Alina Mungiu-Pippidi

Platforma Cioloș, o idee proastă pentru democrație

Atunci când am avansat prima data numele lui Dacian Cioloș ca prim ministru în ianuarie 2015, când nu se gîndea nimeni la el, provocînd mai ales mirare inițial, știam deja și părțile bune, și cele slabe ale personajului. Adică observasem civilitatea, modestia, deschiderea spre dialog și îl apărasem public- cred că am fost singura- cînd Băsescu l-a denunțat ca traseist care i-ar fi spus lui Juncker că ar trece la socialiști dacă asta i-ar păstra postul de comisar la agricultură. L-am apărat pentru că, din informațiile mele, aceste negocieri și cu tabăra cealaltă sunt frecvente la comisari, iar Băsescu fusese informat despre ele. Azi, cînd Cioloș se lansează în politică, Băsescu îl demască din nou ca pe un om fără caracter, care ar face orice pentru a-și păstra postul.

Și așa, în loc să discutăm de ce ne doare de fapt, adică de atacul concertat la justiție (în aceeași săptămînă, Codruța Kovesi, Raluca Prună și Monica Macovei, al cărei partid practic nu mai există, distrus de infiltrări, se găsesc toate sub tirul cel mai dur, nu pentru vreo greșeală pe care ar fi făcut-o, desi se întîmplă oricui, ci pentru că apără justiția de penali), de educație sau de sănătate, trebuie să discutăm despre caracterul lui Cioloș. Ambele fronturi, din păcate, sunt importante, și după cum am am mai spus în vara lui 2012, dacă ajungem să le contrapunem una alteia, că nu avem decît de pierdut. Statul de drept are nevoie de democrație, iar democrația nu poate exista fără stat de drept.

Lansarea unei platforme a primului ministru de o mînă de miniștri care vor musai și cu orice preț să rămînă miniștri (restul își văd de treabă) și l-au convins, că, vorba aceea, și el vrea să rămînă prim ministru, o însăilare populistă cu 100 de ani de la Unire și bla-bla, deschide un front de care democrația noastră nu avea nevoie. Pentru cine nu știe, întrebarea numărul 1 din chestionarul de democrație Freedom House este dacă șeful guvernului este ales printr-un proces democratic corect și echitabil. E întrebarea crucială de la proces electoral, care deschide secția de drepturi politice pe baza căruia se stabilește dacă o țară e o democrație sau nu. Destul de rău că suntem o democrație semiprezidențială- aceastea stau mai prost la toate capitolele decît cele parlamentare, unde puterea executivă nu e divizată așa de nefast, provocînd regulat crize constituționale- și că am avut un an de excepție de la democrație.

Crearea unei platforme bidon prin care să poți pune un prim ministru care nu va candida este, ca atare, nedemocratică, va duce la răspunsul de ”nu” – presupunînd că ajunge prim ministru Cioloș- și la degradarea automata a democrației românești. Șeful statului a spus corect, și confirm și eu, ca profesor de democrație: cu excepția unor situații excepționale, cine conduce un guvern trebuie să aibă un mandat popular obținut prin alegeri. Nu prin petiții sau likeuri pe Facebook, ci alegeri. Iar alegeri sunt la doi pași, deci posibilitate mai la îndemînă nu există. Viitorul șef de guvern trebuie să fie și șef de partid, al unui partid validat în alegeri. Dincolo de argumentul normativ, la care poate românii nu au sensibilitate (dar îi acuză mereu pe alți români că nu au), mai este și cel practic. Dacian Cioloș a avut un an de guvernare fără legitimarea alegerilor, și a fost un premier slab, care a condus destul de puțin din propriul său guvern, a dat afară n miniștri precum Cadariu, Curaj, Bostan, Costescu doar la presiuni. Tobă a fost prezentat timp de zece luni ca indispensabilul garant al alegerilor- pînă nu am dat pe față aici în august că asta e ideea, a fost de neclintit și o explicație transparentă cum poți ajunge din garantul alegerilor direct la DNA (că nu ai declasificat cheltuielile discreționare ale unui serviciu secret) nu a fost dată nici pînă azi. Nu așa funcționează democrația, ca ziua și manipularea, și nu acesta e rolul unui prim ministru, să acopere ce se întîmplă decisiv în altă parte. Cioloș șef de partid și ales prim ministru, al unei coaliții, OK, e una, dar cine vrea un Cioloș pus în față de un centru ocult de putere care cînd îi folosește pe Tobă și Oprea, ba chiar îl scoate din cutie pe Marian Munteanu, ca după aceea să îi bage chiar la pușcărie, nu doar să îi dea afară? Acestea nu sunt manifestări democratice, iar noi, la Alianța pentru o România curată, cînd am făcut plîngerea la Oprea sau la Tobă, sau sesizarea la Munteanu am făcut totul pe față și bazîndu-ne pe imparțialitatea organelor de stat. Acțiunile noastre sunt însă folosite fără scrupule, căci altfel cum se poate numi un verdict la Munteanu care spune că a semnat un angajament că Securitatea că dă note, a scris și informări, dar nu a colaborat cu ei? Asta credeți voi că e stat de drept? NU: asta e instituționalizarea șantajului în viața publică, Munteanu a fost creat că e nevoie de el, dar e nevoie de el vulnerabil și în zgardă, și așa avem această superbă anomalie, informator dovedit al Securității care nu a cooperat cu Securitatea.

Speranța mea a fost că un partid nou, format din centre diferite geografice și ca zone sociale, putea fi contrabalanța la aceste aranjamente oculte dezgustătoare, care să construiască pentru viitor. Ce sens altfel avea acel regulament din USR care spunea că nu sunt acceptabili oameni în partid care au deținut orice fel de funcție publică din partea altui partid, indiferent ce au făcut în ea, și pe care am criticat-o, că părea expres făcută să excludă chiar oameni care și-au dat demisia de conștiință din partide, ca Macovei sau Mircea Miclea? Dar iată că printr-un misterios aranjament de vară, niciodată consultat cu susținătorii, USR devine doar un vehicol Cioloș, nu mai are rost să își facă program, că vine o platformă scrisă undeva, nici să construiască competențe, că vin deja selectate de președinție și servicii, din guvernul Cioloș. Mai ales, autoselectate, că miniștrii buni din guvernul Cioloș, după cum am mai spus, nu vor candida și se țin de treabă. Or, Cioloș a fost secretar de stat și comisar European numit de PDL și Băsescu, deci corespunde la fel de puțin criteriului ca și ceilalți. Nu contează, cum spunea Talleyrand, să ne sprijinim pe principii, că  vor sfîrși prin a ceda.

Alba ca Zăpada e astfel pregătită de viol și la fel, corul celor care vor spune că de fapt nu a fost niciodată chiar așa de albă sau că, în loc de nu a spus da la momentul oportun.

Cioloș e pregătit și el, și nu azi, de ieri, că altfel nu lua el, fost comisar European pentru agricultură, partea celor care se jeluiesc că ne cumpără europenii pămîntul astă vară și se ferea mereu să ridice steagul european să ne strîngem toți în jurul lui. L-am văzut la France 24 jumătate de oră, cu două doamne, cred că la sfîrșit erau toate de aceeași părere, nu era discursul unui politician european sigur de el, ci al unui om cu mandat strict limitat, care are o îngustă perspectivă românească și merge pe ouă, ca aceia care i-au dat mandatul să nu se supere cumva și să i-l ia.

Enfin, față de Leonard Orban, care se îmbolnăvea de stomac și își lua concediu medical de cum era cea mai mica problemă, Cioloș e un erou. Dar, cum mi-a spus recent un înalt funcționar european, ar fi fost mai potrivit de primul nostru director general în Comisie, fiind, prin esență, birocrat, nu politician.

Dar asta nu ar fi o problemă, dacă Cioloș ar avea un mandat real, și nu ar fi mereu un birocrat atent condus de alții. Și, iată, folosit în chip nepriceput și nedemocratic.

Pentru că nu platforma era ce așteptam zilele astea de la Dacian, ci un răspuns la al cui om e de fapt ministrul Grigorescu, de ce fondul din subordinea ministrului Ghinea aprobă la SRI încă 25 de milioane care vor ajunge la firme securiste și nu ne vor crește securitatea (colegii de la APADOR au sesizat comisia europeană, care în viața ei nu a mai avut fonduri de acest gen date serviciilor), dacă e adevărat că Bostan și Biriș au plecat că au vrut ei, că nu luau ei ordine de la PM, și cum se face că exact acei miniștri din guvernul său care s-au umplut de bani din fonduri publice sunt cei mai ideologi gălăgioși de dreapta și împing la platformă? Oare chiar nu e suspect nimic aici?

Sunt toate astea scuzabile pentru că ne paște amenințarea PSD?

Mai întîi de toate, de ce ne paște amenințarea PSD? Oare nu pentru că alți grăbiți să parvină au împins să pice Ponta acum un an, să se facă practic o înțelegere cu Dragnea, făcîndu-l pe acesta mult mai mare, că tot cercuri obscure au dictat PNL pe Munteanu și Bușoi, ducînd la dezastrul de la locale?

Acuma vreți să vă scoateți recuperînd USR și vă frecați mîinile că prada e ușoară, cîțiva oameni speriați să nu intre în Parlament și mii de oameni care pot semna, dar nu pot controla nimic, o ideală masa de manevră create de noi pentru voi. Nu?

Care era alternativa? Păi, era, dar ați jucat-o prost. Președintele putea folosi puterea lui de a desemna nu pentru a cere oricui ajunge să țină pe Dacian PM (și, mai important, pe Ghinea ministru), ci pentru a face acceptabile, prin pactul național, cinci lucruri, lucrurile de consens. La ora asta consensul este sub cel de acum un an, Anca Dragu a ajuns să spună că bugetul de la anul îl face cine cîștigă alegerile (suntem nebuni? Trebuia negociat demult), ca atare nici bugetul pe un an, darămite cel multianual nu mai e ținta consensului. Dar voi nu ați reușit să produceți nici cele cinci puncte (talmeș balmeș complet în platformă), darămite să le negociați cu PSD, și faimoasei comisii cu Ene Dinga și compania i s-a reportat sarcina la paștele cailor în loc să fi fabricat punctele de pact national agreate în acest an și de aceste alegeri.

O să vedem în curînd dacă un securist prost e un analist bun și dacă nu o să plimbați aceiași votanți între USR și PNL fără să ajungeți la 51 la sută și o să sfîrșim cu marele guvern de uniune națională, ba chiar veți mai și mulțumi pentru el, condus de un viitor prim ministru iarăși tras de sfori, și acela va fi, ca să îl citez pe Nicușor, care citează la rîndul lui (fără să atribuie), cel mai probabil Cioloș. De parcă numele lui va mai conta în asemenea context.

Președintele Obama cita, în schimb, pe bunicul lui, Hussein Onyango Obama din Kenya, care a făcut observația că negrii nu îi vor ajunge niciodată din urmă pe albi pentru că la ei chiar ăl mai prost se crede superior celui înțelept.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

65 thoughts on “Platforma Cioloș, o idee proastă pentru democrație

 1. Catalin Toma

  Problema cu securistii noi e rezultata din degradarea invatamantului si a plecarii din tara a milioane de romani de calitate. Baza de selectie fiind de slaba calitate e normal sa ai probleme de resurse umane. In plus, atunci cand respectivii nu mai reusesc sa isi vada lungul nasului si abordeaza probleme care ii depasesc mai avem putin pana la o republica bananiera condusa de catre cei care le-au dat prea multa putere acestor mameluci. Tot teatrul pe care il vedem acum nu este decat o trista reflectie a unui nivel intelectual extrem de scazut in zona serviciilor: daca ar fi avut cat de cat ceva creier ar fi inchis acel excrement de scoala doctorala, nu ar fi numit noi sefi peste hazna.

  Reply
 2. Florin Nemtanu

  „Saracii” comunisti se tot chinuiau sa fac OMUL NOU. Il facusera, dar erau ocupati cu alte chestii pentru a observa acest lucru. Acum, plecand de la acest om nou, trebuie sa construim democratia (de fapt, el trebuie sa o construiasca). Fantastic! Cred ca avem nevoie de repere si nu reusim sa le gasim.

  Reply
  • Adrian

   (Off-topic) Apropo de repere, noul pnccf (cartea funciară) sponsorizează din bani europeni firme pentru a întocmi documentații cadastrale fără a lăsa sî borne identificabile tactil și/sau radio( eventual bolovani, țăruși, un cadavru de animal, salariul pe ultima lună:) ) la delimitara propriu-zisă. Adică doar câțiva -și vor face treaba corect, că în realitate asta înseamnă delimitare în teren, să pui delimitatori; ceilalți vor (fi încurajați a) realiza presupusa măsurătoare din vreun birou, cum se practică și s-a practicat.

   Revenind la presupusa platformă, n-am putut trece de pct. 1 cu al său „drept necuvenit”. I-am și scris asta inițiatorului moțiunii/petiției, cine-o fi, dac-oi avea răspuns și v-ar interesa, vă anunț.

   Când dau să închid pagina aia, baleiez din greșeală și hop și brua pe la sfârșit, câ se va dezvolta. Bravos. Dar cu atenție dragi tov&pret să nu intrați pe valea Mureșului cu conducta aia complet nedemocratică; nu de alta, dar intrați în cavernele săpate pentru balast, desigur ilegal, că, de, se dădu drumu’ la… autostrăzi și trebuie excavat pe (furat pe) rupte.

   Reply
 3. cornel jurja

  Cred ca doamna Mungiu Pipidi se inseala sau vrea sa ne insele pe noi. Daca dl. Ciolos va fi desemnat premier , acest lucru se va face in mod democratic in urma rezultatului alegerilor.Daca nici un partid sau coalitie inregistrata la tribunal nu obtine 50% + 1 din voturi, atunci in urma consultarii partidelor, partidul care reuseste sa coaguleze in jurul sau o majoritate de peste 50% poate sa propuna pentru desemnare un premier iar presedintele poate sa il accepte.Iar acest premier nu trebuie sa fi candidat neaparat la alegeri. Alegerile sunt pentru Parlament si nu pentru premier.Acea majoritate coagulata dupa alegeri poate sa propuna si un premier care nu a candidat si care chiar nu este inregimentat politic.Daca majoritatea respectiva este suficient de puternica , poate sa propuna pentru premier pe dulaul meu de curte, pe care sunt dispus sa-l sacrific, iar presedintele il poate desemna sau respinge. Este perfect democratic si constitutional. Asa ca mai usor cu incalcarea democratiei pe scari.

  Reply
  • cornel jurja

   Si mai cred ca nici un ministru , cu atat mai mult premierul nu ar trebui sa faca parte din Parlament. Daca se merge pe separarea puterilor in stat ce cauta membrii ai executivului in forul legislativ? Cred ca ori nu ar trebui sa candideze , ori daca este desemnat ca premier trebuie sa-si dea demisia care sa intre in vigoare odata cu depunerea juramantului inn fata presedintelui. Oricum este incorect ca guvernul sa ianainteze parlamentului spre aprobare initiative legislative si pe urma membrii guvernului sa fuga in Parlament ca sa voteze propria lor initiativa. Adica un fel de eu centrez , eu dau cu capul.

   Reply
 4. alexei marius sotir

  Doamna Mungiu,
  Nu pot sa inteleg admiratia dvs. pentru dna Pruna.
  Stiu ca erati împotriva imposturii intelectuale, a celor care sunt absolventi de particulare.cum e posibil ca ministrul justitiei in Romania sa fi absolventul unei facultati particulare precum cea a univ. ecologice. Una dintre cele mai neînsemnate institutii private( nu pot folosi, in acest context, cuvinte precum universitate sau invatamant, aceste institutii nefiind decât fabri de diplome). In cazul doamnei Pruna ati abandonat principiile?

  Reply
 5. betina

  Poate ca observatiile d-voastra sunt bune …..dar de ce nu va implicati in politica ….de ce nu candidati …..? .
  Si apoi nu de observatori ducem lipsa …..lipsurile acestei tari se vad cu ochiul liber si de la mare distanta .
  Propuneri concrete aveti ?…..(astea ne-ar fi de mare ajutor ).

  Reply
 6. Victor

  Ciolos face ce poate ca sa duca mai departe reforma, gura de oxigen si bunul simt de care Romania are nevoie. A-si arata simpatia pentru un partid inseamna sa isi piarda tot capitalul de incredere. Avand in vedere lipsa de alternative viabile din clasa politica, a da vina pe Ciolos ca vine cu o propunere rezonabila si care ne pune se ne gandim ca au trecut 26 de ani de tranzitie din 100 ai istoriei moderne de lipsa de act democratic e cel putin ridicol. Doamna Pipidi a avut suficienti ani de emisie prin care sa influenteze scena politica prin electoratul din fata televizoarelor. Mai bine va faceti griji de ce democratia pana la venirea guvernului tehnocrat a mers din ce in ce mai prost. De ce avem nevoie de mijloace neconventionale precum Platform 100 ca sa schimbam ceva in tara asta?
  Cat o fi ea de nedemocratica, prefer o platforma ca respira bun simt decat nesimtirea si fatarnicia celor 102 taxe. Ce alt potential premier inainte de alegeri a facut pasul asta in nume personal?

  Cat despre respectarea democratie, in baza Constitutiei, Ciolos poate fi numit premier si fara culoare politica. Asa ca nu vad care ar fi problema ca omul sa isi exprime principiile dupa care ar guverna daca ar fi sustinut de vreo coalitie. Si sincer, un guvern fara apartenenta politica devine mult mai accountable si mai tinut din scurt sa nu faca vreo boroboanta (vezi fondurile discretionare ale Guvernului Ponta/Dragnea).

  Nu cred ca schimbarea clasei politice se mai poate face din interior. Nu exista oamenii care sa o faca. Avem nevoie sau de partide noi sau de oameni cu o gandire independata care totusi sa faca decontul unui Parlament ales de popor.

  Reply
 7. alex

  1. „Pentru că nu platforma era ce așteptam” – cui ii pasa de maruntisurile astea? Te-am mai citit in alte 2-3 articole vorbind despre cele 25m. 1 Miliard e bugetul Radet, reabilitarea unui parc perfect e 10 milioane si tie iti arde de bugetul ala sau de cateva numiri si demiteri.
  2. De ce nu joci pe regulile deja scrise si nu pui si tu umarul la cladirea tarii acum?
  3. Ciolos aduce o speranta intr-o lume plina de interese si e posibil ca miscarea nationala sa aiba efect pozitiv prin trezirea la vot si luarea de atitudine a catorva sute de mii de romani capabili.
  4. Eu cu cine votez? aici trebuie sa ajuti.

  Reply
 8. corneliu

  Doamna Mungiu- Pipiddi, d-voastra sunteti de parere ca primul ministru trebuie sa fie seful partidului care castiga alegerile. Pe acesta idee si acceptand (de dragul discutiei) ca sunt doua tabere mari PSD+ALDE vs PNL+USR. Iar PMP si UDMR daca intra, joaca rol de arbitrii. In acest caz presedintele Iohannis putea sa spuna: Daca (PSD+ALDE) > (PNL+USR) atunci primul ministru pe care il numesc este Liviu Dragnea. Invers Alina Gheorghiu.
  Ce credeti, realist, ca s-ar fi intamplat la alegeri? Eu imi pun banii pe un absenteism feroce, ieseau la vot doar ultra-convisii, deci manifestatii de strada cu risc mare sa degenereze. Nu cred ca suntem o democratie consolidata ca sa putem face asa ceva.
  Cred ca solutii intermediare (sa nu fie asa de rau), gen Ciolos sau Dancu (relativ ok, si foarte important care nu sunt urati de o parte a electoratului, dar fara o putere reala mare) sunt mai potriviti pentru acest moment. Cred ca din Romania lui 2016 nu putem goni firmele mari decat cu manifestatii de strada care sa degenereze. Iar existenta firmelor mari este critica pentru a furniza bani pentru firme mici, deci pentru economie in general. Si pentru tot restul… democratie, stabilitate drepturi ale omului.
  Acest tip de prim ministru, relativ slab, are marele avantaj ca e mai predictibil.

  Reply
 9. gica

  Nu e Ciolos cea mai buna solutie dar niciodata Romania nu a avut un guvern cu asa capital de incredere, intern si mai ales extern. Si nu prin vot se alege un prim ministru.

  Reply
 10. ??????

  Pai nu asa fu schimbat si guvernul Ponta , cu sustinere de la doamna Macovei, de la doamna Mungiu-Pippidi, de la societatea civila, de la ambasadorul SUA, etc. ?
  Totusi , daca platforma domnului Dacian vine si completeaza programele de guvernare ale unor partide politice ce ar putea forma o majoritate parlamentara, considerati ca o astfel de platforma politica ar da si o nuanta ceva mai personala si ceva mai specifica sustinatorilor actuali ai domnului Dacian ,dintre care probabil multi nu ar vota actuala „oferta politica , unei eventuale guvernari care ar putea fi condusa de domnul Dacian ?

  Reply
 11. R2D2

  Probabil ca in lumea politica in care majoritatea „actorilor” mentionati aici activeaza, ce face dl. Ciolos pare desprins de realitate. Dar ideea este ca dl. Ciolos nu este politician ci om de rand ca noi toti, neinrolat in tagma politicului cu orice pret. De aia ce face el poate parea ciudat in ochii unora care vad doar criterii politice, intrigi politice, platforme politice si decizii politice. Pacat, v-ati cam pierdut omenia in defavoarea politicului si orice iese din acele sabloane vi se pare ciudat. Iesiti din cutia politicului in care v-ati inglobat mental si veti vedea un om. Simplu si sincer.

  Reply
 12. Zic si io..

  Poate a venit timpul ca in urmatorii doi ani sa fie incurajate trei partide sa se dezvolte de la zero, la firul ierbii. Cu tehnologiile existente nici macar nu e scump sa gestionezi de la distanta o infrastructura de partid nationala, cu o mana de oameni.

  Reply
  • cornel jurja

   Oricum eu o sa votez un partid care nu a mai fost la guvernare si care nu are in randul membrilor sai vreun ciumpalac din actuala clasa politica care au distrus economic tara.Chiar daca acel partid ar fi al cateilor fara stapan. Cel putin aceia stiu sa latre la hoti.

   Reply
 13. Ionas

  De USR nu stim mai nimic. Chiar si eu am semnat pentru participare la alegeri.
  Cine va verifica inocenta viitorilor candidate USR ,oare o firma importanta de software din RO ? Sau va fi publica aceasta triere ?
  Ne este teama ca cei de la USR se vor trezi cu multa simpatie/voturi dar cu putina competenta.

  Se agata de Ciolos si altii. Pe Ciolos sau pe ceilalti bruxellezi sa nu- i plingem ca stiau la ce se inhama sau la ce au fost inhamati de terti. Cred ca de abia asteapta sa revina in capitala Europei, sa uite de Balcani

  Reply
 14. Alex

  Articol greoi, obositor desi idea de fond este corecta . De fapt multa lume de buna credinta se intreaba ce rost mai are prezenta la vot, cand altcineva sau altundeva se decide cine conduce Romania, Curtea Constitutionala in 2012,strada in 2015. 2016 ? Oricand se poate inventa un motiv gen Colectiv pentru a agita pana la paroxism o masa de pretiosi condusi de un interlop cu portavoce . Aici s-a ajuns, la o neincredere generala in democratie.

  Reply
 15. Marius

  Daca Ciolos este o idee „proasta” (ca sa citez din clasici …. inca in viata), cum vi se pare o propunere gen Dragnea? Sau VVVVV Ponta? De ce nu Nas9case? Si mai fantezist…. Ion Ilici Iliescovici…….

  Apropos, cum vi se par miscarile „de strada” declansate „spontan” in ultima vreme? CAre la sanatate, care la invatamant…?…. Mai nou si „studiosii” studenti? Nu vi se pare ca ceva pute????

  Reply
 16. Liviu

  Platforma Cioloș, o idee foarte buna pentru democrație.
  Parerea autoarei despre democratie este gresita.
  Intr-o tara in care televiziunile, presa, sondajele se afla in miinile mafiei, opinia publica este usor de manipulat.
  Intr-o tara in care alegerile sunt masiv fraudate de psd, rezultatele votului nu reprezinta si vointa poporului.
  Daca prin astfel de alegeri, ajunge la putere un partid al borfasilor, al hotilor, al infractorilor, daca seful unui asemenea partid este un infractor, un condamnat penal, il punem prim ministru pentru ca asa cere întrebarea numărul 1 din chestionarul de democrație Freedom House ?
  Daca parlamentul, ales prin manipularea alegatorilor si fraudarea alegerilor, este dominat de borfasi, de hoti, de infractori, de penali, de condamnati, ii lasam pe acestia sa faca ce vor ?
  Stim ce vor face. Vor abroga legile care pedepsesc conflictul de interese, mita, spalarea de bani, fraudarea alegerilor, ii vor gratia pe infractorii deja condamnati, isi vor da noi imunitati, drepturi si privilegii.
  Daca CSM-ul este dominat de corupti, il vom lasa sa desemneze procurorii sefi ?
  Nu. Daca avem un presedinte si un ministru al justitiei cinstiti, corecti, competenti, ii vom lasa pe acestia sa numeasca procurorii sefi, indiferent ce spune chestionarul de democrație Freedom House.

  Reply
 17. mihai

  Sustin acest punct de vedere. A venit in al doisprezecelea ceas dar mai bine acum decat niciodata.
  In noiembrie anul trecut au fost pancarte impotriva lui Ciolos si Dancu la proteste dar nu au fost facute publice de nimeni! Oamenii nu au fost prosti dar sistemul a trecut cu nesimtire si tupeu peste nemultimirea oamenilor si s-a reinstalat cosmetizat profitand de protestul nostru.
  ACEEASI MIZERIE a ramas in continuare iar pe 30 noiembrie TREBUIE SA RELUAM PROTESTELE impotriva acestui sistem securist care ne distruge fara incetare nu doar in ultimii 26 de ani ci de la inceputurile sale in anii ’48 – ’50.
  Felicitari pentru articol.

  p.s. puneti mare un titlu referitor la colaborarea SEMNATA cu securitatea a lui marian munteanu. CNSASul este un instrument politic si este cazul sa fie desfiintat de urgenta iar toata arhiva securitatii sa fie facuta public si sa decida populatia asupra colaboratorilor securitatii.
  Am fost facut fesenist in 90 pentru ca am spus despre marian munteanu ca e un infiltrat al sistemului care are rolul sa devieze atentia de la protestele ANTI SECURISTE incepute in 12 ianuarie si sustinute de toata populatia astfel incat securitatea care preluase Revolutia in dupa amiaza de 22 decembrie sa aiba cale libera la preluarea puterii in toata tara. Marian Munteanu si Ion Iliescu si-au jucat magistral rolurile, au reusit sa divizeze societatea si sa distraga atentia de la JOS SECURITATEA si MOARTE SECURISTILOR strigate cu multa ura de peste jumatate de milion de bucuresteni in 12 ianuarie 1990 cati am fost in strada atunci.

  Reply
 18. Adrian C.

  Ce nu inteleg eu din toate aceaste speculatii, poate corecte, este faptul ca un prim-ministru ales astfel ar fi o încălcare a democratie, că Freedom House etc, etc. Imbârligată treabă treabă în mintea unui „profesor de democraţie!!!”. De cand primul-ministru trebuie ales de popor ?!…Mi se pare o ciudata alunecare de logică, pe care a preluat-o rapid PSD! Nu se înţelege că rolul lui Cioloş, atâta cât e/va fi/ e de vehicul indirect pentru PNL şi USR ?!…Şi ce e rău în asta ?!…

  Reply
 19. eva

  POATE STIE CINEVA CE LUCRURI BUNE PENTRU RO A FACUT CIOLOS PANA ACUM SA NE SPUNA SI NOUA. LA BRUXELLES A AJUNS DATORITA CARACTITEI SI NU PE MERITE.

  Reply
 20. joenegut

  Să punem lucrurile la punct.
  Ca să ajungeţi profesoară de democraţie a trebuit ca Marian Munteanu să fie aproape omorât de mineri.
  Din jertfa lui Munteanu a ieşit democraţie de azi!
  În rest vă puteţi război cu toţi.
  Oricum Cioloş este un prim ministru competent care a reuşit să ajungă la cel mai înalt ritm de dezvoltare după apolcalipsa Băsescu.

  Reply
 21. Romeo

  Din pacate in acesti ultimi 27 de ani in care incepand cu Iliescu si apoi continuand cu toti ce s-au perindat la putere formati tot de el si, cei care au stat pe ”margine” vociferand din cand in cand, astazi isi aroga posesia exclusiva a principiilor democratiei, justitiei, legislatiei in conducere, etc. AROGANTA in gandire, in comportament, in viata de zi cu zi ia dus pe cei care se cred ”alfa si omega” opozitiei romanesti la actuala clasa politica la conducere, sa ceara romanilor sa fie de acord in a se umbla cu manusi cu delicventii, criminalii, marlanii, coruptii, tradatorii, care s-au perindat la putere pana acum. Cu cele cateva minciunele (o mînă de miniștri care vor musai și cu orice preț să rămînă miniștri) si cu incercarea de a dezavua din ideile expuse de un adevarat patriot care doreste cu putere sa aduca aceasta tara pe un fagas normal pe care il merita. Dvs. faceti ce faceti, scrieti ce scrieti, pentru ca aveti impresia ca va pricepeti la asa ceva. Nu sunteti manata de nici un sentiment de patriotism, de altruism, de sacrificiu, ci pur si simplu vreti un comportament…normal din partea celor care vor sa schimbe, intr-o societate TOTAL atipica in care predomina minciuna, prostia, interese personale meschine, inselaciunea, defaimarea gratuita, etc. Nu este nici momentul, nici un model de urmat sa luptam cu arme ”conventionale” impotriva celor ca Dragnea, Ponta, Tariceanu, Diaconu, Andronescu, etc. Daca sunteti o persoana pentru bine si sincera, spuneti-ne si noua de ce il ”ardeti” pe Ciolos care este primul de la 1989 care isi da acordul ca este dispus sa se sacrifice (sa nu cumva sa spuneti ca se poate intoarce roata fara sacrificiu personal) pentru a incepe sa indrepte directia de mars a Romaniei. Puteti sa scrieti rauri de articole dar, nu se poate schimba nimic doar criticand si aratand cu degetul. Ciolos are calitatea de a fi si dinamic, precis si la obiect.

  Reply
 22. nae girimea

  Hussein Onyango Obama din Kenya, ” negrii nu îi vor ajunge niciodată din urmă pe albi pentru că la ei chiar ăl mai prost se crede superior celui înţelept.”
  O parere ca sa-i zic asa complementara , a avut-o un intelept local , CVT :
  ” – De ce Germania e o tara avansata ?
  – Pt ca intr-o tara de prosti conduc desteptii.
  – De ce Romania e o tara inapoiata ?
  – Pt ca intr-o tara de destepti conduc prostii „

  Reply
 23. Kim-Ir-Sek

  Doamna Mungiu, ati subliniat foarte corect ca primul criteriu al democratiei il constituie alegerea democratica a guvernului. Actualmente, la noi, in procesul electoral, nu se stie nimic despre componenta guvernului care va fi propus de partidele aflate in competitie. Partidele se feresc sa nominalizeze in campania electorala componenta echipei guvernamentale pe care o au in vedere in caz de victorie. Desi motivele sunt arhicunoscute, nimeni nu poate sustine in mod intemeiat ca guvernele care se constituie postelectoral sunt rezultatul alegerilor ci doar ca acestea sunt consecutive alegerilor si nimic mai mult. Referitor la constituirea guvernelor, actualul sistem electoral din Romania invita alegatorii la o alegere in orb a guvernului. Ce relevantă democratica are acest fapt? Daca sistemul politic din Romania ar fi interesat intr-o guvernare democratica, ar institui alegerea diorecta a guvernului, asa cum este ales presedintele. In felul acesta s-ar rezolva foarte multe probleme. Nu credeti ca subiectul ar merita mai multa atentie?

  Reply
 24. Victor Ghioca

  Doamna Pippidi, va rog sa fiti mai coerenta in exprimare. Va rog sa verificati textul inca o data inainte de a-l posta pe site. Un simplu exemplu, dintre zecile gasite in textele dvs. – „Ambele fronturi, din păcate, sunt importante, și după cum am am mai spus în vara lui 2012, dacă ajungem să le contrapunem una alteia, că nu avem decît de pierdut.”, prin urmare, „daca ajungem sa….ca nu avem decat, …ATUNCI CE ? plus sumedenia de virgule puse anapoda. Este enervant sa citesc un text cu o opinie pertinenta si o analiza bine facuta dar exprimata primitiv. Cu respect.

  Reply
 25. George

  Amuzant sau nu, politicul a ajuns la andropauza (sau menopauza daca vorbim de politica) si foloseste ce se recomanda in atare situatie : Viagra. Ca Viagra se numeste Ciolos si are efecte secundare, asta nu mai tine de pastile ci de pacient. Ca poporul o vrea , asta tine de gust.

  Reply
 26. Bubulii din Carpati

  Adica securistii si sereistii nu sunt bagati si la celelalte partide, alde PMP sau UDMR ca sa nu mai pomenim de PSD si PNL si stau acum la mila USR-ului sa intre si ei in parlament?

  Reply
  • mihai

   Deci, ce daca sunt securisti si la USR! Cu asemenea tip de psihologie nu-i de mirare ca suntem un popor aproape de exterminare sociala, financiara, economica si nu in ultimul rand fizica.

   Reply
 27. Silviu

  Dna Pipidi, chiar ati scris dvs articolul asta? Sint surprins, pe de o parte, spuneti ca observati atacul furibund la justitie, pe de alta, infierati pe singurii care l-ar mai putea opri… Masinaria de media pro-PSD formata din televiziuni, ziare si radiouri tinand de Voiculescu, Ghita etc e suficienta, nu e nevoie sa mai participati si dvs cu inca un cui in acest cosciug.
  E chiar asa de neclar pt dvs ca USR are sanse f mici in 90% din teritoriu? Aveti cumva rude pe la sate? Ca dvs personal sigur ati uitat un pic ca nu numai noi bucurestenii sintem cei ce decidem, ci sintem o tara „eminamente agricola” cu votanti pana la 80% pro-PSD.
  Guvernul trebuie ales de popor? Discutabil cine e acest popor (incolonatii de la sate dusi la vot de primari sa voteze PSD amenintati ca altfel nu mai primesc ajutoare?). Dar alegem noi guverne stimata doamna? Credeam ca punem stampila pe sigla de partid, si nu cunoastem reprezentantii in parlament (sau dvs puteti sa ii enumerati pe cei care va reprezinta? dar rudele dvs de la sate, pot?).
  Alegeri, doamna?? Pai Ponta a venit la guvernare prin alegeri sau printr-o motiune de cenzura impotriva guvernului Ungureanu, care deja prevazuse in buget sumele pt reintregirea pensiilor/salariilor, dar Ponta ne spune ca el le-a dat inapoi si numai el le poate da si in continuare??

  Ce se intampla aici… oare societatea civila nu mai reuseste sa vada the big picture si cat de fragil e acest minim echilibru ce s-ar putea poate poate forma in parlament? Fara USR, nu e evident ca va fi DOAR partidul unic??

  Sigur ca Ciolos a fost ezitant, e doar un guvern votat de PSD, si cum de uitati ca e un guvern hibrid in care PSD si-a pus oamenii? Si cum e un lucru rau ca a schimbat 6 ministri in doar 9 luni? Cum i-a schimbat greu? Nu am vazut vreodata dupa revolutie atatia ministri schimbati pt motive asa mici si asa repede.

  Ce importanta are ca a spus de ministrul de interne ca tre sa fie garantul alegerilor? Se referea probabil la omul in functie, nu la Toba ca la dumnezeu.

  Tot ce ati scris musteste de semne de intrebare, si Munteanu… chiar ne intereseaza acest marian munteanu? Nu mai intereseaza pe nimeni, si intotdeauna, oricine ar fi in afara PSDului, va fi votat doar contra, pt raul mai mic etc. Nu poti sa identifici un partid cu mai multi candidati penali, securisti etc decat PSD.

  Lasati criticatul pt Romania TV, Antena 1, antena 2, Antena 3, jurnalul, radio zu etc etc… scrieti mai bine despre atacurile la justitie. Scrieti mai bine de ce permitem oameni cu cazier in parlament, eu credeam ca daca ai cazier nu poti sa te angajezi nici macar spalator toalete in parlament. Sau nu se mai cere cazier mai nou?

  Scrieti cum Dragnea accepta idee de a fi prim ministru, scrieti cum Corlatean nu poate fi anchetat, scrieti despre refuzul punerii in practica a unui referendum de reducere a nr parlamentarilor… mai ales daca nu ati putut enumera cei 14-15 deputati care revin fiecarui judet.

  Lasati-l pe Ciolos… USR abia a strans in ultima clipa 200.000 semnaturi in timp ce PMP a dus 500.000 imediat! De unde, cum? Cand? Inseamna ca USR va avea un procent mai mic ca PMP la alegeri? Posibil, pt ca in teritoriu nu insemna nimic… nu mai dati in cap si in bucuresti celor care au nivelul de cultura si informare necesar sa va citeasca… ajutati-ne sa creem un simulacru minim de democratie in Ro!

  Reply
 28. grisa

  Cea mai mare prostie e ca s-a renuntat la alegeri in doua tururi , astfel , alegfatorii neavand posibilitatea de a alege pe al doilea din optiunile lor de vot. Nenorocirea e ca nu prea avem in ce alege ; politicienii nostri sunt atat de harsiti in rele incat maculeaza tot ceea ce ating, din pacate. Nu ne putem desprinde de stilul nostru balcanic de a rezolva lucrurile. 80% dintre candidatii la alegeri sunt doar cu gandul la propria-le capatuire .In zadar incearca DNA sa faca curatenie, cozile de topor sunt prezente si in respectiva institutie. Romanii de bun simt sunt dezamagiti si pur si simplu debusolati nestiind incotro s-o apuce.

  Reply
 29. Adriana Negruti

  Mi se pare foarte sofisticat textul sugerand de fapt imensitatea de serparii create de securitatea comunista crescand oameni isteti dar nu verificati daca sunt si de adevarata calitate umana. In aceasta armata s-au strecurat enorm de multi cu dorinta joasa de parvenire si cu credinta de joasa speta ca a fi in securitate inseamna deja superioritate fata de restul conationalilor. Comunismul a dat acces la aceste servicii, cum de altfel la orice domeniu al vietii economice, culturale si sociale la puhoaie de oameni neverificati pentru simplul motiv ca originea ‘sanatoasa’ devenise blazonul acelei societati…Acea origine sanatoasa era lipsa de cultura, era de cele mai multe ori ignoranta periculos de raspandita.
  Sa nu ne miram ca am ajuns pe mana lor si tara s-a deteriorat din prea multe puncte de vedere ca pana si cele mai pozitive exemplare umane sa mai poata desface incalceala de interese atat de neproductiva la care asistam.
  Democratia, am mai spus-o, e doar o gogorita si-o teorie si o aparenta. Ar fi deajuns ca o mana de oameni cu cap sa decida adoptarea celor mai bune cai de a aduce la conducerea tarii pe cei care au cele mai bune intentii. Chiar si mai putin competenti, niste conducatori care-si recunosc greselile si cer ajutor cinstit cand nu stiu ceva, dar au ca scop sfant sa pastreze situatia tarii in limitele rezonabilului si s-o ghideze spre rezolvarea celor mai stringente probleme, fara amanari, fara amagirea inutila a maselor, aceia sunt cei de dorit.
  Acesti oameni cu cap care pot influenta deciziile sunt liderii de opinie. Din pacate, exact acestia sunt atat de dezbinati si intr-atat de tare iubesc sa fie originali, dandu-si cu parerea in mod bombastic, incat exact ei sunt cei care dezbina natia asta. Dragi lideri de opinie, va rugam, nu va mai preocupati de originalitatea scrierilor si observatiilor voastre fara a le integra grijuliu cu ale altor capete luminate intru ghidarea lucrurilor asa cum e mai bine pentru Romania…Da, nimic nu este perfect. Dar perfect legitim este ca sfanta sa fie coeziunea si nu dezbinarea mintilor in aceasta tara. Adunativa undeva si stabiliti ce e bine de spus. Pentru ca cuvintele vor deveni fapte. Semeni cuvinte de dezbinare, dezbinare fizica va fi. Nu stiu daca m-am facut inteleasa.

  Reply
 30. carmen

  Draga Doamna, cred ca de data asta va inselati, cu absolutul pe care il preconizati s-ar putea ca realitatea romaneasca sa faca una cu pamintul. Din cind in cind ar fii bine sa ne alaturam celor care se inhama la jug, nu doar povestesc despre ce ar trebui facut. Cui prodest? aceasta inversunare permanenta fara solutii concrete si mai ales viabile. Idei avem cu totii, cine pune insa mina la tras si la primit picioare in f…

  numai de bine sa auzim

  Reply
 31. Dan

  Pai securiștii trebuie sa fie/rămână la butoanele guvernului, caci (cu f rare excepții) nu au habar de afaceri (curate), de business administration, de marketing… HR, de nimic, doar de sforăit, de licitații trucate, de telefoane ascultate si scurte etc.. Oamenii astia ar fi nuli fara tot aparatul securist din spate.
  De prosti ce sunt, nici macar când „câștigă” licitatii ci sume absolut aberante (vezi Ghita & Co., Microsoft, Bechtel etc), nivi macar atunci nubpot face ceva ca lumea. Un soft, o autostrada, un site…
  Vorba italianului mafiot: Ba, si la noi se fura, dar macar ramane ceva în urmă. La voi e prapad!
  Inca una si ma duc: e suficient sa-i vezi/auzi vorbind pe Iohanis si Cioloș, ca sa-ti dai seama ca au probleme psihice… Gura inclestata, inflexiuni ale vocii complet disonante, privire inexpresiva, ca de pește mort.

  Reply
 32. Dumitru

  Citez: „Codruța Kovesi, Raluca Prună și Monica Macovei […] se găsesc toate sub tirul cel mai dur, nu pentru vreo greșeală pe care ar fi făcut-o […], ci pentru că apără justiția de penali”. Eu pe Macovei n-am mai remarcat-o mediatic in ultimul timp si nu stiu ce face. In schimb, pentru Kovesi totul ma face sa cred ca a plagiat (standardele din domeniul meu de cercetare, de exemplu, pe care pot sa le evaluez singur). Iar Pruna a spus ca a mintit in comunicari oficiale. Pentru asta orice ministru dintr-o tara civilizata ar fi fost dat afara. Eu chiar cred ca cele doua scapa ieftin numai cu scandalul mediatic.

  Reply
  • Pentru dumitru

   Pentru dumitru :
   Cu cit te plateste mafia pentru aceste enormitati ?
   1. Monica Macovei continua lupta impotriva sistemului mafiot si pentru apararea si intarirea justitiei.
   2. Nu este niciun plagiat la teza LCK. O teza de doctorat nu este un brevet de inventie. Nu se poate scrie ceva in domeniul juridic, fara ca niciun cuvint, propozitie sau fraza folosita sa nu mai fost spuse sau scrise vreodata.
   3. Ministrul justitiei nu a mintit, a transmis o informatie eronata, pentru ca asa a primit-o.
   Poate ca special a primit acea informatie gresita, pentru a fi ulteriot atacata de corupti, infractori si cozile lor de topor din presa.

   Reply
 33. AlinaP

  Citind acest articol, ramai dezorientat. Nu e de ajuns ca scena politica a creat un haos in tara, pana si singurele noastre sperante, USL pe de o parte si domnul Ciolos pe de alta parte, sunt prezentate ca un alt haos, si asta in numele democratiei.
  Sa o iau pe rand:
  1. „trebuie să discutăm despre caracterul lui Cioloș”. Considerind dreptul fiecarui cetatean de a fi liber intr-o democratie, nu are nimeni autoritatea sa discute caracterul unuei alte persoane, n-ar fi decat barfa. Putem insa discuta actiunile sau parerile domnului Ciolos, putem fi sau nu de acord cu ele.
  2. „șeful guvernului este ales printr-un proces democratic corect și echitabil.” Teoria e una dar practica ne omoara. Pana acum, acest proces democratic in Romania a condus la instalarea politica a coruptiei. Poate ca idea de a instala un premier tehnocrat, politic independent, sustinut insa de un partid ca USR poate fi o solutie intermediara pana cand democratia dupa toate regulile va putea lucra in Romania. E o idee ce merita sa fie discutata pe toate fetele inainte de a fi condamnata din fasa. Aplicarea democratiei in conditiile de acum al Romaniei poate imbraca forme specifice ce se pot dovedi mai bune decat cele asa zis traditionale care au esuat pana acum.
  3. „Dacian Cioloș ….a fost un premier slab.” Nu sunt deloc de acord cu autoarea. In conditiile numirii surpriza, intr-un timp foarte scurt, guvernul si premierul au reusit mai mult decat alte guverne instalate in urma alegerilor. Mai mult, acest guvern tehnocrat a castigat increderea tarii prin felul in care au actionat. Discreditarea lui de catre autoare nu-mi face sens.
  4. Spre dezamagirea autoarei, unii membrii ai guvernului tehnocrat au decis ca se vor inscrie in USR. Desi ei au detinut functii publice, ei nu sunt traseisti pentru ca nu au apartinut nici unui alt partid. Aceasta decizie poate fi bine intentionata si mi se pare total deplasata condamnarea lor apriorica.
  5. Articolul nu face decat sa fragmenteze putinele forte civice care lupta impotriva coruptiei si vor o democratie reala in tara. Una e prezentarea problemelor, a posibilelor consecinte, si mai ales a solutiilor, si alta e discreditarea unui prim ministru si a unui partid nou. As fi fost multumita sa citesc in loc o „plaforma” de cooperare a acestor forte ce lupta impotriva coruptiei. Pacat!

  Reply
 34. rc

  Ca de obicei multa lume se plange in sus si in jos, acuza in stanga si in dreapta ca nimeni care face ceva nu e bun … Si atunci DE CE NU FACETI VOI PARTID (toti care va plangeti de calitatea bruxelezilor, usr-istilor etc)? Sa ajungeti voi sa realizati lucrurile perfect moral si etic cu putinta?

  Nu va inteleg, nu imi place dar nu fac nimic doar dau din gura si scriu pe internet.
  Doamna Pippidi, reveniti cu picioarele pe pamant ca stiti foarte bine ca in randurile puterii (oriunde in lumea aceasta) lucrurile niciodata nu sunt cele mai morale si sfinte.

  Reply
 35. nuna

  Ca de obicei multa lume se plange in sus si in jos, acuza in stanga si in dreapta ca nimeni care face ceva nu e bun … Si atunci DE CE NU FACETI VOI PARTID (toti care va plangeti de calitatea bruxelezilor, usr-istilor etc)? Sa ajungeti voi sa realizati lucrurile perfect moral si etic cu putinta?

  Nu va inteleg, nu imi place dar nu fac nimic doar dau din gura si scriu pe internet.
  Doamna Pippidi, reveniti cu picioarele pe pamant ca stiti foarte bine ca in randurile puterii (oriunde in lumea aceasta) lucrurile niciodata nu sunt cele mai morale si sfinte.

  Reply ↓perfect corect ! NU faceti nimic ! criticati ! Doamna Mungiu – le stiti pe toate ! sunteti cea mai informata ! dar ……..mai lasati-ne !!!!!!!!! sper sa gasesc comentariu publicat !!!!!!!

  Reply
 36. alinaMP

  @RC. Prezumtia ca stiti dvs mai bine e falsa. Destepti ca voi stiu mereu mai bine si de asta romania nu evolueaza. tarii ii trebuie partide, si noi am sprijinit mereu cu ce am avut si pe cele vechi, si pe cele noi- am scris de la Contractul cu Romania la programul lui KJ- dar partidele devin mereu rele daca au un public imoral ca voi, caruia nu ii pasa de ce e bine si de ce e rau. Iar daca nu ati observat ca noi suntem putinii care incercam sa parem mai multi ca sa facem ce e indispensabil unei democratii- critica si intre alegeri- va rugam nu ne mai vizitati, Internetul e mare si nu avem loc pe aici de cine nu vrea sa invete, ba chiar da lectii de realism. Oameni ca voi strica pe orice politicieni.

  Reply
  • AlinaP

   @alinaMP Comentariul este o alta lectie de democratie venita din partea unui expert in acest subiect: publicul, autorul comentariului, sunt „imorali” si invitati sa paraseasca acest site daca nu sunt de acord cu autorul. Cu alte cuvinte, publicul care are alte idei decat profesorii eminenti ai redactiei, e dat pe usa afara. Si mai mult, acest public „strica pe orice politician”, noi publicul suntem vina degradarii politicienilor in Romania! De necrezut! Nu stiam nici ca Romania curata este un site in care noi, nepriceputii, cei ce o facem pe „desteptii” din public, venim doar ca sa invatam asa incat, ca niste elevi cuminti care stau in banca lor, ar trebui sa aprobam tot ce vine de la profesorii de elita de la Romania curata. Profesorii de la Romania curata nu au ce invata de la noi, publicul de rand, nici macar nu sunt interesati, Romania curata stie tot, detine adevarul absolut si nu isi doreste o opozitie. Pentru cine scrieti atunci aceste articole? Pentru placerea proprie doar?

   Reply
   • Dan Bruma

    @AlinaP: chiar credeti ca e nevoie sa exagerati? AMP e profa de democratie. Daca ne apucam acum sa-i învatam pe profi materia proprie atunci unde credeti ca putem ajunge? Vreti sa dati lectii de democratie unui prof de democratie? N-aveti decat. Eu va spun de pe acum ca pariez pe AMP :))))

    Reply
   • Dan Bruma

    Si inca ceva: chiar nu vad de ce noi nu am fi responsabili de stricaciunea politicienilor! Ii impiedicam noi cu ceva sa ajunga sus daca sint idioti sau corupti? Raspunsul este NU pentru ca îi votam chiar daca în momentul votului acestia sint in inchisoare! Incercam noi sa lansam noi partide pentru a mari concurenta politica si astfel calitatea politicienilor? Raspunsul este NU pentru ca sint partide noi numeroase care alearga de dimineata pana seara si nu reusesc sa gaseasca semnatari pentru ca romanii se zic „dezgustati” de politica de parca asta ar fi discutia. Daca vezi ca in spitale lucrurile nu merg bine atunci te declari dezgustat de medicina? Vedeti unde este prostia cu aceasta dezgustare de politica? Asa ca eu as zice ca putina umilinta nu strica, mai multa implicare nu strica si mai putin dezgust de politica nu strica de asemenea.

    Reply
  • rc

   @alinaMP. Va invit sa mai cititi inca o data comentariul si poate imi spuneti unde vedeti dumneavoastra ca scris ca stiu eu mai bine. Prin statutul pe care il aveti AUTOMAT aveti mai multa dreptate decat altii? N-am vazut nici o dovada clara in ceea ce sustineti, ci doar pareri/presupuneri exprimate cu care pot sa nu fiu de acord sau cu abordarea dumneavoastra acida.

   Pana una alta Ciolos si USR asa cum pot, cu cine pot incearca sa faca ceva mai bun decat a fost pana acum, dumneavoastra doar tineti lectii morale si despre democratie, in schimb la fapte sunteti in urma asa ca poate abordati lucrurile mai constructiv chiar si daca ramaneti doar in zona de observator/critic. Sa stiti ca puteti sa exprimati aceleasi pareri si din pozitia de participant activ care sa influenteze lucrurile nu doar sa vorbeasca despre ele.

   Eu sunt imoral, iar dumneavostra traiti in alta realitate (cea teoretica – ideala) … din pacate „corectitudinea politica”, destul de raspandita in ultima vreme printre cei care se vor a fi cei mai buni reprezentanti ai democratiei,inclusiv dumneavostra, se aplica destul de limitat in societatea umana, din cauza firii omului.

   Multumesc pentru invitatia de a iesi afara, insa imi permit sa aleg singur ce fac si ce concluzii trag.

   Reply
 37. Dan Bruma

  Sint si nu sint de acord cu acest articol. De acord ca un prim ministru ar trebui sa faca parte dintr-un partid politic si sa participe la alegeri. Nu sint de acord cand se spune ca platforma lui Ciolos este un program pentru un eventual guvern din umbra. Platforma lui Ciolos este efectiv platforma lui Ciolos. Este viziunea lui despre cum Romania trebuie sa mearga mai departe. Este intrarea lui in viata politica. Poate ca isi va face un partid si va participa la urmatoarele alegeri, poate ca va intra intr-un partid sau va fi sustinut de un partid pentru participarea la alegerile actuale. Ceea ce spune Ciolos prin aceasta platforma este urmatorul lucru : iata ce vreau sa fac si iata ce am facut timp de un an. E clar ca voi nu aveti oameni, spune el partidelor, e clar ca PSD este corupt („nu ma vad intr-un guvern PSD”) e clar ca eu nu ma pricep la partide (altfel si-ar fi facut o miscare politica daca nu un partid intre timp) Ceea ce face Ciolos este sa-si arate viziunea si competentele. Actuala situatie politica din RO plus competentele politice ale lui Ciolos = Platforma politica a lui Ciolos. Am platforma politica, am viziune, stiu sa guvernez, dar nu stiu inca sa fac politica si poate ca nici nu vreau. De fapt aici e greseala lui Ciolos si incoerenta lui. Inca nu realizeaza in mod complet ca ceea ce face este politica si ca nu trebuie sa faca nimic in plus pentru a deveni politician.

  Reply
 38. Laura

  Asa este, Romania are nevoie de partide, si mai ales are nevoie de politicieni buni, in anii care vin. Stiu ca este contraintuitiv si impotriva trendului anti-sistem la moda acum, dar realitatea este ca problemele in urmatorii ani vor fi in marea lor majoritate politice, nu tehnice. Contextul (geo)politic si de dezvoltare din ultimii 25 de ani, context care a fost foarte favorabil romaniei, se schimba, si se schimba in rau (pentru Romania). Cine va stabili strategia Romaniei fata de Brexit si UE post Brexit ? Dl Lazar Comanescu ? Ce facem cu Marine le Pen (daca castiga) sau cu curentele anti-integrationiste si nationaliste care cu siguranta raman in urma ei, daca nu castiga ? Serviciile se ocupa de asta ? Rusia, China, schimbarile majore care se intampla in Middle East – astea toate sunt problem politice, ne place nu ne place avem nevoie de politicieni care sa le resolve.

  Iar singura metoda de a forma si selecta politicieni sunt alegeri competitive si deschise, nu cu combinatii originale.

  Reply
  • Dan Bruma

   Eu zic ca Romania are nevoie mai mult de oameni in partide si nu neaparat de partide care acum exista din abundenta, atrag in special atentia asupra partidelor noi. Hai sa fim seriosi o vedeti pe Gorghiu prim ministru?

   Reply
 39. m mircea

  Dna Pippidi, dupa cum se spune, teoria e una si alta practica. Teoria pe care o mentionati poate fi aplicata la state cu democratie dezvoltata, ceea ce nu e nicidecum cazul Rom. care abia o construieste. Ca profesor ce sinteti v-as recomanda sa dezvoltati dvs teorii pt state cu democratia in dezvoltare. Pai ce ne facem ca in Rom.avem:
  1- niste clanuri mafiote care au detinut puterea si au jefuit statul, care nu vor sa lase resursele din mina de buna voie, care cum observati si dvs au pornit un atac pe multiple fronturi impotriva justitiei, sigura care ii mai opreste din jaf?
  2- jumatate din alegatori pot fi cumparati cu un mic si o bere, sau un mic pachetel cu mincare dat de la primarie inainte de a incepe campania oficiala, cum au facut deja unele partide pt alegerile din decembrie? Ajutoarele sociale pot fi conditionate de primarie, si se stie ca si acestea merg la jumatate din populatie, caci numai jumatate lucreaza oficial.
  3-independentii si partidele mici nu au nici o sansa caci nu au oameni sa ii plaseze in centrele de votare pt supraveghere.
  4-politicienii membri de partid au o imagine catastrofala pt alegatori?
  ??????
  Daca un partid promite ca sustine un premier si lumea il voteaza din acest motiv (cum voi face si eu daca acel partid pune oameni credibili pe listele de parlamentari) ce vi se pare nedemocratic? Ca exista riscuri, bineinteles, dar a fost mai bun Ponta care era sef de partid?????

  Reply
 40. Dan Bruma

  M Mircea : nu cred ca sint valabile argumentele dvs. sau au inceput sa nu mai fie valabile de ceva vreme:
  1. Infractorii au luptat intotdeauna cu Justitia, e o chestie normala peste tot in lume.
  2. Cei care iau pachetelul sau micul astazi nu mai sint cei care il luau acum ceva vreme, iau pachetelul si voteaza pentru cine cred ca ei ca merita (mai repara un drum, mai fac o scoala, etc.)
  3. Cu cine votati? Daca nu votati cu un partid nou atunci argumentul dvs nr 3 se anuleaza de la sine.
  4. Politicienii membrii de partid au o imgine catastrofala ptr alegatori? Stati linistit, va asigur ca si alegatorii au o imagine catastrofala ptr polititicieni, acestia din urma îi ia de prosti pe cei dintai. Cum se intampla asta? Pai simplu. Cand un politician vede ca nu are nici un control din partea electoratului timp de patru ani (nici o iesire in strada, nici o prezenta la sedintele de consiliu – publicul poate asista la astfel de sedinte, etc.) atunci isi zice nenica acilea e de furat.

  Reply
 41. alinaMP

  @All. A anunta inainte de rezultatul alegerilor care e premierul pe care il preferi e un abuz al regimului semiprezidential si o incercare nedemocratica de a influenta rezultatul si a anula rezultatul votului popular. Asta pe scurt, restul sunt fie smecherii, fie ignoranta abisala asupra a ce este democratia, depinde de cine e vorba. Cine nu stia insa, acuma stie, asa ca sa nu persiste in greseala, mie mi-a ajuns de suspendari cat pentru o viata. Despre cine nu pricepe ce sa spun- acum doi ani la prezidentiale trebuia sa sarim in apararea liberalilor ca PSD la putere suspendase o lege ca sa migreze primarii, azi incalcarea e de partea astalalta, chiar romanii nu invata niciodata nimic? Ce argument e asta, ca sa impiedici pe unul sa nu faca o crima, faci tu una? Jalnic.

  Reply
  • AlinaP

   @alinaMP. Va multumesc pentru decizia de a publica comentariile mele, cenzurate pentru un timp. Problema Romaniei este ca nu are ceia ce se numeste democratie in adevaratul sens al cuvantului. Pana acum, de 25 de ani mimam democratia, coruptia politica i-a luat locul, ne-a coplesit. Din pacate, aceiasi sansa ne asteapta la aceste alegeri daca nu schimbam ceva. La acest timp in istoria Romaniei, balanta intre a fi total inghititi de coruptie cu consecinte interne si externe catastrofale sau a deveni o tara democratica cu adevarat poate fi usor inclinata intr-o directie sau alta. Personal, acum nu vad alta solutie pentru a opri carcatita coruptiei din expansiunea ei decat USR si domnul Ciolos ca premier. Articolul dumneavoastra ne-a aratat cu ce gresim conform definitiilor democratiei dar e impotriva unui nou partid cum e USR, sau a unui premier care s-a dovedit de incredere. Prin urmare, solutia dumneavoastra este ca practic, sa lasam sistemul politic corupt de pana acum sa-si continue activitatea nestingherit si cu asta, nu pot fi de acord.

   Reply
 42. m mircea

  Dle Bruma, va clarific parerea mea:
  1. Nu peste tot infractorii lupta cu acelasi succes cu justitia: in democratiile avansate justitia nu depinde de 1-2 persoane iar media nu trimite in spatiul public atitea zvonuri si calomnii ca in Rom, sau macar exista si media responsabila
  2. imi mentin parerea
  3. as vota cu dna Macovei daca-l sustine pe Ciolos. Revenind insa la la ceea ce am vrut sa transmit la acest punct, in Rom. se fura voturi, trebuie sa ai deci reprezentanti peste tot.
  4.Si aici imi mentin parerea. Stiu ca politicienii ne cred tare prosti, se vede din campania mizera pe care deja au inceput-o. Personal -si cred ca toti cei care scriem comentarii aici- incercam sa facem ceva pt a fi mai bine. Cea mai buna modalitatea de a-i pedepsi pe politicieni este tot votul, dar in cazul Rom. apar problemele pe care le-am mentionat in pct 1-4 si acestia reusesc sa supravietuiasca politic, spre disperarea oamenilor care s-au saturat de asemenea politicieni.
  Concluzie: m-am orientat la aceste alegeri spre Ciolos pt ca este cel mai potrivit PM in acest moment si cu sanse reale. Nu m-ar deranja daca intra intr-un partid si acest partid prezinta candidati decenti. Dar ce ne facem cu toti acei alegatori care prefera politicieni fara carnet de partid? (si asta se-ntimpla de ceva vreme in Rom, a se vedea cazurile Stolojan si Isarescu). Pina sint ei educati democratic trec alegerile si ne trezim iar cu un parlament ca cel actual si un PM ca Ponta!!!

  Reply
 43. Gabriel Atanasiu

  @Alina P, nu USR si nu Ciolos au oprit sistemul corupt pana acum, Ciolos nu a fost in stare sa dea afara pe Biris si pe Grigorescu- Toba a fost retras cand au vrut DNA si SRI, nu inainte. Coruptia politica a fost oprita de Coalitia pentru un Parlament Curat, stramoasa din 2004 a Romaniei curate, condusa tot de Alina Mungiu-Pippidi, sau de DNA, condus de Morar sau Kovesi, selectati de Monica Macovei. Calcarea regulilor democratiei de catre partide sau presedinte nu poate prin nimic corecta coruptia politica, va crea alte noi partide politice corupte, si infiltrate de servicii. Daca esti un cititor al acestui portal, ca si mine, stii ca RC a facut plangerile decisive la Oprea, Toba si Marian Munteanu, nu Ciolos si nu USR. Partidele sa convinga lumea cu oameni buni si programe si sa lase lupta democratica societatii civile, pe de o parte, si justitiei, pe de alta.

  Reply
  • AlinaP

   @Gabriel Atanasiu O precizare, nu am sustinut ca USR sau domnul Ciolos ar fi oprit explozia coruptiei, m-ati inteles gresit. Chair daca au vrut sa contribuie semnificativ la aceasta lupta, USR si premierul Ciolos nu au avut timpul necesar. Desi la inceput de cariera, premierul Cilos ne-a castigat increderea ca va urma un drum corect, va suporta lupta impotriva coruptiei. Pe cine a dat afara din cabinetul sau, cand si cum e mai putin semnificativ decat felul cum s-a comportat guvernul lui in general in putinul timp avut la dispozitie. Parerea mea este ca USR si premierul Ciolos reprezinta singura speranta, singura solutie la acest moment, un pas inainte pe calea democratiei in Romania. Daca Romania curata si doamna Mungiu care sunt impotriva acestei solutii ne pot oferi o alta solutie viabila acum, inainte de alegeri, cu atat mai bine, eu nu vad alta, in partidele politice traditionale din Romania mi-am pierdut complet increderea.
   In privinta luptei duse de Romania curata si in particular de doamna Mungiu impotriva coruptiei, o cunosc foarte bine de mult si o admir. O astfel de dedicatie este eroica in sine. Contributia pe care pot sa mi-o aduc este sa-mi exprim sincer parerile, cand sunt si cand nu sunt de acord cu redactia. Nu impun parerea mea nimanui, respect dreptul fiecaruia de a se exprima liber.

   Reply
 44. TamaraC

  Vorbiti de democratie intr-o tara unde fiecare interpreteaza cum vrea acest termen. Cum vi se pare prestatia ultimei generatii de parlamentari? Luati ultimii ani si veti gasi abuzuri aproape in fiecare initiativa. Pretindeti ca vreti un joc corect dar nu constatati ca este o echipa care face faulturi mereu. Nu vedeti nici ca tot ei sunt si arbitri si ne zic ca noi, prostime, nu am vazut bine.
  Tineti lectii de democratie pe acest site insa ne-ar fi mult mai util daca ati folosi platforma pentru a rata cu adevarat cine sunt groparii tarii si nu pentru a ne certa ca nu invatam nimic din lectiile dumneavoastra.

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *