Vasile Ernu

Ordinea lucrurilor. Cum se citesc scrisorile de recomandare ale ambasadelor, firmelor de lobby&expertiză şi mai ales cum se citeşte presa

Reţeaua mi-a adus aminte de o vorbă înaripată a actriţei mele preferate Faina Ranevskaia. O înţeleaptă: „Sub extravaganta coadă a păunului se află un obişnuit cur de găina. Aşa că, fara patos, domnilor”

Am avut un unchi foarte isteţ. Singurul din „secta” noastră care în anii ’50 a făcut pact cu comuniştii. După care a ajuns la puşcărie pentru ceva afaceri la Odessa, după care s-a întors acasă ca fiul risipitor. Însă avea o experienţă mare de lucru cu regimul şi aşa a ajuns să legalizeze mai multe spaţii pentru diverse comunităţi marginale (am scris despre el în Sectanţii). Ştia să se bată cu „komuneara” cum le zicea el.

El m-a învăţat multe despre ordinea lucrurilor în politică: de la cum se citeşte presa şi scrisorile ambasadelor, la cum stau lucrurile în politică. Totul are un ABC într-o ordine oarecare. Trebuie cunoscută această ordine a lucrurilor pentru că politica nu este despre morală şi etică ci despre Putere.

Ca pentru copii:

Ambasada şi ambasadorul reprezintă în primul rînd interesele ţării al cărui steag îl poartă. Cînd ea/el recomandă ceva atunci trebuie să ştim cum să citim asta.
 
Un lobbyist reprezintă în primul rînd interesul celui care îi comandă serviciul.
 
Un expert reprezintă în primul rînd interesul sumei cu care este plătit şi scopul pentru care se face expertiza.
 
Cei în cauză pot spune adevărul însă adevărul în politică are un scop bine definit, o intenţie clară. În jocul de putere, adică în politică, adevărul şi falsul sînt doar instrumente pentru a cuceri puterea. Au alte funcţionalităţi decît cele din viaţa cotitidană.
 
Cînd ambasadroul unei ţări precum SUA, Germania sau Rusia recomandă ceva României (exemplu aleatoriu) asta înseamnă în ordinea politică că acea recomandare – care poate conţine un adevăr – este în primul rînd o recomandare care aduce beneficii ţărilor pe care le reprezintă, nicidecum ţării recomandate. Aşa funcţionează lucrurile în politică. Doar ambasadele unor ţări precum România funcţionează halucinant pe invers.
 
Cam la fel stau lucrurile în domeniile sistemului de lobby şi expertiză pe care le folosesc la greu toţi. Ei sînt exact ca lăutarii: cîntă ce li se comandă. Şi uneori cîntă al naibii de bine doar o să te cam doare capul a doua zi. În varianta mai puţin perversă şi ieftină.
 
Aceste instituţii nu au ca scop interesul cetăţenilor ţării cărora le fac recomandări. Asta nu însemană că le vor răul neapărat, că mint, că duc în eroare. Nu e nimic conspirativ în asta. Pur şi simplu interesul cetăţenilor nu există, nu e în aria lor de interes şi muncă. Ei lucrează pentru alţii. Asta e ordinea lucrurilor pe care e bine să nu o uităm.

Pentru ordinea internă avem alte instituţii care în acest moment la noi sînt în război total unele cu altele. Iar cu cît războiul instituţional intern e mai mare, cu atît ambasadelor, firmelor de lobby şi de expertiză le creşte apetitul pentru sfaturi neaşteptat de bune pentru noi. Brrrr. Astar trebui să ne îngrijoreze cel puţin instituţional.

Ar fi bine ca niciodată să nu uităm oridnea lucrurilor. Ca un ABCDAR.

Cu presa lucrurile stau puţin altfel. Pe mine unchiul m-a învăţat să citesc presa sovietică – o lecţie mult mai actuală azi. Şi el m-ai zis aşa:

– Vasea, presa se citeşte ca şi Talmudul, de la dreapta la stînga. Adică invers decît vor EI.
– Deci, cînd se dă balet şi simfonică dimineaţa la Ostankino însemnă că e kaft la Kremlin. Nimic bun nu ne aşteaptă.
– Dacă la Pravda spune că copiii din Etiopia încep să o ducă iar prost înseamnă că vor scumpi pîinea.
– Dacă Izvestia spune că negrii din Harlem nu au iar de muncă înseamnă că vor să umble iar la ceva legi şi o luăm în freză.
Aşa vorbesc ei cu noi. Dar noi trebuie să ştim să-i citim…


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

6 thoughts on “Ordinea lucrurilor. Cum se citesc scrisorile de recomandare ale ambasadelor, firmelor de lobby&expertiză şi mai ales cum se citeşte presa

  1. Michael Gobbel

    exista si o dezordine a ” lucrurilor ” care uneori are efecte benefice pentru cel care stie sa faca ordine „” din articol inteleg ca mesajele tarilor mari sunt transmise cu scolul de a avea ele ” foloase ” ! Atunci nu ar fi cazul ca Romania sa dea dovada de maturitare politica ? nu i se da voie ? prostii !! Romania nu este in stare sa fie matura ! Nu sunt total pesimista ! exista un curent al multor tineri si cetateni care incep sa isi ia in maini propria raspunder!! grozav ! Avem nevoie de timp si rabdare ! nu suntem singuri ! Articolul acesta mai mult aduce intriga decat uniune de simtire si gandire !!! Va rog ! Dl Ziarist nu credeti ca s – a schimabat ceva si in Romnaia de la unchiul Dv si pana acum ?

    Reply
  2. Nu

    as fi citit pana la capat articolul, dar mi s-a aplecat din cauza greselilor de tipar si ideologia turnata cu palnia…

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *