Alina Mungiu-Pippidi

Orban face în sfârșit ceva rațional

După atîtea populisme (Institutul Revoluției), plecăciuni la servicii și la sectorul privat, Ludovic Orban face în sfîrșit ceva rațional.

Nominalizarea lui Nicușor Dan de către PNL, chiar dacă va fi susținut de o alianță de partide, în final îi va reabilita parțial pe liberali la București și va obliga centrul dreapta să se unească în susținerea lui. De remarcat rolul pozitiv jucat de Băsescu și Paleologu. Și de remarcat cei care s-au opus.

PNL nu face decît să descopere ceea ce Valeriu Stoica introdusese acum 20 de ani, cînd partidul era condus rațional: sondajele locale care se finalizează cu recrutarea celui mai bun candidat. Zic recrutarea, că nu trebuie confundate cu sondajele în care sunt testați doar cei din mica gașcă de partid. Are bani de aruncat cine testează popularitatea Violetei Alecandru sau a lui Tianu Burduja în București, ce să mai vorbim de Bușoi et comp. Partidul nu i-a promovat pe consilierii săi muncitori, gen Ciprian Ciucu, și nu a cultivat relațiile cu societatea civilă care se mai ocupă de București, firavă cum e, deci se prezintă foarte slab. Nici cu importul unui candidat clujean nu s-ar fi scos.

Dar, dintr-un pas, repară toate astea.

Modelul Dan ar trebui aplicat și în provincie, unde există resursă umană nouă, unde partidele se pot uni în jurul candidatului cel mai curat și mai popular în sondaje la publicul de pe zona lor. E calea de a ieși din cercul strîmt al fiecărui partid, de a face o alegere meritocratică, de a obliga la o cooperare pe programe care altfel nu s-ar întîmpla. De a scoate ce e mai bun din 3-4 partide plus independenți.

Mult mai bine, vedeți, cu un singur tur, cum mult mai bine este cu o Constituție care nu-i lasă pe toți iresponsabilii să dizolve Parlamentul și îi obligă să coopereze. Că despre asta e politica: despre cooperare.

Nu în ultimul rînd, partidele sunt finanțate așa generos de la bugetul public că e cazul să lase din mînă contractele publice locale. Primarii care ar da socoteală la mai multe partide care i-au ales ar fi mai puțin constrînși de clientelă. E timpul să facem pasul ăsta.

Același model de a căuta talentul și meritul pe stînga și a se uni în jurul său recomand și partidelor de stînga.

Cît o ieși, că nu îmi fac iluzii, liberalii se fac că au uitat că la Mihai Chirica obstacolul nu e că e pesedist, ci că e anchetat de DNA, iar cei de la ALDE sunt albiți cu toate apele. Problema se mai pune doar cîți trec la PNL acum și cîți după alegeri.

Dar decizia de a nu pierde Bucureștiul e bună. Să sperăm că se termină perioada de luptă cu Constituția care nu ne lasă să facem ce vrem mușchii noștri și se trece la construcția unor structuri politice capabile să guverneze. Că acum nu sunt, deși trag toți de os cu furie. Inevitabil, precum cățelul meu din copilărie, după ce îl capătă îl îngroapă, că atîta știu să facă. Dar poate mai învață.


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

14 thoughts on “Orban face în sfârșit ceva rațional

 1. laur22

  Hmmmm
  Poate sa spuna cineva cu o cat de mica urma de dovada ca nominalizarea lui Nicusor Dan e vre-un semn de „colaborare” intre PNL ori USR ori shi mai rau Plus ?
  Adica intre conducerile acestor 3 partide ?

  Hmmmmm.
  Nu va facetzi ca nu vedetzi adevarul gol golutz pe care il stim cu totzii.
  Este o bata aplicata cu sete shi probabail ca la ordin de catre PNL cetei de „instelatzi” care se scremeau sa-i faca partie lui Vlad Voiculescu.
  E excaladarea raspunsului dat de Vijulie lui Barna direct shi la TV „om avea noi praf de stele pe umeri dar USR plus are chiar stele pe umeri si multe” https://www.dcnews.ro/vijulie-reactie-dupa-declaratiile-lui-barna-noi-avem-pe-umeri-praf-de-stele_731279.html

  Sa incerzi ca vinzi acesat declaratzie de razboi a PNL-ului la adresa conducerii USR aflata culmea la cutzite shi in plin razboi cu Nicusor Dan drept un triumf al logicii ….. a wow.

  Deci nu o mai intoarcetzi ca la Ploiesti .
  Altminteri articolul are ca singur merit capacitatea Alinuztei de o intoarce shi de a o coti atat de departe de adevar. Cum poate o persoana raztionala, atat de informata , atat de scollita in ale bucatariei interne ale politicii de partid nu doar de pe la noi shi probabail ca manata de bune intentzii sa ignore atat de fatzis un adevar atat de strident.

  Ei cum, uite asha . Ei uite asha se da cu credibiliatate (cata a mai ramas din ea da orishict) cea greu castigata in atat ea procese de calomnie dupa caini.

  Shi mai apoi cand o sa vorbesca despre lucruri care conteaza cu adevata aceiashi Alinutza o sa se minuneze de ce cei aflatzi in politica shi a caror decizie conteaza cu adevarat o sa prefere sa o ignore fara sa isi mai bata capul sa o asculte.
  Sa o comiti atat de strident shi de nesimtzit shi apoi sa aseptzi ca sa te mai bage cineva in seama…… ntz, ntz, ntz
  Shi zau ca e pacat de atata scoala de atata Herie School de atata Google Schoolars Index, daca toata acesea tot ce pot sa faca e sa conduca la acesta „minunatzie” de articol.

  Stitzi care o sa fie turnesolul ?
  Reactzia lui Cossete Chichirau la audierile guvernului Catzu.

  Shi zau ca ma doare strict la basca din cuier de certurile din cuibul de cuci care a devenit politica de partid in Ro ori de perspectivele electoral-politice ale gaitzei din Voluntari daaaa sa faci atat scoala, sa publici atata „research” pentru a scoata acesta bijuterie de autism ………
  Shi asta ca sa ce ?

  Reply
 2. JK

  De remarcat este altceva (în orice caz, este foarte puțin probabil ca Orban, și nu altcineva, să fi luat decizia alinierii în spatele lui Nicușor Dan): este lipsa de cojones a candidatului Dan. Asta explică mult din dislocarea lui din USR, reținerile lui de a re-intra în USR, lipsa de susținători (dacă nu și i-a format). Dan nu pare un lider, așa cum nici Barna nu prea mai are alura de lider natural.
  Să se lupte cu o muiere gureșă, care este sprijinită de PSD de voie-de nevoie (dacă Daddy era liber, probabil că Firea ar fi candidat independentă sau, de ce nu, din partea PNL), să facă pe ei domniile lor liberale de frica ei, astfel încât să nu bage de seamă că-l re-legitimează pe Petrov și făcătura lui de partid, e un tablou care s-ar putea intitula Țață contra muieri (scuze feministelor!).
  Asta e șobolăneală, nu politică. Să ne extaziem când unul face o mișcare de bun simț înseamnă să ne trădăm statutul de câini obișnuiți cu bătaia. Până la cetățeni și politică, mai e. O să aveți primar un funcționar bun, o să implementeze câteva proiecte bune, o să târască după el și căruța PNL-ului și-o să rămână uimit peste ani când va afla c-a fost instrumentalizat de unii cu care n-are prea multe în comun. Ei vor puterea, el vrea primăria. Un „sham marriage”.

  Reply
 3. marius

  1) se desfiinteaza radet ul?!
  2) in caz ca nu se desfiinteaza cu cit o sa creasca pretul caldurii?!
  3) cu cit cresc impozitele pe locuinte si masini?!
  4) cu cit creste pretul gazelor si al curentului electric in caz ca se desfiinteaza radet ul?!!!

  p.s. jocurile corporatiilor facute prin intermediul sri, sie, spp etc. o sa ne duca direct in epoca de aur a lui ceasca cind muream de frig in case!!! cine nu a prins epoca o sa aiba sansa de a gusta ceausismul in toata splendoarea lui

  Reply
 4. quovadis

  Dincolo de pareri personale pro sau contra ,doamna MUNGIU are dreptate cind spune sau ne arata- partea de bine – facuta de catre presedintele PNL Ludovic Orban impreuna cu Nicusor Dan (fara o discutie anterioara anunutului nu era posibil ). Deja cistigatorul este cunoscut si putem estima un procent undeva la 60% din votul celor care isi exprima sufragiul in alegerile pentru primaria bucurestilor .Referitor la erorile prezumtiv facute de seful PNL Ludovic Orban inca nu exista convingerea totala in ceea ce priveste partea presupus eronata a declaratiilor sale .Motivarea CCR in cazul guvernului Orban 2 poate aduce in fata noastra o noutate absoluta ce poate pune semnul egal intre orisice declaratie politica si respectarea unei intentii politice declarate , intentie ce capata forma de fapta admisa ca executie in viitor si in acelasi timp ne arata cum orisice exprimare anticipata pe intentia de vot , este confirmata ca vot real ,ceea ce ne poate sugera ca cererea politica atasata lipsei la vot este identica cu votul negativ . Daca motivatia ne arata acest lucru atunci se schimba toate datele problemei si guvernul Orban 2 este asimilat ca prim guvern picat in cadrul politic constitutional ce duce la dizolvarea parlamentului de catre presedinte daca si guvernul CITU cade . Asadar , chiar putem spune ca Ludovic Orban a jucat la modul maximal , din punct de vedere politic ,intreaga situatie de pina acum . Este insa de asteptat motivarea CCR.

  Reply
 5. Dumitru

  Sa vedem ce iese. Bucurestiul chiar are nevoie de un primar mai ecologist/conservationist. Insa programul lui pare un pic utopic, mai ales data fiind structura electoratului care ii e favorabil (cadrele bine platite, care lucreaza in zone de multe ori dificil accesibile). Prima prioritate – transportul – mi se pare interesanta, insa o buna parte a traficului cu masini mici este datorata exact acestor „tineri frumosi si liberi”, care nu vor renunta la confort, mai ales dupa ce vor avea copii.

  A propos de societate civila, ca tot discutam despre asta zilele trecute – ia uitati aici cam ce e o buna parte din „societatea civila” din Romania https://www.facebook.com/pletea.r.adrian/videos/10215994398915904/UzpfSTEwMDAwOTEyNzM2ODQ5MTo3ODM3MjY4NTg4MTczNzI/

  Reply
 6. Ionel Nicu s

  Stimata doamna,
  Nicusor Dan pare a fi produsului unei noi generatii de activisti urbani. Detalii, aici
  https://www.routledge.com/Urban-Grassroots-Movements-in-Central-and-Eastern-Europe/Jacobsson/p/book/9781472434463

  Cel mai probabil, o a 2-a generatie de miscari, post-ONG, s-a profilat in Europa de Est dupa 1990. Detalii, aici
  https://www.opendemocracy.net/en/second-generation-of-grassroots-movements-in-central-and-eastern-europe/

  In sfarsit, chestiunea a fost evaluata incepand cu 2015 prin cateva conferinte regionale. Detalii, aici
  https://www.academia.edu/26828793/Social_Movements_in_Central_and_Eastern_Europe._A_Renewal_of_Protest_and_Democracy?email_work_card=view-paper

  Reply
 7. Neo

  La fiecare patru ani natiunea romana ca un gigantic Moromete sta cu democratia in gura, uitand ca acest cuvant mai vechi de 2000 de ani nu are grade de comparatie.
  Coalitie este alt cuvant mestecat la infinit de cei care spera astfel sa prinda si ei o bucatica din premiul cel mare. Iar „alegere meritocratica” a candidatului comun e cea mai buna gluma in timpul unei pandemii.
  Dusmanul, caci adversar nu suna bine , este psd-ul iar coalitia de care se vorbeste nu are nici o treaba cu competitia ci cu eliminarea.
  Alegatorii care se lamenteaza ca traiesc cu salariul minim si de-abia isi pot achita datoriile, printr-o alchimie numai la noi posibila, sunt toti ” de dreapta”. Nu asta ar fi problema dar se intreaba cineva care este costul pentru castigator ? Are cineva rabdarea sa se intrebe cum se va achita castigatorul de responsabilitatea de a da satisfactie sustinatorilor ? Si daca se face ca ploua si-si vede de treaba va risca vreun primar, oricat de independent s-ar considera, ca dupa un an sa gaseasca politistii de la dna un plic cu bani inseriati in biroul lui ?
  Ok, let it be.

  Reply
 8. CMC

  Nicusor Dan pare tipul candidatului profesionist in ceea ce faca si total independent politic sau fata de sekuristi. Desi asta cam credeam si despre Johannis, pana m-am convins ca de fapt numai independent de sekuristi nu e, iar despre profesionism…
  Ca si altii, problema lui Nicusor Dan incepe din momentul in care se tese panza de paianjen a sekuristilor in jurul lui. Si daca nu e atent, o sa ajunga un cocon…sau o sa i se insceneze ceva…

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *