimt că, după alegeri, se va dovedi că toți suspecții au fost, sunt și rămân mai curați ca lacrima. Cu câteva excepeții, fiindcă știm că excepția confirmă regula.

Cred că a fost Ion Băieșu cel care a încurajat definitiv națiunea:

“La noi, nu există să existe/Cetățeni cu fețe triste./La noi, toată lumea este grasă,/Veselă, politicoasă.”

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *