Dorin Tudoran

Omul și numirea

Mă sună un amic. “Ai văzut?”, mă întreabă. “Ce?” “X a publicat un articol foarte tare.” “Despre ce?” “Aduce dovezi că Y a fost executat politic.” “Executat? “Da, băi; adică dat afară din fruntea… Îți trimit link-ul.”

Mi-l trimite. Citesc articolul. Zâmbesc. Dar nu pentru mult timp. Sună din nou telefonul. E amicul. “Ai citit?” “Da?” “Nu-i așa că e tare?” “Nu.” “Cum adică?” “Nu e tare.” “Ce vrei să spui?“ “E tare prost.” “Vorbești serios?” ”Da.”

Simt că l-am enervat. Nu-mi place, dar așa a fost să fie. Întind coarda.

”Să te întreb și eu ceva”, zic. „Ce?” ”Când a fost numit Y în fruntea…, nu a fost o numire politică?” ”Evident.” ”Și, când a fost atât de fericit de numirea politică, chiar nu bănuia că, undeva, într-un plic, există și execuția politică?”

“Binențeles că știa, că doar e băiat deștept.” “Păi, dacă știa și mai e și așa de deștept, atunci de ce se vaită acum, ca un prost, pe toate drumurile?” “Dom’le, de ce dracu’ te faci că nu înțelegi? Una e să fii numit și alta e să fii dat afară. Simplu.”

“Simplu?”, mai apuc să spun, căci amicul închide, nu înainte să-mi ureze “Noapte bună…”, pe un ton care mai degrabă mă invită la trei nopți consecutive de insomnie.

Înainte de a mă culca, îi trimit două, trei rânduri, fiindcă — orice-ar fi, oricum ar fi — țin foarte mult la acest amic al meu:

“Băi, de ce, atunci când suntem numiți nu știu ce, pe nu știu unde, nu întrebăm și, mai ales, nu ne întrebăm ‘De ce tocmai eu?’ Ce merite am?’, iar când suntem puși pe liber sărim ca arși ’Cum, adică, pe mine? Tocmai pe mine…?’ ”

Preț de câteva zile, telefonul nu mai sună. Amicul întârzie să-mi răspundă la mesajul trimis prin e-mail. O face cam peste o săptămână:

“Știi ce? Mai lasă-mă cu întrebările astea ale tale… Țin foarte mult la tine, dar uneori chiar mă scoți din sărite. În plus, Y e foarte supărat pe tine – i-am spus ce crezi. Salut.“

Salut!

 

sursa: dorintudoran.com


Donează și susține-ne acțiunile pentru bună guvernare!

Fondurile colectate susțin bătăliile pe care le ducem în justiție, administrarea aplicației Ia Statul La Întrebări, dar și programele prin care monitorizăm serviciile și instituțiile publice.


Vino în comunitatea noastră de bună guvernare!

Abonează-te la newsletterul România Curată. Vei primi pe e-mail articolele și campaniile noastre și ne poți răspunde la adresa de contact cu sugestii, sesizări sau cu propriile tale articole pentru publicare.

Articole recente

Recomandări

2 thoughts on “Omul și numirea

  1. eugen cincu

    Daca numirile ar fi precedate de un real examen de competenta, respective s-ar gandi inainte ca poate nici nu au ce cauta acolo!

    Reply

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *