Dorin Tudoran

Pompierii, focul și candidații de foc

Vă amintiți de episodul petrecut într-o localitate liniștită, în care nu mai izbucnise un incendiu de multă vreme? Din senin, incendiile au început să se țină lanț. Mă rog, nu chiar din senin, ci imediat după ce autoritățile au hotărât să desființeze unitatea de pompieri.

Valul de incendii – aveau să dovedească investigațiile poliției – se datora pompierilor care, în încercarea de a dovedi urbei că sunt indispensabili, s-au apucat să declanșeze incendii în lanț.

Privind cum establishmentul republican încearcă să-i dea la cap lui Donald Trump, înțelegi că partidul nu mai are cap. Republicanii știau că Hillary Clinton va candida, știau ce candidat redutabil este și ce mașinărie politică & financiară se află în spatele ei.

Au dormit pe ei. S-au dovedit, încă o dată, incapabili să propulseze niște candidați puternici. Inițial,  l-au bagatelizat pe Trump. Numai că s-au ars – nu stingi un candidat de foc, doar cu tulumbe pline de vorbe la care nu mai ascultă chiar toată lumea.

Trump nu este ”my cup of tea”, retorica lui dezlănțuită nu mă impresionează, inexactitățile comise ieri și pe care le drege, cu alte inexactități, comise azi nu mă amuză, dar Trump nu este doar Trump. Așa cum, de partea cealaltă, Sanders nu este doar Sanders.

Nu mă omor după ridicarea de garduri, ziduri și trântirea de uși în nas, dar ceilalți competitori – democrați sau republicani – nu articulează nicio alternativă de luat în seamă. Sloganul ”Let’s Make America Whole Again!” al candidatei Hillary Clinton trebuie auzit corect – ”Let’s Do Nothing Again!” Și așa ceva înseamnă sinucidere.

Dacă vor avea de ales între Donald Trump și Hillary Clinton, americanii fie își vor pune imensa nemulțumire în mâinile unui președinte imprevizibil, fie vor opta pentru un statu-quo: “Aceeași Mărie, cu altă pălărie.”

Înclin să cred că vor opta pentru acceași Mărie, fiindcă, dincolo de marile lor nemulțumiri, americanilor nu le merge încă atât de rău, încât să transforme revoluția retorică în revoluție electorală. Cuțitul s-a apropiat alarmant de os, dar nu este încă “la os”.

Dintre toate etichetele care i se lipesc celui care atacă în stânga și-n dreapta, Donald Trump, cea mai aberantă este aceea de ”fascist” – comparația cu Hitler. De fapt, rezultatul este aruncarea în derizoriu a fascismului și a odioaselor crime comise la ordinul lui Hitler.

Să fie cumva milioanele de alegători care au votat până acum pentru Donald Trump nimic altceva decât o turmă de “cămăși brune”? Potrivit unei asemenea “logici”, toți cei care l-au votat pe Bernie Sanders pot fi declarați agenți ai cuplului Lenin – Che Guevara.

Bill O’Reilly și Bernie Goldberg sunt greu de contrazis  AICI.

***

sursa: dorintudoran.com

 


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Pompierii, focul și candidații de foc

 1. Tempor

  Politicianismul a ajuns la apogeu. La umbra fariseismului politic stau alte umbre care încearcă să propulseze tot felul de personaje ca fiind ”veriga lipsă” dar, soluțiile și rezultatul este încă un minus ce se adună la minusurile ultimelor vremuri!
  Politica a ajuns o afacere de înavuțire pentru grupuri tot mai restrânse, și nu pentru că de 2000 de ani încoace ar fi fost altcumva ci pentru faptul că acum idolatria în științe umane și în lucruri făcute de mâna oamenilor este la un nivel de maxim.

  Reply
 2. paul

  politica a ajuns terenul nulitatilor cam peste tot, de aici si dezastrul politicilor publice , practic in SUA nu ai pe cine sa alegi, pana si Sanders care se declara reprezentantul celor 99% este un tip coleric si nu prea argumentativ, Trump este un demagog dezlantuit, iar Hillary un vajnic reprezentant al establishmentului, ceilalti candidati sunt si ei jalnici, dar sa ne uitam la Uniunea Europeana unde avem lideri sub orice critica, Merkel care vrea sa umple Europa de musulmani(desi sunt destui), Hollande care numai socialist nu este, Cameron care ba vrea ba nu vrea in UE, liderii Ungariei si Poloniei au luat-o pe panta nationalismului desantat, singurul lider puternic este Putin, dar si asta se viseaza un al doilea Stalin!!

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *