Lucian Davidescu

Opriți mușamalizarea Hexi Pharma!

Paranoia este bună. Este reflexul uman firesc și, cred, util (!) în fața secretoșeniei găunoase, al incompetenței militarizate și al încercărilor nerușinate de mușamalizare.

Ca oameni raționali încercăm să ne bazăm concluziile pe fapte observabile și demonstrabile. Însă regula asta funcționează în condiții de transparență instituțională și responsabilitate trasabilă. În lipsa lor, înfloresc incompetența și abuzul sub pavăza unei încrederi oarbe.

Nimeni nu merită o astfel de încredere, dar cu atât mai puțin unii care dau semne că sunt fie idioți, fie ticăloși, fie și una și alta.

În astronomie, existența multor corpuri cerești a fost mai întâi determinată matematic, pe baza efectelor constatate asupra vecinilor. A fost nevoie uneori de sute de ani pentru ca ele să poată fi observate direct. Și nu de puține ori rezultatul observației a fost mai mult sau mai puțin diferit față de așteptări.

Dar mecanica cerească nu are vreo obligație să ne valideze nouă teoriile. Și nici relația stat-cetățean nu poate fi sistematizată ca o știință. În schimb, așteptările de transparență instituțională sunt legitime iar statul are obligația să ne pună la dispoziție telescopul adecvat.

Când nu o face, paranoia este utilă; este de fapt un strigăt către transparență și responsabilitate. O armă periculoasă și cu posibile efecte perverse, dar singura la îndemână. Sigur, în lipsa dovezilor directe orice „poate fi adevărat”. Numai că în acest caz pragul plauzibilității oricum a fost depășit de mult. Lucruri care acum doar o lună păreau de neimaginat sunt azi de domeniul evidenței.

Și până acum, cazul Hexi Pharma (și implicit cazurile altor companii care procedează la fel) a fost cât se poate de bine mușamalizat.

 

În fața încăpățânării statului de-a salva aparențele, există desigur arme punctuale – investigația jurnalistică sau acțiunea în instanță. Dar neîncrederea publică și scepticismul activ sunt ingrediente necesare mai mult decât oricând: în chestiunile publice, remediul pentru paranoia este transparența. Dacă statul n-are nimic de ascuns, nu trebuie să se teamă!

Hai să rezumăm istoria mușamalizărilor succesive și flagrante din scandalul dezinfectanților, de la origini până în prezent.

neconsideraminformati

Cronica unui film cu proști


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

5 thoughts on “Opriți mușamalizarea Hexi Pharma!

 1. Claudiu

  O solutie despre care nu se discuta este actionarea in instanta, pe drept civil, a tutror celor responsabili de catre victime sau urmasi ai victimelor cu solicitarea unor daune care sa-i aduca pe toti in sapa de lemn. Firme, spitale, directori, achizitori, oricine poate fi identificat drept responsabil. Sa ne explice in instanta de ce nimeni nu a sesizat ca marfa aia costa de 15 ori mai scump decat pe piata europeana si ca e diluata de 10 ori.

  Reply
 2. Tempor

  Există, în termeni socio-medicali, un fel de „auto” selecţie genetică „mecanic” implementată de sistemul criminal comunist.
  Implementarea în masă a ideologiilor comuniste din blocul comunist a fost făcută prin crime, privări de libertate sau forme coercitive dure, inumane de impunere a ideologiilor în mentalul colectiv. Astfel s-a creat o clasă socială „superioară”, conducătoare şi „responsabilă” pentru destinul a unei mari mase de oameni.
  În aceste vremuri această clasă socială „superioară” care a câştigat şi consolidat statutul de – superioară şi conducătoare se datorează genei criminale implantată mecanic în mentalul statutului de social „superior”. La mutaţia comunismului înspre capitalism, responsabilitatea „superiorilor” faţă de destinul altor mase sociale s-a rezumat numai la obţinerea de rezultate financiare (profit numai pentru o parte şi pierderi numai de cealaltă).
  Cazul HexiPh. este numai unul din multele domenii „responsabile” care demonstrează existenţa un sistem social de selecţie a genelor ce au început să se naturalizeze după mai multe implementări mecanice, artificiale.

  Traducerea DNA din engleză în RO ar fi ADN.
  Până în prezent DNA (excluzând SRI din ecuaţie) a reuşit să mai facă mici corecţii în ADN-ul „superiorilor” pentru extirparea anumitor celule implementate mecanic.

  Reply
 3. alexandra

  De acord. Trebuie oprită mușamalizarea asta tâmpită ! Pentru că niște persoane cu c..ie grele sunt implicate în afacerea asta se face totul pentru a fi mușamalizată. Nu se mai ține cont de faptul că au murit oameni, nu se mai ține cont de nimic. De fapt, noi cetățenii acestei țări am ajuns niște neica nimeni pe a căror viață nu dă nimeni nici un scuipat.! Bani să iasă de oriunde și cât mai mulți pentru niște ăia deștepți. Restul să moară !

  Reply
 4. Mihaela Ungureanu

  SRI are dreptate! IN ACTUALUL COD PENAL SECURITATEA UNUI CETATEAN NU REPREZINTA O PROBLEMA DE SECURITATE NATIONALA. Art. 396 Atentatul care pune in pericol securitatea nationala
  Atentatul contra vietii savarsit impotriva unei persoane care detine o functie de demnitate publica, daca fapta pune in pericol securitatea nationala, se pedepseste cu detentiune pe viata sau inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
  Art. 397 Atentatul contra unei colectivitati
  Atentatul savarsit contra unei colectivitati prin otraviri in masa, provocare de epidemii sau prin orice alt mijloc, in scopul ingreunarii sau impiedicarii exercitarii puterii de stat, se pedepseste cu detentiune pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 de ani si interzicerea exercitarii unor drepturi .
  TREBUIE SCHIMBATA URGENT CONSTITUTIA astfel incat cetateanul sa fie elmentul esential iar tote celelalte institutii sa fie in slujba lui .

  Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *